Egyesület megszűntetése


ObudaFan # 2020.12.31. 11:18

Önmagában a 10 fő alatti létszám akkor vezet az egyesület megszűnéséhez, ha 6 hónapon túl áll fenn ez az állapot.

gerbera317 # 2020.12.31. 10:15

Engem idéztek már be ilyen ügyben az ügyészségre. Hivatalból észlelték, hogy már régóta nem működik az egyesület, és azt a néhány tagot - köztük engem is -, akiknek a személyazonossága megállapítható volt, beidézték. Ott az ügyész elmagyarázta, hogy semmi extra, egyszerűen csak szükség van a meghallgatásunkra ahhoz, hogy meg tudja szüntetni az egyesületet. És így is lett.
Persze, ettől még tényleg nem biztos, hogy meg kellene várni, míg az ügyész észleli a passzivitást.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.31. 08:30

Ne várd meg, amíg az ügyészség hivatalból észleli, hogy nem működik az egyesület - hogy észlelné -, hanem jelentsd be.

KobakAladar # 2020.12.30. 23:15

Kedves Fórumtagok!

Szeretnénk megszüntetni az egyesületünket. Az egyesület vezetője már nem él, így a szükséges, törvényileg előírt létszámot nem érjük el. Az egyesületnek van egy bankszámlája, melyhez egyedül az elnök fért hozzá. Pénzmozgás nem volt, mivel a megalapítás után röviddel bekövetkezett az elnök halála.
A létszám 10 alá esett, az ügyészség ilyenkor hivatalból el tud járni? Az egyesület tagjai szétszóródtak, az alapítást követően még első taggyűlés sem volt, így nincs semmilyen döntés, jegyzőkönyv stb. Egyedül egy számla lett nyitva a jövőbeli pénzügyek intézéséhez.
Nincs tevékenység, eredmény, a létszám lecsökkent, nincsen tartozás, alkalmazott, számlák, stb. Mit lehet ilyenkor tenni?

üdv,
Kobak

ezsuzsa # 2019.04.09. 13:40

Köszönöm a válaszokat! Nem lettem okosabb, de talán az ügyészséggel megpróbálkozom. Az egyszerűsített törlésnek nincsenek meg a feltételei, így az nem jöhet számításba.

ObudaFan # 2019.04.05. 12:12

A per után is végig kell vinni a végelszámolást.
Esetleg az egyszerűsített törléssel lehet próbálkozni, ha a feltételek fennállnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.05. 11:27

Kérd meg az ügyészt, indítson pert.

ezsuzsa # 2019.04.05. 10:39

Tanácsot szeretnék kérni egy már nem létező egyesület megszüntetésének módjáról. Egy éve elndítottam a végelszámolási eljárást (az egyesület volt vezetője vagyok, végelszámolónak kijelölve). A 40 nap kihirdetés alatt kiderült, hogy van némi adóssága az egyesületnek, így a dolog átment felszámolásba. De... A felszámoláshoz a (nem létező) egyesületnek jogi képviselet kellene, és nekem, mint végelszámolónak eljárási díjat fizetni, amit anyagilag nem tudok megoldani. Kértem a Törvényszéktől felmentésem a végelszámolói tisztség alól, és kértem, hogy jelöljenek ki hivatalból másik végelszámolót (felszámolót). Most ők kérik, hogy harminc napon belül a (nem létező)egyesület jelöljön ki másik végelszámolót. Már csak én vagyok. Klónozom magam? Félre a viccel, már fogalmam sincs, mit kellene tenni.Szeretném végre hivatalosan megszüntetni azt, ami nics. Kérem, segítsen valaki, mert nem tudok kimászni az ördögi körből!

Narmagi # 2018.09.06. 12:23

Üdvözletem!

6 éve működik az egyesületünk, tejesen nullás költségvetéssel. Nem közhasznú, nem is pályáztunk semmire. Egy helyiséget bérlünk.
Az éves beszámolókat elkészítettük.
Az lenne a kérdésem, hogy ha most meg szeretnénk szüntetni az egyesületet az milyen költséggel jár?
Illetve a másik kérdés, működtethetjük-e tovább, ha a tagság 10 fő alá csökken?

ObudaFan # 2018.06.15. 04:29

Ebben a keresőben többek között a megszüntetéssel kapcsolatos dokumentumok is megtalálhatók:

https://birosag.hu/…tel-keresoje

siraiz # 2018.06.13. 11:49

Megszünő vagy limitált működésű egyesületekről van-e valamilyen adatbázis, fórum? Honnan lehet tudomást szerezni ezekről?

ObudaFan # 2018.05.24. 15:50

marronie

Beolvadas esetén megmaradhat csak a régi egyesulet változatlan formában. De egyszerűbb megszuntetni az újat.

ObudaFan # 2018.05.24. 15:48

NP51

Az Egyesület meg 60 napig megkövetelheti, hogy ellássa a képviseletét, ha ez a kérdés.

marronie # 2018.05.23. 19:57

Üdvözlöm!

Érdekes helyzet alakult ki, mert létrehoztunk egy egyesületet, megtörtént az alapító közgyülés, a bírósági bejegyzés is már (alig több mint egy hete) és a sors úgy hozta, hogy teljesen véletlenül egy már több mint 10 éve működő hasonló egyesület vezetését megkaphatnánk. Még nincs adószámunk, se bankszámlaszámunk az újonnan alakult egyesületben. Nem látom értelmét hogy a még el sem indult szervezetet működtessük, ha már egy működő, közhasznúnak minősített szervezetben dolgozhatnánk. Az összeolvadás esetén, nem tudom hogy kárt szenvedne -e a régóta létező egyesület. Azt olvastam az összeolvadás után új szervezetként működne. Ez azt jelenti, hogy a régi elveszítené közhasznúságát mintha most indulna nulláról? Vagy meg lehet szüntetni valahogy az új szervezetet még mielőtt adószámot kapnánk?

NP51 # 2018.02.22. 08:30

T. ObudaFan!
Lehet, hogy volt már, de nem szeretnék sokat visszaolvasni:
Egyesület, alapszabály szerint 5 fős elnökséggel.
Elnökségi ülésen mind az elnök, mind az alelnök lemondott, de elnökségi tagságuktól egyikük sem kíván megválni.
Helyzet adott egy 5 fős elnökség, elnök nélkül
Köztudott, hogy az elnök + 1 elnökségi tag inkább baráti társaságot szeretne, de ez nyilván csak úgy működik, ha megszüntetik az egyesületet, ez viszont taggyűlési hatáskör, ill. döntés.
A kérdés: mi a lemondott elnök jogi helyzete, mert a most következő taggyűlésen biztosan nem sikerül új elnököt választani.

köszönöm, üdv NP

Lildikó # 2017.07.19. 20:01

78 éves sógorom egy galambász egyesületnek volt elnöke. Az egyesület megszűnését évekkel ezelőtt kimondta a bíróság. Az egyesület semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott, bevétele, kiadása nem volt. Sógorom ilyen ügyekben teljesen járatlan. Ezért eszébe sem jutott, hogy adóbevallást vagy bármilyen beszámolót kellene készítenie, amíg működött az egyesület. Emiatt évekkel ezelőtt mulasztási bírságot kapott a NAV-tól, amelyet azonban később elengedtek.Ez év tavaszán levelet kapott az ügyészségtől, hogy az egyesület törlése érdekében végrehajtót kell kijelölni és nyilatkoznia kell, hogy elvállalja-e. Elvállalta.
Majd jött az értesítés, hogy az egyesületnek 2000 Ft tartozása van a NAV-nál. Továbbá mindenféle igazolások beszerzésére kötelezik, pl. hogy nincs munkavállalójuk, meg nem folyik ellenük végrehajtás. Természetesen komoly pénzbüntetés kilátásba helyezése mellett. Makacs ember, köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig ez az egész teljesen értelmetlen és felesleges.
Valóban nincs egyszerű megoldás?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2017.07.18. 06:37

Életbe lép ObudaFan 2. pontja.

Kisgomb # 2017.07.18. 06:16

Nos igen, ez az ami engem aggaszt. Mert ha jól emlékszem 5 év volt írva, hogy annyi az elévülési idő, vagy valami ilyesmi. És ugye mi van, ha előbb lenne vége, mint ahogy ez az idő letelik.

ObudaFan # 2017.07.17. 12:36

Én azért azt megnézném a helyetekben, hogy a pályázat során mi mindent vállaltatok ezzel kapcsolatban.

pazs # 2017.07.17. 11:49

Persze, de akkor az így befolyt pénzre vonatkozik a 2. pont (no persze szabad belőle búcsúbulit is tartani, de fogalmam sincs, mennyi pénzről beszélünk).

Kisgomb # 2017.07.17. 11:03

Értem. De ha akarná, akkor eladhatná az egyesület?

ObudaFan # 2017.07.17. 10:24

Ha jól értem, ezekenk az eszközökön tulajdonjogot szerzett az egyesület. Innentől fogva, ha a pályázattal kapsolatban kötött szerződés máshogy nem rendelkezik, a 2. pont szerint alakul a sorsuk.

Kisgomb # 2017.07.17. 10:03

Kedves ObudaFan!

Értem az első 2 választ. a 3-nál viszont ezt hogy érted, hogy mint minden más vagyontárgyé? Elárverezik? Eladják? AZ egyesület eladhatja, átadhatja?

Köszönöm

ObudaFan # 2017.07.17. 09:27
  1. Tíz tagnak.
  2. Az egyesület jogutód nélküli megszűnése esetén a hitelezők követeléseinek kiegyenlítése után fennmaradó vagyont az alapszabályban meghatározott, az egyesület céljával megegyező vagy hasonló cél megvalósítására létrejött közhasznú szervezetnek kell átadni. A nyilvántartó bíróság jogszabályban meghatározott szervezetnek (NEmzeti Együttműködési Alap) juttatja a vagyont, ha az alapszabály nem tartalmaz rendelkezést a megszűnő egyesület vagyonáról, vagy ha az alapszabályban megjelölt közhasznú szervezet a vagyont nem fogadja el vagy azt nem szerezheti meg.
  3. Mint bármilyen más vagyontárgyé.
Kisgomb # 2017.07.17. 06:42

Kedves Szakértők!

Van egy néptánc egyesületünk, amely sajnos a tagok elfogyása miatt nagy valószínűséggel megszűnik. Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban.

  1. Hány tagnak kell lennie az egyesület működéséhez?
  2. Az egyesület vagyonnal is rendelkezik. Ennek mi lesz a sorsa?
  3. Volt egy pályázat, ahol az egyesület ruhákat, hangtechnikát nyert. A pályázat 2013-ban volt, a sikeres pályázatról a határozat 2013 novemberében érkezett meg. AZ itt nyert dolgok sorsa mi lesz?

A válaszokat előre is köszönöm

K.G.