gyerektartás nem fizetése


oligaliga # 2021.08.17. 06:15

Igen, kifelé egy kicsit másképp működik.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.17. 05:54

Érdekes.
Én a fordítottját csináltam többször - magyar ítélet végrehajtatása külföldön. Az IM-től kellett kérni. (Ez nem felülhitelesítés, hanem közvetlen végrehajtás, csak ők intézik.)

oligaliga # 2021.08.17. 05:42

NEkem úgy tíz éve volt egy esetem. Szlovák jogerős ítélet végrehajtása Magyarországon, szintén tarásdíj. A felperes beadta a kérelmét a BKKB-ra, ami elrendelte a végrehajtást. Viszont a megszüntetéshez Szlovákiába kellett járni a bíróságra.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.16. 15:08

Nem is arról beszélek. Hanem a közösségen belüli gyermektartásdíj-végrehajtásról.

Konkrétan csináltatok már ilyet?

papinianus88 # 2021.08.16. 13:47

KBS

Biztosak vagytok ebben? Hogy ti. küllföldön élő személy a külföldi hatóság határozatának a végrehajtását közvetlenül kérheti a magyar bíróságtól?

Igen. 2015.01.10.napjától ilyen (oligaliga) esetekben megszüntetésre került az exequator eljárás.

oligaliga # 2021.08.16. 12:11

De a kérdező akkor teszi a legokosabban, ha a saját lakhelyén bebattyog a bíróságra, vagy ahol a végrehajtással foglalkoznak, és megkérdezi.

Hanna

Ha EU-s tagállamban hozták azt az ítéletet, akkor az minden további nélkül végrehajtható Magyarországon is. A többit helyben kérdezd meg.

oligaliga # 2021.08.16. 11:56

Attól függően, hogy EU-s ország az a külföld, vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.16. 11:39

Biztosak vagytok ebben? Hogy ti. küllföldön élő személy a külföldi hatóság határozatának a végrehajtását közvetlenül kérheti a magyar bíróságtól?

Azt biztosra tudom, hogy fordítva nem megy. Magyarországon honos személy a magyar bíróság határozatának küllföldi végrehajtását Magyarországon kell hogy kérje. Ami a tartásdíjat illeti, az IM külön részleget tart fenn erre.

oligaliga # 2021.08.16. 11:25

Hanna

Ez attól függ, mennyire külföldi az az ítélet.

Ha ez EU-n belüli tagállamban hozták, külön elismertetés és végrehajthatóvá nyilvánítása nélkül lehet kérni a végrehajtást az adós lakóhelye szerinti törvényszék székhelyén működő járásbíróságon, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Ha nem EU-s tagállamban hozták, akkor először a végrehajthatóság iránti kérelmet kell benyújtani az adós lakóhelye szerinti törvényszék székhelyén működő járásbíróságon, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Ha a bíróság helyt ad a kérelemnek, akkor a szokásos módon kell kérni a végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.16. 11:24

A kinti hatóságtól kell kérni, hogy intézkedjenek a magyarországi végrehajtás iránt.

gerbera317 # 2021.08.16. 11:06

hova forduljak?
Hát a magyar bírósághoz. Célszerűen ahhoz, amelyiknek az illetékességi területén él az adós.

Hanna # 2021.08.16. 10:19

Üdv
Külföldi lakhelyünk van, ott élünk, ott váltunk el és külföldön az illetékes bíróság meghozta a jogerős végzést a gyerektartásról.
Apuka Magyarországra költözött, ott él és dolgozik, azóta gyerektartást nem fizet.
Hol tudom átadni ezt a külföldi ítéletet, hogy elfogadják a magyarországi szervek(bíróság?), és ráterheljék a jövedelmére az összeget és végre kapjanak a gyerekeim gyerektartást?
A magyar nyelvre lefordított végzéssel hova forduljak?
Köszönöm a válaszokat!

wers # 2021.05.31. 10:17

mert a túlfizetés az esedékes díjba beszámítható.

Ez rendben. De azért nem árt a másik szülőt erről idejében tájékoztatni.

"emlékszel, ami x0.000 Ft-ot 2014. áprilisban kaptál pluszban, na az lesz most az esedékes díj"

Nekem ferdén álla a szám széle. Főleg a gyereké.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.31. 10:06

Azért marasztalnák, mert túlfizetése van? Azért ennyire nem szigorú a jogrend.

Ha van végrehajtható határozat, akkor letiltást, végrehajtást bármikor kérhet a kedvezményezett. Azzal szemben legfeljebb végrehajtás korlátozása iránti pert lehet indítani, mert a túlfizetés az esedékes díjba beszámítható.

Aksika # 2021.05.31. 09:55

Üdvözletem.A következő lenne a kérdésem. Apuka 2013 óta utalással rendezi a gyermek tartást. Többször előfordult már hogy többet utalt mint amiben a bíróságon megegyeztek az édesanyával. Jelenleg 900. 000 Ft túlfizetése van. Most viszont átmeneti pénz zavarba került ezért előre nem látható ideig nem fog tudni fizetni gyermektartás.Elmarasztalható emiatt az édesapa a bíróságon? Illetve végrehajtható e rajta bármi is úgy, hogy túlfizetése van? A válaszokat előre is köszönöm további szép napot kívánok

Mark001 # 2021.05.31. 05:59

Kovács_Béla_Sándor köszönöm szépen a választ! Próbáltam már ügyvédekkel beszélni, de nem nagy sikerrel, sokan valamiért azt mondták nem valaják az ügyet.... Vagy volt aki azt mondta hogy örüljek hogy 80 nappal meguszom ezt az egészet :/ vagy volt aki mondta 500.000 Ft ot kér és még látja mit tehet az ügy érdekében! Eddig az ön hozzá szólása több erőt adott mint az összes többi ügyvédé!! Valójában én már el könyveltem azt a 80 napot, csak tényleg az új családom ( gyerekeim) ami miatt aggódom! Mert nagyon jól tudom hogy a bíróságon a bíró nőt nem fogja érdekelni hogy én már tízen éve azt sem tudom hol laknak stb, azt nekem kellett volna kideriteni! Biztos mivel nő így a volt párom mellé fog álni azt én leszek a földbe táposva! De majd megirom hogy mi volt mert június 11 diken lesz a tárgyalás!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.27. 09:26

Nem esik olyan forrón azt a kását. Kellene neked egy védő. Meg azon kívül is lenne mit rendezni az ügyben.

Mark001 # 2021.05.26. 18:38

Sziasztok!

Kérdésem lenne szét mentem a párommal már 10 éve, és azóta nem is láttam, se öt sem a gyerekem..... Elején próbáltam vele szót érteni, de esélye sem volt ha oda mentem ahol lakott rám hívta a rendőröket hogy zargatom stb ezt próbáltam 3x 4x és vége eltűntek! Egyeszer kétszer láttam az utcán akor az új párom oda küldtem hogy adjon egy számla számot amire tudom fizetni a gyerektartást, de nem adta meg a válasz az volt hadjam őket békén! Azóta eltelt 12 év semmit nem tudok róluk azt sem hol laknak már! 8 éve élek Boldog kapcsolatban ahol lett 2 gyermekem. Napokban kaptam egy vadiratot amibe tartás elmulasztása miatt az ügyesz 80 nap elzárást kér rám ha be ismerem a bűnősségem előkészítő ülésén, kérdésem az lenne hogy ezt válajam el egy az egyben hogy ne kapják súlyosabb bűntetést és ennyi vagy hogy müködik ez van valakinek ebbe jártassága?? Nem szeretnék súlyosabb büntetést mert van felfüggesztett büntetésem ami verekedésért van bár azt mondták azt nem keverik bele csak megegyeztek büntetett előéletű...... Mi lenne itt a legjobb megoldás? Fizetni tudnám de hova állandóan hátráltatott benne... Igazából én le ülöm a 80 napot nem a világ vége de így az új családomban a 2 gyerkőc is nélkülözni fog :( ezt kicsit fogat fogért elvnek érzem!

Segítséget tanácsot előre is köszönöm!

ObudaFan # 2021.03.23. 10:13

Gyakorlatilag biztos, hogy nem fogadja el az egyetem, hiszen a tartésdíj ettől még végrehajtható marad.

drbjozsef # 2021.03.22. 14:01

Linci,

Hogy mit fogad el az egyetem, illetve mit csinál, ha tudomására jut a bírósági ítélet, ami hatályában van, azt mi nem tudhatjuk.

Elég nekik, ha nyilatkozik? Ki kell tölteni valamilyen formanyomtatványt? Igazolásnak nem kérnek semmit?

Ha elég, és nem kérnek, akár jó is lehet. Bár jogilag azt gondolnám, hogy nem helyes, ugyanis ha ti önként nem fogadjátok el azt a "támogatást", amit a bíróság a részetekre megítélt, és most is "jár", csak nektek nem kell, akkor az eléggé megalapozná azt, hogy nektek a szociális támogatásra se legyen akkor igényetek.

A tiszta az, ha te kéred a bíróságon az ítélet megváltoztatását, szűnjön meg a gyerektartás.

Linci # 2021.03.22. 13:53

Üdvözlök mindenkit.
Lehet hogy rossz helyen, vagy rosszul tettem fel a kérdésemet? ???? Hiába várom rá a választ...

Linci # 2021.03.15. 18:25

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Több mint 10 éve egyedül nevelem 2 gyermekemet. Anno a bíróság megítélt gyerektartásnak x összeget, amit szóbeli megállapodás után volt férjem megemelt, és azt fizette is eddig. Kisebbik gyermekem középiskolás, a nagyobbik egyetemista. A problémák az egyetemmel kezdődtek. Volt férjem elkezdte mondogatni, hogy neki már nem kötelessége fizetni, a gyerek nem úgy áll hozzá, nem úgy beszél vele, stb. Nem szeretnék abba belemenni hogy miért alakult ez így, de nincs annyira messze az igazságtól, hogy volt férjem talán direkt alakította így. Hiszen ebbe jól bele lehet kapaszkodni, érdemtelenségre hivatkozva. Belefáradtam mindenesetre. Nincs kedvem bizonygatni már neki semmit, ha ő nem érzi hogy a gyerekét segítenie kellene, akkor ne tegye.
Kérdésem a következő.
Amennyiben leírja, hogy ettől és ettől a dátumtól kezdve nem fizet a nagyobbik gyermek után gyerektartást, akkor ez elegendő ahhoz, hogy a egyetemen a következő tanévtől szociális alapú ösztöndíjat igényeljen? Bírósági eljárás, bírósági határozat nélkül is elfogadják ha ő így nyilatkozik?
Az utána kapott gyerektartás nélkül az egy főre jutó jövedelem annyira lecsökken, hogy megkapná, nagyjából annyit, amennyit az apja fizet utána...
Előre is köszönöm válaszukat.

rigoz # 2020.09.15. 16:16

@dobag: Gyerektartás elvileg addig jár, míg legalább az OKJ-s képzést be nem fejezi a "kishölgy".

Az adókedvezmény az életkor függvénye alapvetően és nem is a lányt, hanem a szülőjét illeti.

A családi pótlék megállapítása közvetlenül a gyermektartásra nem hat ki.

A gyermektartást a különélő szülő eltérő jogerős vagy végrehajtható bírósági határozatig vagy a jogosult bíróság általi, visszaigazolt, a tartásdíj-fizetési kötelezettség

Tehát amennyiben úgy érzi, hogy nem terheli tartásdíj-fizetési kötelezettség, Önnek kell pert indítani a megszüntetése iránt, de amennyiben a lánynak igazoltan jogviszonya van OKJ-s képzésre, akkor nem érdemes próbálkozni.

Ez nem a diákigazolvány függvénye, hanem azt pl. iskolalátogatási igazolással, jogviszony-igazolással, az iskola levelével is lehet igazolni.

A külön élő szülőt az intézmény kérelmére a jogviszony fennállásának ténye körében köteles tájékoztatni, illetve a jogosult kérdésre együttműködési kötelezettsége körében maga is köteles a szülőjét tájékoztatni, aki tartja Őt.

De utóbbi önmagában még nem vezethet a tartási kötelezettség megszüntetéséhez, de különösen az esetleges jogalap nélkül felvetett tartásdíj visszafizetésére kötelezés körében lehet mérlegelési szempont az Ő terhére...

dobag # 2020.09.15. 12:58

Tisztelt Ügyvéd úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy a lányomat most nem vették fel érettségi után a főiskolára, amit majd jövőre újra megpróbál, de addig egy 10 hónapos OKJ képzésen vesz részt, ami felnőtt képzés hétvégente történik. Még diákigazolványt sem adtak neki. Családi pótlék megszűnt és az adókedvezmény is. A kérdésem, hogy a gyerektartás meddig járhat, és kinek kell kezdeményezni, és hol?

amazonia # 2020.03.03. 18:54

Az, hogy megkaptam a hátralékot, sok-sok éves kitartó munka eredménye volt. Ezen időszak alatt tapasztaltam, hogy mennyire szakmaiatlan emberek hoznak döntéseket. Húzzák az időt, hátha megoldódik időközben magától az ügy. Vagy belefárad a polgár és feladja. Ha ezeken a jogot végzett embereken múlott volna, soha nem látom a hátralékot. Sőt, ha én hibázok, engem megbüntetnek. Ha nem látom el a gyerekeket, szintén. És nem lenne mentség, hogy pár hónapig elhanyagolom őket, de majd utána, mert köteleznek, majd pótlom.
Innentől kezdve bármilyen határozatot, ítéletet fenntartással kezelek. Mert tele van formai, tartalmi és mindenféle hibával. Én már nem hiszek ebben az igazságszolgáltatásban. Aki nem áll ki magáért, az igazáért, az elveszett.
Ha a korábbi kérdéseimre tudna válaszolni, azt megköszönném.
Talán a jövőben még másnak is jól jöhet.