felmondás, szabadság


the big cat # 2005.04.01. 05:24

A rendes felmondási helyzet oyan indok, ami miatt a munkáltató akár már az engedéylezett szabadságot is visszavonhatja. Nem lehet sikeresen kikényszeríteni, és főleg nem érdemes.

És igen, a felmondási idő alatt is kötelezhető mindenféle túlórára. De elrendelni el kell, és az elrendelést a munkavállaó kérelmére írásba kell foglalni, ha ilyen nincsm nincs túlórakötelezettség. A túlmunka pótléka 50%, a pihenőnapi túlmunkáé 100%

Tabu # 2005.03.31. 18:06

30 napos felmondási időmet kezdem. Elméletileg a tavalyról maradt 1 nappal és az idei év időarányos részére eső szabadságnapokkal összesen 10 nap szabadságom van. A munkáltatómnak előnyösebb lenne, ha ledolgoznám és kifizetné, én viszont szívesen kivenném legalább a 25%-át, ha jól tudom, ennyiről dönthetek én. Ragaszkodhatok ennyi szabadság kiadásához?
Volna még egy kérdésem: kötelezhető-e a felmondási idő alatt a munkavállaló túlórára, még hétvégén is? A túlóra nem lesz "elrendelve" sem szóban, sem írásban (soha nincs), de már tudható, hogy szabad lesz elvégezni. Amennyiben igen hogyan szokták ezt elszámolni?
Előre is köszönöm!

Royal # 2005.03.18. 12:16

Köszönöm szépen a választ.
:)

the big cat # 2005.03.18. 12:08
  1. a szabadság sosem vész el, csak 3 év után már nem lehet bíróság előtt kikényszeríteni a kiadását.
  2. a szabadságot nem kivenni kell, hanem kiadni, ez azért fontos, mert a munkáltató nem hivatkozhat arra, hoyg de a munakvállaló nem kérte, azért nem adtam. ha nem kéri, akkro is köteles kiadni.
  3. jogszerűen a szabadságot esedékességének évében kell kiadni, de megefelő indok esetén átvihető legfeljebb junis 30-ig a következő évre, de addig aztán végképp ki kella dani, ha nem adják, az jogsértés, ami miatt bírósághoz lehet fordulni 3 évig.
  4. a munkavállaló által kért időpontban kell kiadni a aszabdság 1/4-ét, és a munakvállónak ezt a kérelmét 15 nappal előbb kell előterjeszteni. megfelelő indokkal a már kiadott szabadság akár meg is szakítható.
Royal # 2005.03.18. 12:02

Sziasztok

Szabadság ügyben lenne pár kérdésem. Tavalyról áthozott szabadságomról (3nap) valahogy megfeledkeztem, nem jutott eddig eszembe, egészen múlt hétig. Akkor irtam gyorsan egy szabadság kérelmet, jövő hét hétfő-kedd-szerdára. Elutasítottak. Mondván hogy későn szóltam "nem volt tervbevéve". Kérdésem az lenne, mennyi idővel kell előre jelezni a szabadság igényt? Milyen indokkal tagadhatják meg azt? Ugytudom tavalyról áthozott szabadságot március végéig ki kell venni, különben elvész, igy fontos lenne mielőbb kivenni, tudnom kéne mit lehet ilyenkor és mit nem...

the big cat # 2005.03.11. 19:36

Nem. sőt a muank mennyiségének, vagy a munakidőnek a csökkentése mellett sem csökkentheti a muankabért. A szerződött munkabér jár, még akkro is ha nem tud munkát adni egyáltalán.

Felmondani felmondhatnak, de kíváncsi lennék, mi lesz az indok?

Effi # 2005.03.11. 18:41

Sziasztok! Szeretném ha segítenétek abban, hogy a munkáltatóm megteheti-e azt, hogy a munkaidő és az elvégzendő munka mennyiségének meghagyása mellet csökkenti a munkabért , nem is kevéssel. Sőt, kijelentették, ha valaki nem írja alá a szerződés módosítást, annak felmondanak.

sini # 2005.03.10. 08:52

Köszönöm !Én is igy tudtam csak nem voltam benne 100%-ig biztos.

Law1 # 2005.03.10. 08:00

A felmondás kézhezvételétől számított 30 napon belül.

sini # 2005.03.10. 07:47

Szép jónapot mindenkinek!
A cég ahol jelenleg dolgozom KFT, ami éppen felszámolás alatt áll.
Fontos és egyben sürgős segítségre lenne szükségem. Március 8-án a napokban kaptam kézhez a felmondásomat. A benne leírt adatokkal nem értek egyet. Valószínű munkaügyi bíróságra kell vinnem az ügyemet. Azt szeretném tudni, hogy hány nap a fellebezési idő?

the big cat # 2005.03.08. 15:55

Hja...

Law1 # 2005.03.08. 15:48

Szerintem az indok a munkabér későbbi kifizetésére vonatkozott és nem a szabadság megadására.

Üdv

the big cat # 2005.03.08. 15:45

Az elsőrendű szabály, az, hoyg a szabadságot teljes egészében a munkáltató adja ki. Van indioka, vagy sem, akkor is így van, legfeljebb majd jól megbünteti az OMMF.

Law1 # 2005.03.08. 11:22

Kedves Claudia!

A munkáltatód köteles Részedre kifizetni a munkabéredet legkésőbb azon a napon, amelyen megállapodtatok a munkaszerződésedben. Amennyiben nem állapodtatok meg a munkáltató köteles a fizudat legkésőbb a hónap 10. napján kifizetni. Ha e kötelezettségének nem tesz eleget - és ezt ráadásul rendszeresen - akkor jogod van a munkaviszonyodat rendkívüli felmondással felmondani. Az hogy a munkáltatód előtte szóban vagy írásban erről értesített teljesen irreleváns, mert ő ettől még megszegi munkáltatói kötelezettségét.

Ha a munkáltatód nem fizet, mert úgy gondolja, hogy nincs erre szüksége mivel úgy is felszámolják a céget, akkor mindenképpen fordúlj a kijelölt felszámolóhoz, akinél bejelentheted anyagi igényeidet. A csőd tv. szerint a munkavállalók az elsők között vannak, akik megkapják a meglévő cégvagyonból a pénzüket.

Nézd meg még egyszer a munkaszerződésedet és amennyiben a munkáltatód nem tesz eleget az ott rögzített vagy annak hiánya esetében a törvényes fizetési kötelezettségének, akkor bátran benyújthadot neki a rendkívüli felmondásodat.

Azt azért tényleg ne felejtsd el, hogy ha rendkívülivel felmondasz, akkor a munkáltatód köteles Neked annyi időre járó átlagkeresetet Részedre kifizetni, amennyi a rendes felmondásod esetén is járna.

Üdv

Claudia # 2005.03.08. 10:05

Kedves Peti!
Múlt évi szabadság ki nem adása: törvényes ok nem volt arra, hogy ne adja ki. Egész egyszerűen annyi munka volt, hogy nem volt megoldható, hogy kivegyem a szabadságomat.
Egyébként határozatlan idejű munkaszerződésem van, pénzügyi előadóként dolgozom.
Ki nem fizetett munkabér: normál, havi bér.
A 15 napos határidőt hogy érted? Ennyi időn belül (vagyis 25-ig) hivatkozhatok erre rendkívüli felmondás esetén?
Egyébként mi van akkor, ha csak pár nappal később kapok fizetést (de ez rendszeresen így megy), ez számít valamit, vagy mindegy, hogy mennyivel később?
És mi a helyzet akkor, ha ugyan késve, de kapok fizetést, s ezután adok be rendkívüli felmondást?
És persze Tőled is kérdezem:
Ha munkáltató szóban vagy írásban tájékoztat arról, hogy nem tudja megoldani, hogy 10-ig megkapjam a fizetésemet, akkor ez számít-e bármit is a rendkívüli felmondásom beadásánál (a cég hamarosan (napokon belül) felszámolási-, vagy csődeljárás alá kerül)?

Kedves Kála!
Neked is köszönöm a hozzászólást!
Az ember mindig tanul valamit!
És mi a helyzet a késve kifizetett munkabér esetén?

Claudia # 2005.03.08. 10:00

Köszönöm a válaszokat!
A szabadság kiadására vonatkozóan sikerült két különböző választ kapnom, úgyhogy sajnos nem tudtam meg, hogy mi az elsőbb rendű… az, hogy „ki kell adni”, vagy az, hogy „a munkáltató dönt a szabadság kiadásának ¾-éről, s akár dönthet úgy is, hogy bár ki kell adnia, ő mégsem tesz így”???
Most akkor ezek szerint mégsem kell, hogy kiadja, ha ő nem akarja!?
Ez a saját farkába harapó kígyó esete…
És visszatérve a rendkívüli felmondáshoz:
ezek szerint nincs akadálya annak, hogy rendes felmondási idő alatt újabb, ezúttal rendkívüli felmondást adjak be!? Ilyenkor bele kell írnom a felmondásba, hogy kérem a korábbi felmondásom semmisnek tekintését, vagy ez automatikusan „megszüntetődik”?
Egyébként van valamilyen időkorlát arra vonatkozóan, hogy a ki nem fizetett bérre hivatkozva adjam be a rendkívüli felmondásom? Arra gondolok, hogy ha 10-ig nem kapok fizetést, akkor másnap, azaz 11-én kell-e felmondanom, vagy később is lehet erre hivatkozni (pl. 15 napon belül)?
És ha már itt tartok… Felmerült egy újabb kérdés:
Ha munkáltató szóban vagy írásban tájékoztat arról, hogy nem tudja megoldani, hogy 10-ig megkapjam a fizetésemet, akkor ez számít-e bármit is a rendkívüli felmondásom beadásánál?

Kála # 2005.03.08. 09:55

K_Peti, ha a múlt havi rendes bérről lenne szó, akkor sem telt le a 15 napos határidő, mivel a munkáltató folyamatos mulasztásban van azóta is, tehát lehet élni erre hivatkozással rendkívüli felmondással!
A szabadság áthozatala csak úgy lehetséges (tudom, hogy a gyakorlat nem mindig ez, de induljunk ki a jogszerű helyzetből), ha ennek megvoltak a jogszabályi feltételei (a munkaszerződésnek ebben a tekintetben nincs jelentősége). Ha viszont megvoltak, akkor Big Cat-nek van igaza, és a tavalyról áthozott felett ugyanúgy rendelekezhet a munkáltató, mint az ez évi szabadságról.

K_Peti # 2005.03.08. 08:52

Ehhez tobbet kellene tudni. Miert nem adta ki mult evben a szabadsagodat? Lehet hogy volt ra torvenyes oka? (Mit dolgozol, milyen a munkaszerzodesed?)
A ki nem fizetett munkaber alatt mit ertesz? Havi rendes beredet vagy tulora erteket? Ha havi rendes ber akkor azt 10.-eig kell fizetnie. Ha a multhavira gondolsz, akkor meg mar a 15 napos hatarido letelt. Nem mindegy, hogy mik a pontos korulmenyek. Szoval pontosabban is irhatnal, kulonben konnyen lehet, hogya rendkivuli felmondasod utan egy igen kellemetlen munkaugyi per reszese leszel.

the big cat # 2005.03.07. 19:43

Nem kell kiadnia a szabit, szabadon dönthet arról, hogy kiadja vagy megváltja. ha ugyanis nem adja ki, akkor a munakviszony végén megmarad, és meg kell váltani.

Law1 # 2005.03.07. 16:45

..... azt még elfelejtettem írni, hogy ha rendkívülivel felmondasz, akkor a munkáltatód köteles Neked annyi időre járó átlagkeresetet Részedre kifizetni, amennyi a rendes felmondásod esetén is járna.

Law1 # 2005.03.07. 16:41

Kedves Claudia!

A munkáltatód nem köteles aláírni a munkaviszony megszűntetésére irányuló közös megegyezés tervezetet és ragaszkodhat rendes felmondás esetén a felmonási idő letöltéséhez. Amennyiben még van szabid, akkor azt úgy tudom ki kell adnia, ha belefér a felmondási időbe. A szabadságod egynegyedét a Te kérésednek megfelelően kell kiadnia. A szabidat nem dolgoztathatja le, hisz a pénzben való megváltás csak a munkaviszony megszűnésekor lehetséges, ellenben a felmondási idő alatt a munkaviszonyod még fennáll - tehát szó nincs megszűnésről.

Amennyiben a munkaviszonyodat rendkívüli felmondással meg szeretnéd szűntetni arra hivatkozva, hogy a munkáltató lényeges kötelezettségét szándékosan jelentős mértékben megszegte (ebbe belefér a bér kifizetésének megtagadása), akkor ezt akkor is megteheted, ha előtte rendes felmondással felmondtad munkaviszonyodat.

Claudia # 2005.03.07. 12:07

Kedves fórumosok!

Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban:
Közös megegyezéssel beadtam a munkaviszonyom megszüntetésére vonatkozó "kérvényemet", azonban munkáltató ragaszkodik a 35 napos felmondási idő letöltéséhez. Szeretném megtudni, hogy a 2004. évről megmaradt és ezévre áthozott 10 nap szabadságomat kivehetem e saját döntésem szerint (a felmondási idő utolsó 10 napjára), vagy jogában áll a munkáltatónak ez esetben is rendelkeznie ezen napok kiadása felett (vagy ezt csak tárgyévben tehette volna meg?) és dönthet e úgy, hogy dolgozzam le ezeket a napokat is és inkább majd kifizeti a szabadságmegváltást? Ha így dönt, akkor kötelességem-e nekem ezt elfogadnom? Úgy tudom, hogy alapesetben a szabadságot az adott évben ki KELL adni, de ez tavaly nem történt meg, a munkáltató nem rendelkezett a felhasználásáról...

Még egy fontos kérdésem lenne:
Ha idő közben úgy döntök, hogy ki nem fizetett munkabér okán nem kívánok tovább ingyen dolgozni, akkor azonnali hatályú felmondást adhatok-e be? Ha igen, akkor automatikusan semmisnek tekintendő a korábban beadott közös megegyezésű "felmondás"???
Ilyen inkokkal beadott azonnali hatályú felmondás esetén milyen juttatások járnak a munkavállalónak?