Kár,de kié?


rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.05.17. 19:17

a ptk szerint neki kellene gondoskodni arról hogy használható legyen az ingatlan ráadásul ez ahogy elmondod nem kis probléma nekik kellene
de nézd meg a szerződésteket abban minden részletesen le van írva

timcsi0 # 2006.05.17. 16:45

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.
Plázában dolgozom egy üzletben,mint üzletvezető.Az üzlet bérlemény.Problémám a következő:az üzlet taposólappal van lerakva,a Pláza épület valami oknál fogva/erről nincs értesülésem/megy szét és így nálunk az üzlet közepén keresztben végig egy csíkban a taposólapok a fugák mentén eltávolodtak egymástól már kb.1,5cm-re.Itt iszonyatosan jön fel a huzat.Véleményem szerint ezt a Plázának kellene megjavíttatnia saját költségére,mert nem a mi hibánkból keletkezett a kár,de a Pláza erre nem hajlandó.Szeretném tudni mi az igazság,kinek kell ezt a kárt fedeznie?Van-e erre törvény.Ha van szeretném kérni,hogy írjátok le melyik törvénykönyv melyik paragrafusa írja le ezt.
Köszönöm segítségeteket!

Banyamancs # 2005.05.19. 20:07

Ha bizonyítani tudjátok, hogy úgy jártatok el, ahogyan az az adott helyzetben elvárható, akkor mentesülhettek a felelősség alól. A károsultnak is úgy kell eljárnia, ahogyan az az adott helyzetben elvárható. Magyarul: ki hagyta úgy a benzincsövet, hogy kigyulladhasson az autó? Valóban ez okozta a kárt? Ti tényleg úgy jártatok el, ahogyan kellett? Ti tettetek-e valamit rosszul, ami előidézhette a tüzet, stb. stb. rengeteg kérdés, aminek a megválaszolása után lehetne eldönteni, kit milyen felelősség terhel. Ezek bizonyítási kérdések, adott esetben szakértő bevonásával is akár.

figó # 2005.05.19. 19:39

Szeretném a segitségeteket kérni, hogy szerintetek kié a felelösség a keletkezett kárért az alábbi esetben.Egy barátunktól kölcsönkértük az autóját.Mire elmentünk az autóért ö nem volt otthon, a kocsi papirjait,kulcsát a kesztyütartóban hagyta.Mi odamentünk érte. Probáltuk elinditani az autót,de csak "erölködött".Tettünk bele kannából üzemanyagot,mert már elöfordult, hogy "üres " tankkal hoztuk el.Kis pumpálás a gázpedállal,aztán újra probáltunk inditani,másodjára sikerült is-lángra lobbant az egész motortér.A párom gyorsan felnyitotta a motorháztetőt, hogy tudjuk oltani a tüzet,ekkor látta, hogy az üzemanyagcsö le van húzva a motorról...Sajnos akarmilyen gyorsak voltunk a motortér kiégett....Kié a kár?A miénk vagy a tulajdonosé?Kérheti-e, hogy fizessük ki az autót?