a szomszédok és a kert


drbjozsef # 2019.07.25. 09:09

Évi1982,

Kamera csak saját területet "láthat". Se más magántulajdonát, se közterületet.

Egyébként :

Nem kell építési engedély a nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot (pl. egy szerszámoskamra a fenti paramétereken belül nem engedélyköteles).
Nem kell építési engedély önálló reklámtartó építmény építése vagy bárminemű átalakítása, ha nem magasabb 4,5 m-nél (beépítésre szánt területen) illetve 9,0 m-nél (beépítésre nem szánt területen).

(Ez 2015-ös szabály, nem tudom azóta mi módosult.)

Évi1982 # 2019.07.25. 07:32

Nyílván ha felhúzom a "paravánt" a kamera nem fog átlátni hozzá, és ő sem tud majd bekukkolni, és befényképezni annélkül, hogy a küldő kerítés között bebújna, az viszont már a saját kertem és azt fogja venni a kamera. Engem nem érdekel az utcán ki mit csinál illetve a szomszédban de az én nyugalmamat , birtokomat ne háborgassa. Ki szeretnék ülni a teraszomra meginni egy kávét annélkül,hogy valaki átkiabáljon, hogy milyen "dzsumbuj" van az udvaron.... ( jelzem válogatott nemes fák és angol-francia-német-nemes magyar rózsák )

Évi1982 # 2019.07.25. 07:21

Én úgy tudom, hogy ha nem épületet építek, akkor nem kell rá építési engedély. Ez egy zártszelvény lábakon és keretre rögzített Obiban vásárolt fa kerítéselem, vagy trapézlemez lesz.Természetesen tudom, hogy a kerítést nem magasíthatom meg, de nem is oda akarom hanem a saját telkemre.Továbbá, szeretnék majd felszerelni kamerákat is ami felveszi,ha odaáll fényképezgetni a telkemen, és fel szeretném jelenteni birtokháborításért. Körberedőnyözte a házát, mind le van húzva csak azon az ablakon van felhúzva amelyik az én udvaromat látja, onnan figyel folyamatosan és fényképezget, ha kimegyünk az udvarunkra egyből kijön és nézi hogy locsolunk -e , mert úgy gondolja, hogy az ő haza attól össze fog dőlni. Anyukám múltkor egy edényt elmosott az udvaron a csapnál és azért kiabálta meg, hogy mossa a terasz előtt (a csak kb. 5-6 méterre van a háza falától).

drbjozsef # 2019.07.24. 19:15

De nem a kerítésre akar.
Beljebb. Ott az építménymagasságba simán belefér 5 méter. Bár esetleg engedélyköteles lehet...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.24. 17:30

Ez nem ilyen egyszerű. A helyi építési szabályzat tartalmazhat előírásokat a kerítésre, így például a megengedett legnagyobb magasságára, az előírt legkisebb átláthatóságára, de akár az anyagára is.

efi99 # 2019.07.24. 14:47

Miért ne építhetnél? Ha ház(fal) lenne ott, vagy fa, az se lenne alacsonyabb.

Évi1982 # 2019.07.24. 12:07

Tisztelt Szakértő,
Szomszéd telken a ház a telekhatárra épült, majd ezt követően palakerítés és egy másik épület a telek végéig. A palakerítés kb 4 m hosszú 2,5 m magas kb. A szomszéd ház bejárata magasabban van így átlát a palakerítés fölött és a könyhaablakon folyamatosan figyel minket a palakerítés fölött továbbá zaklat minket, hogy 4 mre semmit sem ültethetünk a házától, természetesen ültethetünk azt már tudjuk.A palakerítés elé virágokat ültettünk, hogy ne legyen olyan ronda de attól még sajnos átlát a vénasszony.Kérdésem az lenne, hogy a palakerítés hosszában a pala magassága fölé a saját kertemben 1 mre a telekhatártól húzatok e valamit? (pl.: három oszlop közé OSB lapot úgy kb 5 méter magasságig, mert akkor már nem lát át).Fényképezget mikor locsolunk ("ha-ha most megfogtam, hogy áztatja a házam") A virágok tövét locsoljuk ami nem is a háza mellett van, hanem a pala előtt.... Várom segítségüket, hogy ilyen esetben mit tehetünk? A legzavaróbb, hogy kukkol és zaklat minket, már fel is jelentett. Köszönöm!

Bea1 # 2017.03.13. 08:18

Ezt 2,5 méternél kellett volna hivatalosan indítani.

Én nem kötekedni akarok, és olvasni is tudok, de gondolkozzatok más szemszögből is:

Van 60 király tujám, hazaérve látom, hogy valaki levágta mind a hatvanat 2,5 nél.

Én azonnal hívnám a rendörséget.

Falopást és rongálást illetve magánlaksértést állapítanak meg.

A falopást most súlyosbították, évek, hivatalosan minden kivágott fa

1 centimétere

2000 forint

büntetési tétel,

és ez csak a hivatalos része, birtkvédelmet kérnék a szomszédtól, majd nem vagyoni kár térítését.

Nézzünk kicsit szélsőségesebb esetet:

Árulja a házát, meg van hirdetve, érdeklődnek utánna, de amikor meglátják a csonkolást, erre hivatkozva visszalép a vevő...

Tértivevényes ajánlott s.k. levélben fel kell szólítani a tulajt írásban, 15 napos határidővel az ingatlant veszélyeztető tuják biztonságossá történő visszavágására, és ha semmi, utánna birtokvédelem.

Nem nyúlhat át jogosan a kerítésen, és nem vághatja ki jogszerűen a szomszéd fáit, ha ő ehhez nem járul hozzá, szerintem ez az alaptétel ebben az esetben, mindent ezt figyelembevéve kell csinálni, hamár jó volt évekig így, az a 2-3-4 hónap se számít, gondolom.

Szomorú örökös # 2017.03.13. 05:29

1950-Imre

kérdésem, hogy amennyiben az átlogo részeket levágatok valakivel, kérek számlát, kérhetem e jogosan, hogy kifizesse?

Vajon milyen alapon fizettetnéd ki vele, amikor ezt korábban megbeszéltétek?

Megbeszéltük szóban, hogy ő gondozza a saját oldalát és a tetejét, én meg azt ami felém esik.

Csináltasd meg valakivel és akkor rend lesz. Lehet ez akár jelzés is lehet feléje, hogy talán ideje lenne kicsit lejjebb vágni a tujákat. Vagy ha egy kicsit korrektebb, akkor inkább élősövényt fog helyette oda telepíteni, az nem nő olyan magasra, viszont ugyanazt a célt eléri vele. De ha eszed van, többet nem járulsz hozzá anyagilag nála semmihez.

Bea1 # 2017.03.12. 15:16

"Kötelezni fogja a jog, mivel
zavarja birtoklásban a szomszédot!"

Örök-panorámás a telke?

Bea1 # 2017.03.12. 15:15

Per esetén ezekből lehet-e bármit bizonyítani?
Nem.
Ezzel sem árt azért tisztába lenni.

Bea1 # 2017.03.12. 13:36

A szomszédot továbbra sem kötelezi semmi, hogy levágjon a tuja magasságából, hacsak nem veszélyeztet emberéletet vagy vagyontárgyat.

Szomorú örökös # 2017.03.12. 06:09

1950-Imre

nem erzem meltanyosnak, hogy nekem keljen megoldanom az én pénzemen és munkámmal

Nem érzed annak, de azért évekig akár pereskednél a szomszéddal - sőt a viszonyt is elmérgesítenéd vele - hogy ismét fény jusson a telkedre. Ráadásul amíg jogerős határozat nem születik - valóban akár évekig is eltarthat, ezt komolyan mondom - tovább nőnek a tuják. Komolyan megéri?

ha neked tartoznak penzel, folyamatosan igergeti a megadást es te johiszemuen mindig adsz haladekot

Ha valaki annyira gazdag, hogy csak ígérgetni tud, én rövid úton feljelentem és aztán magyarázkodjon az őrszobán. Szóval nálam nem lenne esélye...

és nem is ez volt a megálapodás

Van róla írás? Nincs? Akkor simán le is fogja tagadni. Akár azt is, hogy a felét te fizetted a tujáknak.

köteles vagyok e én finanszirozni az átjövő ágak karbantartását?

Sajna ami átnyúl a telkedre, az sohasem az övé, neked kell rendben tartanod. Ha magad nem tudod megcsinálni és zavar, akkor hívsz valakit, aki megteszi helyetted. Viszont azzal is számolni kell, hogy szerintem ha átnyúlsz az ő telkére és levágod a tuják tetejét - amit természetesen ironikusan ajánlottam, de nem értetted - akkor egészen biztosan ő fog téged birtok megsértése miatt feljelenteni a jegyzőnél, mivel a tuja az ő telkén található. Neked kéne hamarabb lépni és birtokvédelmi eljárást indítani ellene.

Nekünk a szomszédból egy cseresznyefa ága nyúlt át, minden évben bátran leszüreteltük. Sőt a szomszéd is mindig megkérdezte, hogy maradjon-e vagy inkább vágjuk le. Ez nem Péter és Pál diófáján a fülemüle füttyének története volt (ha ismered a történetet). :-)

Szomorú örökös # 2017.03.11. 17:58

1950-Imre

Mivel a felét kifizetted, szerintem simán vágd le arra a hosszúságra, amekkorát el tudsz viselni és mondjad a szomszédodnak, hogy te is résztulajdonos vagy a tujákban, így a saját részedet vágod le, mivel az övé van alul. Ha ismét megnő, akkor ismét a saját részedet fogod eltávolítani róla. :-)

alfateam # 2017.03.11. 17:52

Ne emlegesd az Apámat én sem emlegetem az anyádat!
Ha gondolod levágom én mivel csak egy évvel vagyok öregebb nálad, birka!

alfateam # 2017.03.11. 14:45

Ami átnőtt a kerítésen a Te oldaladra levágod.
Kettő darab ketteslétrára átfektetsz egy szál állványpadlós és egy láncfűrésszel 220 magasságban végigvágod az egészet és kész. A nagy meló eltakarítani a levágott részeket..

ObudaFan # 2017.01.16. 14:34

A jegyzőhöz lehet fordulni birtokvédelemért.

Bamari # 2017.01.15. 17:54

Tisztelt Jogi Fórum!
A 9 lakásos budapesti társasházunk kerítése mellett az új szomszéd kb. 10 m hosszban agresszív növekedésű bambusz sövényt ültetett, ami már most, a második évben egyre sűrűbb és magasabb, kusza erdővé nőtte ki magát - a mi kerítésünkön belüli, így már kezelhetetlenné vált területünkön. A kerítésünk további 10 m-es részén pedig borostyán mező támadt, amely már a fáinkra is felkúszott. Az új szomszédokkal próbáltunk szót érteni, de sajnos nem lehet. A kertészüknek szóltunk a bambusz-erdő miatt, a válasza ez volt: „Majd átjárok levágni.” Talán nálunk lehetne termesztenie? Jogszabályt, tanácsot, tapasztalatot keresünk, köszönettel.

Fanni Simkó # 2016.07.29. 20:00

Tiszteletem.Mi sorházban lakunk ,az egyik szomszédunk felújított és az udvarban(közös) egy régi kádban gyűjti a lomokat,hulladékot(pl:szeges lécek, törött üveg/csempe, drót stb. ) , van 2 pici gyermekünk és rájuk nézve balesetveszélyes. Hiába kértük szépen/csúnyán mindig csak helyesel majd nem csinál semmit, ez megy kb. 4 hónapja. Mit tudok csinálni?

kovacis@freemail.hu # 2013.12.29. 20:12

Tiszteletem.Érdeklőnék,hogy mit tehetek ha szomszéd állandóan piszkál?Mindenfélét át dobál át öntözget dobálózik leskelődik és mi ránk mondja,hogy leskelődünk!Már hat hónapja ezeket csinálja hivatalos feljelentéstől tartok mert állítólag bosszúálló ember.De ez így nem mehet tovább mert már idegileg teljesen kivagyok készülve.Mit tegyek vagy mit tehetek.Várom a segítséget.Előre is köszönöm.Atis.

Pet-ra # 2013.10.31. 14:56

Üdv mindenkinek! Nekem az a gondom, h a telekszomszédunk kivágott vagy 10 fát a saját telkén, ezzel pedig elvette a "kilátásomat"! Arra az egy irányba van kilátásom, mert előttem egy hatalmas fenyő áll, és mellette 5 méterre van a sövénykerítés. Tehát gyönyörű tér nyílott a szomszéd telek irányába ahol mindenütt zöld volt. Most a fák kiirtásával előtűnt az igen ronda szomszéd ház - nézhetem azt! Nem kellett volna megkérdeznie a szomszédoktól, h nem fogja-e őket esetleg zavarni?

Atis77 # 2013.05.10. 04:01

Viszel neki egy kétdekást és úgy próbálsz meg vele beszélni :)

pennano76 # 2013.05.05. 13:05

sziasztok!nekem olyan jellegű problémám van a kertszomszédommal,hogy egy alkesz_nőidegileg kikészít engem,nem lehet vele semmit normálisan megbeszélni,rögtön elkezd a 4 éves kislányom előtt kurvázni,stb,csunyán beszél,hiába mondom neki,h ne a gyerek előtt kéne csunyán beszélnie,de csak mondja a magáét!!!de ez még semmmi!van egy út a szőlőm mögött ,amit még nem tudtam elkeríteni,mert raktam oda egy kaput,h majd megcsinálom a kerítést ,erre ö leláncolta és lalakatolta az én kapumat,az utamra is odaültetett egy fát.én nem adtam rá engedélyt!mit tehetnék ez ügyben?a kapumat a lánccal együtt lefényképeztem,meg a fáját,amit odaültett az én utamra,ja és használja is az utamat ,tehát megy rajta!ezt is fényképezzem le,vagy már nem tudom,mit tehetnék!előre is várom a válaszokat!s.o.s.

gladius # 2011.06.07. 22:36

kiraangel

Szerintem fáradj be a helyi polgármesteri Hivatalhoz.
Kérjél tanácsot attól az ügyintézőtől aki a birtokvédelemmel foglalkozik. Ő tudni fogja kihez irányítson.

Ha mégsem tud felvilágosítást adni, akkor irány a helyi Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Szerve.

Addig pedig ne egyetek a zöldségből, hiszen tényleg nem tudni hogy milyen vegyszer volt. Mindegyiknek más és más az egészségügyi várakozási idő.

gladius # 2011.06.07. 22:24

Vadvirág!
Lásd az előző hozzászólásomat.