Ingóság kiadáda lízingszerződés felmondása után


woodslave (törölt felhasználó) # 2007.03.01. 07:50

Attika! Ezen álláspontodat majd közöld a több MEgyei Bírósággal.
Szóval nincs jelképes átadás, tehát ha mondjuk én eladom neked az autóm pl Szegeden, és az autó Pécsen van és csak a forgalmit meg a kulcsokat adom oda, akkor szted te nem szerzel tulajdont, mert az autót nem kaptad meg?
Egyébként meg a vételi jog gyakorlásánál is kell a dolog átadása, tehát kötelmi viszony alapján követelheti a gépjárművet. Sztem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 22:24

Nem egészen értelek. Amit te jogászkodásnak nevezel, az jelentős gyakorlati következményekkel jár - ha nem is a konkrét ügyben. Hogy mást ne mondjak, a dologi jogi igények nem évülnek el - a kötelmiek meg igen. Aki tulajdont szerzett, az azt el is idegenítheti - akinek kötelmi jogosultsága van, az legfeljebb engedményezheti. És így tovább.

Azt külön értékelhetnéd, hogy nem az első hibás válaszod után javítottalak ki, hanem csak azt követően, amikor te helyreigazítottad az én helyes válaszomat.

Dr.Attika # 2007.02.28. 21:26

Brávó!
Kijogászkodtuk magunkat. "d.bandi" a kérdés feltevője sokkal bizonytalanabb- szerintem-,mint a kérdés feltevése előtt. Ne csodálkozzunk, hogy ezek után "köpni fog" a jogász szó hallatán.

guba # 2007.02.28. 20:56

Ja, bocs az idézetet elfelejtettem fölémásolni:

"KBS! Te pedig nagyon jól tudod, hogy a tulajdon jogot egyoldalú nyilatkozatával megszerezte a vételi jog jogosultja."

guba # 2007.02.28. 20:53

Dr.Attika!
Az átruházással, mint származékos szerzésmóddal történő tulajdonszerzéshez négy feltétel szükséges, melyek közül valóban az egyik lehet az adásvétel, mint jogcím. Tehát ezzel a fent hivatkozott nyilatkozatával még nem feltétlenül szerezte meg a tulajdonjogot is, de - mint ahogy ezt többen leírtuk – ez nem akadálya a dolog átadásának a követelhetőségének.
A kérdezőnek adtál már egyébként jó – csak nem teljesen pontos – választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 20:38

DrAttika, nagy tisztelettel mondom: tévedsz. Az adásvétellel csak a birtokbaadással szerez tulajdonjogot a vevő. Kerestem, de nem találtam olyan speciális szabályt, amely ettől eltérően szabályozná a vételi jog gyakorlását. (Az is adásvétel.)
Ez egy ökölszabály, a kötelmet - amely valóban a szerződéskötéssel keletkezik - nem szabad összekeverni a tulajdonjoggal, amelynek a megszerzésére irányul.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 20:31

De, tökmindegy. :) Ezért mondtam, hogy kevés a gyakorltai jelentősége.
Hat év múlva viszont már nem lesz mindegy egyáltalán.

Dr.Attika # 2007.02.28. 20:30

"woodslawe"! ( nem tudnál valami egyszerűbb nicknamet választani?!)Nincs ilyen, hogy "jelképes átadás". A római jogban volt. Ma élünk 2007-ben. A törzskönyv átadása meg főleg nem ilyen. "guba"! Amit meg te írtál az meg "finoman szólva" ezen ügyben irreleváns.
KBS! Te pedig nagyon jól tudod, hogy a tulajdon jogot egyoldalú nyilatkozatával megszerezte a vételi jog jogosultja.
Ezek után nem kellene a kérdezőnek egyértelmű tanácsot adni?!

guba # 2007.02.28. 20:22

Egyébként a kérdező téves feltevése szerintem abban áll, hogy azt hiszi, csak tulajdonosként követelheti a vételi jog jogosultja az átadást. Pedig nem így van.

guba # 2007.02.28. 20:19

Ez kétségtelen, de kettejük viszonylatában nem tökmindegy? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 20:16

Gyakorlati jelentősége kevés van, de az alapkérdés az volt, a tulajdonjogt megszerezte-e. Mert ha igen, akkor a követelése dologi jogi igény, ha viszont nem, akkor kötelmi.

guba # 2007.02.28. 20:04

Az adásvételi szerződés jogügyleti érvényességéhez nincsen szükség a tulajdonjog egyidejű átszállására. Tehát a vételi jog gyakorlása elegendő a gépjármű átadásának követelhetőségéhez.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.27. 12:47

illetve jelképes átadás történik, mivel a törzskönyv valószínűleg letétben van a kölcsönadónál, az adásvételi szerződés hatályba lépésekor a letét megszűnik és a kölcsönadó tulajdonosként követelheti a gépjármű kiadását.

Dr.Attika # 2007.02.27. 11:14

Nos nyilván nem lízingcégről van szó, mert lízing esetében a tulajdonos ő. Itt kölcsönszerződés valószínűsíthető, vételijog fedezettel. Ezesetben a Ptk. 375.§-a alkalmazandó. Elegendő az egyoldalú nyilatkozat a tulajdonszerzéshez. Átadás nem szükséges.

d.bandi # 2007.02.27. 10:58

Sziasztok!

A lízingség felmondta a lízingszerződést és gyakorolta a vételi jogot. Utána azt állítja, hogy vételi jogának gyakorlásákor megszerezte a dolog tulajdonjogát.

A Ptk. szerint az ingó tulajdonjogának átzállásához többek között a dolog átadása is szükséges. Ez azt jelenti, hogy amíg át nem adja az illető a gépjárművet, addig nem szerez meg rajta tulajdonjogot a lízingcég?

Jogilag milyen helyzett áll elő a vételi jog gyakorlása és a dolog átadása közötti időszakban? Megszerezte-e a lízingcég a tulajdonjogot?