GYED,GYES, táppénz


Tűzeső # 2020.11.02. 09:22

Tisztelt Szakértő!

Szeretném kérdezni, hogy a végkielégitésnél a munkaviszony időtartamába beleszámit-e a GYES, GYED, CSED-en töltött időszak, vagy csak az amit ténylegesen aktiv állományban töltöttünk?

Köszönöm
Andi

zenész # 2020.11.01. 17:12

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha valaki fél állásban dolgozik egy szimfonikus zenekarban, ahol kijelölt napokon vannak zenekari szolgálatok, és azokon a napokon, amikor neki dolgoznia kellene táppénzre kerül a Covid miatt,kb. két hétig, akkor utána az eredetileg nem beosztott szolgálatokra (szabadon hagyott napjain) kötelezhető-e munkavégzésre? Vagyis a betegség miatt kieső szolgálatokat a hónap másik felében be kell-e dolgoznia? Egyébként neki az adott hónapban előírt szolgálatoknak a felét kell teljesítenie a fizetéséért, mert fél állasban van foglalkoztatva. Előre is köszönöm a választ!

Reni96 # 2020.10.12. 16:31

Tisztelt szakértő !
Gyesen vagyok lányommal itthon, májusra várjuk a második gyermeket. Kérdésem az lenne hogy GYES alatt jár a táppénz ?
És a táppénzt akkor is meg kapom ha nem magas rizikóba vagyok be sorolva a terhességem miatt ?
Válaszát előre is köszönöm

monoszkop # 2020.09.18. 11:21

AoiSora 2020.09.17. 08:23

1997. évi LXXXIII. törvény 42/G. §

(1) A gyermekgondozási díjra a 42/A. § (1) bekezdése alapján jogosult személy (e § alkalmazásában a továbbiakban: alapjogosult) jogán annak vagy az alapjogosulttal együtt élő házastársának - ide nem értve a családbafogadó gyám házastársát - vér szerinti és örökbe fogadó biztosított szülője, továbbá a biztosított szülővel együtt élő biztosított házastárs (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási díjra, ha *

  1. a nagyszülő a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,
  2. a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője - egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult - az ellátás nagyszülő részére történő folyósítása alatt a Tbj. 5. §-a szerinti jogviszony - ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt - alapján biztosítottként keresőtevékenységet végez,
  3. a gyermeket az alapjogosult a saját háztartásában neveli, és abból a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki,
  4. a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője - egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult - írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével és annak nagyszülő részére történő megállapításával, és
  5. azon gyermekre tekintettel, aki után az e bekezdés szerinti ellátást megállapították, gyermekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

(2) Az alapjogosult halála a nagyszülő részére már megállapított gyermekgondozási díjra való jogosultságot nem érinti.

(3) Nem jár gyermekgondozási díj, ha

  1. a nagyszülő keresőtevékenységet folytat, kivéve, ha azt kizárólag az otthonában végzi,
  2. a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezték el,
  3. a nagyszülő a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve az otthonában végzett keresőtevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, a csecsemőgondozási díjat, valamint a különböző korú gyermek jogán járó gyermekgondozást segítő ellátást és gyermekgondozási díjat,
  4. a nagyszülő tekintetében a 42/C. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt körülmény áll fenn,
  5. az alapjogosult gyermekgondozási díjra való jogosultsága megszűnik,
  6. az (1) bekezdés d) pontja szerinti nyilatkozatot visszavonják. *

(4) A nagyszülő részére megállapított gyermekgondozási díj naptári napi alapját és a folyósítandó ellátás összegét a nagyszülő jövedelméből, a 42/D. § (1)-(4) és (7)-(10) bekezdésében foglaltak figyelembevételével kell kiszámítani.

(5) A nagyszülő részére megállapított gyermekgondozási díj esetében a 39. § rendelkezései nem alkalmazhatók. Ha a gyermekgondozási díjat a nagyszülő részére megállapítják, a gyermek közös háztartásban élő szülője - egyedülálló alapjogosult esetén az alapjogosult - gyermekgondozási támogatásra és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira nem jogosult, kivéve a saját, illetve a gyermeke ápolására figyelemmel fennálló keresőképtelenségére tekintettel járó táppénzt.

(6) A gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője - egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult - az (1) bekezdés d) pontja szerinti nyilatkozatát valamennyi gyermekgondozási díjra jogosító gyermek tekintetében csak egy és ugyanazon nagyszülő vonatkozásában adhatja meg.

(7) Ha ugyanazon nagyszülő részére a gyermekgondozási díjra való jogosultságot az e §-ban foglalt feltételeknek megfelelő egy vagy több alapjogosult nyilatkozata alapján, több - nem ugyanazon várandósságból született - gyermekre figyelemmel is megállapítják, a gyermekgondozási díjat számára gyermekenként kell megállapítani.

AoiSora # 2020.09.17. 06:23

Tisztelt szakértő!

Nagymama szeretné igénybe a NagyszülőiGyedet, én eddig gyermekem születése előtt végig Gyesen voltam, a férjem probálta igényelni a GyedExtra ellátást, de nem sikerült neki. Olyan kérdésem lenne, hogy olvastunk egy olyan feltételt, miszerint az egyik szülőnek jogosultnak kell lennie a Gyedre, és ezt a jogot tudja átadni a nagyszülőnek, viszont felhivtam tegnap a Kormányablakot, hogy ott is feltehessem a kérdésem, de azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem tudnak ilyen feltételről.
Tehát azt szeretném kérdezni, hogy van e ilyen feltétele a NagymamaGyed igénylésének?
Amennyiben még is van, a Gyes biztositott időszaknak számít e, és ezzel én jogosult vagyok e a Gyedre, tehát átadhatom e a jogot a Nagymamának, akinek a ráeső feltételei megvannak?

Elöre is köszönöm a választ.

monoszkop # 2020.08.31. 08:12

A Kormányhivatal egy nagy szervezet.

Ezen belül a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások osztályát kell keresni, az ő ügyfélszolgálatukkal, vagy osztályvezetőjükkel beszélni.

(Egyebekben: Nyomtassa ki, írja alá, szkennelje be és mellékletként csatolja az igénybejelentés nyomtatványhoz...)

sztoka04 # 2020.08.31. 05:35

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megigényelni a nagyszülői Gyed-et,( a gyermek szülei 8 órában dolgoznak), mivel vállalkozó vagyok, így az interneten kellene leadnom, viszont van egy olyan kitétel,hogy alá kell írni nekem, és a szülőknek a nyilatkozatot. Sajnos a Kormányhivatalban dolgozó hölgy,még azt sem értette, hogyan vehetem igénybe, nem tudom kihez kellene ezzel a problémával fordulnom? Köszönöm, előre is a segítséget.

monoszkop # 2020.08.17. 06:54

puszed 2020.08.15. 13:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg GYED mellett részmunkaidőben (heti 16 órában) dolgozom. Gyermekem 2021. márciusában tölti a 2. életévét. Időközben veszélyeztetett terhes lettem, szeretnék táppénzre menni.
Kérdésem, hogy milyen feltételek mellett lennék jogosult az eredetileg teljes munkaidős állás alapján számított táppénzre?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,
puszed

T. Kérdező!

Kérdésében nem utal arra, hogy a gyed mellett ugyanannál a mtatónál, vagy más munkáltatónál dolgozik heti 16 órában.

Előbbi esetében az ellátást a főszabály szerint kell kiszámolni. Ha ebbe beleeseik a 16 órás bér, akkor annak alapulvételével kell kiszámolni a táppénz összegét.

Utóbbi esetben az 1. jogviszonyában nem dolgozik, fizetésnélküli szabadságon van, így ott a keresőképtelenség nem értelmezhető, azaz abban a jogviszonyában keresőképtelenség és keresetveszteség hiányában jogszerűen táppénzre nem jogosult.

Kaphat viszont táppénzt a 16 órás jogviszonyában, az ott elért keresete alapján.

Bővebb tájékoztatásért forduljon az egészségbiztosítóhoz.

monoszkop # 2020.08.17. 06:48

puszed 2020.08.15. 13:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg GYED mellett részmunkaidőben (heti 16 órában) dolgozom. Gyermekem 2021. márciusában tölti a 2. életévét. Időközben veszélyeztetett terhes lettem, szeretnék táppénzre menni.
Kérdésem, hogy milyen feltételek mellett lennék jogosult az eredetileg teljes munkaidős állás alapján számított táppénzre?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,
puszed

puszed # 2020.08.15. 11:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg GYED mellett részmunkaidőben (heti 16 órában) dolgozom. Gyermekem 2021. márciusában tölti a 2. életévét. Időközben veszélyeztetett terhes lettem, szeretnék táppénzre menni.
Kérdésem, hogy milyen feltételek mellett lennék jogosult az eredetileg teljes munkaidős állás alapján számított táppénzre?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,
puszed

Jusztasz # 2020.08.13. 09:26

ReinholczKarmen 2020.08.13. 09:48
Tisztelt szakértő
A munkahelyemen most változtatták meg a fizetést ami azt jelenti hogy brutto 80 ezer ft-al keresnek kevesebbet az ott dolgozók!
A kérdésem az lenne hogy jelenleg cseden nemsokára gyeden lévő kismama vagyok, tervezzük a következő babát... Ha úton lesz a következő és én még itthon vagyok gyeden a másik babámmal a következő gyerkőc után a csedet ill. a gyedet már az új fizetési vizsonyok után fogom kapni tehát jóval kevesebbet vagy ugyan így ahogy jelenleg kapom.
Válaszát előre js köszönöm.
Tisztelettel Kármeb

T. Kérdező!

Főszabály szerint az ellátást az arra való jogosultságot megelőző 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Jusztasz # 2020.08.13. 09:22

dorabalogh 2020.08.12. 10:17

Tisztelt Szakértő!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy CSED esetén, ha két munkaszerződéssel rendelkezem (1 db teljes munkaidő és 1 db részmunkaidő), hogyan kell eljárni az igénylésnél? Mindkét helyre be kell ez esetben adni a munkáltatóhoz az igénylést?

Köszönettel, Dóra

Kedves Dóra!

Igen, az ellátásokat Önnek a munkáltatóinál jogviszonyonként külön-külön igényelni kell, viszont később, a gyed igényeket akkor is az egészségbiztosító fogja elbírálni és folyósítani, ha (bármelyik) munkahelyén működik TB kifizetőhely.

Ebtv. 62. § (1) A csecsemőgondozási díj, az örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj és a táppénz iránti kérelmet a biztosítottnak a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztatónál kell előterjeszteni.

Ebtv. 63. § (1) Aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban kötelezett egészségbiztosítási járulék fizetésére, a táppénz, a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj iránti kérelmét a 62. §-ban foglaltak szerint, a gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj iránti kérelmét az egészségbiztosítónak kell elbírálnia és folyósítania.

ReinholczKarmen # 2020.08.13. 07:48

Tisztelt szakértő
A munkahelyemen most változtatták meg a fizetést ami azt jelenti hogy brutto 80 ezer ft-al keresnek kevesebbet az ott dolgozók!
A kérdésem az lenne hogy jelenleg cseden nemsokára gyeden lévő kismama vagyok, tervezzük a következő babát... Ha úton lesz a következő és én még itthon vagyok gyeden a másik babámmal a következő gyerkőc után a csedet ill. a gyedet már az új fizetési vizsonyok után fogom kapni tehát jóval kevesebbet vagy ugyan így ahogy jelenleg kapom.

Válaszát előre js köszönöm.
Tisztelettel Kármeb

dorabalogh # 2020.08.12. 08:17

Tisztelt Szakértő!

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy CSED esetén, ha két munkaszerződéssel rendelkezem (1 db teljes munkaidő és 1 db részmunkaidő), hogyan kell eljárni az igénylésnél? Mindkét helyre be kell ez esetben adni a munkáltatóhoz az igénylést?

Köszönettel, Dóra

intentio # 2020.08.04. 12:10

NMóni 2020.08.04. 13:16
Tisztelt Szakértő!
A következőben szeretném a segítségét kérni. Iker terhességem során veszélyeztetett terhességnek minősítették. A szülés követően járni fog nekem a CSED, attól függetlenül, hogy táppénzem töltöm a terhesség utolsó 6 hónapját. 8 éve folyamatosan egy cégnél dolgoztam.
Válaszát előre köszönöm!

T. Kérdező!

Röviden: A megadott adatok alapján igen.

Hosszabban:

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint az jogosult, aki –az új Tbj. 6. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal függetlenül attól, hogy előtte hány napig volt táppénzen és függetlenül attól, hogy egy gyermekkel, vagy több gyermekkel várandós.

Grave7 # 2020.08.04. 12:01

@NMóni: Mi a kérdés? (A kérdő mondat végén kérdőjelet kell írni.)

NMóni # 2020.08.04. 11:16

Tisztelt Szakértő!

A következőben szeretném a segítségét kérni.Iker terheségem során veszélyeztetett terhességnek minősítették. A szülés követően járni fog nekem a CSED, attól függetlenül hogy táppénzem töltöm a terheség utolsó 6 hónapját. 8 éve folyamatosan egy cégnél dolgoztam.

Válaszát eőre köszönöm!

vaczkor... # 2020.07.29. 06:24

Iicus 2020.07.29. 07:59

Tisztelt Szakértő!
A következőben szeretném a segítségét kérni.
Jelenleg gyesen vagyok 2,5 éves gyermekemmel és 10 hetes terhes vagyok.
Július 9-én a nőgyógyászomtól kapott leleten veszélyeztetett terhesség szerepel.
Szeretném bejelenteni a munkahelyemen,és kérni,hogy vegyenek táppénzre.
A kérdésem,hogy milyen dátumtól kérhetem a táppénzt?Már július 9-től?Vagy ez így visszamenőleg nem működik?
Válaszát előre is nagyon köszönöm

T. Kérdező!

Táppénzes állományba nem a munkáltató, hanem az orvosa veszi.

A "lelet" táppénzre nem jogosít.

A neki leadott lelet alapján a házi/kezelőorvosnak jogszabályban előírt fomájú orvosi igazoláson kell igazolnia keresőképtelenséget.

Ezt kell leadnia a munkáltatónak, erre kaphat táppénzt, de csak akkor, ha a fizetésnélküli szabádságát megszakítva előtte munkába áll és ez időszak alatt vélik keesőképtelenné.

A házi/kezelőorvos legfeljebb a nála történt megjelenéstől számított 5 napra visszamenőleg igazolhat keresőképtelenséget.

Iicus # 2020.07.29. 05:59

Tisztelt Szakértő!
A következőben szeretném a segítségét kérni.
Jelenleg gyesen vagyok 2,5 éves gyermekemmel és 10 hetes terhes vagyok.
Július 9-én a nőgyógyászomtól kapott leleten veszélyeztetett terhesség szerepel.
Szeretném bejelenteni a munkahelyemen,és kérni,hogy vegyenek táppénzre.
A kérdésem,hogy milyen dátumtól kérhetem a táppénzt?Már július 9-től?Vagy ez így visszamenőleg nem működik?
Válaszát előre is nagyon köszönöm

vaczkor... # 2020.07.27. 08:45

aagnes 2020.07.27. 10:21

Tisztelt Szakértő!

A 2021. júliusától érvényes CSED-del kapcsolatos a kérdésem: az új számítás csak a 2021. július 1. után született gyermekek esetében érvényes, vagy júliustól minden CSED-ben részesülő a nagyobb összeget fogja kapni?
Előre is köszönöm!

Üdv:
Ágnes

Kedves Ágnes!

Erre vonatkozóan hatályos jogszabály még nem áll rendelkezésre, ezért erre a kérdésre érdemi választ adni nem áll módunkban.

(Egyelőre csak egy, a sajtóban megjelent politikai szándéknyilatkozatról van tudomásunk, a szabályozás és a részletszabályozás (átmeneti rendelkezések) nem ismert.

Javasoljuk, hogy ezirányú kérdéseivel forduljon bizalommal a hírt bejelentő Novák Katalin asszony vezette államtitkársághoz.

https://hvg.hu/…ondozasi_dij

https://index.hu/…_dij_emeles/

aagnes # 2020.07.27. 08:21

Tisztelt Szakértő!

A 2021. júliusától érvényes CSED-del kapcsolatos a kérdésem: az új számítás csak a 2021. július 1. után született gyermekek esetében érvényes, vagy júliustól minden CSED-ben részesülő a nagyobb összeget fogja kapni?
Előre is köszönöm!

Üdv:
Ágnes

Jereván # 2020.07.23. 07:46

Rédainé 2020.07.21. 18:50
Tisztelt szakértő!
Van két lányom (3 és 1.5 évesek).
A nagyobbik szeptembertől óvódába megy, a kicsi bölcsődés.
2020.11.17-ig gyed én részesülök.
2019.szeptemberben visszamentem dolgozni(6órában),2020.májusában kiderült hogy gyermeket várok de sajnos veszélyeztetett terheskét nem dolgozhatok.
Kérdésem hogy a kisebbik lányom maradhat e a bölcsődében így hogy én 9-es kóddal itthon vagyok?
A másik kérdésem pedig az lenne hogy a gyed a bölcsőde és a veszélyeztetett terhességi táppénz együtt lehetséges e?
Válaszát előre is köszönöm

T. Kérdező!

Igen, aki a gyed mellett dolgozik jogosult gyed-re és munkabérre.

Igen, aki a gyed mellett dolgozik és ez időszak alatt bármilyen okból keresőképtelenné válik jogosult gyed-re és táppénzre.

Igen, aki a gyed mellett dolgozik az beadhatja a gyermekét bölcsődébe, óvodába.

Igen, aki a gyed mellett dolgozik és ez időszak alatt bármilyen okból keresőképtelenné válik a keresőképtelenség idejére a gyermek mehet bölcsődébe, óvodába.

Ebből következik, hogy igen –a fenti tényállás mellett- a gyed, a bölcsőde és a veszélyeztetett terhességi táppénz együtt lehetséges. Sőt ha két gyereke van két ellátást is kaphat. (Két gyed, majd gyed és gyes.)

Rédainé # 2020.07.21. 16:50

Tisztelt szakértő!
Van két lányom (3 és 1.5 évesek).
A nagyobbik szeptembertől óvódába megy, a kicsi bölcsődés.
2020.11.17-ig gyed én részesüljök.
2019.szeptemberben visszamentem dolgozni(6órában),2020.májusában kiderült hogy gyermeket várok de sajnos veszélyeztetett terheskét nem dolgozhatok.
Kérdésem hogy a kissebbik lányom maradhat e a bölcsődében így hogy én 9-es kóddal itthon vagyok?
A másik kérdésem pedig az lenne hogy a gyed a bölcsőde és a veszélyeztetett terhességi táppénz eggyütt lehetséges e?
Válaszát előre is köszönöm

Jusztasz # 2020.07.21. 11:33

Guru23 2020.07.21. 10:36
Üdv! Gyermekem augusztusban lesz 2 éves. Feleségem jövő február végére várja a 2. babát. Egészen májusig GYED-en volt, majd "visszatért dolgozni" olyan formában, hogy a szabadságot kivette, ami egészen 2020. szeptember közepéig kitart. Dolgozni már nem fog visszamenni. Szeptember közepe utáni időszakra el tud menni szülési szabadságra, CSED-re? Úgy tudom, hogy 3 hónapos terhesen el lehet menni. Jól tudom? Ez kb. a fizetés 70 %-a ? Az első gyermek után a 2. életév betöltése után a GYES-t kapjuk vagy csak a CSED-et a 2 gyerekre?
Rendezett munkahelyi előzményekkel rendelkezik ( bölcsödében dolgozott).
Szeptember közepe utáni időszakra el tud menni szülési szabadságra, CSED-re?

Üdv!

Nem, nem tud, mivel a CSED-et legkorábban a szülés várható időpontját megelőző 28. naptól lehet igénybe venni.

Úgy tudom, hogy 3 hónapos terhesen el lehet menni. Jól tudom?

Nem, ezt nagyon rosszul tudja. Lásd Ebtv. 40. § (3), Mt. 127. §

Az első gyermek után a 2. életév betöltése után a GYES-t kapjuk vagy csak a CSED-et a 2 gyerekre?

A GYES-t.

Guru23 # 2020.07.21. 08:36

Üdv! Gyermekem augusztusban lesz 2 éves. Feleségem jövő február végére várja a 2. babát. Egészen májusig GYED-en volt, majd "visszatért dolgozni" olyan formában, hogy a szabadságot kivette, ami egészen 2020. szeptember közepéig kitart. Dolgozni már nem fog visszamenni. Szeptember közepe utáni időszakra el tud menni szülési szabadságra, CSED-re? Úgy tudom, hogy 3 hónapos terhesen el lehet menni. Jól tudom? Ez kb. a fizetés 70 %-a ? Az első gyermek után a 2. életév betöltése után a GYES-t kapjuk vagy csak a CSED-et a 2 gyerekre?
Rendezett munkahelyi előzményekkel rendelkezik ( bölcsödében dolgozott).