Munkahelyen alkotott szoftver


szol_i # 2006.02.04. 01:18

Ezek a lenti kötelmi jogok szerintem nem egyértelműek, pl. géphasználat (? nem volt előre kikötve, nem is végez gépidő bérbeadást, mint a szuperszámítógépeknél, aránytalan /nem szuperszámítógép/ stb. -munkaidő megtérítés? -miért volt el nem végzett feladat? /tapasztalat szerint az ilyen programok a lyukas munkaidőben készülnek, láblógatás helyett/) Meg amúgy is felajánlás előtt is már hasznát húzta, munkáltató érdekében történt a nem munkaköri feladat. (elő nem írt túlórához hasonlóan itt is figyelembe kell venni a munkát -van ilyen BH- tehát nincs mit téríteni).

szol_i # 2006.02.04. 01:03

Linuxvilág-ban leírt többrészes sorozat alapján:

Nem. A szerzői jogi törvény szerint bármilyen formában elkészített szoftver, akár forráskód (pl. Excel makró, vagy VisualBasic for App., stb. vagy akár sima Basic) a törvény hatálya alá tartozik, a jogok a szerzőt illetik.
Ha munkaköri feladat (munkaszerződés, munkaköri leírás) a szoftverfejlesztés, akkor a szerzőt illető jogok közül a vagyoni jogok a munkáltatót (vagy megbízót) illetnek meg, a nem vagyoni jogok (névviselés joga) pedig a szerzőt.

Ilyenkor a vagyoni jogok érvényesítése esetén is részesednie kell a szerzőnek (vagy %-os, vagy jutalom, stb.).

Ha nem munkaköri, akkor a vagyoni jog is szerzőé.

Mintha az lenne az eljárás, hogy fel lehet kinálni vagyoni ellenérték fejében a progit (akár forrás), és (talán) 30 napon belül nyilatkoznia kell a munkáltatónak, hogy igényt tart-e rá, vagy nem. Ha nem, akkor nem használhatja tovább, ha igen, akkor ki kell fizetni ellenszolgáltatást. (nem értékesítheti tovább, csak ha át is lettek ruházva rá a vagyoni jogok - nem szokták átruházni lásd:MS, meg többiek)

nyilvántartó: nem illeti meg a céget.
Access-el komoly programok készülnek, amúgy makro programot is csak az tud, aki tisztában van vele, hogy mit lehet, hogyan, és mivel. A gép magától nem fog egérműveleteket makroba rögzíteni :). de az Ms Excel se. A törvény szerzői műre vonatkozik, mindegy milyen eszközzel (pl. festményt is lehet spray-vel is festeni, mégis szerzői jogi mű). A főnök rakjon oda makroprogramozni egy másik számítógépet, és várja az eredményt. hehe

Amúgy az USA szerzői törvénye (ami ránk nem vonatkozik) szabályoz gépi fejlesztésre vonatkozóan. DE az nem a makrorögzítés, hanem pl. a processzorgyártásnál használt gépi fejlesztés, ott valóban a gép fejleszt (beavatkozás nélkül) speciális programnyelven.

TashLee # 2005.03.23. 19:45

Hello,

Az én kérdésem is hasonló. Ugyanígy vagyok én is, a szerződésem sima szerződés, sőt a cég még csak szoftverfejlesztéssel sem foglalkozik és a beosztásomnak sincs semmi köze a szoftverkészítéshez.

Az érdekelne, hogy ha a munkám megkönnyítésére, felgyorsítására - Excel-ben vagy más olyan programban ami a makró programozást támogatja - írok egy programot, akkor milyen jogok illetnek meg engem. Tesznek-e valahol különbséget a makro programok és a normál programok jogi dolgait illetően.

Ezenkívül, ha én készítek egy komplett nyilvántartó programot Access-ben amely bonyolultságát illetően egy külön programmal is felérne, akkor az jogilag milyen mértékben illeti a céget és engem?

Tash Lee

Béres-Deák Attila # 2003.02.18. 19:56

Ha nem volt munkaviszonyból származó kötelezettséged a szoftver elkészítése, akkor véleményem szerint Te szerezted meg teljes egészében a szerzői jogokat.Ellenkező esetben a munkáltató.Tekintettel arra, hogy munkaviszonyból folyó szerzői kötelezettséget írásba kell foglalni és ahogy írod a Te esetedben írás nincs semmiről, így Te vagy a szerzői jogok gyakorlőja. Az más kérdés, hogy a munkáltató kérheti, hogy térítsd meg a készítés idejáre járó munkabért, rezsit, eszközhasználatot stb., de ez már kötelmi jogi vita és nem szerzői jogi.


attika

Kazmerbacsi # 2003.02.18. 19:28

Kedves Mindenki!

Szoftver szerzői joggal kapcsolatos kérdésem lenne, mellyel kapcsolatosan szeretném a T. forum segítségét kérni.

Egy Kft-nél dolgozok immár 5 éve. Ez idő alatt készitettem egy programot (teljesen újat),melyet azóta a cég használ. Mikor felvettek egy álltalános munkaszerződést kaptam, melyben nem volt meghatározva, hogy amit alkotok programot annak szerzői jogárol lemondanék. Az új program elkészitésére senki sem kért fel, végülis fejleszthettem volna az akkor meglévő régi rendszert is. Kérdésem az, hogy ilyen esetben egy munkaviszonyban alkotott szoftvernél a szerzői jog kit illet? Ha a munkáltatót, akkor van-e arra lehetőség, hogy levédessem a programot esetleg egy más néven (természetesen egy olyan formában, ami független bármilyen cégtől - persze mint szerző a saját nevemen)

A válaszokat előre is köszönöm!