bérleti szerződés


Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.02. 10:54

Erre azért ne vegyél mérget...

Miett # 2007.03.02. 07:38

Hát nagyon szépen köszönöm.Megfogadom a tanácsod. Ime egy újabb példa, hogy a jog nem a legjobb eszköz, hanem jobb az önbíráskodás.:-(


Miett

willow # 2007.02.28. 16:32

Még valami:
Amennyiben mégis a törvényes utat választanád, felmondás érvényességének megállapítása iránt kell keresetet indítanod, amelyben kérned kell alakás kiürített állapotban történő birtokbaadását, de arra készülj fel, hogy ezen idézéseket sem fogja átvenni, és ha igazán trükkös, mint az ismerősöm ellenfelei, mással veteti át őket és arra való hivatkozással kér perújítást, hogy nem kapta kézhez sem az idézéseket, sem a bírósági meghagyást. Így aztán hiába van a kezedben a kiürítő végzés és a vh-lap, a perújítási kérelemnek helyt adnak, a végrehajtást felfüggesztik, és megint megy az időhúzás ezerrel. Aztán miután végre megvan a perújításban a számodra kedvező ítélet, azzal mehetsz végre a végrehajtóhoz, de az sem egy gyors eljárás, mert ott is lehet trükközni, de ebbe már nem megek bele, hisz ennyi is éppen elég elrettentő (nekem legalábbis az volt, ezért oldottam meg az alább ismertetett módon a problémát).
Üdv.

willow # 2007.02.28. 16:19

Kedves Miett!

Nekem volt már ilyesféle esetem, sőt, pontosan ilyen. Nagyon lényeges momentum, hogy mindenképpen előbb kell lépned, még mielőtt a bérlőd a jegyzőhöz fordulna.

Elmondom én mit tettem, hátha hasznodra lehet:
A botrány elkerülése végett délelőtti órákban, amikor tudtam hogy nincsenek otthon, hívtam egy lakatost, aki fél óra leforgása alatt felnyitotta mind a három zárat (beleértve a tutinak mondott hevedert is). Ezután nekiláttunk -tanuk előtt természetesen- összepakolni az ingóságaikat, és mindet kivittük a folyosónkon található közös tárolóba, de ha ilyened nincs, a lakás egy helységébe is összerakhatod a holmijaikat, a lényeg a tanuk jelenléte, nehogy azt mondhassa hogy elloptál valamit tőle (a lezárt helyiség különösen azért célszerű, mert így elejét veheted eme trükk alkalmazásának - a mi tárolónkhoz csak nekem van kulcsom, így ez megoldott volt).
Délután persze kihívták a rendőrséget, de nekik bemutatta, a tulajdoni lapomat, és a bérleti szerződés megszűnését bizonyítandó felmondó levelemet, de őket leginkább a lakcímkártyám érdekelte, miszerint -szerintük- jogosan vagyok birtokon belül. És ennyi volt. Be sem engedték őket a lakásba az én engedélyem nélkül (én sem engedtem be őket, mivel a holmijuk már kívül volt). Ilyen esetben már a jegyző is neked kedvező módon járhat el, és bár ez enyhén szólva "önkényes" eljárásnak tűnik (valójában az is) de mindenképpen célravezető. Nehogy már a jog adta lehetőségekkel visszaélve tegyen ki egy jóhiszemű tulajdonost az egyértelműen rosszhiszemű bérlő, akinek már a jogcíme is megszűnt a felmondási idő lejártával, hát nem?

Persze azért feljelentettek hogy eltűnt a holmija közé dugott "jelentős" pénzösszeg, de ezt a "hatósági tanuk" által tett nyilatkozatokkal kivédtük, és az eljárás extra gyorsasággal meg is szűnt.
Szerintem ilyesmivel már nem igen próbálkozhatnak azóta az én ex-bérlőim, bár ki tudja...

Ne hagyd hog baleknek nézzenek, mert igaz, hogy ez a módszer kissé költséges, meg macerás, de megéri, hisz nincs hová menned, nem? Nálam sem volt olcsó sem a profi lakatos , sem a zárak kicserélése, hiszen nekem is drága záraim voltak felszerelve, de azt mondom erre nem szabad sajnálni a pénzt, mert a hosszadalmas pereskedés jóval többe fog kerülni.
Van egy ismerősöm, akinek három és fél (!) évébe került mire ténylegesen kilakoltatásra került a sor a "hivatalos" úton, azaz bíróság+végrehajtó combóval. Na én ezt nem akartam végigjátszani, neked sem ajánlanám.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 07:58

Mire a bérlő birtokvédelmet kér a jegyzőtől - és a bérleti szerződés bemutatásával meg is kapja. S megint ott vagyunk a tulajdoni pernél.

T r a v e n # 2007.02.28. 07:40

Kedves Miett!

A legegyszerűbb, ha lecseréled a lakászárat -amikor a bérlők nincsenek otthon.
A bérleti díj ki nem egyenlített részére törvényes zálogjogod van a bérlő ingóságaira.
Ha az ingóságot nem kívánod visszatartani, egyszerűen pakoltasd ki két "nehéz fiúval" az utcára.

Miett # 2007.02.28. 07:35

Köszi,rendben, de én addig menjek a híd alá???Mert a bérlő hölgy azt mondta esze ágában sincs már soha elhagyni a lakást. Egyébként bejelentve a lakcimkártyán természetesen nincs az albérlő.


Miett

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 07:31

Ja, és a jegyző előtt nem lesz eredményes a birtokvédelmi eljárás, az ugyanis nem vizsgálja, nem méri össze a jogcímeket - a tényleges birtokosnak kedvez.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 07:30

Mindenben igazad van, a kérdező meg is kapta az őt érdeklő választ - csak dogmatikailag lényeges: a felmondással nem felbontják a szerződést, hanem megszüntetik. A felbontás esetén olyan helyzetet kellene létrehozni, mintha a szerződés létre sem jött volna. Ami egy lakásbérletnél amúgy sem lehetséges.

tomas64 # 2007.02.28. 07:11

A határozatlan időre kötött bérleti szerződést 15 napos felmondási idővel lehet felmondani. A lakáscélú ingatlan bérleti jogát külön jogszabály alapján - emlékeim szerint 3 hónap határidő kitűzésével - lehet felmondani. Azt követő bennmaradás okozta károkért a jogosulatlan bérlő felel. A szerződés felbontását követően (azaz az írásbeli felszólításban meghatározott határidőt követően) a tulajdonos a tulajdonát jogellenesen használaóval szemben tulajdoni igénypert a bíróságon, vagy birtokvédelmet a jegyzőnél kezdeményezhet.

Miett # 2007.02.28. 06:51

Segítséget szeretnék kérni...tavaly novembertől határozatlan időre kiadtam bp-i lakásomat 1 fiatal nőnek és 12 éves kisfiának.Bár a szerződás hat.lan időre szólt, szóban megegyeztünk, hogy max.június 30ig maradhat a lakásban,mert utána megyek vissza és nekem is szükségem lesz a lakásomra.A szerződésben 3 hónapos felmondási időt kötöttünk ki.
Pár hete szóltam is a bérlőnek, hogy számitson rá ki kell mennie júniusban és nemsokára küldöm ajánlott-tértivevénnyel a felmondólevelet.Tudomásult vette-tanuk előtt. 2 hete küldtem is a levelet,ám azt nem vette át és a szomszédomon keresztül üzente,hogy nem is hajlandó se átvenni, se kimenni a lakásból sem júniusban sem semmikor és hogy őt nem olyan könnyű kitenni mivel kisfia van,aki ráadásul (állitólag) szívbeteg.MIt csináljak?Tudom, hogy a bírósági tárgyalás évekig húzodhat,nekem viszont csak ez az 1 lakásom van...


Miett