Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

kuszi12345 # e-mail 2018.02.06. 19:41

kedves nonolet .Amikor az autó a hibát jelezte csináltattam állapotfelmérő lapot szak szervízben,ezzel mentem a bíróságra.Ezen szerepelnek a hibák és az időpont.Aztán elküldtem az eladónak/aki e.v.autókereskedő/és felszólítottam hogy a szavatossági javítást végeztesse el,vagy ha nem ezt szándékában megtenni,azt is jelezni sziveskedjen,mert ha nem sikerül peren kívül megegyezni,akkor perre viszem az ügyet.Erre jött a válasz ,hogy vigyem vissza és visszaad 350000 ft-ot csak levon belőlle napi 3000.ret-azért hogy a saját autómat nem tudtam használni???Hát ez nekem is furcsa hisz legvégső megoldásként én kérhetném ezt,vagy nem?Az ügyvédet ingyenesen tudom igénybe venni ,mivel súlyos mozgáskorlátozott vagyok.

szokejanos # e-mail 2018.02.06. 18:15

Kedves Andrea28!

Kiegészítésképpen még annyit, hogy a kocsi az eladó nevén volt, törzskönyve is rendben volt és m inden egyéb adat is megegyezett, nem kereskedéstől lett megvéve a kocsi, hanem magánszemélytől, mivel kereskedésben nem talált megfeleőt (automata sebváltós volt a fő keresési feltétel). Így a szerződéssel nem is lenne gond, ha ez a rejtett hiba nem lenne.

Ü.: Szőke a Zöreg

szokejanos # e-mail 2018.02.06. 18:11

Kedves Andrea28!

Az átverés az nagyon is megállja a helyét, de bármiért is leállhatott a kocsi szoftvere, ezért nem működött a kis műszer még szakértői kezelés melett sem. A kocsit egy nagytudású (és ez nem vicc) szakember nézte meg, de sem az üzemelés, sem a külső megtekintés alatt nem talált semmi kivetnivalót. A hiba egyébként olyan jellegű, hogy az csak hoszabb üzeidő után és nagy gáznál jön elő. A próba során tartott alapjárati járatásnál nem lehetett semmit észrevenni.
A kocsi Sopronól egyenesen egy márkaszervízbe ment, ott a Márkaszervíz elvégezte a diagnosztikai vizsgálatot - melyhez sajnos venni kelett egy alkatrészt is, de azt a fiam önként tette és nem is ágál miatta - amelyről a szervíz egy hívatalos vizsgálati, áééapot jelentést készített. A kocsi a szervízben van megörzésen mindaddig amíg a helyzet nem változik.
A fiam egyébként ügyvéd tanácsára ajánlott, tértivevényes levélben felszólította az eladót, tájékoztatta a hibáról, a szervíz által tájékoztaó jelleggel megadott javítási költségről, de állapotrögzítésre meghívta a szervizhez állapotrögzítésre is.
Majd meglátjuk mi a további helyzet, de ezt a tanácsát is köszönöm.
Ü.: Szőke a Zöreg

nonolet # e-mail 2018.02.06. 17:13

"az eladó elállhat e az eladástól?"

Miért tenné?!!

Nem neki van baja a biznisszel, hanem neked.
Te futsz a pénzed után, nem ő...

nonolet # e-mail 2018.02.06. 17:12

Gondolkodni...

HA megcsináltatod miként bizonyítod,
hogy
MÁR az eladáskor is rossz volt?!!!

Mondjuk egyébként is ez a fő kérdés!
(ha magánszemély az eladó)

A normálsi siorrend..

  • a hibát jelezni az eladónak ÍRÁSBAN, bizonyíthatóan
  • felszólítani a kijavításra (vagy az alkura)

De nem piszkálni, nem javítani... csak várni!
Mert minden ilyesmi újabb hibás lépés, balek módra.

- -

Azonban esélyes, hogy ezt az ügyet már buktátok.
Mert elkezdtétek babrálni az autót önkényesen.

A magánszemély eladónak ezek után,
ha
egy csöpp esze van, már nyert ügye van.

Aligha tudjátok már bebizonyítani az igazatokat.
A kapkodásotok miatt.

Az ügyvéded persze biztat, hisz ő is pénzből él.
Miért ne fizess neki is tanulópénzt.
Már úgyis lendültben vagytok
a pénzkidobálásban és az elkúrt "okos" megoldásokban.

Persze lehet perre menni is, de kb. esélytelen...

kuszi12345 # e-mail 2018.02.06. 16:56

Kedves hozzászólók!Köszönöm a tanácsot ,igaz hülye voltam .Jövő héten megyek ügyvédhez, a bíróságon tanácsolták ,hogy csináltassam meg először mert akkor tudom csak visszakövetelni ezt az összeget.Arra kerestem a választ hogy ebben az esetben az eladó elállhat e az eladástól?Jogszerű e ez?Mert szerintem ez hülyeség

Andrea28 #   2018.02.06. 10:47

Kedves János, ledöbbentett a fiad hülyesége, hogy két szakember mellett is csúnyán átverték. Írom én mint nő, hogy soha nem veszek meg olyan autót, ami pl. nem az eladó, vagy kereskedés nevén van. Továbbá szigorúan szakszervizben nézetem át és leellenőriztetem a szervizkönyv valóság tartalmát is. Így még sose vertek át. Ha nem tudtak ráhangolódni a kocsi komputerére, már fordultam is volna vissza. Jól átvertek, eladónak ez volt a terve, hogy kifogjon egy balekot. Ha perre viszed, senki ne szereljen bele, mert onnantól bukóvári az ügyed! Ne is használjátok a kocsit per végéig őriztetni kell és nem szabad használni! Ügyvéddel kell felszólítani tértivevényesen az eladót, hogy álljon helyt szavatosságod ügyében.

OLVASS vissza ezen az oladolon, mert rengeteg megoldást találsz, szerintem, ezért kár volt itt kérdezni.

szokejanos # e-mail 2018.02.06. 09:04

Fiam - aki Kecskeméten lakik - vasárnap (2018.02.04-n) Sopronban vett egy használt Wolsvagen szgk-t.(A vételár közel 2 milla)
Tekintettel, hogy Ő nem valami nagy szakember így munkahelytől (Wolsvagen értékesítés és márkaszervíz) bérelt egy hordozható diagnosztikai műszert kezelő személlyel együtt, valamint egy szakszerelőt (kisiparost) is felkért, hogy a vételkor segítsenek neki a kocsi műszaki állapotát felmérni.
Az eladáskor az eladó közölte, hogy a kocsi teljesen rendben van, az a közelmúltban lett felújitva. A diagnosztikai műszert a kocsira téve az azonnal kimutatta, hogy a kocsi diagnosztikai rendszere ki van kapcsolva (azt nem árulta el az eladó, hogy Ő, vagy valaki más kapcsolta-e ki, nem tudott, vagy nem akart magyarázatot adni, hogy az miért van) így a műszert nem lehetett használni. A szakszerelő átnézte a kocsit és külsőre nem talát hibát, így az adásvétel megköttetett.
Sopronból Kecskemétre történő hazaúton viszont már egy alkalommal a kocsi diagnosztikája letiltotta a máűködét hibakód kiírásával, melyet a szerelő ott az autópályán kikapcsolt és a kocsit el tudták hozni Kecskemétig egyenesen a Márkaszervízbe.
A Márkaszervízben tegbap (2018.02.05-n) tehéát a vételt követő napon azonnal feltették a kocsit a nag diagnosztikai műszerre. Az rögtön kimutatta, hogy egy alkatrészre van szükség, hogy a diagnosztikát le lehessen futatni, mely akalatrészt a fiam azonnal meg is vett és azt a szerelők be is szerelték. A Diagnosztika lefuttatása után a műszer dokumentált adatai alapján megállapítást nyert, hogy a kocsi üzemanag ellátásában olyan komoly rejtett hiba van, hogy annak javitása több százezer forintba kerülhet.
Az eredmény után fiam aznnal hívta az eladót telefonon és tájékoztatta őt, próbált megegyezni a további lépésekről, de az letiltotta Őt a telefonon, sőt a NET-n is, így enm tud vele most már még kommunikálni sem.
Most akkor vajon mi a teeendő a jövőre nézve
A fiam bukta a vételárat, illetve a több száz ezer Ft. javítatási költséget le kell neki nyelnie, avagy polgári peres eljárás keretében esetleg vissza lehet csinálni a szerződést, avagy az eladó javítassa meg a kocsit?

Várom sürgős válaszaikat, hogy minél előbb lehessen lépni az ügyben, nehogy esetlek határidőböl való kicsúszás jöjjön létre.
Üdvözlettel: Szőke János a Zöreg

nonolet # e-mail 2018.02.05. 09:14

kuszi12345

Az 50 ezret buktad mert hülye voltál...

A javítást is, mert gondolom NEM adta a jóváhagyását hozzá.
Te meg hülye módjára kapkodtál.

Mostmár döntsd el, hogy

  • megtartod az autót +150 ezerért és több km-rel

vagy

  • visszaadod 350 ezerért és buksz 200 ezret

Esetleg próbálkozhatsz emelni a visszavételi árat.
De nagy reményt nem fűznék hozzá.... azért 450-el próbálkoznék.

- -

Tudod: utólag okosnak lenni, annyi mint előre hülyének.

Atis77 # e-mail 2018.02.05. 06:20

nem kellett volna belemenni okirat hamisításba. amúgy meg a katalizátor és a szonda nem fődarab.

kuszi12345 # e-mail 2018.02.01. 17:44

Ev kereskedésből vettem autót vasárnap.Az eladó nagyon rokonszenves,megkér hogy ne 400000 szerepeljen az adásvételin ,hanem 350000.Aláírom ,hadd boldoguljon.Hétfőn miután az autót már át íratattam kivillant a motorhibát jelző ikon.Másnap szerelő,megállapították hogy katalizátort és lamda szondát kell cserélni.Na hívom az eladót mi legyen,aki közli nem érdekli.Gondoltam kikérem az autó adatlapját is ha már szakvéleményt is készíttettem ,így az is kiderül ,hogy a km óra vissza van tekerve nem is kevéssel.Tértivevényes levél a szavatossági igény peren kívüli megegyezés céljából,közben az autót megjavíttattam,a költség 150000.Ma az eladó ügyvédjétől levelet kapok miszerint vigyem vissza az autót, vissza adja a 350000 ftot,de levon belőle napi 3000 ft autó használati díjat. Tanácsra lenne szükségem mert lassan megőrülök

nonolet # e-mail 2018.01.29. 16:15

Azon hajthatod be, aki eladta neked!!! a szerződésed szerint.

...és kétlem, hogy a szerződésen az szerepel akinek fizettél.

Azonban neked kell bizonyítanod,
hogy
már az átvételkor IS hibás volt.

és, hogy
a hiba a kelően gondos átvizsgálásod ellenére nem volt felismerhető
és, hogy
az eladó nem tájékoztatott róla...

- -

A nepper világ ismeretében a jogi úttal aligha jutsz eredményre.

Bojti1 # e-mail 2018.01.29. 15:55

Sziasztok!

Külföldi papíros autót vettem. Forgalomba helyeztem és 60km megtétele után kiderült, hogy hengerfejes. Behajthatóma javítási költség a magánszemélytől aki behozta az autót?
Tud valaki egy jó ügyvédet aki ebben el tudna járni nekem?

Köszönöm!

nonolet # e-mail 2018.01.18. 09:52

therminator

Javíttasd ki (GYÁRI TECHNOLÓGIÁVAL).

Vagy ha nem gyári technológiával javítják,
akkor kérj jelentős árengedményt is.

Atis77 # e-mail 2018.01.18. 06:21

Valószínűleg szállításkor vagy tároláskor sérült.

therminator # e-mail 2018.01.16. 15:29

Üdvözlök mindenkit . Novemberben vettem egy új kocsit . Hát , nem is olcsón , HONDA HRV , 2 hónapos. Észrevettem , hogy a hátsó ajtaja eláll elég csúnyán. Ma vittem vissza , nem tudták megjavítani , csak állítottak rajt , de látszik. Most mondták, vagy így marad , vagy kicserélik az ajtót. OK, de a festést viszont itt csinálják , amitöl vastagabb lesz a réteg és eladásnál akár karambolosnak is nézhetik . Ja kiderült, hogy gyári hibás , azt mondták sajtolási hiba . Mexikói kocsi. Én egy tökéletes kocsira fizettem be , erre ezt kaptam ! Mit tehetek , átvertek . Köszönettel Th.

nonolet # e-mail 2018.01.12. 11:16

"Mi a teendő ilyenkor?"

Elolvasni ebből a fórumból pár oldalt és megérteni...
Aztán aszerint fellépni.

kanarix # e-mail 2018.01.11. 21:27

Kedves Fórumozók! A segítségeteket szeretném kérni. Egy hónappal ezelőtt vettem egy suzuki swiftet egy autókereskedésben. Beszámított autó volt, egy új autónál. Néhány nappal a vétel után derült ki, hogy rossz a kuplung. Főmunkahenger hibája van. Mi a teendő ilyenkor? Kérhetem, hogy javítsák meg, vagy fizessék ki a javítást? Vagy valami egyéb megoldást?
Köszönöm a segítségeteket!!

Üdv. kanarix

drbjozsef # e-mail 2018.01.05. 14:32

Természetesen minden vásárláskor fennálló hibáért felelsz, azért is, amiről nem is tudsz, tudhatsz - ha ezt be tudja bizonyítani a vevő.

drbjozsef # e-mail 2018.01.05. 14:31

Persze.
Mint eladó, köteles vagy helytállni a már az eladáskor is fennálló hibákért.
Kivéve :

  • közölted a vevővel a hibát (lehetőleg írásban is rögzítve)
  • kellő gondossággal a vevő is felfedezhette volna a vásárláskor
  • vagy a hiba az autó állapotának-életkorának-futásteljesítményének megfelelő velejárója.

A jó az, hogy mivel mint magánszemély adtad el, annak bizonyítása, hogy az adott hiba, amit számonkérne rajtad, már a vásárláskor is fennállt, az a vevő kötelessége.

Ha megkeresnek valamilyen szavatossági problémával, és Te elutasítod, akkor neki kell perelnie, és bizonyítania a fentieket.

Gabor21 #   2018.01.05. 09:28

Tisztelt fórumozók!
Segítségét szeretném kérni, ha a 10 év feletti használt autóm magánszemélyként eladtam egy autólízinggel foglalkozó jogi személynek (Kft), van felé bármilyen jellegű szavatossági vagy jótállási kötelezettségem az aktuális Ptk vagy egyéb előírás szerint?
Köszönöm segítségét!
Üdv.
Gabor

Atis77 # e-mail 2018.01.03. 07:18

A szerviz is jól behúzott. Azért kopog a motorod, mert valószínűleg behajítottak egy bontott főtengelyt új csapágyakkal mindenféle hézagolás nélkül(vagy csak a csapágyfészkek nem a megfelelő helyükre kerültek vissza), ahelyett felköszörülték volna, és túl méretes csapágyakkal összefűzték volna. Pont ezért épül fel nehezen az olajnyomás, mert valamelyik csapágynál elengedi. Így ahogy van vidd vissza, és csináltasd meg rendesen ennyi pénzért. (olcsóbban kijöttél volna egy motorcserével, bár nem tudni milyen autóról van szó)

charli # e-mail 2018.01.02. 14:21

Ma elmentem az autó-é és valóba már nincs hiba , csak a csomagtartóban egy rakás lecserélt alkatrész . Főtengely egy hajtókar , meg csapágyak meg lecserélt tömítések .
A számlán 15 óra munka 6 ezrivel a többi alkatrész.
Hogy rejtett vagy inkább elrejtet hiba az biztos mert valószínűleg meg lett adalékozva az olaj , hogy jobb hangja legyen a motornak .
Most javítás után elég csattogós öreg dízeles kopogó a motor , pedig mikor megvettem, pont a motor tetszett legjobban rajta.
Mikor megvettem másnap arra figyeltem fel hogy hidegen a piros olajnyomás 1-2 másodpercre alszik el és mindjárt lecseréltem az olajat meg a szűrőket és valamivel talán jobb lett .
Most javítás után gyakorlatilag még teker az önindító már el is alszanak a piros lámpák.
Ha már így elkapkodtam meg még a szervizi is átvert az eladóval valószínű nem fogok dűlőre jutni és ha jogilag nincs sok esélyem , akkor hagyom az egészet , ennyi a tanulópénz . Neppertől nem szabad autót venni .

drbjozsef # e-mail 2018.01.02. 12:19

Rejtett motorhiba az eladó felelőssége, ha Te bizonyítani tudod, hogy fennállt a hiba már az eladáskor is (kereskedés esetén nem, nekik kell bizonyítani, hogy nem). De Te megjavíttattad az autót, így most nem sok mindennel tudod ezt bizonyítani, ahogy az eladó sem, hiszen már nincs hiba.

Andrea28 #   2018.01.02. 11:38

Nem lehet, hogy Téged jól átejtettek a szervizben ha ilyen gyorsan beleegyezésed nélkül megjavították?? Lehet egy szimpla motormosással és olajcserével megoldódott mindent és erre fizettél ki egy vagyont.

Akkor el vittem egy szervizben , hogy mérjék fel a hibát és adjanak árajánlatot . Pár nap múlva szóltak , hogy beszorult a főtengely meg egy hajtókar , az oka meg a sűrű lerakodott olajsár ami lehet akár valamilyen adalék is , hogy csendesebb legyen a motor , javítási árat nem mondtak .
Utána jött a csavar amiért a szerviz is megéri a pénzét , két ünnep közt szóltak kész az autó , 190e a javítás .

Innentől kezdve ugrott a szavatóssági igényed, ha már belenyúltak és jól átvertek