motozási szabályzat


Dr.Attika # 2007.03.15. 16:27

Érdekes a vitátok, de szerintem nem arról szól a dolog, hogy felmondjon a megalázott vagy sem. Õ egyszerűen arra volt kiváncsi, hogy a megalázása nyugszik e jogi alapon, vagy sem. Jog ide, jog oda, ha továbbra is így megalázzák otthagyja munkahelyét, mint az az asszony, akit nem engedtek több órán keresztül a pénztárból kimenni a mellékhelységbe és szegény bepisilt. (Sajtó hir.) Ott és azonnal felmondott.

ksstomi # 2007.03.12. 07:39

hozzászólás törölve

garamhegyi # 2007.03.11. 09:39

Ne haragudj, de nem adok igazat. Nem vagyok munkajogász, de az azért nem úgy megy, hogy hipp hopp emiatt elveszíti az állását. Egy felmondást indokolni kell, ennek kereteit a magyar Mt. is keményen szabályozza. Ha pedig kamu indokkal rúgnak ki valakit, akkor megint csak azt mondom, hogy perelni kell. Az elmaradt kereseten felül lehet kérni a visszahelyezését is, és hidd el, hogy a bíróság szankcionálni fogja a munkáltatót.

Most persze jöhetsz azzal, hogy a munkáltató utána meg esetleg megnehezíti a munkavállaló életét, de erre is előre bocsátom, hogy megvannak a jogi eszközök, amelyekkel fel lehet lépni a munkáltató ellen. Azt is elhiheted, hogy azért legkésőbb a 2. nagy pofon után a munkáltató is ezerszer átgondolja, hogy mennyire mobing-olja a munkavállalót. Végül is a munkáltatónak is korlátozottak az anyagi forrásai és azokat nem éppen bírósági ügyekre költené.

Tehát mondhatsz amit akarsz, de senki nem köteles megalázást eltűrni és úgy látom, hogy Magyarországon is megvannak ezzel szemben a megfelelő jogi eszközök.

Kérdezek tőled: mit tennél, ha mondjuk egy tanár folyton megverné a fiadat az iskolában és közölné veled, hogy ha nem tűröd, akkor sokkal rosszabb lesz? Na? Gondolom nem húznád be a farkad és beperelnéd azt a tanárt. Na látod. Így van ez a munkahelyen is. Ha terrorizálnak, akkor vagy bambán lenyeled vagy tehetsz valamit ellene.

ksstomi # 2007.03.11. 09:14

hozzászólás törölve

Dr.Attika # 2007.03.10. 18:03

Ez is gond, de a fő gond az, hogy kimondva, vagy burkoltan védelmükbe is veszi őket pl. dr. Bonyhádi Zsolt, Rennai Gábor, "kati@.
Mikor oldódik meg e kérdés? Talán akkor, ha magyar jogász ügyfeleinek nem a német, vagy osztrák gyakorlatot ajánlja, hanem a magyar jogszabályok követését.

garamhegyi # 2007.03.10. 18:00

@Ksstomi,

mit értesz az alatt, hogy ezt a dolgozónak elvileg tűrnie kell? A dolgozónak sem elvileg sem pedig gyakorlatilag nem kell az effajta eljárást tűrnie. Az sem helytálló, hogy a biztonsági őr túlkapásainak nincs jogi következménye. Az azonban igaz, hogy néma gyereknek anyja sem érti a szavát, vagyis az bármely bűncselekményre igaz, hogy ha nem történik feljelentés, akkor a szankció is kimarad. Ez nem a jogrendszer hibája, hanem az embereké, akik nem állnak ki jogaikért.

30 éve élek Ausztriában és van itt egy 30-35 fős cégem, de sokat járok Európa más országában is. A tapasztalat azt mutatja, hogy Nyugat-Európában nem azért ritkább az említett megalázó jelenség, mert ott jobb lenne a jogrendszer, hanem azért, mert a nyugat-európaiakban sokkal inkább meg van a hajlamosság, hogy jogi úton kiálljanak jogaiért. Ebből kifolyólag a munkáltató is jobban odafigyelnek arra, hogy bizonyos határokat ne lépjenek át. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy Magyarországon csak akkor fog valami változni, ha az emberek végre felébrednek és jogi útra tereli sérelmüket. A jogrendszer Magyarországon is, a probléma kizárólag az emberek pereskedési hajlandóságával van.

Véleményem még egyszer mondom az, hogy senki nem köteles embertelen, megalázó bánásmódot elviselni. Ha ilyen előfordul, akkor ezzel szemben jogilag fel kell lépni. Most lehet jönni mindenféle kifogással, de úgy látom, hogy ezt a tiszteletet nyugaton is kitudták maguknak vívni a dolgozók, akkor talán a magyaroknak is sikerülni fog, csak akarni kell.

ksstomi # 2007.03.10. 17:03

hozzászólás törölve

Dr.Attika # 2007.03.10. 08:38

"Jómagam már jóideje egy műszaki áruházban dolgozom, mikor egyszer kifele menet a biztonsági szolgálat mint már jóideje, ruházati átvizsgálást tartott (természetesen a táskákban is). Az őr belenézett a táskámba ezután annak tartalmát a földre, mindenki szeme láttára kiborította. A földön lévő élelmiszereket ezután kidobta (hozzáteszem ezek nem képviseltek kifejezetten nagy értéket). "

Innen indult a helyzetértékelés.

A táskát a biztonsági őr elvette. (Gondolom ez nem vitás.) A benne lévő élelmiszert eltulajdonította, és bedobta a kukába. A táskát erőszak alkalmazásával vette el. (Az erőszak alkalmazásán fizikai erő kifejtését meghatározott személy irányában érti a büntetőjog.)
Ezt a cselekményt a Btk.321.§ (1) bekezdése bűntettnek és két évtől nyolcévig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni az elvett dolog értékétől függetlenül.

főnyomozó # 2007.03.10. 07:41

lopás az, ha valaki idegen dolgot azért vesz el mástól, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa

a biztonsági őr nyilvánvalóan nem azért veszi el a táskádat, hogy azzal utána ő rendelkezzen (eladja, használja... ELTULAJDONÍTSA) tehát ez se nem lopás, se nem rablás... persze ha EZÉRT veszi el, akkor az már lopás, vagy rablás, de azt hiszem mi most nem erről beszélgetünk...

főnyomozó # 2007.03.10. 07:33

A bizalom alapja az ellenőrzés :))

ObudaFan # 2007.03.09. 20:03

Ha valaki ebben téved, akkor a Btk. tévedésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Ezek azt mondják, hogy ha a tévedést gondatlanság okozza, akkor büntethető az elkövető, ha az adott bűncselekménynek van gondatlan alakzata. A személyi szabadság megsértésének pedig nincs.

Egyjogász # 2007.03.09. 08:35

Az, hogy a munkáltató kilépéskor ellenőrizheti-e a munkavállaló csomagját, stb. véleményem szerint munkajogi kérdés.
A bírói gyakorlat szerint a munkavállaló által a munkáltató tulajdona sérelmére elleni vagyon elleni bűncselekmény rendkívüli felmondási ok.

Így a bírói gyakorlat szerint pl. rendkívüli felmondási ok volt az is, amikor a munkavállaló csomagját "előírásellenesen ellenőrzés nélkül" kivitte a munkáltató területéről, de az is, amikor "az ellenőrzésre hivatott munkavállaló az ellenőrzést a kilépő munkavállaló kérésére elmulasztotta.

Ezen ügyekben fel sem merült, hogy hogy mert ellenőrizni a munkáltató.

Véleményem szerint, amikor belép valaki egy munkahelyre, elfogadja a munkáltató SZMSZ-ét, és az erre alapuló belső utasításrendszert is.

Vannak munkahelyek (pl. ahol arannyal, stb. dolgoznak), ahol szerintem belátható, hogy kilépéskor ellenőrizni kell a munkavállalókat, akkor is, ha konkrétan nem merült fel bűncselekmény alapos gyanúja.

A mi cégünknél is volt olyan eset, amikor a munkáltató ellenőrzése során derült ki, hogy eltulajdonított valamit, a munkaügyi per során fel sem merült, hogy jogellenes lett volna maga az a tény, hogy ellenőrizte a cég a munkavállalót.

főnyomozó # 2007.03.09. 07:35

Hát ebben az esetben tutti nem áll meg a rablás... hol itt az eltulajdonítási szándék???

ksstomi # 2007.03.09. 07:26

hozzászólás törölve

Dr.Attika # 2007.03.07. 20:09

Igaz, Zsolt. Leírtam . Lapozz légyszíves visszafelé! Utolsó mondatodat nem értem.
Az előző hozzászólásodbeli kérdésre a válaszom.
Nem földhivatalt , cégbíróságot járó , hanem bírósági tárgyalásra járó ,érdemi beadványokat készítő, vámszakértői munkát végző , ügyfeleket fogadó és velük megbeszélést folytató ügyvédjelölt vagyok. Ezen munka során vannak szünetek, esetleg ügyfél késik, a program máshogy alakul. Ilyenkor lépek be a fórumra, meg hétvégén. Nekem már nem kell lányok után járni, randizni és ilyeneket. A fórumon olvasott eseteket fel szoktam dolgozni és a válasz adásával együtt tanulok is.
Majd Te is eljutsz erre a szintre, ha nem a földhivatalban, cégbíróságon , bíróságon okmánybeadással kell töltened a napjaidat és érdemi munkát is rádbíznak.
Egyébként Rennai Gábornak azt jeleztem, hogy ez egy webszolgáltató cég, amelyik Karlsruhe városában működik. Azt nem tudtam, hogy ilyen ingyenes akármi.
Nos remélem ezek után már nem én leszek e topic központja és Zsolt végre megismerjük a kérdéssel kapcsolatos jogi álláspontodat. Mert ez még kimaradt. Annyit tudunk, hogy a kérdés kapcsán ügyfeleiteknek a német, osztrák gyakorlatot ajánljátok.

Law1 # 2007.03.07. 19:50

Majd akkor írom le neked, ha előtte elmondod végre, hogy az erőszak és fenyegetés mentes motozást melyik tényállás fedi le. Ezzel még lógsz ügyvéd úr.

Amúgy Zsolt és nem Csaba, de neked akár Csaba ha nagyon szeretnéd.

..... 1:0 a Bayern-nak. Mekkora gól. Láttad, vagy éppen a magyar-kanadai jogsegélyegyezményt böngészed?

Law1 # 2007.03.07. 19:44

Ja, most hirtelen nem ez a topic témája, de bezzeg amikor előrukkoltál a nagy leleplezéseddel, akkor persze téma volt a „web.de GmbH munkavállalóinak összeesküvése”.

Attikám, már akartam is kérdezni: te mit csinálsz egész nap? Már több mint 1 hete szabin vagyok és figyelem, hogy Attika aktívan irogat reggel, Attika aktívan irogat délben, Attika aktívan irogat délután és Attika aktívan irogat este. Az ügyvéded nem ad elég munkát? Földhivatal? Cégbíróság? Nem láttam még a pályafutásom alatt jelöltet, aki ennyire ráért volna mint te. Nem mehet jól a bolt, ha folyton a neten lógsz. Már pedig ha 23 év alatt nem sikerült olyan ügyfélkört kialakítani, amely teljesen leköt, akkor az már elgondolkodtató.

Szerintem amúgy pont ezért lógsz ennyit a neten és ebben a fórumban, mert alig van ügyfeled, amelyből az következik, hogy alig lehet munkád. Itt vakítasz a laikusoknak és bízol abban, hogy valaki bekapja az „ügyvéd úr” csaliját.

Na kezdődik a Bayern-Real. Jó szórakozást még itt a fórumban, de szerintem mára elég volt. Pihenj egyet Attika, nézd meg te is a meccset. Szereted a focit? Ja persze, teljesen elfelejtettem, hogy a legtöbb nagy foci csapat mögött valamelyik nagy multi áll, azokat te meg nem szereted. Azért nézd meg a meccset. Biztos vagyok abban, hogy most a web.de GmbH-nál a Brauerstraße-ban is mindenki nézi.

:-))))))

Dr.Attika # 2007.03.07. 19:23

Ha már itt vagy Csaba!
Érdekelne bővebben kifejtve, hogy munkahelyi motozással kapcsolatban mi a német és az osztrák gyakorlat. Gondolom nem csak engem, hanem talán mindenkit aki e topicba benéz.
Különösen az érdekelne, hogy a németek, osztrákok miként kezelik azt a helyzetet, amikor a biztonsági őr kiborítja a földre a dolgozó táskáját, a benne lévő élelmiszert a kukába dobja.

Dr.Attika # 2007.03.07. 19:19
Law1 # 2007.03.07. 18:51

Attikám, humorod az van ez nem vitás. Hát igen, micsoda véletlen egybeesés, hogy Rennai kollega és Kati@ címével összefüggésben felmerül Karlsruhe város és a Brauerstraße 48. Attikám, ezek nem testvérek még mielőtt azt gondolnád. És még csak nem is a német RAF pikkelt ki téged áldozatul. Komolyan azt gondoltad, hogy Gábor és Kati Karlsruheből jönnek, egy cégnél dolgoznak (a web.de GmbH-nál) a Brauerstraße-ban? Ez de komoly.

A web.de egy közkedvelt freemail szolgáltató és merem állítani, hogy a freemail.hu és a vipmail.hu után a legtöbb magyar internetfelhasználó a web.de-nél csinál magának freemail-címet. Szerintem van itt a fórumban még néhány emberke, akinek web.de címe van. Csak gondoltam szólok, ne hogy azt hidd, hogy a Brauerstraße lakói összefogtak ellened.

Ültél te már a 23 éves pályafutásod alatt számítógép mögött, és neteztél már?

:-)))))))))))))))))))))))))))))))

Dr.Attika # 2007.03.07. 18:15

"sessy"!
Ennek a topicnak nem ez a témája.

sessy # 2007.03.07. 16:21

Dr.Attika, ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy Németországban kell lennie annak aki web.de email címet használ :D
(... ez egy ingyenes email szolgáltató)

Dr.Attika # 2007.03.07. 15:12

Dehogy még szemléletesebb legyek. Akadt e topicban másik bírálom is:
Kati@
markusrenner003@web.de
Anschrift:
WEB.DE GmbH
Brauerstraße 48
76135 Karlsruhe

Mily érdekes egybeesés.

Dr.Attika # 2007.03.07. 14:58

rennaib@web.de

Anschrift:
WEB.DE GmbH
Brauerstraße 48
76135 Karlsruhe

Innen.

Rennai_Gábor # 2007.03.07. 14:48

Én Németországból?????? Ezt honnan veszed?

Üdv.

Rennai Gábor Balázs