22 éves személygépkocsi eladásának problémái


Szabolcs78 # 2012.10.14. 09:41

Szia, Atis77!

"Lehet fizetési meghagyás"

"de valami hatóságtól jött"

"több min tíz éve történt."

Kapásból 3 nagyon bizonytalan dolog. Ha előkerül a papír, amit akkor kaptatok, pontosítsd ezeket a dolgokat, légyszíves!

Atis77 # 2012.10.14. 08:53

Lehet fizetési meghagyás vagy mit tudom én már, de valami hatóságtól jött nem ügyvédtől. Ez már több min tíz éve történt.

Szabolcs78 # 2012.10.13. 17:47

Sajnálom, hogy te is így jártál.

Sajnálom, hogy nem látom a jövőt.

Ha tudtam volna, hogy így (nem) intézi a vevő a tőlem vett kocsi sorsát, inkább megtartottam volna december végéig. (Addig még kitartott volna a műszakija.)

A nevemről az időben, általam leadott adásvételinek köszönhetően levették a kocsit. Ennek ellenére aláírás ellenében átvehető levélben tájékoztattak a kocsi további sorsáról.

Ha lesz időm, kérni fogom, hogy a további ügymenetből méltóztassanak kihagyni engem.

Föltételezem:

  • nem vitte be a rendszámot, forgalmit,
  • nem tesz meg semmit,
  • még egy halom levélre számíthatok ... :-(
LeMoLeMo # 2012.10.12. 09:41

Ez szokott történni! Én is igy jártam, a felelőtlen vevőm azt gondolta, hogy ő a JANI, de megszívta, kivonták, bírság, és még előtte gyorshajtás és szabálytalan parkoklás miatt bírság, és a folyamatos hazudozás.

Szabolcs78 # 2012.09.19. 13:55

Sikerült átvenni a levelet!
Határozatot kaptam.

A vevő nem íratta a nevére, emiatt két hónapra kivonták a forgalomból a kocsit, egyúttal kötelezik a vevőt, hogy a forgalmit, és a rendszámokat 5 napon belül adja le a lakhelyén található Okmányirodában.

Amennyiben ezt nem teszi meg, 5.000-500.000 ft-ig terjedő bírság kiszabására van lehetőség.

A visszavonási idő leteltével (2 hónap) a kocsi 10.900 ft befizetésével a forgalomba visszahelyezhető.

A határozat ellen 15 napon belül lehet fellebbezéssel élni. Illetékbélyeg: 5.000 ft.

Az indoklás kb 2 oldal, kiírtam belőle a lényeget.

Szabolcs78 # 2012.09.17. 15:18

Ma kaptam egy értesítést a "vevő" lakhelye szerint illetékes okmányirodától.

Pár nap múlva tudom majd csak átvenni.

Kíváncsi vagyok, mi vár rám a levélben ...

Szabolcs78 # 2012.08.08. 03:41

1.bendeguz:

A jobb első kerék kitörése, és a "nekem nem tetsző modoruk" miatt már eszemben sincs visszavenni.

Az általad írt mondat ezen a 4 példányos nyomtatványos szerződésen nem szerepel. Van benne egy kézzel kitölthető rész, amit viszont kihúztunk, azaz oda egy betűt se írtunk.

Az állapota: fent rozsdásodik pár helyen, de az alvázát fiatalabb autók némelyike is megirigyelné. Ott nem volt rozsda. A küszöbök is jók.

Igazságügyi gépjárműszakértő nyugodtan megvizsgálhatja. Semmi komoly kivetnivalót nem fog találni rajta. (Sokat költöttem rá az elmúlt 4-5 évben míg nálam volt, ha valami nem volt jó, kicseréltem-cseréltettem)

Szándékosan eltakart hiba: egy sincs. Emiatt is írtam, hogy nyugodtan megvizsgáltathatják, akivel akarják.

Szabolcs78 # 2012.08.08. 03:31

Atis77:

Átvertek benneteket. Szerintem nem bírósági, hanem ügyvéd által írt papír lehetett, amit lobogtattak.
Mindegy, hogy büntető, vagy polgári pert indítanak:

  • hosszú ideig tart mindkettő,
  • automatikusan megkapod a "meghívódat".

Azaz öcséd tudta nélkül ilyen gyorsan semmiféle bírósági per nem futhatott le.

1.bendeguz # 2012.08.07. 19:02

eszedbe ne jusson vissza venni !

engedd őket pereskedni . Majd rá megy ingük gatyájuk .

Gondolom az adásvételi tartalmazta az alábbi passzust.

a vásárló megtekintett és kipróbált állapotban vásárolja meg a eladó kijelenti hogy a járműnek rejtett vagy eltitkolt hibájáról nincs tudomása

átlag polgár nyelvre fordítva : az eladó lehetőséget biztosított a vásárló részére hogy személyesen szemügyre vegye az autó minden részét , valamint biztosította számára hogy küzúti forgalomban személyesen vezesse a járművet , hogy érzékszerveivel is megfigyelhesse a jármű viselkedését és esetleges hibáit észlelhesse .akár az általa választott legközelebbi autó javító vállakozás , mint szakértői vélemnyt nyújtó felkért beavatkozó mondjon véleményt az autóról

ha ez le van írva mehet ahova akar. kivéve , ha fenn áll az alábbi 2 lehetőség, mert ilyen esetben kötelezhetnek a visszavásárlásra és a felmerült költségek megtérítésére , még akkor is ha a baleset a vezető hibája miatt következett be.

rejtett hiba : amikor az eladó szándékosan takar el valamilyen hibáját az autónak . Pl . alvázon tenyérnyi lyuk karton papirral és bitumennel betapasztva .

eltitkolt hiba , a jármű fékjét hetente 1 x légteleníteni kell , vagy nem mindíg ott kanyarodik be ahol éppen a vezetője szeretné.

1.bendeguz # 2012.08.07. 18:48

na most ez hova lett ?

Kenderice # 2012.08.07. 18:17

Bíróságtól? Olyan papír, hogy vissza kell venni?? Noooormális???
Ilyen a világon nincs. Tárgyalás volt? Anélkül nincs végzés.
Beijesztettek valami kamu papírral, ti meg elhittétek.

Atis77 # 2012.08.07. 17:51

Ez nem biztos hogy igy van eladtunk egy 25éves trabit, hozták a szerelőt kipróbálták elvitték, majd két nap mulva jöttek hogy beállt a motor, és vegyük vissza.Elhajtottuk őket, majd jött a bíróságról a papír hogy vissza kell venni. Öcsém összecsinálta magát visszavette nem okoskodott. Miután átadta a pénzt és aláírtak mindent elismerték szóban hogy nem keveréket tankoltak bele. Ott helyben mondtam (hárman voltunk ott mi) hogy eszébe nem jusson fizetni volt még idő fellebbezni, de inkább vissza vette minthogy probléma legyen. Vettünk egy másik kocsit átpakoltuk a motort, és úgy adtuk el. Hozzá teszem a motorban nem volt 1500km én generáloztam meg (főtengely hengerek fúrása, új dugók. Szaros 40e ftért egy öreg trabantért jött a végzés.

Szabolcs78 # 2012.08.07. 14:57

Nagyon köszönöm!

Ha lesz valami fejlemény, jelezni fogom!

guba" # 2012.08.07. 08:55

Ahogy az ügyvéd kolléga mondta, úgy van. Nem vagy köteles visszavenni, sőt. 22 éves 65 ezer forintos autónál már nincsen alap semmilyen rejtett hibára, ez a kocsi egy tulajdonképpeni roncs,és az ára is ennek megfelelő.

Szabolcs78 # 2012.08.04. 09:35

ÜDV!

A helyzet:
Ez év 06. 24.-én sikerült eladni a 22 éves, rozsdás kocsimat, 65.000 forintért. Fiatal srác vette meg.
Beballagtam az okmányirodába az adásvételivel, ahol közölték velem, hogy a zöld adásvételivel nem tudják leírni a nevemről, 4 példányos nyomtatványt vegyek.

Beszéltem telefonon a vevővel, akkor azt találták ki a párjával, hogy a kb 5 évs gyerek nevére veszik meg a kocsit.
Aztán hetekig hiába kerestem, nem értem el őket.

07. 16.-án sikerült aláíratnom a vevő feleségével (eddigre ő lett az új vevő) az új, 4 példányos szerződést. Addigra már padkára sodródtak a kocsival, kitörött a jobb első kerék, visszahegesztették.

07. 17.-én bejelentettem az eladást az Okmányirodában.

07.24.-én hívott a vevő férje keresetlen stílusban közölte velem, hogy 50.000 ft környéke lenne az átíratási költség, ő ennyit nem fizet érte, vegyem vissza, vagy följelent. Rejtett hibák, stb... miatt.

07. 25.-én, azaz ma megkérdeztem az Okmányirodában, mit lehet ilyenkor tenni. Szerintük semmit, mert a vevőnek át kell íratnia, aztán nekem újra vissza a saját nevemre, másképp nem megy, ha tényleg vissza akarom venni. Ráadásul, ha valahogy érvénytelenítjük is az adásvételi szerződést, a 06. 04. óta a kocsival elkövetett összes dolog miatt engem szed elő Rendőrségtől Parkolócégekig mindenki. Javasolták, keressek egy ügyvédet.

Kerestem egy ügyvédet, szerinte nem vagyok köteles visszavásárolni a kocsit. Ráadásul ha vissza is veszem, a kitört kerék miatti értékcsökkenés összegével olcsóbban vegyem csak vissza. Arról, hogy köteles lennék visszavenni, nem tud.

Ma délelőtt (2012. 08. 04.) ismét jelentkezett az asszonyka, közölte, szerdán följelentenek, ha addig nem veszem vissza a kocsit, mert fél évig köteles vagyok erre. Bírósági úton fognak köteleztetni a visszavásárlásra, és az összes perköltség megfizetésére.
Szerinte a gázbowden beragadása miatt a kocsi főalkatrészhibás, köteles vagyok a kocsit visszavenni.
Fölvetésemre, hogy cseréljék ki a pár ezer forintos bowdent, a válasz: eszükben sincs.

A jog ezen részéhez értőktől várok hozzászólást: köteles vagyok visszavenni?