Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


biztonsági kamera

orsi2013 # e-mail 2014.07.13. 19:49

Bocs, nem szeretnék senkit sértegetni, csak tudni szerettem volna mihez van jogom, mit tehetek a kamera felszerelése ellen...

Anyarigó # e-mail 2014.07.13. 18:27

Amennyibe kerül majd a kamera rendszer neki annyiból már csináltathat egy lézeres látásjavító műtétet. Kiválóan tud majd sasolni

orsi2013 # e-mail 2014.07.13. 18:19

Köszönöm a választ. Igen, lehet kukkolni, de nem mindegy, hogy fel van véve, vagy sem. Egy felvétel visszanézhető, mutogatható, felhasználható. Azon a részen kertészkedünk, vagy napozunk, stb.
A saját lakása az emeleten van, a garázst akarja figyelni, de fentről az emeletről, azaz olyan helyről, ahonnan a kert nagy része láthatóvá válik, amit az ablakból nem láthatna.
Mondtam, tegyen az épület bejáratára, vagy a garázsára karral felszerelve, és az figyelje a garázs bejáratát, de neki a fenti kell. Az sem tiszta, hogy ő, mint magánember megfigyelhet-e olyan területet, amelyet többen használunk, és abba nem mindenki egyezik bele? Itt már nem a társasházról van szó, hanem a hozzá tartozó udvarról, és kertről.
Mi történik, ha kerestet nyújtok be a bíróságra 60 napon belül? Mire számíthatok?
Úgy érzem, hogy ez már tiszta Orwell világa...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.13. 17:43

Ha hoztak róla határozatot, azt 60 napon belül bíróság előtt keresettel megtámadhatod. (Megjegyzem, kukkolni kamera nélkül is lehet.)

www.kbs-ugyved.hu

Anyarigó # e-mail 2014.07.13. 17:42

Orsi türelem! Nem minden percben vannak itt az illetékesek.

Egyébként nekem az utolsó infóm az ( rendőrségtől), hogy a térfigyelő engedély köteles, nem elég a szomszédok beleegyezése, és kizárólag a saját lakására irányulhat.
Ez kb 4 évvel ezelőtti információ.

orsi2013 # e-mail 2014.07.13. 17:11

Senki nem válaszol? :(

orsi2013 # e-mail 2014.07.13. 01:14

Valami miatt a kérdésem nem jelent meg oldalt a Fórum-Friss rovatban, de remélem ettől függetlenül kapok majd választ a kérdésemre, számomra nagyon fontos lenne.

orsi2013 # e-mail 2014.07.11. 21:51

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben: egy osztatlan közös telken lévő 4 lakásos társasházban lakunk, és a fölöttünk lakó lakó térfigyelő kamerát akar felszerelni a ház falára, az emeletre, az ablakához közel. Az egyik kamera a magánutat figyelné, amelyik a telekhez vezet, a másik a garázsokat. A baj az, hogy az a rész, amit mi használunk közel van a garázshoz, ezért bármit csinálok az udvaron, vagy a kertben ( mindenkinek van saját része, amit gondoz ) a kamera látná. Közel van az a kerti pihenőhely is, amit használunk, és ha hangot is rögzít a kamera, akkor felveheti azt is, amit ott beszélgetünk. A másik két lakó része kívül esik a kamera feltételezett látószögéből, így őket nem zavarja a felszerelés. A hölgy a saját lakásában helyezné el a megfigyelő, vagy a rögzítő egységet. Engem ez az egész zavar, hiszen ez olyan, mintha egész nap kukkolhatna minket, és állandóan figyelnem kellene hogy viselkedjek. Jelenleg elég a 2/3 beleegyezése, de hol van a mi személyiségi jogunk? Mit tehetünk? Hagyjuk, hogy egy idegen ember egész nap figyeljen bennünket, ha kimegyünk az udvarra, hiszen állandóan otthon van, és megteheti? Előre is köszönöm a választ.

monalisa1 #   2014.05.04. 12:57

Aranyoldalak, Kisokos, biztonságtechnika stb.

Riaa # e-mail 2014.05.04. 07:26

Én is szeretnék kamerázni lakáson belül, kamerázó cégek neten és még hol találhatók ?

Válaszokat köszi

Angelicasol # e-mail 2014.05.01. 22:26

"Bármikor oda mehetek arra a közterületre, bármit és bárkit ott megnézhetek, megjegyezhetem, elmesélhetem"
Viszont mindenkinek joga van a saját képmásához vagy hangfelvételéhez...még ha ezt nehéz is elfogadni ebben a furcsa demokráciában...

"A rendőrség eleve csak úgy tudja nyilvánosságra hozni, ha valaki előtte már szabályt sértett, más különben el sem készülhetett volna az a felvétel..."
Ahogy az előbb is írtam van némi különbség közted, mint magánszemély és pl. a banki biztonsági kamerák között (vagyonvédelmi törvény alapján készíthet felvételt) vagy a rendőrségi térfigyelők felvételei (rendőrségi tv. alapján készíthet) vagy akár a társasházak biztonsági kamerái között (társasházakról szóló tv. alapján) stb.
Szóval mivel külön jogszabályok nevesítik, hogy kinek van engedélye ilyen felvételek készítésére és a rögzítés feltételeit is szabályozzák, ez így nem igaz!

efi99 # e-mail 2014.05.01. 15:00

"A bank, trafik vagy éppen a bolt sem vehet utcát,"
Na, akkor most olvasd el még egyszer, amit jan 25-én írtam.
A rendőrség eleve csak úgy tudja nyilvánosságra hozni, ha valaki előtte már szabályt sértett, más különben el sem készülhetett volna az a felvétel...
A szabály meg egyébként ostobaság. Bármikor oda mehetek arra a közterületre, bármit és bárkit ott megnézhetek, megjegyezhetem, elmesélhetem. Miért nem lehet tehát kamerázni ??

Angelicasol # e-mail 2014.04.30. 22:12

Te és a közintézmények vagy éppen a bank, biztonsági kamerája vagy a térfigyelő kamerák között van egy csepp különbség. Leegyszerűsítve a szabályozást: magánszemély biztonsági kamerával magánterületen rögzíthet, utcakép csak az esetben tévedhet a látószögébe, ha nem felismerhető rajta senki.
A bank, trafik vagy éppen a bolt sem vehet utcát, csak belső képet és csak a felvétel készítésre való figyelmeztetéssel.

De ettől még a meghatározott esetekben, mint pl. bűncselekmény felderítése okán a rendőrség a készült felvételeket nyilvánosságra hozhatja.

efi99 # e-mail 2014.04.30. 20:07

Angelicasol
Te most kb azt írtad le, hogy én azért kamerázhatom végig büntetlenül az egész várost a közterületeken és ott mindent és mindenkit, mert a rendőrségnek joga lesz majd egyszer nyilvánosságra hozni, ha egyszer valami történik.
Mivan ????

Angelicasol # e-mail 2014.04.30. 15:51

efi99 senki nem hülye, mivel a rendőrségnek törvény adta joga a vonatkozó jogszabályban rögzített indokok mellett a felvételek nyilvánosságra hozatala.

pazs #   2014.04.30. 15:15

Kiadhatja a magánszemélynek, de nem köteles, a rendőrségnek viszont kénytelen lesz (mármint nem a rendőrség nyomására a magánszemélynek átadni, hanem a rendőrségnek magának), de miért is baj az neked, hogy a rendőrség kapja meg, nem te?

Máté93 # e-mail 2014.04.30. 14:59

bocsánat, például ha ellopták a magánszemélynek az étteremben a mobilját, pénztárcáját.

monalisa1 #   2014.04.30. 14:47

Csak épp a lényeget nem írtad: mi okból kérné?...

Máté93 # e-mail 2014.04.30. 01:06

Én arra lennék kiváncsi, hogy magánszemélynek kiadhatja a tulajdonos a biztonsági kamera felvételeit például egy étteremben, kávézóban? vagy csak rendőri intézkedéssel lehet elérni?

Válaszukat előre is köszönöm.

efi99 # e-mail 2014.01.25. 21:04

Más. Kíváncsi vagyok ki a hülye olyankor, amikor rögzítik, majd közzé is teszik pl a bank előtti robbantásról (CIB jan 13), vagy bankból, traffikból, boltból kiszaladó tettes képét, videóját az akcióról?
Aki kameráz közterületen, vagy a jogszabály?

guba" # e-mail 2014.01.25. 19:40

25. § (1) A közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgáló, zárt rendszerű műszaki megoldással kiépített elektronikus megfigyelő rendszer (a továbbiakban: kamerarendszer) létesítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet. Ebben az esetben a szervezeti-működési szabályzatnak tartalmaznia kell a kamerarendszer üzemeltetéséhez szükséges - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban megállapított - adatkezelési szabályokat.
(2) A közös képviselő vagy az intézőbizottság által kötött szerződés alapján a kamerarendszer üzemeltetője a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott személy lehet.
(3) Az (1) bekezdésben említett közgyűlési határozat alapján létesített kamerarendszer a következő feltételek együttes fennállása esetén üzemeltethető:

  1. a kamerarendszer kizárólag az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelmét, a jogsértő cselekmények megelőzését és bizonyítását, valamint a közös tulajdonban álló vagyon védelmét szolgálja,
  2. a fennálló körülmények valószínűsítik, hogy a jogvédelem más módszerrel, mint a felvételek felhasználása, nem érhető el,
  3. alkalmazása az a) pontban meghatározott célok eléréséhez elengedhetetlenül szükséges mértékig terjed, és nem jár az információs önrendelkezési jog aránytalan korlátozásával.

(4) A kamerarendszer nem irányulhat a külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség bejáratára vagy más nyílászárójára akkor sem, ha az a közös tulajdonban álló épületen, épületrészen vagy területen van elhelyezve. A kamerarendszer nem helyezhető el a közös tulajdonban és a tulajdonostársak közös használatában álló olyan helyiségben sem, amelyben a megfigyelés - a helyiség rendeltetéséből fakadóan - az emberi méltóságot sértheti (pl. öltöző, illemhely).

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Sherlock # e-mail 2014.01.25. 19:28

Biztos velem van a baj, de nekem tetszene ha a szomszéd figyelné a folyosót amíg én nem vagyok otthon, ha betörnek, stb. akkor legalább lenne felvétel. Persze ha ez azért zavar, mert nem tudsz emiatt OLYAT(!) csinálni a folyosón(!), akkor megértelek.

joghallgató

efi99 # e-mail 2014.01.25. 18:55

Hát, esetleg leesik az a kamera...

monalisa1 #   2014.01.25. 16:33

A "kedves szomszéd" a kamrát állíttassa be úgy, hogy csak a saját ajtaját mutassa.

gerbera317 # e-mail 2014.01.25. 10:49

Más út nincs? Mit tehetek?

Fordulj orvoshoz...