Hagyatéki tartozás, mohóság


ObudaFan # 2006.06.28. 19:19

Ha megvette , akkor nem árt, ha azt is igazolja, hogy miből, mert ha egy színlelt ajándékozásról van szó, akkor még mindig a kötelesrészt lehet kérni. De beszélni is csak akkor érdemes az egészről, ha a szerződést felmutatja.
E-mail ment.

Initram5 # 2006.06.28. 16:55

Ja és az illeték általa történt kifizetéséről, az "megvettük" rejtélyes kitéltel hátteréről, arról, hogy milyen címen birtokolta az elhunyt ember lakását 5 éven át nem csatolt semmilyen bizonyítékot....

Ti mit gondoltok? Most azon túl, hogy ügyvédként még az ügyfél kifejezett kérésére sem csinálnátok magatokból bolondot ("quázi özvegyi jog").

Initram5 # 2006.06.28. 16:53

zozzy, ObudaFan, monalisa1 : köszi a segítséget. Képzeljétek, ma írt "Gizike néni" ügyvédje. Lehidaltam! Azt írja a hölgy képviseletében:

"Eljegyzett vőlegényem néhai .... -al az általam lakott ..... 5/a ajtószám lakásból leválasztott lakásból leválasztott de önálló helyrajzi számon nyilvántartott lakást 2000. ... hó ... napján megvettük. (az ingatlan az örökhagyó 1/1 tulajdona az ing. nyilv.tartás szerint - Initram5)

J... halála óta a lakás regie-t én fizetem. A lakás vásárlással felmerült illetéket én fizettem a lakás működéséhez szükséges vízórát én fizettem gáz (temperáló fűtés) költségét amelyek össz. költsége 600.000 Ft.

Természetbeni igényt tartok a lakás holtig tartó haszonélvezeti jogára (quázi özvegyi jog).

Budapest, 2006-06-01.

Dr. .. János, ügyvéd

zozzy # 2006.06.28. 09:32

Nekem az az egyszerű felvetésem van, hogy ő jogcím nélküli lakáshasználó. Megkockáztatom, hogy rosszhiszemű. Így a hagyatéki eljárás lezárultát követően ki lehet tenni onnét. Természetesen bírósági végrehajtó útján.

Mivel a lakást ő használta, és az energiát - víz, villany, gáz, stb. - ő fogyasztotta el, ebből kifolyólag nem keletkezhet megtérítési igénye. Ugyanez a helyzet a rezsivel és a közös költséggel. Ha a lakásra költött, pl. felújított, akkor arra joggal tarthat igényt, de nem a bekerülési költségre, hanem az értéknövelés mértékére. A karbantartásért már nem kérhet pénzt, mert az az ő kötelessége, mint használónak. Ezen kívül, ha mondjuk az illetéket, vagy annak egy részét ő fizette ki, arra is igényt tarthat.

Most nincs időm utánanézni, mert el kell mennem, de szerintem használati díjat viszont tőle lehetne követelni visszamenőleg 5 évre, mivel olyan ingatlant használt, ami nem az ő tulajdonában van.

Özvegyi jogra pedig nem tarthat igényt.

Initram5 # 2006.06.28. 05:46

.

Initram5 # 2006.06.27. 23:10

ObudaFan, köszönöm szépen a választ - látom te sem egy korán fekvő típus vagy. :)

Azt hiszem legjobb lesz ha személyesen felkeresem a közjegyzőt ezzel kapcsolatban. A "Gizike néni" által követelt összeg egy része állítólag abból áll, hogy az elhunyt helyett - még annak életében - ő fizette ki az ingatlanszerzéskor esedékes illetéket. Erről papírt persze még nem láttunk, és egyedül ő állítja...

Na mindegy. Az akkor nem lehet, hogy a vitás dolgok miatt a közjegyző felfüggeszti az eljárást hogy a vitákat először perben döntsék el a felek?

ObudaFan, ha esetleg perre kerülne sor, te vállalsz jogi képviseletet? BP-en dolgozol?

ObudaFan # 2006.06.27. 22:29

Hagyatéki tartozás nem keletkezhet a hagyaték megnyílta után, ez ugye a Ptk. hagyatéki tartozás fogalmából következik. Így a rezsi akkor sem lenne hagyatéki tartozás, ha azzal bárki tartozna, így a közjegyző egy hagyatéki eljárásban aligha kellene ezzel foglalkozzon. Ugyanakkor a rezsi minden jogviszonyban (a bérletnél szabályozva is van így, mindenhol máshol analógiával) a bentlakó költsége.
Élettárs - végrendelet hiányában - haszonélvezetet nem örököl. Barátnő még kevésbé.

Initram5 # 2006.06.27. 19:31

monalisa1, köszi a választ. Lehet, hogy nem egészen volt egyértelmű amit írtam. A hazateleült rokonunk nem kötötte a családunk orrára hogy mit vett - erről csak ő és "Gizi" néni tudott. Abban igazad van, hogy Gizi néninek sem volt kötelessége ezt a tudomásunkra hozni - ám amikor 2001 környékén a rokonunk egy balesetben elhunyt, és kiderült hogy mi vagyunk az örökösök, akkor legalábbis illett volna elárulni nekünk, hogy BP-en van az elhunytnak egy lakása... Pláne, miután külföldön lezajlott a hagyatéki eljárás és mi lettünk az örökösök.

Azt hiszem, hogy legkésőbb onnantól kezdve már nem jóhiszeműen "vigyázott" a bp-i lakásra és használta sajátjaként. Szerintem épeszű ember ilyenkor szól az örökösöknek, hogy figyeljetek, van itt valami ami nem rám tartozik hanem valószínűleg a tiétek... Nem?

Senki nem kérte hogy ő fizesse a rezsit, közös költséget... ráadásul milyen alapon használta/adta bérbe a lakást aminek a tulajdonosa elhunyt, és neki tudomása van róla hogy valószínűleg ki az örökös?! Kutya nem kérte, hogy bármit fizessen.

Abban igazad van, hogy - ha megtartottuk volna a lakást - nekünk kellett volna fizetni az ingatlan után fizetendő közös költséget, fűtését... DE ugyanakkor mi bérbe tudtuk volna adni - mondjuk havi 50.000 Ft-ért - és akkor máris 50.000x12x5 = 3.000.000 Ft az, amitől mi azért estünk el mert Gizi néni mélyen hallgatott a lakás puszta létezéséről.

"...a néni azért nem szólt, mert gondolta a bácsikátok esetleg őneki ajándékozza és/vagy a végrendeletében a lakásra vonatkozóan ekként rendelkezik majd."
Azt hiszem ezt félreérted. A néni azután sem szólt, egészen 5 évig, hogy a nagybácsink már elhunyt külföldön...így aztán már semmilyen végrendeletben, ajándékozásban nem bízhatott.

Azért monalisa1, köszönöm a véleményedet, max. nem egészen hiszem hogy Gizike néni ennyire jóhiszemű és "áldozat" mint esetleg te gondolod.

És ha mi vitatjuk az általa kért pénzt v. mi beszámítással élünk vele szemben (a mi elmaradt hasznunk), vagy vitatjuk hogy özvegyi haszonélvezeti joga lenne (mert nem volt házastársa az elhunytnak) akkor ezekben a kérdésekben ha nincs a hitelező és az örökös között egyezség akkor a közjegyző felfüggeszti az eljárást egy bírósági ítéletig amelyben ezeket a kérdéseket eldöntik, vagy átadja a hagyatékot és ránkhagyja a pereskedést...?

monalisa1 # 2006.06.27. 18:00

1. Nem a Gizi néni nem szólt arról a lakásról hanem a nagybácsi nem...

Vélem a néni azért nem szólt, mert gondolta a bácsikátok esetleg őneki ajándékozza és/vagy a végrendeletében a lakásra vonatkozóan ekként rendelkezik majd.

És mivel a néni ebben a hiszemben élt (...) így önös érdeke volt a lakással kapcsolatos költségségek/kiadások havonkénti rendezése.

Hát a néni a lakás tulajdonjogáról lemaradt (...), de a számlát felétek joggal nyújtja be.

És ne a 600 ezer forintnak a számszerű összegszerűségét nézzed amit a néni most végül is kér, hanem hónapról hónapra és évről évre visszamenőleg tételesen számoljon el a TÉNYLEGESEN felmerült kiadásokról - amit a bácsikátok helyett fizetett.

És figyelemmel arra is, hogy ha a havi befizetéseket nem a lakásra adja ki hanem a pénzét havonta bankba teszi (...) az évek során bizonyára szép kamathaszna lett volna a dologból.

Neki ez mint elmaradt vagyoni előny, vagyis ezen kárát is érvényesíthetné felétek...

Egyébként pedig véleményem szerint nem vagytok sem előbbre sem hátrább, mert ha nem a néni fizeti a rezsit és a közös költséget, nektek mint a rokonainak ez MINDENKÉPPEN havi kiadásként jelent volna meg.

Tehát a kérése - követelése jogos, megalapozott, csupán a pontos elszámolás van hátra.

Zárójelben jegyzem meg: ha a náéinek eszébe jutna a fenti bankbetét/kamat dolga, lehet hogy a kára még a 600 ezer forintot is meghaladja...

2. Haszonélvezetet nem örökölt a lakásra.

3. A hagyatékot netkell kell átadni (= kiadni) tehát a lakáskulcsot a néni legkésőbb a közjegyői irodában köteles a kezetekbe adni.

Ha nem így járna el, mint tulajdonosok bírtokháborítás címén az önkormányzatnál feljelentést tehettek ellene - és az esetleges ismételt bírságolás - és a halmozódó bírsági összegek - csak kiköltözésre késztetik.

Initram5 # 2006.06.27. 17:50

.

Initram5 # 2006.06.27. 17:03

Sziasztok! Segítség kellene, mert az öröklési jog tőlem kicsit távol áll - a helyzet pedig "bizarr".

Arról van szó, hogy anyumnak és testvérének volt egy Angliában élő nagybátyja, aki 4-5 éve meghalt sajnos. Volt egy barátnője (nem feleség...nevezzük Gizikének most) Magyarországon, akivel havonta-kéthavonta telefonos kapcsolatban voltunk.

Idén, tehát Gizike felvilágosítást adott arról, hogy néhai hozzátartozónk után fennmaradt egy budapest kis lakás. Erről eddig hallgatott, lapított pofátlan módon, majdnem 5 éven át.

Az illetékes közjegyző előtt megindítottuk a hagytéki eljárást. Ám eközben Gizike a közjegyzőnél bejelentette, hogy az elmúlt években neki 600.000 Ft kiadása volt a lakás után: rezsi, közös költség. Ezt követeli tőlünk azok után, hogy pofátlanul lapított és csak azért neki volt kiadása a lakás után, mert nekünk nem szólt, hogy a lakás létezett... És éppen ezért mi hasznosítani sem tudtuk az ingatlant, 5 éven át. És a mai napig sem, hiszen nincs kulcsunk.

Ami ennél durvább, hogy élete végéig szóló haszonélvezeti jog megállapítását kéri. Ez nonszensz, nem? Holtig tartó özvegyi haszonélvezeti jog csak a túlélő házastársnak jár de a barátnőnek, netán élettársnak nem, ugye?!

Mit gondoltok? Lehet, hogy a nő húzni akarja az időt valamiért?

Ha megtagadjuk a követelései kielégítését, akkor nem kerül a tulajdonunkba az ingatlan - mivel hagyatéki tartozásról van szó??

Az ingatlanba mi hogy jutunk be? Félek, nehogy a nő beköltözzön és aztán majd lehet pereskedni a lakás kiűrítése iránt... :( Anyum idegeire megy ez az egész, nagyon jó lenne egy gyors megoldás.