szabad felhasználású munkáltatói kölcsön


Sasfioka # 2007.09.20. 11:46

A munkáltató nem "bank", hogy "ez meg az a feltétel teljesülése esetén" adjon hitelt.
Ha ő azt kéri, hogy élj egyedül "papíron", akkor beleköthet abba, hogy papíron még nem vagy elválva. A munkáltatódat kérdezd meg, hogy a közjegyző előtt tett életközösségről való lemondás megfelel-e nekik.
A másik lehetőség, az eladóval közösen módosíttatni az adásvételi szerződést.

SF

Mihasznazulu # 2007.09.19. 18:00

Üdvözlet!!

Lenne egy kérdésem. Előre bocsájtom, hogy telljesen tudatlan vagyok a témában, ezért kérném a segitségeteket. Éppen felvenni készülök egy kamatmentes munkáltatói kölcsönt a cégtől. Lakásvásárlás a cél. A papírokat be is adtam, szerződésem is van már, le is előlegeztem a lakást. Ma hívott az ügyintéző, hogy van egy kis baj. Az a helyzet, hogy én elköltöztem a feleségemtől, de papíron még nem váltunk el. Állitólag ez baj, mert így nem kaphatnék hitelt a cégtől. Valahogy úgy magyarázták, hogy hiába van a felségem nevén egy ingatlan 100%-ban, nekem egyfajta haszonélvezeti jogom van rá, mivel papíron még házas vagyok ami sajnos ellenkezik a kamatmentes munkáltatói kölcsön felvételével. Elég faramuci a helyzet. , Azt, hogy miért nem vagyok jogosúlt a kölcsönre, csak egy elég béna példával tudnám illusztrálni. Pl ha a feleségem bevezetteti a villanyt vagy gázt. vagy a telefont a saját tulajdonában lévő otthonába, akkor az az öve, de én is jogos vagyok a használatára. De ha tegyük fel kiadja bérbe, akkor (mivel még a feleségem)én is jogos vagyok a bérleti díj egy részére.
Egy kicsit utánna néztem a dolgoknak, és találtam valamit. Elméletileg én le tudok mondani a a feleségemmel eddig kialakított életközösségről. Ez úgy néz ki, hogy bemegyek egy közjegyzőhöz, és egy álltalam megfogalmazott papírt benyújtok neki, amelyen az áll, hogy én xy lemondok a feleségemmel eddig fentálló életközösségről, kvázi egyedülállónak minősítem magam. Ez elméletileg (illetve szerintem gyakorlatilag is) egy hivatalos papír, ami, ha nem is helyettesíti a válási papírokat, de valahol kiváltja azokat. Sajnos válási papírokat kellen beadnom a hitel megkapásához, de annyi időm nincs, hogy abból kézzel fogható okirat legyen ugyanis a lakásvásárlási szerződást már megkötöttem a tulajjal, és a megadott dátumokba ez már nem fér bele.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen hivatalos, közjegyzővel ellenjegyzett nyilatkozat elég e a munkáltatónak ahoz, hogy a hitelt folyosítani tudja, avagy sem.

A segitséget előre is köszönöm.
Mihasznazulu

monalisa1 # 2007.09.12. 18:51

És nem csak bankok adnak kölcsönt hanem a számtalan takarékpénztár is.

monalisa1 # 2007.09.12. 18:49

Erik,
szinte mindegyik pénzintézetnél fel lehet venni un. szabad felhasználású kölcsönt - személyi kölcsönt. És egynémely banknál éppen most van kedvezményes kamatozású akció, bár sietni kell... Elvileg 5 mFt-ig kapható hitel, bár ezen maximált összeghatárig már nagyon szigorú feltételek vannak. De azt megteheted, hogy pl. két-három bankban szeded össze a szükséges pénzt, így a viszonylag alacsonyabb összegű kölcsönt könnyebben adják. Az egyes bankok által előírt kamatperiódus letelte előtti visszafizetés az ügyfél részéről nem jó lépés.

A munkáltatói kölcsönnel - ha egyáltalán adnák is - szerintem a bérlistán jó előre lebetonoztatnád magad...

Erik # 2007.09.12. 11:59

Gyakorlatilag áthidaló kölcsönről lenne szó, 2-2,5 M Ft. 6-8 hónapra. Éppen válófélben vagyok, ez addig lenne szükséges, amíg megtörténik a vagyonmegosztás és fel tudok venni szabad felhasználású jelzáloghitelt a már régóta húzódó adósságok rendezésére. Mindenképpen szeretnék tiszta képet, tehát rendezni a köztartozásaimat, hogy azt amit meghagyott az asszony, ne vigye el az adóhivatal :-)
A munkáltatóm nem szokott ilyen jellegű kölcsönöket folyósítani, ezért is van némi tanácstalanság ebben a témában.(így reméljetőleg a PSZÁF nem kerül képbe).
Az, hogy a jegybanki alapkamatot meg kell fizetni a kölcsön után, az nyilvánvaló, de mi alapján határozzák meg a piaci kamatot ?

Egyjogász # 2007.09.12. 10:21

Javaslom, hogy a pénzintézeti törvényt is nézzétek meg, ha jól emlékszem anno mi a PSZÁF-ot kérdeztük meg hasonló ügyben, és ott mondták, hogy a rendszeres kölcsönnyújtással vigyázni kell, mivel könnyen a Ptv. hatálya alá eshet, akkor meg PSZÁF engedély kell a tevékenységhez.

Rexor # 2007.09.11. 15:24

A kölcsönnél leginkább az a buktató, hogy a piaci kamat és a munkáltatónak fizetett kamatkülönbözet (ha az előbbi magasabb) után 44% adót kell fizetni.

the big cat # 2007.09.11. 13:29

Jogilag valóban indifferensm mind a kölcsön nyújtójának személyes, mint a kölcsön célja.

Adójogi szempontból létezik (vagy létezett) preferencia az építési célú kölcsönökre, egyébként viszont akár hátrányosabb is lehet, mert a kamat szintje nem lehet a jegybanki alapkamtnál alacsonyab, illetve a különbözet az természetbeni jutatásnak minősül.

Egyébként viszont ha rövid távra, vistzoynlag kisebb összegre van szükség, akkro nem kölcsönt kell kérni, hanem fizetési előleget, mert az nem kamatozik, és mégis adómenes, feltéve, hogy nem haladja meg a minimálbér ötszörösét, és 6 hónap alatt visszafizetik.

Ésszerűségi oldalról azt érdemes megfontolni, hogy ha bármi okból megszűnik a munakviszoyn, a kölcsön rendszerinta zonnal teljes összegben lejár, és vissza kell fieztni.

Dr.Attika # 2007.09.11. 12:54

Jó napot Erik!
Ilyen nevesített, hogy "szabad felhasználású kölcsön" nem létezik a magyar polgári jogban. A kölcsön létezik.A Polgári Törvénykönyv 523-524.§§-ai rendezi a felek kötelezettségét és jogait. Hogy a kölcsön nyújtó munkáltató vagy egyéb más személy az a jog szerint nem meghatározó tényező. Vannak esetek, amikor a munkáltató által nyújtott kölcsönt az adójog preferáltan kezeli, de itt első ránézésre nem erről van szó.

Erik # 2007.09.11. 12:26

Jó napot kívánok!

Régebbi köz- és egyéb tartozásaim rendezésére szeretnék munkáltatói kölcsönt felvenni. Egy kft.-nél dolgozom és itt megoszlanak a vélemények arról, hogy miképpen vehető fel szabadfelhasználású munkáltatói kölcsön, milyen feltételei ill. esetleges buktatói vannak ?
Üdv.
Erik