Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

szefike # e-mail 2018.04.24. 16:13

A következő történt:
Eladásra került 18 éves friss műszaki vizsgás gépkocsim,mely eladáskor a vevő által(hölgy)és a vevő tanúja által is(vevő fia)külön-külön próbakörön is ki lett próbálva,majd az autó szemrevételezése után, az autó általam ismert hibáiról tájékoztattam.A vevő elégedett volt az autóval az autót továbbra is megkívánta vásárolni és az üzlet megköttetett.Az autó általam ismert hibáit az adás-vételi szerződésben leírtam. A vevő az autóval hazaindult 200km-re lakott a vásárlás helyszínétől. Mielőtt hazaért felhívott,hogy az autó kuplungos lett. Most ügyvéd által írt levélben követel 50ezer forint javítási költséget.Én nem észleltem kuplung hibára utaló jeleket.Én nem érzem felelősnek magam,hiszen semmi jelét nem észleltem annak ,hogy a kuplungos lesz.mi a teendő,milyen jogszabály van erre vonatkozólag? Köszönöm a a választ .

dagg # e-mail 2018.04.22. 22:24

Kedves drbjozsef!

Köszönöm a gyors választ!

drbjozsef # e-mail 2018.04.22. 19:08

Diplomata nem gond, szerintem inkább előny, korrektül karban szokták tartani az ilyen autókat, sokkal inkább mint az átlagember.

Fizetés szvsz simán mehet. Ha házasok, amúgy is közös, rendezzék le egymás közt, ha nekik is jó így - de célszerű ezt tényleg rögzíteni a szerződésben is.

dagg # e-mail 2018.04.22. 17:19

Kedves Fórumozók!

Két kérdéssel fordulok hozzátok:

  • Egy korábbi tulajdonos (nem az eladó), diplomata volt, diplomata rendszámmal használta az autót; eladás előtt nem sokkal honosította az autót (első nyilvántartásba vétel dátuma). Lehet gond ebből a diplomata dologból, vagy inkább tekintsem előnynek?
  • Ha a vételárat utalással egyenlítem ki, megoldható-e, hogy az eladó házastársának számlájára utalom az összeget (szerződésbe beleírva, eladó által aláírva nyilván)?

Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # e-mail 2018.04.16. 14:14
b_tom09 # e-mail 2018.04.16. 10:48

Szia hajnika1974!

Amit leírtál, egyik sem rejtett hiba.

bermuda háromszög # e-mail 2018.04.14. 18:10

Kevés az infó amit leírtál, ezért a legegyszerűbb ha visszaolvasol, és megtalálod az esetedre jellemezőt és a javasolt megoldást

hajnika1974 # e-mail 2018.04.14. 13:07

Üdvözletem!Segítséget szeretnék kérni!
Vásároltunk egy Suzuki Swiftet tőlünk 40 km-re.Az autó másnap megállt.Teljes kuplung csere.Az átíratással is gond volt,mert fogalmunk se volt róla hogy köztes szerződéssel vettük az autót,belecsempészték az iratok közé az elöző adás-vételit.De megoldottuk.A nagyobb baj hogy átíratás után i nap műszaki és vissza dobták.Erre nem adhattak műszakit mert az emberi életet veszélyeztetik.A kocsi alja szépen ki volt purhabozva lefestve,mikor felemelték és hozzáértek bomlott szét az egész alja ugy szét volt rohadva.Legalább 120 ezer a megcsináltatása.Mit tudunk ilyenkor lépni?

nonolet # e-mail 2018.04.02. 12:56

Tessék szépen elolvasni
ebből a fórumból 10-15 oldalt
és kiderül mi a teendő...

Hyundai30 # e-mail 2018.04.02. 09:01

Kedves fórumozók, segítségeteket szeretném kérni a következő témában:
1 hete vásároltam egy külföldről behozott 2011-es Hyundai i30as személygépkocsit. Állították, hogy az autó "szinte új" Rákérdeztünk az esetleges törésekre, azt mondták, hogy semmi nem volt. (Szabad szemmel pár karc volt látható, ill. a bal visszapillantó széle volt minimálisan gumizva) Lekérdeztük alvázszám alapján bejelentett kár nem volt. Pár nappal a vásárlás után szakszervízben átnézettük ahol a rétegvastagság mérés után kiderült, hogy az autó igenis törve volt, a bal oldalán az ajtók és lókhárítók elég rendesen utómunkáltak, Ráadásként a szombati esőben kiderült, hogy a csomagtartó - úgy tűnik alulról - beázik. Mi a teendő ebben az esetben? Előre is köszönöm!

Atis77 # e-mail 2018.04.02. 08:21

rokesz

gondolom az adásvételin a külföldi (olasz) illető az eladó, ez esetben megszívtad sajnos, be kell nyelni. Ismerősöm is kinti kocsit vett, addig rágtam a fülét, míg a kereskedő lett az első tulaj és ő kereskedéstől vette meg. Bár a kocsival nem volt baj, de ha lett volna akkor csak így érvényesíthetett volna bármiféle fogyasztói jogot.

Student # e-mail 2018.03.30. 19:24

Rokesz, ha van valaki akinek hagyd figyelmen kívül a hozzászólásait, az az alattam olvasható masszív alkoholista elhagyott magányos zavart elméjű, a társadalmat gyűlölő, barátai és szerettei által elhagyott depresszív, ostoba véredény.

nonolet # e-mail 2018.03.30. 17:46

Készülj fel!
Amihez olvass el 10-15 oldalnyit ebből...

http://www.jogiforum.hu/forum/34/15588

rokesz # e-mail 2018.03.30. 17:39

Üdvözlök mindenkit! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Vettem egy motrot, olaszból hozta az "úriember", azt mondta jó, semmi baja kipróbálták megy szépen ahogy kell. Mikor elmentem megnézni kívülről semmi nem látszott apró karcokon kívül. Próbakörre mondta csak itt a parkolóban (20-30 méter) mert nincs rendszám, nincs forgalomba helyezve. Tetszett, ilyet szerettem volna és nem találtam rajta semmi nyomot arra, hogy baja lenne, ezért kicsit alkudva megegyeztünk. Írva volt a hirdetésben, hogy forgalomba helyezést megoldják, akkor legyen úgy. Mondta az ember, hogy házhoz hozza mert erre van dolga, OKÉ. Adtam előleget amiről írtunk egy papírt, tanukkal. Ha elhozzák a motrot akkor adjam a többit, ezt mondta. Lefotózta a személyim, adó kártyám és a jogsim. Kell a papírokhoz... Kérdeztem ennyi, válasz persze ők intézik a többit. Voltak telefonváltások hol tart az ügy, egyszer szóltak hogy ma jönnek délután, szuper. Megjöttek, motor le, pénz átad, papírok , rendszám egy reklámszatyorban, sietnek..... Széles Utat! Elmentek. Rossz idő volt nem tudtam kihozni a mocit, közben a szerelővel lebeszéltem az olajcsere, szűrő, átnézés. Mentem vele tankolni meg a faluban kicsit, éreztem valami nem fain, kanyarban berántja a kormányt és beszitál. Odavittem múlt pénteken a szerelőhöz, láttuk rajta, hogy a két első telónál szivárog az olaj (szimering) nem vészes 20 ezer munkadíjjal. Szerdán hív a szerelő, hogy jobb lenne ha kimennék mert nagy gáz van. Lényeg: mindkét teleszkóp görbe. Alsó, fölső is. Villanyak el van deformálva. Kerék is üt. MIND KUKA!!!!!!! Alkatrészre kért árat (bontóból) : 300 ezer...... A dolgok javíthatatlanok, valaki olyan állapotba hozta őket, hogy csak műszerrel lehetett észrevenni a hibát. Életveszélyes a motor. Nem lehet így összerakni mert súlyos baleset lehet belőle. Másfél milliós dolog. Elnézést, hogy hosszúra sikeredett de szerettem volna ha tisztán lát mindenki. Mit tehetek ez esetben ha nem vezet eredményre az eladóval való egyezkedés? KÖSZÖNÖM!

drbjozsef # e-mail 2018.03.26. 10:02

Ugyanazok a jogaid vannak, mintha magánszemélytől vettél volna valamit.

A „nem lennének ugyanazok a jogaid” kitétel tőlem pont arra vonatkozott : ha cégtől vetted volna fogyaszói szerződés keretei között, akkor nem ugyanolyan jogaid lennének, mint így.

drbjozsef # e-mail 2018.03.26. 09:45

Nem, nincs harmadik eset. Vagy vállalkozás-magánszemély a reláció (de úgy, ahogy nonolet írta, a vállalkozás tevékenységébe illik a tranzakció), ekkor ez fogyasztói szerződés. Minden más (cég-cég, magánsz.-magánsz., vagy cég-magánsz. a TE esetedben) nem az.
Előbbir szigorúbb, speciális szabályok is vonatkoznak, utóbbira csak az általános szabályok.

Foglaltmindennick # e-mail 2018.03.26. 09:30

Ha nem számít se fogyasztói szerződésnek, és nincsenek ugyanazok a jogaim mintha magánszemélytől venném, akkor ez egy harmadik eset. Milyen jogaim vannak? Visszaolvastam itt, de ilyen esetet még nem találtam, szóval ha megkérhetném leírnák nekem?

Köszönöm :)

drbjozsef # e-mail 2018.03.26. 06:31

Az első mondata idézet volt tőleg.
Pont azt írja, hogy nem számít fogyaszási szerződésnek az, hogy ha egy cégtől megveszed a céges autóját.

Amúgy nem lennének ugyanazok a jogaid, de ez most mindegy. Olvasd vissza a topikot.

Foglaltmindennick # e-mail 2018.03.25. 16:57

Nonolet,

Ha vállalkozásnak számít, akkor milyen jogaim vannak a rejtett hibakkal kapcsolatban? Ugyanazok, mintha maganszemelytol venném az autot?

nonolet # e-mail 2018.03.25. 14:08

Noname1

...hogy a büdös francba lehet ilyen FELELŐTLENÜL autót venni?!

Egyébként pedig 5-6 oldalt olvass ebből a fórumból!
Aztán képbe kerülsz...

nonolet # e-mail 2018.03.25. 14:05

Foglaltmindennick

Vállalkozásnak számít e szempontból...
"A szakmája, önálló foglalkozása
vagy
gazdasági tevékenysége
körében eljáró személy"

Szerintem, a volt céges autó eladása nem esik ebbe bele.
(mivel nem ez a tevékenysége a cégnek, nem autót "árul")

bermuda háromszög # e-mail 2018.03.25. 14:04

Autókereskedésben, vagy kereskedéstől?
Van különbség.
Kicsit visszaolvasva mindkettőre sok példát találsz és azt hogy mit érdemes tenned.

Noname1 # e-mail 2018.03.25. 13:17

Tisztelt Fórumozók!
Január 15-én vásáróltunk egy Seat Ibiza 6l 2003-as évjáratú 134.000 km futott gépkocsit. A gépjárművet autókereskedésben vásároltuk, személyes kiprobálását nem engedélyezte a kereskedő ugyanis akkor még a kocsi nem volt forgalomba helyezve, az úriember vezette a mi jelenlétünkben. Első kocsi lévén nem volt napi használatban az autó, de kisvártatva újabb és újabb hibák merűltek fel a működésével kapcsolatban. Miután elvittük szerelőhöz kiderűlt hogy a kocsi törve volt (nem is kicsit), bár ez az avatatlan szem számára nem volt észrevehető. A hazaúton furcsa csörgés és motor check lámpa kivillanás. Szerelő szerint ezt a katalizátor nem megfelelő működése okozza(a fent említett törés következményeként).Késöbb komolyabb hibák is felmerűltek. Motorolaj nyomás lámpa kivillanása ennek következménye az hogy a kipufogóból ömlik az olaj ami nem éppen egy szerencsés eset. Az autó elektronikai berendezései sem működtetek megfelelően ezt szintén javítatni kellett. Ezek a hibák 2500 km futásteljesítmény alatt léptek fel. Érzésünk szerint a kereskedés nem járt el korrekt módon az eladás tekintetében. Nem figyelmeztettek minket a kocsi hibáira mi pedig természetesen első ránézésre mindezt nem szűrhettük le a vásárlás alatt. Mit lehet tenni ilyen ügyben? Tudunk esetleg valamiféle lépéseket tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Foglaltmindennick # e-mail 2018.03.25. 09:19

Tisztelt Fórumozók
Amennyiben egy cég nevén lévő autót veszek meg, de a cég nem autókereskedés, akkor is fogyasztói szerződésnek minősül az adásvétel? Érhet engem negatívan ez az eset, pl. Ha utólag kiderül hogy az autónak rejtett hibája van? Számlát fogok kapni a cégtől, és természetesen adásvételit is írunk.

Köszönöm

borka66 # e-mail 2018.03.24. 11:17

Köszönöm a választ.