Bérgarancia alap


Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.23. 17:00

Nem úgy tűnik. De ennyiből nemigen lehet ezt megmondani.

Atttti # 2020.11.23. 14:30

Jó napot!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet a következő esetben tenni:

  • felszámolás alá került az a cég ahova be voltam jelentve 2020. 06. hóban. 2020.02. hónapban fizettek utoljára munkabért, 2020.03. hónapot dolgoztam le végig, utána a veszélyhelyzet miatt állásidő. Végül felszámolás alá került a cég, de semmilyen papírt nem kaptunk semmiről, senkit nem lehet elérni a cégtől. A felszámolónak bejelentettük a hitelezői igényünket (elmaradt munkabér 03. hónapra, 04-05 hónapra állásidő, felmondási idő, szabadság megváltás), aki erre megszüntette a munkaviszonyunkat. Semmilyen leszámoló papírt nem küldött, hivatkozva arra, hogy semmilyen iratot nem kapott a cégtől (nem tudtunk bejelentkezni munkanélkülire- onnan elküldtek-, de a NAV felszólított hogy fizessük az egészségügyi valamit magunk után). Viszont minket felszólított küldjünk be neki minden papírt (fizetési papírok, jelenléti ívek, kiskönyvek stb, amikkel mi nem rendelkezünk, mert nem kaptunk) A munkaszerződésünk és az utolsó átutalások banki papírjai nem elég nekik... A bérgarancia alap felé nem is továbbították az igényeinket. Mi lehet ilyen esetben tenni a felszámoló céggel? Jogszerűen járnak el?
Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.08. 16:32

Rosszul tudom, hogy jelen esetben a felszámolás megkezdődésének napjától maga a felszámoló lett a munkaadónk?
Rosszul.

lehetséges, hogy mire oda kerül a sor, a bérgarancia alap nem tudja majd fedezni a követeléseinket?
Nemigen.

Butterflymanic # 2020.09.08. 15:23

Üdvözletem!
Egy elég speciális helyzettel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, vagy tanácsot kérni, hogy egyáltalán merre induljak.
Jelenleg GYED-en vagyok ami 2021.01.11.-ig tart. A kft ahol a gyermekem születése előtt dolgoztam felszámolási eljárás alá került. A múlt héten kiderült, hogy a felszámoló cégnek nem volt tudomása róla, hogy jelenleg 3 kismama is GYED-en tartózkodik... Már ez is elég érdekes, ami ennél is furcsább számomra, hogy a felszámoló mindhármunk felé azt próbálja sugallni, hogy közös megegyezéssel szűntessük meg a munkaviszonyt, mivel ugye ő nem mondhat fel nekünk a védettség miatt.
Olyan szempontból persze érthető a helyzet, hogy így minél előbb ki tudna fizetni minket ami a bent lévő szabadságainkat illeti DE... Itt jön a helyzet specialitása, ugyanis mind a hárman abban a helyzetben vagyunk, hogy szeretnénk gyermeket vállalni 1-2 éven belül. Na már most ahhoz, hogy ugyanakkora mértékű CSED és GYED ellátásra jogosultak legyünk, mint az első gyermeknél, szükséges lenne ugye a folyamatos munkaviszony vagyis a legalább 180 nap megléte ami ha belemegyünk a közös megegyezésbe és esetleg nem jön össze “azonnal” a kis testvér nem valósulna meg.
Azt a tájékoztatást kaptuk a felszámoló részéről (persze csak szóban és telefonon, hivatalos papír amúgy eddig nem érkezett sehonnan, tehát a felszámolásról csak a cégjegyzékből tudhatunk), hogy ha úgymond kivárjuk a felszámolás végét akkor nem lesz ki kiállítsa a kilépő papírjainkat, illetve nem lesz kin behajtanunk a követeléseinket. Rosszul tudom, hogy jelen esetben a felszámolás megkezdődésének napjától maga a felszámoló lett a munkaadónk? Azt gondolnám, hogy ebben az esetben a kilépő papírjainkat tőle kell majd megkapnunk a felszámolás végeztével, vagy ha ez addig valami oknál fogva nem történne meg akkor a GYES lejártának napjával.
Illetve az is kérdéses számomra, hogy ebben az esetben akkor lehetséges, hogy mire oda kerül a sor, a bérgarancia alap nem tudja majd fedezni a követeléseinket?
Merre kellene elindulnom az üggyel kapcsolatban, hogy számomra a fentieket figyelembe véve melyik út szerencsésebb, ha közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszony, kifizetnek és lehetséges hogy a második gyermek után nem leszek majd jogosult sem CSED-re sem GYED-re (hiszen nem terveztem visszamenni dolgozni a kisebb korkülönbség miatt),, vagy ha kivárok és tényleg előfordulhat hogy behajthatatlan követeléssé válik a bent lévő szabadságom pénzbeli értéke?
A segítséget előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.08. 11:32

Valóban, amíg fennáll a munkaviszonyod, és fizetés nélküli szabadságon vagy, nincs bérkövetelésed, így az Alapnak nincs miért helytállnia.

De szerintem rá lehetne venni a felszámolót, hogy mondjon fel neked is...

TB Gabriella # 2020.09.08. 11:24

Jó napot!

Szeretnék érdeklődni, mire számíthatok a helyzetemben:
Én jelenleg gyesen vagyok(2021 július 6-ig) és a cég ahol dolgoztam, a második gyerekemmel töltött gyedem ideje alatt felszámolási eljárás alá került (2019), amit kollégáim indítottak az elmaradt fizetésük miatt(nekik fel is mondtak). A cégnek nincs pénze, a bérgarancia alapból történő kifizetésre számíthatunk csak. A felszámoló cég felé benyújtottam a követelésem, ami a végkielégítés és a 4 év alatt felgyülemlett szabadnapjaim megfizetése. A napokban beszéltem a felszámoló biztossal, aki azt mondta, mivel még mindig a cég állományában vagyok a követelésem nem jogos, és majd a munkaviszonyom megszűnésével válik azzá (ami akkor történik meg ha felmondok vagy ha megszűnt a cég). Most intézi a többi munkavállaló tartozásának megfizetését, de az előbbiek miatt, azt a tájékozatást kaptam, hogy az én ügyemet később tárgyaljuk. Időközben kaptam egy hivatalos levelet a felszámoló cégtől, amiben egy 1 HUF összegű "munkabér és bér jellegű juttatás" megnevezésű követelést ismernek el.
Nem szeretnék felmondani, mert nem akarok elesni a végkielégítésemtől.
Helyesen jár el a felszámoló, hogy most nem foglakozik az én követelésemmel?
Ha felszámolják a céget, utána én még követelhetem a juttatásaimat, és számíthatok rá, hogy ezt a bérgarancia alap rendezi?

lalika78 # 2020.08.27. 18:06

Igen azt tudjuk ,hogy jelezni kell. Viszont van itt egy fontos dolog. Mivel hárman voltunk ,és hogy ne kelljen külön külön kérni a felszámolást ,így egy személyre engedményeztük. Ez ugye nem jelenti azt ,hogy nem igényelhetjük ,külön külön a bérgarancia alapra való igényünket?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.25. 14:51

Szerintem be kell jelentenetek a hitelezői igényt. Meg azt is, hogy ha nem tud fizetni, akkor kérje az alap helytállását.

lalika78 # 2020.08.25. 10:05

Persze a mikor is érdekel,de inkább arra voltam kíváncsi ,hogy ilyenkor mi az eljárás. A felszámoló értékesít és utána fizet,vagy egyből igényli a bérgarancia alapot és abból fizet. hármunknak kb 5millió összesen. 1,7 millió per fő.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.25. 10:01

A Bérgaracia Alapból a felszámoló igényelheti meg a kifizetést. Az igénylésnek nem feltétele, hogy a cég vagyona ne fedezze a bérjellegű követeléseket, de az nyilván igen, hogy a rendelkezére álló pénz ne legyen elég.

Gondolom, az igazi kérdésed nem is ez, hanem az, mikor jutsz hozzá a pénzedhez. Még két-három hónap, ha nincs semmi fennakadás.

lalika78 # 2020.08.25. 09:23

Esetleg tudja valaki ,hogy ha a felszámolásba megy egy cég , akkor a felszámolást kezdeményező hitelező "jelen esetben én,mint volt alkalmazott" meg kaphatja e a felszámoló igénylésére a bérgarancia alapból igényelt összeget? Vagy a felszámolónak ,ha van mit értékesíteni a felszámolásból, akkor azt meg kell várni, hogy abból pénzt csináljon?
Munkabérről ,végkielégítésről lenne szó. Az eljárás most kezdődik,most jelölik ki a felszámolót a napokban.

teprah # 2018.07.21. 18:55

Azt tudom, hogy az eseteben olyankor 45 nap felmondási idő van, aminek a felét kell kötelezően ledolgoznom.
Csak ha nem lesz pénzük, még arra sem fognak fizetni... szóval egy kicsit bonyolult.
" Ezt kéne felismerned-tudnod... a nagy nyomozás közben. "- Hát nem szakmám a jog, ezért érdeklődöm.
Na, majd hamarosan kiderül milyen módon akarnak átverni.

nonolet # 2018.07.21. 18:26

teprah

Gazdasági okból nem lehet azonnali hatállyal érvényesen felmondani.
Pláne nem a végkielégítés megfizetése nélkül!

Ezt kéne felismerned-tudnod... a nagy nyomozás közben.

No meg a fizetésképtelenség, a csődeljárás és a felszámolás közti különbséget sem árt érteni-tudni.

- -

Ha valóban fizetés képtelen lesz a cég és ezért csődbe majd felszámolás alá kerül, akkor a neked járó pénzekkel is adós marad, vélhetően.

Ekkor valóban a bérgarancia alap jön be a képbe.
Csakhát az egy hosszú eljárás lesz... alighanem.

Ezért említettem a veréb és a túzok esetét.

teprah # 2018.07.21. 17:49

Nem beveszem, hanem ezt hallom, hogy így lesz, az ügyvezető közvetlen környezetben dolgozom.
De azért elbizonytalanítottál. Van rá tíz napom, hogy megálmodjam mit reagálok, a sakkozásukra. Merthogy két hete azon melóznak, hogy mi legyen a vége. És ez már a sokadik variáció. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.21. 17:26

akkor gazdasági okra tekintettel azonnali hatállyal felmondanak.

És te ezt beveszed?

teprah # 2018.07.21. 13:44

Hmmm...

Köszönöm.

nonolet # 2018.07.21. 12:06

Fogadd el a közös megegyezést ...
Lehetőleg minél magasabbra alkudva a lelépési pénzed.

Ezzel jársz a legjobban a gyakorlatban.

A perből és a bérgaranciából vagy lesz pénz vagy nem.
Ha lesz is nagyon sokára lesz csak.

Márpedig: "Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok."

teprah # 2018.07.21. 09:04

A társaság gazdasági csődre hivatkozva küld el mindenkit(attól függ ki mit ír alá), a társaságot nem szüntetik meg ettől függetlenül, hanem majd ha egyszer valaki elindítja a felszámolást, akkor roló le végleg.
A munkahelyemen felajánlják, hogy írjam alá a közöst, ha nem írom alá, akkor gazdasági okra tekintettel azonnali hatállyal felmondanak. Tehát azzal játszanak, hogy ne kelljen végkielégítést fizetniük.
A júliusi bérünket és szabi kifizetést még megkapjuk, de a végkielégítésünk lóg a levegőbe. "Miből fizessem ki? Pereljetek be!" Itt jön képbe a Bérgarancia alap, jól tudom? Ilyen esetben is?

  • " A munkaügyi központ által nyújtott bérgarancia támogatást a felszámolás, kényszertörlés alatt álló gazdálkodó szervezetnek – mivel a támogatás visszatérítendő jellegű – szükséges visszafizetnie." Ha a társaság gazdasági csődre hivatkozik, állambácsi a folyamatot akkor is megindítja, és ha a cégen nem tudja, majd behatja az ügyvezetőn valamikor, valahogy?
  • "Amíg a támogatás teljes összegét nem fizették vissza, addig a felszámoló

bérfizetésen kívül más célra kifizetést nem teljesíthet." Ha nincs semmi bevétele?

Én ebből a folyamatból látok bármit is?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.22. 18:03

Jó lenne, ha az lenne. De én nem találok egyetlen jogszabályt sem, amely ezt a felelősséget megalapozná.

ObudaFan # 2016.04.22. 16:04

És azért nem felelős a kft?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.21. 20:33

Az a baj, hogy a konkrét esetben nem költségvetési szervről van szó, hanem egy kft. által fenntartott óvodáról.

ObudaFan # 2016.04.21. 20:29

Cégeknél nem.

Viszont költségvetési szervnél meg nincs rá szükség szerintem:

Áht. 11. § (5) A költségvetési szerv jogutód nélküli megszüntetése esetén az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény (a továbbiakban: Vtv.) vagy a megszüntetésről rendelkező jogszabály, megszüntető okirat eltérő rendelkezése hiányában a költségvetési szerv megszüntetés időpontjában fennálló magánjogi jogait és kötelezettségeit - ideértve a vagyonkezelői jogot is - az alapító szerv, az Országgyűlés vagy a Kormány által alapított költségvetési szerv esetén az alapító szerv által kijelölt szerv gyakorolja és teljesíti.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.21. 05:46

A törlés után már nem lehet ezt a bérgarancia-biztost kérni?

ObudaFan # 2016.04.21. 05:15

Az jó kérdés, olyat még nem csináltam. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.20. 15:21

Kolléga úr, mi a helyzet egy oktatási intézménnyel, amelyet egyszerűen töröltek a nyilvántartásból?