Myvip: Jogsértő?


Nikó666 # 2010.03.02. 19:20

Remélem Valaki Tud segíteni!

Niki vagyok magánvállalkozó! Saját tánciskolámat vezettem és ez nem mindenkinek tetszik! A diákjaim csináltak maguknak honlapot, amin folyamatosan elég durva dolgokat írtak, és amit a mai napon fel is törték és mindent letöröltek róla! Szerintem tinik az illetők ,de nem is ez a legnagyobb probléma hanem, hogy folyamatos zaklatlak minket és trágár szavakkal illetnek engem és tanítványaimat!Sajnos nem tudjuk, kik lehetnek ,de a vendégkönyveinkben írogatnak, nyilvános fórumokon stb!Mit tehetnék ellene? Mert eddig gyerekes csíntevésnek tartottam , de túl ment minden határon a dolog amikor feltörték a honlapunkat. Félek nem utoljára és attól is félek ,hogy itt nem állnak meg! És szeretném, ha vége lenne!

Remélem, tud valaki segíteni!Köszönöm!!

prezso # 2007.02.17. 22:06

Még egy nyűgöm akadt a myvip-pel. Van fent a myvip-en egy ismerősöm, aki rajzolgat. Ezeket a _saját_ rajzait feltöltötte a myvip-re, ami a felhasználói albumban egy myvip logo-s vízjellel jelenik meg. A vízjel természetesen a letöltött képen is rajta van. Ez nekem úgy jön le, hogy a myvip ezeket a rajzokat saját tulajdonának tekinti, hiszen a vízjellel fizikailag módosít olyan tartalmat, ami nem az övé. A szabályzatban ilyen kérdésről szó sem esik, még annyi sem szerepel benne, hogy a vízjel a kép eredetének jelzésére szolgál.
Mit mond ilyen esetre a szerzői jog? Ha valaki feltölt egy saját rajzot vagy képet, akkor arra már semmilyen joga nincs? Merthogy a vízjelet a kép feltöltője sem tudja eltávolítani a képről.

Blowfish # 2007.01.05. 12:36

Egy jogi kérdés:

"Amennyiben Ön ismerősei között ezt terjeszti a myVIP-ról, akkor az már becsület sértésnek minősül."

Javítsatok ki, de úgy tudom jogi személynek, vagy személyiséggel nem rendelkező gazdasági társulásnak nincs "becsülete", így azt megsérteni sem lehet. Ez max. hitelrontás lehet, nem?

És főszabály szerint vélemény még írott formában sem minősül hitelrontásnal, ugye?

Most bújok a barikád mögé, ha hülyeséget mondtam...:D


Confidentality
Integrity
Availability

prezso # 2007.01.05. 10:52

Még valami: itt igencsak szűk határidőket szab meg... Tényleg köteles vagyok minden körülmények között naponta ellenőrizni az e-mailjeimet? Mi van akkor, ha erre bármilyen okból nincs lehetőségem? Pl. olyan helyen vagyok huzamosabb ideig, ahol nincs netelérési lehetőség, vagy épp szolgáltatói oldalon lévő probléma miatt nem működik a levelezés?

prezso # 2007.01.05. 10:48

Kicsit más téma, de myvip, így nem nyitok neki külön témát.
Részlet a myvip szerződési feltételeiből:

"3.2.1. Ha a Szolgáltató saját hatáskörben vagy más jelzése alapján észleli, hogy a Felhasználó által megadott adatok nem a valódi Felhasználót azonosítják, illetve a megadott adatok nem valódiak, az azonosító adatok valódiságának egyedi utólagos ellenőrzéséig jogosult a Felhasználó hozzáférését ideiglenesen felfüggeszteni, valamint elektronikus levélben a Felhasználótól a megadott adatok valódiságának ellenőrzését szolgáló adatkérést küldeni.

3.2.2. Felhasználó köteles az elektronikus levél elküldésétől számított 48 órán belül a Szolgáltatóval elektronikus levélben vagy telefonon felvenni a kapcsolatot az adatok valódiságának igazolása végett, és az igazolásokat a kapcsolatfelvételtől számított további 72 órán belül a Szolgáltató rendelkezésére bocsátani."

Ez idáig oké, bár nem tudom, hogy egy magáncégnek van-e joga a személyes adataim ellenőrzésére, illetve igazolásokat kérni egy olyan oldalon, ami pusztán kapcsolattartásra szolgál... Ami viszont már zavar: mi van akkor, ha az általuk küldött e-mailt nem kapom meg, mert a mailcímem szervere automatikusan kigyalulja, mint spam-et? Mivel nálam minden "eseményhez" be van állítva, hogy belső üzenetben is értesítsen, így látom, hogy egyszerűen "eltűnnek" az értesítő mailek :) Emiatt írtam már a myvip-nek, de nem válaszoltak rá.

Pjotr # 2007.01.04. 07:56

Ez már összesküvés elmélet....
Ha nem tetszik az oldal akkor ne menj oda.
Sokan azt hsizik, hogy az internet mindenkié és mindent szabad.
Ez az oldal valakinek sok pénzébe került, nyilvánvaló, hogy ő hozza meg a szabályokat.
Ha úgy gondolod, hogy te jobbat tudnál, akkor csináld meg és te is egy leszel a kapitalista urak közül..... :)
Ha adatvédelmi agályaid vannak, akkor fordulj az ombudsmanhoz.
De ahogy ők is írták normális emberek ilyenkor írnak az adminisztrátornak, hogy gond van vagy, hogy férjhez mentek és megváltozott a nevük.
Nem tudom elképzelni, hogy ne javítanának ilyenkor.
Szóval nagy valószínűséggel egy emaillel megoldottad volna a dolgot...
A szerződést meg úgy fogalmazzák meg ahogy akarják amíg jogszabályba nem ütközik, ha jól gondolom senki nem nyomott pisztolyt a fejedhez, hogy írd alá...

jogiforumer # 2007.01.03. 20:39

Még valami :

Nem gyanúsítok senkit, és nem is rágalmazok, de ha egyszer megcsinálhatták azt, hogy egy felhasználó profilját úgy módosíták, hogy az nem tud belépni a portál chatjére ( ez ezek szerint törvényes), és azt is megcsinálhatták, mivel a chat.hu is az övéké, hogy az ismerőmnek a szolgáltatójának jelztek, hogy szerintük nick gyáros (mondjuk a szolgáltató tett a jelzsükre ), akkor egy kicsit ha tovább mennének mert nem érték el a címüket, akkor az ismerős IP-jét is oda varázsolhatnák valamihez amihez nem kellene... Mert ebben az országbna a kapitalisták az Urak.

jogiforumer # 2007.01.03. 20:19

Itt az égvilágon semmi jogsértés nincs. ha valakinek nem tetszik egy magánkézben lévő oldal eljárása, akkor egyszerűen otthagyja őket és kész.

Ok, de ha valamit írásba foglal szerződés szerint az kötelező érvényűrá nem? Mert ha nem akkor a felhasználókat semmi sem védi, szóval ebben az esetben felesleges a szerződés kötés nem? VAGY ESETLEG CSAK ÕKET VÉDI A szerződés?

jogiforumer # 2007.01.03. 20:16

Nos, az adatvédelmi nyilatkozat megszegésének gyanúja nem elég ? Ha kiadják engedély nélkül a személyi adatait a felhasználóknak? A HWSW-n éppen erről írnak. A lentebb belinkelt topicba.

the big cat # 2007.01.03. 19:35

De mi lenne a per tárgya? Itt az égvilágon semmi jogsértés nincs. ha valakinek nem tetszik egy magánkézben lévő oldal eljárása, akkor egyszerűen otthagyja őket és kész. Egy iylen oldalon regsiztrálni, az ottani tevékenységben rélszt venni nem állampolgári jog, a tulajdonos igen nagy mozgástérrel rendelkezik, persze személyiségi jogokat nem sérthet, de nem is sértett, ha hiba van egy oldalon, (mint ahogy itt is volt, hiszen helyes nevet helytelennek vélt egy automata algoritmus), akkro írok a helpdesknek, és azok vagy kijavítják vagy nem a problémámat. Nem fogok fölösleges és értelmetlen jogászkodó levelezésbe.

jogiforumer # 2007.01.03. 17:24

Mint látható a fentebb belinkelt fórumban, vannak tanúk is és az egyikük ráadásul moderátor. Szerintetek egy ilyen cég ellen elképzelhető e egy sikeres per ?

jogiforumer # 2007.01.03. 17:09

Sziasztok, léci ezt nézzétek meg ;)

http://forum.hwsw.hu/index.php?…

Tisztelt fórumozók!

Drummaster nem nyitotta meg újra az előző topicot (gondolom flame-veszély miatt), és megkért, hogy nyissak újat. Így teszek.

Létezik egy myVIP nevezeű közösségi portál, ami a saját szabályaira és fennálló törvényekre fittyet hányva kezeli a felhasználók adatait. A visszaélés beigazolódott. Az oldal üzemeltetője - vagyis a Digital Playgrounds Kft. - engedély nélkül ad ki információkat - jogilag megfogalmaza ún. "harmadik fél részére".

Alább csatolom az eredeti e-mail-eket:
Idézet
Tisztelt Digital Playgrounds Kft.!

Mikor legutóbb beléptem az önök által szolgáltatott myVIP közösségi portálba, a főoldal helyett csak annyit jelenített meg a böngésző, hogy rosszul írtam be a személyes adataim közül a nevemet és lehetőséget kaptam, hogy átírjam. Mivel a nevem NEM volt hibásan megadva, nem írtam át semmit és leokéztam. Továbbra sem tudtam az oldalon böngészni, egész addig nem tűnt el a zaklató ablak, amíg át nem írtam a nevem egy - a valóságnak NEM megfelő - másik névre. Ezután szerettem volna átírni a nevemet az adataim szerkesztésénél, de nem volt rá lehetőség, miszerint a regisztrációkor megadott adatok érvényesek, módosítani nem lehet őket. Ez már önmagában érdekes, mert a regisztrációkor NEM azokat az adatokat adtam meg és módosítottam is őket, mégpedig kényszerből. Mivel így az adataim nem feleltek meg a valóságnak, megváltoztatni pedig nem volt lehetőségem, kénytelen voltam a profilomat törölni mindenestől. Ez már csak azért is kellemetlen, mert az oldal felépítése végett nagyon nehéz megtalálni és megjelölni az ismerősöket - és nekem elég sok időmbe telt összegyűjteni őket. Az erre felhasznált idő így kárba veszett, a profilomat pedig újból regisztráltatni kellene - minden egyes alkalommal, mikor ez a zaklató "rövidítés, elírás stb." üzenet előjönne. Mivel ezt nem mertem megkockáztatni és egyébként sem ér annyit az oldal - inkább letettem arról, hogy újra megkösse a szerződést.
De ha már itt tartunk, érdekesnek találom, hogy az felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozatban az szerepel, hogy: ha a megadott adatok nem tűnnek valósnak, akkor a szolgáltató egy üzenetet küld bizalmatlanságáról, akkor az adatokat igazolni kell, különben törlést von maga után. Egyrészt: én ezt az egészet felháborítónak találom. Mégis milyen jogon kérnének maguk hivatalos dokumentumot bárkitől is?? Másrészt: ezesetben nem is ez történt. Vagyis a saját szabályzatukat szegték meg azzal, ahogy eljártak az "ügyemben". Meg egyébként is! Hogyan és mi alapján szűrték ki, hogy hibásan szerepelne a nevem? A munkatársak személyesen ellenőrzik a regisztrált felhasználók adatlapjait? Tehát nem csak a szerződést rugták fel, hanem az adatvédelmi nyilatkozatot is?! Vagy esetleg egy beépített php modul ellenőrzi, hogy a mezőkben olyan nevek szerepelnek-e, amik az ellenőrző modul adatbázisában is? Nem gondolják, hogy ez diszkriminatív magatartás volna? És ha már a saját szabályaikat sem képesek betartani, akkor miért várják el és erőltetik, hogy a felhasználók betartsák azokat?
Ezek után azon sem csodálkoznék, ha még ezen felül is visszaélnének a felhasználók által megszerzett adatokkal, szóval én inkább óvá intek minden egyes ismerőst hogy vigyázzon a myVIP nevezetű oldallal, mert személyes jogaikat károsíthatja a tudtuk nélkül.

Jogi oldalról pedig csak egy listát említenék:

  • személyi jogok sértése
  • diszkrimináció
  • becsületsértés
  • adatvédelemmel való visszaélés
  • személyes adatokkal való visszaélés
  • szerződésszegés

Remélem legalább egyszer végigolvassák az üzenetet és gondolkodóba esnek ezzel kapcsolatban - ha már válaszolni nem is fognak. Én mindenesetre nem bízok az önök cégében és a személyes adataimat nem szerepeltetem többet a myVIP adatbázisában - ahogy az én példámon felbuzdulva rajtam kívül még jó pár ismerősöm sem...

Egy "elírt nevű" ex-felhasználó...

Idézet
Kedves "Elírt nevű" Ex-Felhasználó!

Elolvastuk a levelét. Nem akarjuk kényszeríteni egyik felhasználónkat se, hogy egy dinamikusan fejlődő közösségi oldal tagja lenne.

A myVIP rendszere nem engedi a regisztráció után módosítani a nevet, viszont sokan elrontották, és kérték, hogy valahogy oldjuk meg, hogy később is tudjanak módosítani a nevükön. Ennek a kérésnek tettük eleget, ha úgy láttuk, hogy a névben hiba lehet, akkor azok kapnak még egy lehetőséget, hogy módosítani tudja. Ez nem diszkrimináció, csupán lehetőség. A rendszer a tovább lépést csak akkor engedi, ha módosítanak a neven. Amennyiben valaki nem írta el, az írt nekünk, hogy a neve jól van írva, és kérte, hogy kapcsoljuk ezt az oldalt, amelyet természetesen meg is tettünk nekik (nem törölték magukat, hanem megértették a helyzetet).

Az Ön esetében nem arról volt szó, hogy az adatok nem tűntek megfelelőnek, amennyiben ez így lett volna, akkor kapott volna egy e-mailt erről, ahogyan az a felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozatban áll.

Így a válaszom végén leszögezem, hogy nem történt:

  • személyiségi jogok megsértése
  • diszkrimináció
  • becsületsértés
  • személyes adatokkal való visszaélés
  • szerződés szegés

Amennyiben Ön ismerősei között ezt terjeszti a myVIP-ról, akkor az már becsület sértésnek minősül.

Nem húzom tovább az időt, ha kérdése lenne szívesen válaszolunk rá.

Üdv: myVIP.hu
http://www.myvip.hu
info@myvip.hu

Idézet
Tisztelt myVIP!

Egyrészt: elég abszurdnak tartom, hogy valaki elrontsa a saját nevét - továbbá azt is, hogy nem lehet rajta változtatni - mert pl. ha valaki Doktorál, vagy akár férjhez megy, attól megváltozik a neve. Nem értem miért jó ez a korlátozás, főleg, ha állítólag "sokan elrontották a nevüket"!
Másrészt pedig ki, és mi alapján dönti el, hogy melyik felhasználó neve van elírva? Azzal töltik az idejüket, hogy minden létező felhasználót "leellenőriznek", és akinek a neve nem szimpatikus, azt bezárják ebbe a "változtasd meg a neved" dobozba? A "lehetőség" nem így néz ki. A lehetőség úgy néz ki, hogy szabadon lehet változtatni a nevet.
Az én esetemben márpedig úgy tűnt, hogy nem valósak az adatok - nyilván ezért kaptam "lehetőséget" az átírásra. Mert ha a nevem például Pataki lenne és valaki Pataky-nak írná, az hibásan feltüntetett adatnak minősülne, még ha csak "elírás" is. Ha pedig mégsem igaz, hogy az adataim nem tűntek valósnak, akkor milyen apropóból kaptam olyan ablakot, amiben át kellett, hogy írjam a nevem ahhoz, hogy rendeltetés szerűen használni tudjam az oldalt?!
Az pedig, ha én terjesztem ezt az információt; nem becsületsértés, hanem rágalom - feltéve, ha alaptalanul teszem ezt. A becsületsértés egy személy ellen elkövethető jogszabálysértés, miszerint valakinek az önérzetébe gázolok egy rá tett megjegyzéssel, utalással, cselekedettel. Én úgy érzem, hogy sérült az önérzetem. Mégpedig azért, mert kérdőre vonták a nevem valós mivoltát, ezért rákényszerítettek, hogy változtassam meg - az egyébként "meg nem változtatható", ráadásul helyesen feltüntetett - adataimat. Emiatt akárt feljelentést is tehetnék, de - mivel nem akarok rosszat másnak - nem fogok.
Mégis - ha maradunk ennél az abszurd megoldásnál, hogy valami alapján megpróbálják kiszűrni a vélhetően hibásan megadott neveket, akkor legalább a döntést hagyták volna meg, hogy az illető kívánja-e egyáltalán megváltoztatni az adatokat egyáltalán. Onnantól kezdve viszont tényleg az ő felelőssége, mert itt elvileg a szabályzat lépne érvénybe, miszerint igazolnia kell magát.
Sajnos nem tudom elfogadni az indoklást.

Tisztelettel:
Egy "helytelenül feltüntetett adat"

Erre azóta sem (kb 3 hete) kaptam választ...

A jogviszonyt egyébként bármikor meg lehet szüntetni a céggel, indoklás nélkül.