eljárási kérdés mint ítélt dolog


ObudaFan # 2016.04.29. 13:51

Így látatlanban azt mondanám, hogy inkább a perújítási kérelmet lehetne megpróbálni ismételten beadni, ha még határidőben vagy. Ha nem, akkor ugyanazt egy igazolási kérelemmel, hátha.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.29. 05:44

A Kúriához perújítási kérelmet idézés kibocsátása nélkül elutasító végzéssel szemben? Nem értettél félre valamit?

balmis # 2016.04.28. 21:35

T. Szakértő!
Perújitást inditottam érv végrendelet miatt, de sajnos formai hiba miatt elutasitotta a birósàg. De a kúriához fordulhatok azt is részletezték mit adjak be. Mennyi idő amig dönt a kúria, lehet soron kivűli elbirálást kérni? Mi kell ahhoz hogy gyosabb döntést hozzanak?
Köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.27. 17:08

Pp. 270. § (2) A jogerős ítélet vagy az ügy érdemében hozott jogerős végzés felülvizsgálatát a Kúriától - jogszabálysértésre hivatkozással - a fél, a beavatkozó, valamint a rendelkezés reá vonatkozó része ellen az kérheti, akire a határozat rendelkezést tartalmaz.

A felülvizsgálati kérelmet az elsőfokú határozatot hozó bíróságnál a határozat közlésétől számított hatvan napon belül kell benyújtani vagy ajánlott küldeményként postára adni. Igazolási kérelemnek az általános szabályok szerint van helye.

BataG # 2016.03.23. 12:06

+felülvizsg. kérelem esetében van helye igazolási kérelemnek ? és mennyi a szubj., obj. határidő - felülvizsgálat esetében ?

BataG # 2016.03.23. 12:03

ObudaFan:
Kösz. (Tényleg kösz, mert a fölös .cseszegetést a kérdezésért Te mellőzöd.)

Konkrtét Pp. helyet, hogy az ilyen típusú (ítéletkiegészítésre utasító) végzések ellen miért, melyik alapján nincs helye felülvizsgnek, meg tudnál nevezni ?

ObudaFan # 2016.03.23. 11:48

Igen.

BataG # 2016.03.23. 08:41

ObudaFan:
Kösz.
Ezek szerint - ha jól értem - ... akkor
az ítéletkiegészítésre utasító végzés (jóllehet ~másodfokú, és ~jogerős) végülis mintegy valamiféle pervezető végzésnek számít ?, ... ami az érdemi döntés elleni felülvizsgálattal lehet támadható ???

ObudaFan # 2016.03.21. 15:55

Ez ellen véleményem szerint nincs helye felülvizsgálatnak.

BataG # 2016.03.21. 06:56

KBS:
:)
Idő, idő...
(A kérdésre is -légyszi - ha válaszolnál.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.21. 06:23

Miért olyan fájdalmas neked benyújtani egy új keresetet? Nem lesz bonyolult per, hiszen, ha jól értem, a jogalap már ítélt dolog.

BataG # 2016.03.20. 23:15

ObudaFan:
Nem. Arra gondolok, hogy ... az ítélet-kiegészítő döntés, ha jól értem, két elemet ölel fel. 1) hogy az ítéletkiegészítés tárgykörében van-e érdemi tennivaló, az ítéletkieg. eljárásjogi feltételei megvannak-e; 2) hogy érdemben az adott igény alapos-e.
Kérdésem arra irányulna, hogy amennyiben az 1) pont alatti részt illetően ~fellebbezés elbírálásaként Ítélőtábla (végül is az adott eljárásban gondolom másodfok) dönt:

  • ez a típusú döntés (végzés) támadható-e felülvizsgálattal ?
  • ez a típusú döntés keletkeztet-e olyan típusú jogerőt, ami - ha előzőleg (az ítélet-kieg. kérelem érdemi elbírálására való utasításakor) felülvizsgálattal nem támadtak, akkor - az érdemi (kiegészítő ítéletben lévő) döntést támadó felülvizsgálati kérelemben érdemben már nem támadható ?
ObudaFan # 2016.03.19. 16:01

Ha arra gondolsz, hogy a kiegészítés iránti kérelmet elutasító végzés miatt lenne ítélt dolog, az biztosan nem jó, mert az még alakilag sem volt jogerős, anyagi jogereje meg nincs egy ilyen végzésnek. HA úgy gondolod, hogy a jogerős ítélettel ellentétes a kiegészítő ítélet, akkor lehet ítélt dologra hivatkozni.

BataG # 2016.03.19. 14:42

ObudaFan:
Választ kösz.
A kérdés részletesebben:
Munkaügyi perben (még a régi MT) a marasztaló jogerős (másodfokú) ítélet kiegészítését kérik, az első és a másodfokú bírósági döntés közötti időre elmaradt munkabér jogcímű marasztalás megtételére. Első körben a bíróság (Törvényszék) elutasítja a kérelmet, s tájékoztatja a felet, hogy igényét külön perben érvényesítheti. Fellebbnek Ítélőtábla helyt ad, s utasítja a Törvényszéket, hogy bírálja el érdemben a kérelmet. Több mint 90 nap eltelik, s a Törvényszék kiegészítő ítéletet hoz. Felülvizsgálat.
A felülvizsgálati kérelemben érdemes-e (lehet-e érdemben) támadni a kiegészítő ítéletet,

  • igaz, arra Ítélőtábla utasította a Törvényszéket. E körben van-e ítélt dolog? Ha ez számít, végzéssel utasította az Ítélőtábla a Törvényszéket. (E végzés ellen annak idején nem ment felülvizsgálati kérelem.);
  • arra hivatkozván, hogy a 'fórumrendszer' sérült íly módon, mert a fellebb. lehetősége kiesett/elmaradt/elveszett, hiszen másodfokú ítéletet egészített ki a Törvényszék, s ezért fellebb-nek nincs helye (ami benne van a jogorvoslati tájékoztatásban is) ?
ObudaFan # 2016.03.19. 12:24

Az, hogy mi ítélt dolog, nem azon múlik, hogy milyen jogkérdésben van vita, hanem hogy milyen típusú döntés dönt el valamilyen jogot. Így a feltett kérdés nem értelmezhető.

BataG # 2016.03.19. 12:19

Eljárási kérdésben, hogy így-vagy-úgy kell helyesen eljárni, az lehet-e ítélt dolog ? Ami köti a bíróságot, akkor is, ha ~idő közben esetleg változik az eljárásjogi szemlélet ?
(Pl. ítéletkiegészítési kérelem befogadhatósága, érdemben való elbírálandósága körében.)