fuvarozó törvényes zálogjoga


Dr.Attika # 2007.02.16. 10:08

Tisztelt "giuseppa"! Nem tudom milyen kommentárt idézett? A kereskedelmi forgalomban történő értékesítés annyit jelent, hogy olyan gazdasági társaságnak vagy egyéni vállalkozónak kell eladni a fuvarozás során birtokába került dolgot, amelyik ilyen dolgok adásvételére üzletszerű haszon szerzés érdekében jogosult. A kereskedelmi forgalomba történő értékesítés kikötésével azt akarta a jogalkotó elérni, hogy a zálogtárgy a szokásos piaci áron kerüljön eladásra. Kizárva a "mutyizás" lehetőségét. Ugyanis, ha kereskedelmi forgalomban nem a szokásos piaci áron értékesítenek, annak egyéb polgárijogi, adójogi szankciója lehet.
Ön akkor jár el helyesen, ha az adott dologra szakosodott kereskedőt keres meg és annak értékesíti. Az alkusáv szokásosan a piaci érték 20%-a. Ha az eladási ár ezen sávon belül van, akkor gond nem lehet.

giuseppa # 2007.02.15. 22:44

Tisztelt Fórumozók!

Sürgős lenne az alábi kérdésre választ kapnom:

A fuvarozót a Ptk. szerint zálogjog illeti meg a fuvardíj és költségek erejéig, az árun, amit szállít. A zálogjogát bírói út igénybevétele nélkül érvényesítheti. Ez a kommentár szerint azt jelenti, hogy kereskedelmi forgalomban kell értékesíteni, de a fuvarozó azt közvetlenül nem értékesítheti, illetve azon nem szerezhet tulajdonjogot.

Az lenne a kérdésem, hogy a gyakorlatban mit jelent a kereskedelmi forgalomban történő értékesítés?

Köszönettel!