a szomszédok és a kert


Feredey # 2011.05.30. 09:26

Tisztelt Fórum!

Azért írok, mert szomszédaim feljelentéssel fenyegetnek már pár éve, ugyanis kertünkben több diófa átlóg az ő kertükbe, továbbá udvarunkon egy több mint 30 éves nyírfa kb. ugyanakkora magassággal szintén átnyúlik valamelyest az ő gazdasági épületük fölé. Továbbá az hogy kertünkben több magasabb fa is található, és ezek beárnyékolják az ő virágoskertjüket kiszorítva ezáltal a napfényt mely szükséges a virágoskertjükhöz. Nem tudom mekkora jogi hátterük lehet, mivel ami a fák ültetését szabályozta 40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet 5. számú melléklete, 1998. január 1-től hatályát vesztette. A debreceni építési szabályzatban szintén nincs róla említés. Igazából ezek a fák nem általunk lettek ültetve, és se időm se energiám nincsen kivagdosni őket(se ekkora létrám amivel csak az átlógó ágakat vágnám le). Kötelezhetnek e valamilyen módon az eltávolításukra, vagy a következő rendezési tervmódosításnál kérjem a kert gazdasági erdő kategóriába való sorolását?:)

A válaszokat előre is köszönöm!

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.05.30. 09:44

A fák ágainak átlógása stb. egyrészt - azok egészségi állapota alapján pl. korhadás, egyéb fabetegség - balesetvédelmileg is jelentőséget kapnak. Így - tudomásom szerint - a jegyző révén Ön kötelezhető a kivágatásukra. Csak egy alapeseti példa az egyszerűség kedvéért: Ha egy viharban az Ön birtokán lévő fa egésze, vagy ága a korhadás miatt rázuhan a szomszéd telekre és kárt csinál, akkor Öné a kárért a felelősség.

Másrészt mindenkinek joga van az ingatlanán a szabad kilátáshoz, napfényhez stb. Így birtokvédelmi eljárás keretében szintén kötelezhető a fák kivágására, kivágatására, vagy hatósági kivágás esetén annak költségviselésére.

Annak pedig semmi jelentősége, hogy nem Önök ültették a fákat, épp elég, hogy az Önök ingatlanán állnak, vagyis a fák is az Önök tulajdonába tartoznak. Gondozásuk is az Ön feladata, ahogyan az ennek elmulasztásából eredő káreseményért is Önt terheli a felelősség (főként ha már évek óta jelzik ezt Önnek a szomszédok.)

keke1 # 2011.05.30. 09:45

szia fredey!

Érdekes kérdés,az általad beirt rendelet valóban hatályát vesztette,és valószinűleg átestünk a ló másik oldalára,hallottam olyan esetről hogy az átlógó faágat vágta le a szomszéd,a saját telkén,de a biróság mégis őt itélte el.Kártéritést kell fizetnie!

Érdemes lenne a helyi önkormányzatnál érdeklődni,lehet mindenhol más a szabályozás.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.05.30. 09:52

Ez a szabályozás nem helyfüggő..

Másrészt az, amit Te mondasz Keke1 más helyzet, mivel a szomszéd kárt okozott azzal, hogy önhatalmúlag levágta a nem a saját tulajdonában álló fa ágát...
Én azt mondtam, hogy a fa tulajdonosa kötelezhető vágásra, vágatásra, vagy ha a fát HATÓSÁGILAG vágják, akkor a költségek viselésére.

De tény, hogy fordulj önkormányzathoz, jogsegély szolgálathoz vagy ügyvédhez konkrét tanácsért...

Feredey # 2011.05.30. 10:32

Köszönöm szépen a válaszokat. Olvastam erről, hogy birtokvédelemmel fordulhat a jegyzőhöz meg akár egyből a bírósághoz is ha az akadályoztatás/veszélyeztetés hosszabb ideje fenn áll. Így egyértelmű h nincs kibúvó ez alól...de az egész fát biztosan nem fogom kivágni, csak ami átlóg. Azt pedig h mi árnyékol az ő kertjükbe azzal kapcsolatban nincs tennivalóm?!...szerintem

Feredey # 2011.05.30. 13:37

Én személy szerint bambuszt húzok majd végig a kerítésen...arra tudomásom szerint nincs jogszabály h bámészkodni muszáj engedni a szomszédot.:) hála az égnek...

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.06.01. 07:46

Szerintem ne általánosítsunk.
A magánélethez is joga van minden embernek, így az ablakzsiráf természetű szomszédoknak nincs kukkolási joguk. Így a bambusz , de egyéb másfajta kerítés is remek eszköze a békés szomszédi viszonynak...

De pl. ha a szomszédja ültetne egy tuja, sövény stb. sort a kerítés mellé és hagyná, hogy az olyan magasra nőjön, ami teljesen elveszi az Ön ingatlana elől a napfényt, magyarul beárnyékol, akkor a joga van ez ellen jogorvoslatot keresni.
Másik példa a kilátás megértéséhez: Van egy szép házacskája és a szomszéd az ablaka elé, már természetesen a saját telkére építi a saját házát, húzza a kerítését, és Ön innentől kezdve az ablakból csak a szomszéd budiablakát, tűzfalát vagy épp betonkerítését láthatja. Ez ellen is lenne jogi lehetősége.
De a fa kérdése is példával szemléltethető:
A kedves szomszéd nem gondozza a fáit évek óta, azon terem gomba, moha és korhad, ráadásul ha az ember megnézi azt is látja, hogy egy nagyobb vihar rá döntheti az Ön házára, villanyvezetékére, féltett kert grilljére. Más esetben a szomszéd fa ága éppen az Ön telkén kialakított kocsibeállója felé kornyad, hogy éppen korhadtan vagy csak a mindenféle leveles, bogyós vagy éppen tetves ajándékkal az Ön autóját lepje meg.
Ez ellen is lehet jogi lépéseket tenni.

Gondolom a fenti példákból látszik, hogy az éremnek két oldala van. Gondolom, ha Önöknek lenne ilyen gondja a szomszédjukkal, akkor szót emelnének, vagy tévedek?

Feredey # 2011.06.03. 05:31

Azt hogy ki emel szót meg ki nem az embere válogatja. Például akik nekem panaszkodtak azoknál a kémény pöttyet alacsonyan van, már a kéményseprő is mondta h jelentsem fel őket, de én nem keresem a bajt. A fát meg már jövőhéten gallyazzák, szóval azzal sem lesz probléma. :)

kiraangel # 2011.06.05. 10:32

Üdvözlet mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni, mert nagyon aggódom. A kertszomszédom idén kukoricát vetett a földjére de nem gondozza. Ma kijött egy permetezővel amiben valami gyomirtó vegyszer volt bekeverve. Odamentem hozzá hogy megkérdezzem mivel permetez pontosan, és azt a választ adta, hogy nem tudja pontosan a nevét mert ilyet nem lehet boltban kapni, de ha kell nekem akkor hoz. Na ekkor felszökött a vérnyomásom rendesen! Milyen szer az amit nem lehet boltban kapni? A kukoricaföld pedig a mi konyhakertünk mellett van közvetlenül, csak kb 3 méterre van a salátám a szélső kukorica sortól.
Nagyon aggódom, hogy esetleg az a permetszer átkerül a növényeimre. Van egy 3 éves kisfiam is, ezek után nem merek adni neki semmilyen zöldséget, pedig ott a bébirépa, a saláta, a borsó és még számtalan zöldség amit nagyon szeret, de így már nem tudom mi lesz.
Beszéltem a szomszéddal és mondtam neki is mindezt, annyit mondott rá hogy majd óvatos lesz, de ezzel engem nem nyugtatott meg! A végén aztán kinyögte, hogy valami Glialka féle gyomirtót használ, de én már nem vagyok biztos benne, hogy igazat mondott.
Nincs valami szabály arra, hogy konyhakert közelében nem lehet gyomirtózni? Kérem aki tud segítsen. Köszönöm!

vadvirág (törölt felhasználó) # 2011.06.05. 15:04

Mi van olyan esetben mikor a fürdöszoba ablaka ,mely a szomszéd telekre néz és kb1,5-1,6- magassan van(elöirásnak megfelelöen) és elött van egy 2-2,5 m magas fenyöfa mely teljessen elvesz és a fényt ,nappal is villanyt kell használni ,söt most már az ágak a házunk falának neki érnek.
Vadvirág

kiraangel # 2011.06.07. 21:08

senki sem tud segíteni? :(

gladius # 2011.06.07. 22:23

Feredey!

Én úgy tudom, hogy nincs előírás a pontos ültetési távolságra a telekhatártól. Persze a helyi önkormányzatok szabályozhatják. Érdemes megkérdezni a Polgármesteri Hivatalt.

Egyetlen feltétel, hogy az a szomszédos ingatlan tulajdonosát, használóját nem zavarhatja (árnyékolás, kilátás zavarása, telekre átnyúló ágak, gyökerek, épület alá növő gyökerek, épületre ráhajló ágak, épületen végzendő felújítási munkát akadályozó növényzet) ingatlana használatában, birtoklásában nem korlátozhatja, épületében kárt nem okozhat.

Ajánlott távolság: A várható, kifejlett növény magasságának fele.

A legfontosabb a jó szomszédi viszony.

nálam például működik:-)

gladius # 2011.06.07. 22:24

Vadvirág!
Lásd az előző hozzászólásomat.

gladius # 2011.06.07. 22:36

kiraangel

Szerintem fáradj be a helyi polgármesteri Hivatalhoz.
Kérjél tanácsot attól az ügyintézőtől aki a birtokvédelemmel foglalkozik. Ő tudni fogja kihez irányítson.

Ha mégsem tud felvilágosítást adni, akkor irány a helyi Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági Szakigazgatási Szerve.

Addig pedig ne egyetek a zöldségből, hiszen tényleg nem tudni hogy milyen vegyszer volt. Mindegyiknek más és más az egészségügyi várakozási idő.

pennano76 # 2013.05.05. 13:05

sziasztok!nekem olyan jellegű problémám van a kertszomszédommal,hogy egy alkesz_nőidegileg kikészít engem,nem lehet vele semmit normálisan megbeszélni,rögtön elkezd a 4 éves kislányom előtt kurvázni,stb,csunyán beszél,hiába mondom neki,h ne a gyerek előtt kéne csunyán beszélnie,de csak mondja a magáét!!!de ez még semmmi!van egy út a szőlőm mögött ,amit még nem tudtam elkeríteni,mert raktam oda egy kaput,h majd megcsinálom a kerítést ,erre ö leláncolta és lalakatolta az én kapumat,az utamra is odaültetett egy fát.én nem adtam rá engedélyt!mit tehetnék ez ügyben?a kapumat a lánccal együtt lefényképeztem,meg a fáját,amit odaültett az én utamra,ja és használja is az utamat ,tehát megy rajta!ezt is fényképezzem le,vagy már nem tudom,mit tehetnék!előre is várom a válaszokat!s.o.s.

Atis77 # 2013.05.10. 04:01

Viszel neki egy kétdekást és úgy próbálsz meg vele beszélni :)

Pet-ra # 2013.10.31. 14:56

Üdv mindenkinek! Nekem az a gondom, h a telekszomszédunk kivágott vagy 10 fát a saját telkén, ezzel pedig elvette a "kilátásomat"! Arra az egy irányba van kilátásom, mert előttem egy hatalmas fenyő áll, és mellette 5 méterre van a sövénykerítés. Tehát gyönyörű tér nyílott a szomszéd telek irányába ahol mindenütt zöld volt. Most a fák kiirtásával előtűnt az igen ronda szomszéd ház - nézhetem azt! Nem kellett volna megkérdeznie a szomszédoktól, h nem fogja-e őket esetleg zavarni?

kovacis@freemail.hu # 2013.12.29. 20:12

Tiszteletem.Érdeklőnék,hogy mit tehetek ha szomszéd állandóan piszkál?Mindenfélét át dobál át öntözget dobálózik leskelődik és mi ránk mondja,hogy leskelődünk!Már hat hónapja ezeket csinálja hivatalos feljelentéstől tartok mert állítólag bosszúálló ember.De ez így nem mehet tovább mert már idegileg teljesen kivagyok készülve.Mit tegyek vagy mit tehetek.Várom a segítséget.Előre is köszönöm.Atis.

Fanni Simkó # 2016.07.29. 20:00

Tiszteletem.Mi sorházban lakunk ,az egyik szomszédunk felújított és az udvarban(közös) egy régi kádban gyűjti a lomokat,hulladékot(pl:szeges lécek, törött üveg/csempe, drót stb. ) , van 2 pici gyermekünk és rájuk nézve balesetveszélyes. Hiába kértük szépen/csúnyán mindig csak helyesel majd nem csinál semmit, ez megy kb. 4 hónapja. Mit tudok csinálni?

Bamari # 2017.01.15. 17:54

Tisztelt Jogi Fórum!
A 9 lakásos budapesti társasházunk kerítése mellett az új szomszéd kb. 10 m hosszban agresszív növekedésű bambusz sövényt ültetett, ami már most, a második évben egyre sűrűbb és magasabb, kusza erdővé nőtte ki magát - a mi kerítésünkön belüli, így már kezelhetetlenné vált területünkön. A kerítésünk további 10 m-es részén pedig borostyán mező támadt, amely már a fáinkra is felkúszott. Az új szomszédokkal próbáltunk szót érteni, de sajnos nem lehet. A kertészüknek szóltunk a bambusz-erdő miatt, a válasza ez volt: „Majd átjárok levágni.” Talán nálunk lehetne termesztenie? Jogszabályt, tanácsot, tapasztalatot keresünk, köszönettel.

ObudaFan # 2017.01.16. 14:34

A jegyzőhöz lehet fordulni birtokvédelemért.

alfateam # 2017.03.11. 14:45

Ami átnőtt a kerítésen a Te oldaladra levágod.
Kettő darab ketteslétrára átfektetsz egy szál állványpadlós és egy láncfűrésszel 220 magasságban végigvágod az egészet és kész. A nagy meló eltakarítani a levágott részeket..

alfateam # 2017.03.11. 17:52

Ne emlegesd az Apámat én sem emlegetem az anyádat!
Ha gondolod levágom én mivel csak egy évvel vagyok öregebb nálad, birka!

Szomorú örökös # 2017.03.11. 17:58

1950-Imre

Mivel a felét kifizetted, szerintem simán vágd le arra a hosszúságra, amekkorát el tudsz viselni és mondjad a szomszédodnak, hogy te is résztulajdonos vagy a tujákban, így a saját részedet vágod le, mivel az övé van alul. Ha ismét megnő, akkor ismét a saját részedet fogod eltávolítani róla. :-)

Szomorú örökös # 2017.03.12. 06:09

1950-Imre

nem erzem meltanyosnak, hogy nekem keljen megoldanom az én pénzemen és munkámmal

Nem érzed annak, de azért évekig akár pereskednél a szomszéddal - sőt a viszonyt is elmérgesítenéd vele - hogy ismét fény jusson a telkedre. Ráadásul amíg jogerős határozat nem születik - valóban akár évekig is eltarthat, ezt komolyan mondom - tovább nőnek a tuják. Komolyan megéri?

ha neked tartoznak penzel, folyamatosan igergeti a megadást es te johiszemuen mindig adsz haladekot

Ha valaki annyira gazdag, hogy csak ígérgetni tud, én rövid úton feljelentem és aztán magyarázkodjon az őrszobán. Szóval nálam nem lenne esélye...

és nem is ez volt a megálapodás

Van róla írás? Nincs? Akkor simán le is fogja tagadni. Akár azt is, hogy a felét te fizetted a tujáknak.

köteles vagyok e én finanszirozni az átjövő ágak karbantartását?

Sajna ami átnyúl a telkedre, az sohasem az övé, neked kell rendben tartanod. Ha magad nem tudod megcsinálni és zavar, akkor hívsz valakit, aki megteszi helyetted. Viszont azzal is számolni kell, hogy szerintem ha átnyúlsz az ő telkére és levágod a tuják tetejét - amit természetesen ironikusan ajánlottam, de nem értetted - akkor egészen biztosan ő fog téged birtok megsértése miatt feljelenteni a jegyzőnél, mivel a tuja az ő telkén található. Neked kéne hamarabb lépni és birtokvédelmi eljárást indítani ellene.

Nekünk a szomszédból egy cseresznyefa ága nyúlt át, minden évben bátran leszüreteltük. Sőt a szomszéd is mindig megkérdezte, hogy maradjon-e vagy inkább vágjuk le. Ez nem Péter és Pál diófáján a fülemüle füttyének története volt (ha ismered a történetet). :-)