Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Előrehozott öregségi nyugdíj

joe bácsi # e-mail 2014.09.02. 18:15

Kedves hölgyem!Köszönöm,hogy reagált a bejegyzésemre, de a korkedvezményes, és a korengedményes nyugdíjról is szó van a cikkben.Íme egy részlet a cikkből.Tárgyalásokat kezdeményez a nyugdíjrendszerről az MSZSZ

Tárgyalásokat kezdeményez szeptember elejére a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) az érdekképviseletekkel, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának tagjaival és a kormányzat illetékeseivel - közölte a MSZSZ csütörtökön az MTI-vel.

Ez év végén lejár a kormány által két évvel meghosszabbított korkedvezményes nyugdíjrendszer, a jogalkotási kényszer pedig szükségessé teszi, hogy haladéktalanul megkezdődjenek a háromoldalú szakmai tárgyalások - írja az MSZSZ. A szakszervezet szerint a korkedvezményes nyugdíj létjogosultságát alátámasztja, hogy továbbra is vannak, akik munkájuk során fokozott egészségkárosodásnak vannak kitéve.
A korengedményes nyugdíj alkalmazása össztársadalmi érdek - fogalmaz az MSZSZ, hozzátéve: továbbra is jelentős a munkanélküliség, ezen belül különösen aggasztó a fiatal állástalanok magas aránya. A korengedményes nyugdíj fenntartása mellett szól szerintük az is, hogy az foglalkoztatáspolitikai eszköz is, amellyel növelhető a fiatalok bevonása a munkába, csökkenthető a munkanélküliek létszáma, megteremthető a tisztes nyugdíjba vonulás lehetősége.
Van javaslatuk arra is, hogy a korengedményes nyugdíj rendszere ne terhelje az állami nyugdíjkasszát - tette hozzá a szövetség.

Az MSZSZ megküldi véleményét, javaslatait a felkért partnereknek és felajánlja szakértői munkáját, tevőleges részvételét a konzultációs és előkészítő tevékenységben - áll a közleményben.A cikk több helyen is megjelent pl.Népszava online,világgazdaság online.Sok reményt nem fűzök hozzá,lehet, hogy a kormány illetékesei nem is reagálnak rá.Maradok tisztelettel Joe bácsi.

Miklos53 #   2014.09.02. 18:14

Kedves Lezlie53!
Köszönöm szépen. Akkor Te júniusban születtél, én szeptemberben. Jó egészséget kívánok Neked. Reméljük, megéljük. Én már úgy veszem hogy úgy sem fog csoda történni. Ki kell várnunk az időt. HAJRÁ RATKÓ GYEREKEK. Minket nem tudnak elpusztítani.!

Miklos53 #   2014.09.02. 18:07

Kedves Mamamcoka!
Joe bácsi nem tévedett.!!!
Olvastam a feol.hu weboldalon a leendő tárgyalásokról a híradást. A korkedvezményes és korengedményes nyugdíj (ez felel meg a előrehozott nyugdíjnak amit a Fidesz 2011 végén megszüntetett) újraélesztéséről is szó lesz.
Sajnos nagyon kevés reményt látok arra hogy a szakszervezet el tud érni egyáltalán valamit.

mamamacoka #   2014.09.02. 17:30

Joe bácsi, félreérted, ez csak az egészségkárosító munkakörökre volnatkozik, ez nem az előrehozott nyugdíj feltámasztása - sajnos :

Január 1-jétől a korábban bányász munkakörben dolgozók meghatározott feltételek mellett a korábbinál előnyösebb előírások mellett jogosultak korkedvezményes nyugdíjra. Ki jogosult még korkedvezményes ellátásra?

2015. január 1-jétől a korkedvezményre jogosító munkakörben legalább három évet eltöltött bányász abban az esetben is jogosult egy év korkedvezményre (vagyis a korhatár betöltése előtt veheti igénybe az ellátást), ha nem szerezte meg a tíz év korkedvezményre jogosító időt. Ezt a kedvezményt azonban kizárólag azok vehetik igénybe, akiknek a munkaviszonya bányászati szerkezetátalakítás, korszerűsítés vagy bányabezárás miatt szűnt meg.

Korkedvezményre egyébként a 2011-ben hatályos szabályok szerint szükséges jogosultságot 2014 végéig megszerző személyek jogosultak. Így a férfiaknak ehhez legalább tíz évig, a nőknek pedig legalább nyolc évig kell korkedvezményre jogosító munkakört betölteniük. A férfiak a korkedvezményre jogosító munkakörben betöltött minden öt, a nők pedig minden négy év után kapnak egy-egy év korkedvezményt.

Korkedvezményre a szervezet fokozott igénybevételével járó, illetve az egészségre különösen ártalmas munkát végző munkakörben dolgozók szerezhettek, szerezhetnek jogosultságot.

2015-től már nem szerezhető további jogosultság.

itt a teljes szöveg, értelmezzük együtt, itt csak a bányászokról és egyéb egészségrontó szakmákról van szó ....

lezli53 # e-mail 2014.09.02. 16:59

Kedves Miklós53! Én is gratulálok, hiszen ennyi idősen már nagyon nehéz munkát találni!
Én is várom a nyugdíjat 630 napom van hátra, azaz 390
munkanap!

mamamacoka #   2014.09.02. 16:16

r.anita - a név alapján nőt feltételezek, - vagy nem ?

a nők kedvezményes 40 éves jogviszonnyal nyugdíjára jogosult lehetnél;

Ha férfi vagy, akkor persze más a helyzet, de mivel a saját nyugdíjkorhatárod előtt 5 éven belül vagy,((ez a védettkor,ami ugyan nem ment meg a munkanélküliségtől, de számít!)) felemelt összegű végkielégítésre vagy jogosult mindenképpen, de kérlek válaszolj, fiú vagy, vagy lány ?

munkásnő # e-mail 2014.09.02. 15:15
...r'anita'...Régen volt olyan,hogy a munkaadó /munkahely/ befizette a nyugdíjjárulékot az ONYF.-nek és így eltudott menni /eltudtak menni /a dolgozó/k/,de hogy most van e ilyen lehetősége a munkaadódnak,nem tudom...?????-
  • Neked 2017-Szeptember a nyugdíjkorhatárod,/ ha nincs korkedvezményed/elég sokat kellene fizetni a munkaadódnak,kérdés,hogy vállalja e!--Saját magad nem válthatod ki így!...Üdv.
r.anita # e-mail 2014.09.02. 12:43

Tisztelt Forumozok,

1954.marciusaban szulettem, 46 ev munkaviszonyom van (3 ev tanulo idoszakkal egyutt. Sajnos a munkahelyem becsodolt, igy a heten dolgozom utoljara, az 1 honap felmondasi idomet nem kell ledolgoznom. Oktober 12-eig tartmeg a munkaviszonyom, a vallalat fizetesi problemakkal kuzdott, mar 4 honapja nem kaptunk fizetest. Azt mondtak, hogy majd oktoberben kapunk meg mindent egyben, 2 havi vegkielegitest, ill. en meg plusz 1 havi bert a korom miatt. Ezutan elmehetek 3 honap munkanelkulire. Ugy tudom, az elorehozott nyugdij megszunt, igy sajnos meg nem tudok rendesen nyugdijba menni. Viszont ha jol tudom, ha elore befizetnem a jarulekokat, akkor minden tovabbi nelkul nyugdijaznanak.
A fenti problemammal kapcsolatban varom a valaszokat, javaslatokat: hogy jarnek a legjobban? megfeleloen jar-e el a munkahelyem? mennyit kellene befizetnem jarulekkent elore,hogy nyugdijazzanak? igyenbe vegyem-e a munkanelkulit, vagy sem?
Elore is koszonom a segitseget, valaszokat!Surgos lenne!

Miklos53 #   2014.09.02. 10:11

Kedves Joe bácsi!
Örömmel olvastam amit a kormány és szakszervezetek tárgyalásáról írtál mert erről nem hallottam. Nekem is majdnem 43 évem van és MENNÉK!. Négy unokám van Olaszországban és szeretnék már egy kicsit foglalkozni velük, nem csak 1 évben 1-2 hetet. A Bajnai kormány emelte meg a nyugdíjkorhatárt 2009 végén. Az Orbán kormány pedig 2011 végén eltörölte az előrehozott nyugdíj lehetőségét. Nem bízok sem a politikusokban sem a szakszervezetbe. Nem hiszek abban hogy a Fidesz képes lenne elismerni a rossz döntését és visszacsinálja a törvényt.!!!
Ne legyen igazam!!!
A reális az hogy majd csak eltelik ez a két év valahogy!!!

Miklos53 #   2014.09.02. 09:44

Kedves Joe bácsi és Lezlie!
Örömmel tájékoztatlak Benneteket hogy sikerült elhelyezkednem épületgondnokként az épületgépészmérnöki diplomámmal! Nagyon örülök neki!!! A júniusi vigasztaló szavatok nagyon sokat jelentett nekem és segített is!!!
A munkaügyi hivatalban is megdicsértek hogy majdnem 61 évesen sikerült munkát találnom. Még 736 napom van hátra.
HAJRÁ RATKÓ GYEREKEK!!! Minket nem lehet elpusztítani.

szafika # e-mail 2014.08.31. 16:50

Joe bácsi ! Én drukkolok nektek ezerrel !!!!! mert ha még ennyi sem elég ?! akkor mennyi lenne ?!!!!!!

joe bácsi # e-mail 2014.08.31. 13:35

A napokban olvastam, hogy szeptemberben a szakszervezetek javaslatára a kormánnyal tárgyalásokat kezdeményeznek a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj ujraélesztésére. 46 éves szolgálati idő után igazán lehetőséget adhatna a kormány arra, hogy valamilyen formába elmehessünk mi férfiak is nyugdíjba. Ha a nagy vezérünk lenne olyan gáláns és lehetőséget adna a hosszú szolgálati időt szerzett embereknek mert eddig jót nem tett ezzel a korosztállyal.Mert tisztán látszik,hogy minden azon múlik ,hogy a diktátor hogy dönt.Nagyon szurkolok a MSZSZ tárgyalódelegációjának,hogy valamilyen eredményt elérjenek,mert higgyék el ez a korosztály nagyon sokat dolgozott és rájuk férne a pihenés.Nem beszélve arról,hogy a felszabadult munkahelyeket betölthetnék a fiatalok.Kevesebb lenne a munkanélküli és sem egy mellékes szempont.Nekünk nem maradt más csak bízni a szakszervezetekben akik talán valamit el tudnak éni .Ha ez nem sikerül nekünk végünk van mint a botnak,nem számíthatunk senkire és semmi jóra.

munkásnő # e-mail 2014.08.25. 19:38

Bogi,menj át a '40 év munkaviszony után nyugdíj' Fórumra,ott előbb válaszolnak rá.

Bogi56 #   2014.08.22. 18:14

Sziasztok!
A 40 évhez kell nekem 1-2 év, 18 éves korom óta dolgozom,most múltam 56 éves. 1 évig voltam munkanélkülin,2010 után,ezt a dátumot azért írom, mert aki 2010 után volt munkanélküli, annak fizették a nyugdijjárulékot ( ezt a hírt hallottam). Egy gyerekem van, 13 hónapos kora óta dolgozom.
Azért itt kérdeztem ezt,mert többféle információt hallottam, hogy több kiskapu van.
PL Ha alkalmatlannak bizonyítanak fizikailag (egészségügyben dolgozom ),vagy
a munkáltató elbocsájt közös megegyezés nélkül,akkor fordulhatok a munkaügyi központhoz,és ök 45 nap után rendezik a nyugdij elötti igazolt éveimet.
Ezzel kapcsolatban szeretnék információt,hátha ezt valaki már végig csinálta.
Köszönöm

munkásnő # e-mail 2014.08.22. 17:05

@@@ Sokszor az a baj,hogy a kérdező sem tudja azt,hogy nála mi a helyzet,az internet világában már sok mindenre tehet szert. És ha a kérdező nem tudja,akkor mi,aki segíteni szeretnénk,főleg nem tudjuk.Kedves Bogi,most mi a helyzet......??? @@@

szafika # e-mail 2014.08.22. 11:38

Bocsi , most nézem , akkor 58-as vagy , ha idén voltál 56 éves . Mikor kezdtél dolgozni ? év , hónap , voltál-e munkanélküli ? hány gyereked van ?

szafika # e-mail 2014.08.22. 11:33

Bogi ! " másfél 2 évem lehet nyugdíjig ......" Nem kérted még le soha a nyd intézettől az éveid összeszámlálását ? mert ha 14 évesen kezdtél dolgozni , ha végig volt munkahelyed , ha sose voltál munkanélkülin , akkor 56-ban születettként akár már egészen közel is lehetnél a nyd-hoz / az akcióshoz / .

munkásnő # e-mail 2014.08.22. 09:53

....Illetve ha 1956-ban születtél,ezt akartam írni az utolsó sorokban,mert nem tudom azt,hogy ez a 'Bogi56' mit takar.... De ha 1956.-ban születtél akkor most vagy 58-éves és akkor 7-éved van még a 65-éves nyugdíjazásodig...Bocsika,de nem értem azt sem,hogy mit takar az,hogy....'Másfél-két évem lehet a nyugdíjig. ...??? Ez hogy lehet,mert akár 1958 ban,akár 1956 ban születtél akkor is több van még,/kilenc illetve hét év/ha csak nem leszel jogosult a Nők 40 évesére,de az egy más eset..... És ha csak egy éved van e nyugdíjazásodig,akkor azt táppénzen is kitudod húzni ha van munkahelyed! Üdv Bogi.

munkásnő # e-mail 2014.08.22. 09:41

Bogi56-nak. Ezek szerint 1958-.ban születtél, Nyugdíjkorhatárod 65-évesen 2023.-év /még elgondolni is sok/ . Ha nem dolgoztál olyan munkakörben ami korkedvezményre jogosítana és az lecsökkentené a nyugdíjba vonulási idődet,akkor marad a 65 év,sajnos. Kivétel a Nők 40-éves nyugdíja, mert ha meg van az a jogviszonyod ami ehhez kell és minden más feltétel,akkor abba eltudsz menni...! Ebben az esetben menjél át a '40 év munkaviszony után nyugdíj'....Fórumra és ott kérdezhetsz bővebben! / Ha 1958-ban születtél,akkor 7 év van a nyugdíjig / Ha meg lebetegedsz akkor egy évig lehetsz táppénzen utána meg.....! De a leszázalékolás a mai világban nem jó anyagilag,igaz betegen sem lehet dolgozni...! Üdv.

Bogi56 #   2014.08.21. 17:19

Üdvözletem!
56 éves elmúltam,ahol dolgozom 12 órából 11 órát talpalnom kell.Gerincemet műtötték,jelenleg is állandóan mozgásszervi problémákkal küszködöm.A 11 órás igénybevételt nem bírom. Másfél-két évem lehet a nyugdijig. Tud e valaki mondani valami lehetőséget,hogy ezt a hátralévő időt ne kelljen ledolgoznom.
Köszönöm a segítséget!

joe bácsi # e-mail 2014.08.11. 11:53

Kedves fórumozók.Európa minden országában létezik az hogy valamilyen formában megbecsülik azokat az embereket,akik nagyon hosszú szolgálati időt szereztek,de nálunk ez nem divat.A nők ugyan megkapták ezt a kedvezményt,de úgy látszik mi férfiak le vagyunk tojva.Félreértés ne essék nem sajnálom a nőktől ezt a kedvezményt de mi férfiak is megérdemelnénk valami ilyesmit.A legnagyobb baj az,hogy a mi elmebeteg diktátorunk,holnap gondol egyet és kitalálja,hogy még két évet dolgozzunk.Sajnos erre semmi garancia nincs,hogy ez nem így lesz.Tulajdonképpen a lényeg az hogy minél kevesebben érjék el a nyugdíjkorhatárt.Ha pedig véletlenül eléri ,ne sokáig éljen, minél kevesebbet kelljen neki fizetni a nyugdíjkasszából.

riperes # e-mail 2014.08.10. 11:21

Kedves "Joe bácsi",sajnos a Te naivitásod sem kisebb,mint az enyém,bár már 2011 nyarán szinte biztos voltam,el fogják törölni az előre hozott csökkent összegű nyugdíjba menetel lehetőségét.Nincs más hátra mint előre,meg kell élnünk a 63.évet-vagy egyeseknek egy kevéssel többet-.
Azért biztosan sokan vannak akiket szintén ilyen méltánytalanság ért,mégis támogatják a mostani rezsimet!!
Jó egészséget a nyugdíj megélésére !!!

lezli53 # e-mail 2014.07.30. 16:14

Kedves Joe bácsi! Itt is megtalálod, a facebook-on hozzászólhatsz!

http://magyarhirlap.hu/…a_kovetkezik

lezli53 # e-mail 2014.07.30. 16:10

Kedves joe bácsi!

Erről van szó! Nézd meg és szólj hozzá!

https://www.facebook.com/…910252021276

joe bácsi # e-mail 2014.07.30. 11:26

Kedves Ratkó gyerekek! Július 13-án 60 és fél éves lettem és elmehettem volna csökkentett előrehozott nyugdíjba.!46 éves munkaviszonyom van.Ilyen kort megéltem, de ember még így nem szúrt ki velem mint a mi kedves Viktorunk.Azt kívánom neki,hogy legalább fele úgy szenvedjen mint mi Ratkó gyerekek,akiknek legalább 49,50 évet kell dolgozniuk,hogy kapjanak egy kis nyugdíjat.De a legkézenfekvőbb az lenne,ha meg se élnék mert akkor nem kéne semmit se fizetni az államnak.Hajrá Ratkó gyerekek!