végrehajtás


guba # 2007.02.14. 07:26

Lényeges dolgokat nem írtál le a bérleti szerződés megkötésének időpontjára visszamenően. Nem tudjuk, hogy akkor a haszonélvező kívánta e használni a lakást, vagy nem és ha igen , akkor a bérlők hogyan tudtak mégis beköltözni. Aztán, hogy a haszonélvező lépett e fel ellened még életében, vagy az örökösök és ha ők, akkor milyen jogra hivatkozva. A saját jogi álláspontodat leírtad, azzal egyet is ért mindenki, de nem lenne lényegtelen, hogy az ügyben született határozatokat mivel indokolta a bíróság. Valamilyen indoklás nyilván szerepel, mert anélkül nem, születhet határozat.

Amit az eddigi az előadásod alapján gondolok:
Ha a haszonélvező nem kíván élni a haszonélvezeti jogával, akkor a tulajdonos használhatja és hasznosíthatja a dolgát egészen addig, amíg a haszonélvező ez irányú szándékát be nem jelenti. Ekkor a dolog használatát át kell engedni neki. A szerződés közted és a bérlők között tehát érvényes, és mindenkivel szemben hatályos is, kivéve a haszonélvezőt, ha bejelenti, hogy a lakást újra birtokba szeretné venni. Ha viszont a haszonélvező meghal, akkor a haszonélvezeti joga halála pillanatában visszaszáll a te tulajdonjogodba és ezzel azt újra teljessé teszi.
Ezért nem világos számomra, hogy ezek a „lakásmaffiózó örökösök” milyen igényt is akarnak veled szemben érvényesíteni?

ObudaFan # 2007.02.12. 17:14

Persze ettől függetlenül ebben a kérdésben a vh. kifogás ügyében lehet nyerni, de nem vagyok biztos benne, hogy határidő nélkül is ne lehetne elérniük a vh. folytatását. Na, ehhez kellene ismerni jobban az ügyet.

ObudaFan # 2007.02.12. 17:12

Hát ehhez az ügy iratait sokkal jobban kellene ismerni. Ha jogerős ítélet arról szól, hogy a haszonélvezőt be kell engedni az ingatlanba, akkor veszélybe kerülhet a bérlők bentlakása is. Ebben az esetben a bérleti szerződés vagy eleve lehetetlenre irányult (ha már akkor a haszonélvező be kívánt volna költözni), vagy lehetetlenült (ha csak később).
Szóval akármennyire bonyolult a dolog, a korrekt válaszhoz ismerni kellene az előzményeket, és a jogerős végzés tartalmát is.

goldeage # 2007.02.11. 16:19

No akkor csak egy apró félreértés miatt hoztad rám a frászt, de akkor most kicsit megnyugodtam:) Én a "biztos"-t a vh-megszüntetésre írtam, azt veszem (szinte) biztosra, hiszen...
Nade nem ismételném önmagam, ami pedig a felfügesztést illeti, természetesen megpróbálom, elvégre vesztenivalóm már nincs, legalábbis ezzel.
A végrehajtásnak a jóhiszeműen ottlakó bérlőimre nézvést különösen sérelmes mivoltára hivatkozom, tekintetel arra, hogy határozott időtartamra szerződtek velem, így hoszú távra rendezkedtek be, etc...

Véleményed szerint elegendő lesz-e a kérelmem, vagy támogassam meg esetleg valamiféle nyilatkozattal a lakóimtól, vagy bármi egyébbel?

Minden javaslatot köszönettel vennék..:)

ObudaFan # 2007.02.11. 11:24

A felfüggesztést nem látom biztosnak, mert ott széles mérlegelési lehetősége van a bíróságnak.

chillyhoo # 2007.02.10. 13:55

Miért? A tulajdonos én vagyok, ezt senki sem vitatja, a haszonélvezet pedig a haszonélvező halálával megszűnt...
Mi lehet az a körülmény, amire tekintettel nem látod biztosnak a végrehajtás megszüntetését..?

Csak nem azt akarod sugallni, hogy hiába vásároltam meg anno az ingatlant, hiába szűnt meg a rajta levő igény/jog/akármi, mégsem birtokolhatom a saját tulajdonomat??
Én ezt nem értem.

Pls magyarázza meg valaki...

ObudaFan # 2007.02.10. 13:04

Kérni lehet, sőt, meg kell próbálni, de én ennyire nem látom biztosnak a kedvező döntést.

chillyhoo # 2007.02.10. 10:15

Egyébiránt a barátnőm előállt ma egy építő jellegű javaslattal, ami első idegességemben nekem valahogy nem is jutott eszembe, -pedig kellett volna-, szóval szerinte a már benyújtott "végrehajtás megszűntetése" iránti keresetemet kiegészítendő kérelmezzem a vh-eljárás felfüggesztését, annak rám nézvést sérelmes voltára hivatkozva, mert abban 8 napon belül dönt a bíróság...
Nos ez jónak tűnik, és esélyesnek is a gyors megoldásra, hiszen ebben az eljárásban -szinte- biztosra megyek: a hszonélvezeti jog nem örökölhető, így az a jogosult halálával megszűnt, ezért nem látom reálisnak annak minimális esélyét sem, hogy a vh-eljárás megszűntetésének kérelmezésével ezúttal ne járnék sikerrel...

ObudaFan, mi a véleményed?

chillyhoo # 2007.02.10. 10:01

Bocsánat, a saját jelszómmal nem bírtam belépni, ezért a barátnőmét használtam, de "goldeage" volnék még mindíg, kérem tisztelettel..:)

chillyhoo # 2007.02.10. 09:57

Hát meg fogsz lepődni ObudaFan,

mert nem hogy nem indokolta, még csak említést sem tesz róla, egyszerűen átsiklottak felette, a másodfokú végzésben egyetlen szó sem esik a határidő túllépéséről, mintha nem is létezne.

ObudaFan # 2007.02.10. 09:05

Hát ugye a felülvizsgálati eljárásban a jogi képviselet kötelező. Az eljáró ügyvéd meg úgyis át kell, hogy nézze az összes iratot.

Persze, az elkésett vh kifogásnak - igazolási kérelem hiányában - nem lehet helyt adni, de persze volt itt egy másodfokú határozat, ami nyilván indokolta valahogy , hogy miért is ad helyt a kifogásnak, és ezt, ugye, nem ismerem.

goldeage # 2007.02.09. 22:11

Tudom, tudom kedves ObudaFan,

hogy meredek meg bonyolult az ügy, és nem is fárasztanék senkit vele, mert el sem tudod képzelni (de...talán mégis:) hogy milyen irdatlan mennyiségű irathalmaz keletkezett az évek során a rengeteg eljárásból, -hát fogalmam nincs melyiknek vennéd hasznát az ügy lényegének átlátása tekintetében-, ezért most csak annyit írnék, hogy mind a polgári, mind a büntető eljárások folyamatban vannak annak ellenére, hogy minden eszközzel igyekszenek gátolni, lassítani azokat az ellenfeleim, akik nem túlzok ha azt állítom, maguk a nevezetes lakásmaffia egy speciális ága.
De nem is ez az én bajom most, mert mint mondtam, a perek mennek a maguk lassú, de biztos útjukon, csak most ez az átkozott, helyben hagyott vh-kifogás, ez az ami gondot okozhat, úgyhogy megelégednék ebben egy kis segítséggel, ha nem bánnád...

Szóval akkor a kifogás az eleve kilóve, marad a felülvizsgálat, azt mondod...
Ebben az esetben csak az lenne a kérdésem, hogy megáll-e ez a bizonyos elmulasztott határdőre való hivatkozás, vagis hogy a végrehajtási cselekmény után, -melyen jelen is voltak, jkv-t is kaptak írásban a végrehajtótól-, mégis öt hónappal a cselekmény után kifogásolták a végrehajtó eljárását. És tették ezt anélkül, hogy bármilyen "időközben tudomásukra jutott" körülményre vagy tényre hivatkoztak volna. Az elsőfokú bíróság is ezért utasította el a kifogásukat, de másodfokon efelett valahogy átsiklottak, mert említést sem tesznek róla. A BH döntvények közt bukkantam egy, az enyémmel teljesen analóg esetre, ahol pontosan ezzel az indoklással találták alaposnak a felülvizsgálati kérelmet, és helyezték hatályon kívül a másodfokú végzést. (BH1998. 540. "Elkésett végrehajtási kifogás elbírálása" a címe). Nem igazán tudom mennyire veszik szigorúan a határidős kötelmek betartását a bíróságok, de én úgy hallottam, hogy eléggé...
Szerinted ez akkor járható út lenne?

ObudaFan # 2007.02.09. 19:35

Kifogással a másodfokú végzéssel szemben egy ideje nem lehet élni, és régen sem az ügydöntő végzés ellen lehetett. Itt a felülvizsgálati eljárásról lehetne esetleg szó 60 napon belül.

A többi így első olvasatra elég meredek, mert ezek a kérdések nem igazán vh kifogás körében dönthetőek el. Látni kellene a végzéseket és az alapügy ítéletét ahhoz, hogy pontosat lehessen mondani.

goldeage # 2007.02.09. 17:33

Kedves jogértő Fórumozók!!

Én is felülvizsgálat tárgyában kérdezősködnék, ha megengeditek:
Ma kaptam kézhez egy másodfokú, -ezért sajnos jogerős- végzést, ami laikus szemmel nézve is jogszabálysértőnek tűnik. Végrehajtási kifogásról van szó, melyet a vh-kérő nyújtott be 5 (!) hónappal a kifogásolt vh-cselekményt követően!
Elsőfokú bíróság elutasította a kifogást, egyrészt a 15 napos határidő elmulasztása okán, másrészt mert a vh tárgyát képező ingatlanban nem adós, hanem önálló jogcímen bérlők laknak már x év óta, ezért velük szemben a vh nem foganatosítható, etc, etc...
Másodfokon viszont -legnagyobb elképedésemre- helyt adtak az ominózus vh- kifogásnak, és utasították a végrehajtót az eljárás folytatására, ami rám (bérbeadóra, és egyben adósra), mind a bérlőkre nézve egyaránt sérelmes, hiszen ők határozott idejű szerződéssel bírnak, és más lakhelyet részükre nem tudok, ill. nem is szeretnék biztosítani, mert a végrehajtás tárgyát képező ingatlan saját tulajdonomat képezi.
Az érthetőség kedvéért el kell mondanom, hogy esetünkben nem árverezásről vagy ilyesmiről van szó, hanem az ingatlannak a haszonélvező részére történő birtokba adása a vh eljárás tárgya.
A lakásomat ugyanis haszonélvezeti joggal terhelten vettem anno, ám a haszonélvező tavaly elhúnyt, így gyakorlatilag a haszonélvezet mint olyan megszünt. Viszont most az örökösök mint jogutódok kívánják folytatni a vh-eljárást, és birtokba venni tőlem az ingatlant, fogalmam nincs milyen alapon...
Ezért keresetet nyújtottam be a vh-eljárás megszüntetése iránt, de az örökösök addig is gyors offenzívába kezdtek ezzel a vh-kifogással, amit eddig -bevallom-, nemigazán vettem kellően komolyan, hiszen tudtam hogy régen kifutottak a törvényben meghatározott határidőből, de most igen megijedtem, hogy a végén még célt is érhetnek ellenére annak, hogy ténylegesen semmi jogalapjuk nincs az ingatlanom birtokba vételére...
A másodfokú végzés a vh-kifogás ügyében most ugye jogerős lett, én pedig megint retteghetek a végrehajtótól? Mit tegyek? Mit javasoltok?

Kérlek erősítsetek meg (vagy cáfoljatok):
Ugye jól tudom, hogy a vh-kifogásnak másodfokon helyt adni jogszabálysértő volt, hiszen az örökösök nem álltak elő semmilyen nóvummal ami az eljárást követően jutott volna tudomásukra, és igazolási kérelmet sem terjesztettek elő a késlekedés tárgyában, így pedig tudomásom szerint a Vht. 217., 224., illetve a Pp. 237-es szakasza az irányadó, vagyis a vh-kifogást elutasító elsőfokú végzést másodfokon is hatályban kellett volna tartani.

Olvastam arról is, hogy a Pp.259/A §-a értelmében 8 napon belül magam is élhetek kifogással a másodfokú végzés ellen...

Szerintetek? Mit javasoltok? Mi lenne a leghatékonyabb megoldás?

goldeage # 2007.02.09. 17:33

Ps.: Nem akarok senkit terhelni az előzményekkel, mert meglehetősen bonyolult az egész ügy úgy összességében, és a kérdésem szempontjából tulajdonképpen irrelevánsak is az egyéb körülmények...
De ha vkit mégis érdekelne, a zanzásított lényeg az volna, hogy engem anno csúnyán becsaptak a most jogutódként fellépő örökösök, ami miatt büntetőeljárás is van ellenük folyamatban (bírósági szakban). Persze húzzák az eljárást minden erejükkel, már hatodik éve! És a helyzet pikantériáját az a tény adja, hogy most éppen az a személy kívánja ellenérték nélkül visszavenni tőlem az ingatlan használati jogát, aki annak idején eladta nekem, és garanciát vállalt arra, hogy a haszonélvező sohasem fog birtoklási jogával élni...
Egyszóval tényleg bonyolult az ügy, és a jog malmai -mint tudjuk- lassan őrölnek, nekem pedig mostanra sikerült egész rendesen a fogaskerekek közé szorulnom, miután már minden erőforrásom felemésztette az évek óta tartó pereskedés... Ezért örömmel vennék minden apró segítséget, melyet előre is nagyon szépen megköszönök.

ObudaFan # 2007.01.31. 19:02

Esedékességkori középárfolyam. A felfüggesztés iránti kérelmet ilyenkor csak a rendkívüli jogorvoslat (felülvizsgálat, perújítás) benyújtásával egyidejűleg (vagy ezt követően) kérheted, és nem a végrehajtótól, nem is a végrehajtást elrendelő bíróságtól, hanem a rendkívüli perorvoslatot elbíráló bíróságtól.

helga07 # 2007.01.31. 13:26
Kedves ObudaFan! Köszönöm a visszajelzést. A komolyságot nem a felülvizsgálati kérelemre értettem. Gyakorló amatőrként tudom, hogy felülviszgálati kérelmet én nem nyújthatok be, és nyilván ezt már nem is kockáztatnám. Szerintem a jogszabálysértés esete fennáll, ehhez keresném az ügyvédet, csak úgy veszem észre komplikált és s
  • os ügyek után nem kapkodnak.
Újabb fogas kérdés: Hogy számoljuk ki a perértéket, ha dollárban van? Mikori és milyen árfolyam? Tegnap a végrehajtót hívtam fel. Fogalma sincs , az ítélet sem rendelkezik róla, pedig a beszámítás esetét említi. Azt sem tudta megmondani, hogy mikor nyújtsam be a felfüggesztés iránti kérelmet. Az indokolt eset pedig fennáll.
ObudaFan # 2007.01.30. 15:02

Az ügyvédet azért "veszik komolyabban", mert felülvizsgálati kérelemben csak jogszabálysértésre lehet hivatkozni, azt konkrétan meg kell jelölni, ezt pedig talán jogvégzett ember jobban tudja. Egyébként ebben az esetben akkor van lehetőség felülvizsgálatra, ha a pertárgy értéke a 2 millió forintot meghaladja. A felülvizsgálati kérelemben aztán lehet kérni a végrehajtás felfüggesztését is.

A végrehajtási eljárás akkor indul meg, ha az ítéletben foglalt fizetési határidőt elmulasztottad, és a jogosult azt megindítja. Ha meg is indítja, eltelik jó egy hónap, mire végrehajtóhoz kerül, ezután még be kell fizetnie a végrehajtó díjának előlegét, aztán lehet csak arra számítani, hogy egyáltalán kapcsolatba kerülsz a végrehajtóval. Ha viszont kapcsolatba kerülsz, akkor az kellemetlen is lehet.

helga07 # 2007.01.30. 11:06

Köszönöm a választ.

A témához még az is hozzátartozik, hogy az "édesapa" 3 éve nem fizet tartásdíjat, a családjogi per másodfokon most zárult le, de ítélet még nincs a kezemben.

A gyereket nálam helyezték el, a megállapított hátralékos gyermektartásdíj behajtására nem lesz lehetőségem, mint ahogyan eddig is egy kínszenvedés volt valamit is behajtani. A bíróságot nyilván ez sem fogja érdekelni, mint az sem, hogyan tartottam el három évig a gyereket egyedül.

A felülvizsgálati kérelmen egyébként gondolkodom , mert vannak hibák az eljárásban, viszont ehhez már ügyvéd kellene. Egyrészt itt már nem képviselhetem magam, másrészt pedig az a tapasztalatom, hogy egy ügyvédet komolyabban vesznek, mint egy amatőr XX-es kromoszómagarnitúrájút!

A felvázolt esetben - mármint az elperelt ajándékozott összegtekinteteében - egyébként mikor indul meg a végrehajtási eljárás ? Ítélet szerint, vagy a 60 napot kivárják? Végrehajtás felfüggesztését mikor kell kérni? Hogyan lehetne megsürgetni, hogy a gyt. ítéletet gyorsan írják le ?
Amikor "édesapa" nem vette át az elsőfokú gyermekelhelyezés, tartásdíj ítéletet, a kézbesítési vélelmet is csak 3 hónapos késéssel állapították meg, többszöri sürgetésemre. Nagyon kiábrándítóak ezek a viszonyok. Mi lesz ezekből a gyerekekből, akiknek az állítólagosan elsődleges érdekét ennyire "komolyan" veszik? Természetesen ennyi fusztráció mellett, én sem tudok olyan jó anyja lenni a gyermekemnek, amilyen szertnék és amilyenre neki szüksége lenne!
Nagyon köszönöm. a segítséget. Élvezettel olvastam az eddigi hozzászólásaidat !

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.30. 10:10

Jogerős ítélet végrehajtását akadályozni nem okos dolog. Csak az összeg fog megnőni a kamatokkal meg a végrehajtó díjával. Ilyenkor már a legcélszerűbb önként teljesíteni.
Elvi lehetőségként, persze ott van a perújítás meg a felülvizsgálat - de egyiknek sincs halasztó hatálya az ítélet végrehajtására, és így első blikkre nem is kecsegetnek sikerrel.

helga07 # 2007.01.30. 09:22

Közös gyermekünk apja, miután új családhoz, új életet kezdeni költözött, elperelte az én bankszámlámon a gyermeknek nyelvtanulás részére félretett pénzt. Szerződés erről, hogy a gyereknek ajándékozzuk nem volt. Ritkán ír az ember szerződést alá azzal, akivel 15 évig egy ágyban fekszik. Tanulság!!! "Csak" élettársak voltunk. Az ítélet másodfokon jogerőre emelkedett. Mit csináljak? Egyrészt szeretném a pénzt a gyereknek megmenteni, a papa nem törődik a gyerekkel, biztosan nem ő fogja taníttatni. Másrészt hogyan tudom elkerülni, vagy elhúzni a végrehajthatóságot? Rohan az idő. A gyors segítséget előre is köszönöm.