Csendháborítás megint


Order (törölt felhasználó) # 2007.02.18. 19:10

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Csillu # 2007.02.18. 18:12

Sziasztok!

A csalàdi hàzunkkal szembeni sarkon van egy sörözö,ahol heti több alkalommal éjszakànként olyan hangosra tekerik a zenét,a basszust, hogy nem lehet nyugodtan aludni. Minden alkalommal kihivjuk a rendörséget,söt màr alàiràst gyüjtöttünk a szomszédoktol ,akik egyébként nem telefonàlnak (ki tudja miért). Az önkormànyzat annyival elintézte,hogy jelentést tett a rendörségnél.Ja és ez az egész legalàbb 3 éve tart.
Mit lehet még tenni az ügyben???????

obsitos # 2005.12.06. 13:34

Van két lányunk, mindkettő zeneakadémiát végzett hegedűművész már, akiknél a mindennapos és a naponként több órás gyakorlás velejárója a hivatásuknak. Este 9-től és hétvégén délután SOHA nem próbálnak, így sem egymást- sem a szomszédokat különösebben nem zavarják. Mindenesetre a lakóközösségben vita emiatt az évek alatt még nem volt.

Szerintem a kérdés nem decibel ill. fül kérdése, hanem tolerancia, és alkalmazkodás kérdése.

cszoli # 2005.12.06. 10:14

Hát az ugye nem várható, hogy legyen egy olyan egzakt mértékegység, amit mérőeszköz nélkül ellenőrizhetnél... Pláne, hogy a szomszédban milyen érték van.
A decibel mérésére vannak műszerek, fülre nem megy....
:o)

slius # 2005.12.05. 17:43

Szia Zoli, köszönöm, hogy elküldted a rendeletet, bár nem túl sokat bírtam felfogni abból, hogy most akkor milyen hangosan szabad gyakorolnom, ugyanis nem értem a mértékegységet, amiben a határt megszabja:))) üdv: lius

slius # 2005.11.22. 17:43

Sziasztok, köszönöm a segítséget. Zoli, légyszi küldd el nekem a rendeletet a kislius1kukacyahoopontcom címre! Köszönöm: lius

cszoli # 2005.11.21. 11:02

Dr. Bubó: igazad van, egyébként megtaláltam a gépemen a rendeletet, ha kell valakinek, szivesen elküldöm mailben.űZoli

Töhötöm # 2005.11.21. 09:13

Sziasztok!
Egy 4 lakásos társasházban lakunk, az ötödik "lakó" egy takarékszövetkezet. A vagyonvédelmet két szirénával oldották meg, amivel már többször volt probléma, és érdekes módon mindig hétvégén. Ez annyit jelent, hogy addig szól a sziréna, amíg le nem merül az akksija. Semmi elérhetőség nincs kiírva, kit hívjunk, ha valami gond van. Nagyon idegesítő, mivel pont az ablakunk alatt van. Mellesleg nem csak minket, hanem minden lakót zavar.
Mit tehetünk? Van-e jogunk a szirénák leszerelését, és csendesrisztást kérni? Ha nem hajlandók változtatni, jogunk van-e a szirénákat leszerelni? Az egyik szomszéd legutóbb már nekiállt partfissal leverni, persze nem sikerült.
Köszönöm előre is a tanácsokat!

dr. Bubo # 2005.11.13. 09:19

Kétségtelen, hogy nehéz ajogszabályokhoz hozzájutni, de már vannk próbálkozások (pl. figyelőnet).

A határértékeket pedig már régen nem a jelzett rendelet tartalmazza, hanem a zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 8/2002. (III. 22.) KöM-EüM együttes rendelet. Az értékek hasonlóak, de a kategóriák nagyon eltérőek. Az önkormányzat rendelete pedig csak szigorúbb szabályokat állapíthat meg, enyhébbet nem.

cszoli # 2005.11.12. 17:19

Jellemző Magyarországra, hogy a jogszabályokat csak kínkeservvel vagy úgy sem lehet megtalálni.
Azt hiszem, a határértékeket mindig az adott önkormányzat állapítja meg a 4/1984-es EüM rendelet 2. sz melléklete alapján, de ált. azzal megegyezően:
éjjel-nappal (6-22:00)
kiemelten védett terület: 35 dB - 45 dB
lakóterület 40 - 50
egyéb: 50 - 60

Megpróbáltam megkeresni ezt a neten, de nem találtam... :o(

Z

slius # 2005.11.08. 16:33

Sziasztok! A kérdésem a következő: mi az a bizonyos megengedett zajhatár (gondolom, decibelben mérve), amiről a 218/1999. rendelet 6. paragrafus 1. pontja beszél??? Nagyon fontos lenne, hogy pontosan tudjam.

fairytale # 2005.09.10. 21:10

Köszönöm szépen! Meg fogom tenni!

dr. Bubo # 2005.09.10. 17:41

Lehet panasszal élni a környezetvédelmi hatósághoz, csak a kérdés az, hogy a vonatkozó jogszabályban foglaltakat valóban megségrtették-e, ugyanis az határértéket állapít meg az éjjeli (22-6 óra) és a nappali időszakra (6-22 óra). Az általánostól csak a zaj mértékében eltérő szabályok vonatkoznak az építőipari kivitelezésekre. Az építésügyi hatóság által kiadott engedélynek kell rendelkezést tartalmaznia arra, hogy a munkákat mikor végezhetik.

HE0222 # 2005.09.10. 17:09

Zajpanasszal kell élni, a Környezetvédelmi Felügyelőség foglalkozik a témával, írd le nekik a tényállást, és érdeklődj, van-e erre engedélyük és hánytól hányig. Ha nem tudod, melyik szervhez kell küldeni a levelet, címezd a kerületi jegyzőnek, ő majd továbbítja hivatalból a körny védelmi hatóságnak. Kötelező eljárási határidők vannak, válaszolni fog. A nyomaték kedvéért minél több lakó él panasszal, annál jobb.

fairytale # 2005.09.10. 09:07

Hahó! Én azt szeretném tudni, van-e valami szabály arra, hogy lakott területen mikor és hogyan dolgozhatnak. Nálunk a Vízművek cseréli a vezetéket. Ez oké, az ember elvisel minden kellemetlenséget. De vajon az normális, hogy már hajnali 6-kor elkezdenek az ablak alatt aszfaltot törni? Ez egy szűk kis utca, régi házak, és már másfél hónapja ez megy minden reggel. Minden zajos munkát 8 előtt végeznek, és sokszor 9-től egy munkásembert sem látni már a környéken. De az biztos, 4 után már nem dolgoznak. Hulla fáradt vagyok! Szerintem ez csak szervezés kérdése, hogy úgy osszák be a munkát, hogy ne zavarják az ottlakók nyugalmát, nem? Arról nem is beszélve, ilyen hosszan dolgozni... Mert ha hibaelhárítás vagy valami probléma pár napon belüli megoldása lenne a hatalmas hajnali zajongás forrása, akkor azt mondom, rendben van...
Szóval a kérdésem... nem lehet kötelezni a cégeket arra, hogy 8 előtt ne dolgozzanak? Ráadásul hétvégén is ezt csinálják!

Tamas25 # 2005.08.11. 21:02

Egy dolog biztos hogy sem jogi úton nem fogo tudni megoldani a dolgot, sem a jegyző segítségével.

Az én lakásom falát egy önkormányzati lakás bérlője áttörte, illegálisan fürdőszobát épített a lakószoba helyére, azóta a lakás használhatatlan. Folyamatosan a vízcsövek zúgását, a konyhai eszközöket, a falra szerelt szekrények csapkodását hallgathatom.

Jogilag a VII. kerület polgármestere szarik az egészre 1,5 éve nem történt semmi pedig többször jártam nála. A jegyző szóba sem áll velünk, összhangban a rendőrséggel.

Ez magyarország, amiről nekem már csak egy nagy rakás szar jut eszembe.

HE0222 # 2005.08.11. 18:28

Tényleg először meg kell próbálni higgadtan megbeszélni a dolgot, javasolni, hogy tegye át a masinát a másik falhoz, ahol nem halljátok a búgást. Ha nem hajlandó rá, akkor írj levelet az illetékes jegyzőnek, és írd le a panaszodat. Talán történik valami.

vincsi # 2005.08.07. 19:52

Tanácsot szeretnék kérni.
Szomszédunkban egy virágbolt működik immár két éve. Eddig a virágok tárolására légkondícionálót használt, ami teljesen zajmentes volt, mígnem a múlt hét végén elromlott a légkondija, így "ideiglenesen" felszerelt egy hűtőberendezést. Namármost: ezt a szerkezetet olyan helyre szerelte fel, ami szomszédos lakásunk egyik szobájának falával, a fal jól vezeti a rezgést és a hangot. Egész álló nap egy tompa morajt, zúgást lehet hallani, ami éjjel, még erőteljesebb, merthogy a környezet "elcsendesedik". Úgy kell elképzelni, mint mikor a konyhában egy kiöregedett, rossz hűtőgép búg. Többször szóltam a tulajnak, hogy kapcsolja ki, de ő hajthatatlan, mondván tönkre megy az áruja. Ja, jómagam és családom,- beleértve a fiamat is, akinek a szobájába tökéletesen, hangosan lehet éjszaka hallani a morajt- meg le vagyunk sajnálva, nem tudunk éjjel pihenni aludni, mert ennek a "drága jó embernek" tönkre megy az áruja?! Ezt el kell tűrnünk?! Mit tanácsoltok?

Banyamancs # 2005.07.29. 13:19

Ppsduck:

Ami mások nyugalmát zavarja.

Jobban jársz, ha megpróbálsz beszélni a szomszéddal. Lehet egy-két jó szó elég. Te járhatsz rosszabbul, ha nem lépsz...

Banyamancs # 2005.07.29. 13:17

Pixel:
Nem nevezném indokolatlan zajkeltésnek, ha pl. valaki otthon szereli az autót, mert lehet, hogy nincsen pénze a szervízre...

A szomszédunkban autóműhely van, akik most dolgoznak benne, egész normálisan meg tudják oldani, akik előttük voltak, ők éjjel is szereltek, az kiakasztó volt a közös tűzfalon és kiderült, hogy mi a közvetlen szomszédaik voltunk a legtürelmesebbek.

ppsduck # 2005.07.27. 21:28

nem szívesen viszem el cuccokat pl egy garázsba, amit simán feltörnek, itthon nagyobb biztonságban vannak. meg nem vagyok milliomos, örülök, ha van min spórolni...
a szomszéd meg becsukhatná ablakot, amíg próbálunk, akkor nem hallja (ha hallaná, télen is panaszkodott volna..) Aki hetente egyszeri másfél óráért szól, azzal nem lehet egyezkedni..
Valaki meg tudja végülis mondani, hogy jogilag mi minősül indokolatlan zajkeltésnek, és hogy ez hol van leírva, illetve kinek a joga elbírálni, és mi alapján? Vagy muszáj lesz ügyvédhez mennem jogi tanácsért?

pixel # 2005.07.27. 19:43

Deril!

Én az indokolatlan zajkeltés nem ennek tulajdonítanám hanem annak, hogy otthon a parkolóban szereli az autót (elvihetné szervízbe is.) vagy pl az hogy vasárnapi ebédünket rendszerint flexelés zavarja meg.
A zenészeknek a próba olyan mint a kaszafenés, ha nem éles, akkor nem lehet dolgozni.
Mindenképp valami
Természetesen ez is elkerülhető ha pl a külvárosban valami kiadatlan csarnokot béreltek ki. ott mehet a hangerő...

t.judit # 2005.07.27. 18:59

a szomszédban van egy kocsma, este 10 óra után bömböl a zenegép mit lehet ilyenkor tenni?

ppsduck # 2005.07.22. 05:17

Köszi a választ! Egy kérdés: írtad, mit jelent az indokolatlan zajkeltés, ez hol van leírva? Ezt keresem, mer zsaru aki kint volt, mondta, olvassam el magyarázó szövegeket is. Jogilag szeretnék teljesen képbe lenni, ha ebbe tud valaki segíteni, köszönöm.

derill # 2005.07.20. 10:38

Hát szerinted. Szerintem nem. Utálnám, ha másfél órán keresztül csörömpölést kellene hallgatnom. Van aki éjjel dolgozik, az nappal pihenne, vagy van aki egész nap otthon van mert mondjuk idős, beteg, és pihenésre vágyik, nem csörömpölésre.

Indokolatlan zajkeltés azt jelenti, hogy nem azért van zaj, mert pl. épp be akarsz állni kocsival a kapubejárón és azt nem tudod másképp megtenni, vagy pl. mert autók közlekednek a házad előtt és az zajjal jár. Beméretheted, de attól még maga a tevékenység zavarhatja őket. Nem kell elismerned a csendháboritást, de attól még meg fogják állapitani. Tehát javaslom, hogy máshol gyakoroljatok. Megfogjátok az egész felszerelést és elballagtok egy csöndes helyre, valahova az erdő mélyére - hátha a madarak birják. Vagy béreltek egy direkt ilyenre szolgáló helyiséget.

De a legjobb az lenne, ha a feljelentővel beszélnétek szépen, hogy szeretnétek gyakorolni, mondja meg ő, hogy neki mikor felel meg, mikor nem zavarja őt - tehát mikor nincs otthon. Természetesen ha más lehetőség nincs, esetleg felajánlhattok neki egy összeget (amit egyébként is kifizetnétek bérleti dijra), hogy ebben az időben hagyjon titeket gyakorolni és türje el - menjen sétálni, nézzen tv-t hangosan, vagy vegyen füdugót, vagy tudomisén. Szóval jobb, ha megpróbáltok békésen beszélni vele.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu