Email korlátozás


Pjotr # 2007.01.08. 07:38

Akkor menjen a fvf-hez, de szerintem kap majd egy nyomtatványt a jogszabályokról meg pár tanácsot és kész.

prezso # 2007.01.06. 17:10

Blowfish: mivel anno, kb 2 évvel ezelőtt a chello-nál előfordult, és nem is egy embernél, hogy több hónapig ugyanaz volt az IP címe, így feltételezem, hogy mindez csak dhcp konfig kérdése. Azóta nem foglalkoztam kábeles nettel, mostanában adsl-em van, így nem tudom, hogy most mi a helyzet e téren.
ÁSZF: nekem a tvnet-nál a 9.1.2 pont egyértelműen tiltja a szerver üzemeltetését.

Pjotr: magánszemélyként is csinálja, és döntési, ügyintézési joga csak abban van, a cégeseknél nem ő dönt. Magánszemélyként viszont FVF, az biztos. A cégeseknél meg majd az illetékesek eldöntik, mit akarnak.

Pjotr # 2007.01.06. 15:57

Mivel ventil leveleiből azt vettem ki, hogy nem magánszemélyként csinálja, ezért a FVF semmit nem fog tenni az ügyében.
Szerintem a NHH az illetékes, illetve bírósághoz kell fordulni.

Blowfish # 2007.01.06. 13:51

"akkor ugyan miért bontja a kapcsolatot 24 óránként, és miért ad minden bontás után új IP címet?"

Azért, mert 24 óránként lejár a DHCP bérlet, és automatikusan új IP címet kapsz, azért :D
Ennek pedig azon egyszerű oka van, mert a routing table-t 24 óránként rendezni kell a backbone szolgáltatónak. Ez IANA előírás.

Úgyhogy maradok az álláspontomon, hogy szolgáltató nem ugathat bele, hogy mit üzemeltetek a vonalán. ÁSZF-et majd átnézem, és beszámolok róla.


Confidentality
Integrity
Availability

ventil # 2007.01.06. 13:27

prezso

Köszönöm az információt. Már el is kezdtem a keresést, mert első körben egyszerűbbnek tűnik.

De semmi esetre sem hagyom szó nélkül a dolgot.

T.Gábor

prezso # 2007.01.06. 13:08

ventil: mindenképpen válts szolgáltatót, nagyon sok van belőlük. A legjobb, ha a tárhelykeresőn feldobod az igényeidet, és a szolgáltatóktól majd szépen kapsz ajánlatokat, amiket aztán pontosíthatsz.
A mostani szolgáltatódatt pedig felejtsd el, úgyis arra fog hivatkozni, hogy a korlátozásra a szolgáltatás minőségének megtartása miatt van szükség. Röviden: ne ezzel a szolgáltatóval küzdj, hanem keress olyat, aki az igényeidnek megfelelő szolgáltatást nyújt.
Ha panaszt akarsz tenni, akkor a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez kell fordulnod, NEM az NHH az illetékes! (ezt Pjotr sajnos rosszul írta, én pedig tapasztalatból beszélek, épp tavaly novemberben volt webhosting panasz ügyem. Első körben én is az NHH-nak írtam, de ők áttették a Fogyasztóvédelemhez.)

prezso # 2007.01.06. 12:57

Blowfish: "mindössze" annyi köze van hozzá, hogy az ő szerverein keresztül megy a forgalom. Ja igen. Ne csak a szerződésedet nézd meg, hanem az ÁSZF-et is. Végül: ha tényleg azt tehetnél az internet-előfizetéseddel, amit akarsz, akkor ugyan miért bontja a kapcsolatot 24 óránként, és miért ad minden bontás után új IP címet?

Pjotr # 2007.01.06. 07:57
ventil # 2007.01.05. 22:58

Ill lenne egy kérdésem. Kihez lehet fordulni panasszal, ha a szolgáltató nem reagál, ill közli, hogy akkor menjek más szolgáltatóhoz?

T.Gábor

ventil # 2007.01.05. 22:17

Blowfish

Hát meg fogom próbálni, mert piszkosul idegesít a dolog. És ráadásul abszolút tisztességtelennek is tartom.

Mindenesetre ha valami változás van akkor beszámolok róla, hátha más is belekerül ilyen helyzetbe. De sokan ezt észre sem veszik.

T.Gábor

Blowfish # 2007.01.05. 21:51

Érdekes amit mondasz.

"szinte mindegyik netszolgáltató tiltja, hogy szervert üzemeltess a hozzáférésen"

Ugyan mi köze lenne egy mitugrász szolgáltatónak ahhoz, hogy mit üzemeltetek a vonalán? Lehet pont azért fizetek elő, mert privát szervert akarok, és neki ehhez az ég adta világon semmi köze sincs.

(Megnéztem a szerződésem (DSL), abban sincs ilyen.)

Te hallottál már ilyet? (esetleg konkrét szerződésbonzásról is tudsz?Ha igen, oszd már meg velünk ugyan. Köszi)

Ventil:

Én erősen fontolgatnék a helyedben egy GVH pert, ennék kisebb dolgokért is vertek már le milliós bírságokat. A szolgáltató tévesen/tisztességtelenül tájékoztatott, és eltitkolta előled azt a tényt (ami jelen esetben konkrét veszteséget okoz neked), hogy csak napi 80 emailt tudsz küldeni. Ez simán megáll.


Confidentality
Integrity
Availability

ventil # 2007.01.05. 20:19

Elnézést, dolgoztam.

Szóval, hogy érthető legyen.

Egy tárhelyszolgáltatónál bérlek három külön tárhelyet, amiken 1-1 weboldal üzemel. Ebből 2 céges, egy pedig magán jellegű oldal. A domainnévhez létre tudok hozni korlátlan számú emailcímet. A szolgáltató oldalán ez szerepel. (a szerződésben is)

  • korlátlan PHP használat
  • korlátlan E-mail postafiók
  • korlátlan számú FTP hozzáférés
  • korlátlan adatforgalom

Miután a levelek nem mindig érkeznek meg, sőt egyre gyakoribb a panasz, először levelet írtam, meg is jött a válasz minősíthetetlen stílusban, majd mikor felhívtam őket kicsit visszavettek, és közölték, hogy a levelezőszerverük úgy van beállítva, hogy napi 80 levelet enged elküldeni, elkerülendő a spam leveleket. Az egyik cégnél 12 emailcím van, amit 1-1 alkalmazott használ. Viszont az árajánlatkérések általában emailen jönnek-mennek, ezért előfordul, hogy a 80 levelet túllépik. De ez a szerződésben sehol nem szerepel, és erről tályékoztatást sem kaptam, csak miután kivertem a cirkuszt.

De lényeg a lényeg, hogy a php alapú levélküldés nem működik egyik oldalnál sem, és erre nem feltétlenül az a megoldás, hogy szolgáltatót váltsak. Nem minden esetben olyan egyszerű, ahogy az elsőre tűnik.

Szóval röviden ez a történet, és egyáltalán nem értem, hogy milyen alapon dönt egy szolgáltató önkényesen, és ráadásul ez a napi 80 levéllimit is nonszensz.

T.Gábor

prezso # 2007.01.05. 20:05

Blowfish: ha a tárhelyszolgáltató korlátozását kerüli meg, akkor az a szolgáltató kapásból törli az egészet. Ha ADSL, akkor ott amellett, hogy lassú és elég körülményes, még az internetszolgáltató is közbeléphet, ugyanis szinte mindegyik netszolgáltató tiltja, hogy szervert üzemeltess a hozzáférésen...
Bárhogy nézem, a szolgáltató megkerülése szerződésszegés, és ennek megfelelőek a következményei...

Blowfish # 2007.01.05. 18:43

Igazad van prezso, én kérek elnézést, hogy lényegtelen dolgokon akadok fent...
Ha válaszolt volna ventil a kérdésemre, már majdnem tippet is adtam volna neki, hogy kerülje ki a limitet...de hát így jártam, hogy ez lényegtelen.


Confidentality
Integrity
Availability

Pjotr # 2007.01.05. 17:51

El kell olvasni a szerződést ha benne van, akkor nem küldhetsz többet, ha nincs, akkor be kell menni üvöltözni a szolgáltatóhoz, hogy hogyan képzeli.
Vagy bejelentést tenni NHHnál és tértivevényes levélben felszólítani a szolgáltatót.

prezso # 2007.01.05. 15:26

Blowfish: lényegtelen, hogy saját domainje van-e, és mi annax MX rekordja, itt nem játszik szerepet. A szolgáltató így is, úgy is tudja korlátozni, ha akarja...

prezso # 2007.01.05. 15:24

ventil: két külön dolgot keversz össze.
Egy dolog a létrehozható e-mail fiókok száma, és egy másik a webről küldhető e-mailek száma. Gyakori, hogy a szolgáltatók korlátozzák a php-ból küldhető levelek számát, de ennek semmi köze sem az e-mailcímek számához, sem a webmail-en keresztül küldött levelekhez. A webmailen keresztül küldött leveleket nem szokás korlátozni, így nekem elég furcsa, hogy az is beleszámít a limitbe.
A fórummotorok, képeslapküldő scriptek stb. automatikusan küldött levelei már más kategória.
Szerintem válts szolgáltatót...

Blowfish # 2007.01.05. 12:47

Kicsit értetlenül állok ugyan a problémád előtt, nem tudom, hogy milyen weblapokat üzemeltetsz. Regisztráltál saját domaint hozzá, vagy dinamikus DNS-el otthonról hostolod őket? Ha ez utóbbi a helyzet, akkor a napi 80 mailt az otthoni internetszolgáltatódra érted?

Ha saját domained van, ahhoz jár MX rekord is, tehát a weblap címére érkező leveleket tudod fogadni/tárolni, és u. erről a címről válaszolhatsz is. Vagy erre vonatkozik a korlátozás?

Akármi is a helyzet, jogilag a rövid válasz ez: Ha a limit szerepel a szerződésben, akkor nem támaszthatsz követeléseket.


Confidentality
Integrity
Availability

ventil # 2007.01.05. 11:10

Üdv

A következő problémával fordulok Önökhöz.

Több weboldalt üzemeltetek, amiken többek között képeslapküldő, illetve fórum is van. A szolgáltató viszont önhatalmúlag korlátozta a kimenő emailek számát. Egy nap 80 db levelet lehet küldeni összesen. A szerződésben viszont korlátlan számú email fiók létrehozása szerepel, de pl a fórumok is küldenek értesítést, ha új hozzászólás érkezik egy témához. Így előáll az az eset, hogy ha pl 80regisztrált tag van a fórumon, akkor a levélküldési limit betelik, és a képeslapküldő, vagy akár a normál levelezés sem működik aznap tovább. Így gyakorlatilag lehetetlenné teszik az oldalak működését, nem kevés erkölcsi és akár anyagi kárt okozva ezzel.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyire jogos a szolgáltató ezen tevékenysége, illetve fel lehet e lépni ellene valamilyen hivatalos formában?

Köszönettel: T.Gábor