Köteles vagyok tanúként szenbesülni gyanúsítuttal ?


ObudaFan # 2006.07.10. 18:36

A tanú, illetôleg az érdekében eljáró ügyvéd kérelmére vagy hivatalból elrendelhetô, hogy a tanú személyi adatait - a nevén kívül - az iratok között elkülönítve, zártan kezeljék. Kivételesen indokolt esetben a tanú nevének zárt kezelése is elrendelhetô. Ezekben az esetekben a tanú zártan kezelt adatait csak az ügyben eljáró bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság tekintheti meg.
Ha a tanú személyi adatainak zárt kezelését rendelték el, ettôl kezdve az eljárást folytató bíróság, ügyész, illetôleg nyomozó hatóság biztosítja, hogy a tanú zártan kezelt adatai az eljárás egyéb adataiból ne váljanak megismerhetôvé, a bíróság, az ügyész, illetôleg a nyomozó hatóság a tanú személyazonosságát az azonosításra alkalmas iratok megtekintésével állapítja meg, a személyi adatok zártan kezelésének megszüntetésére csak a tanú beleegyezésével kerülhet sor.
A tanú személyi adatai zárt kezelésének elrendelésétôl kezdve a büntetôeljárásban részt vevôknek a tanú személyi adatait tartalmazó iratról olyan másolat adható, amely a tanú személyi adatait nem tartalmazza.

Különösen védetté nyilvánítható a tanú, ha vallomása kiemelkedô súlyú ügy lényeges körülményeire vonatkozik, a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható, a személye, a tartózkodási helye, valamint az, hogy az ügyész, illetve a nyomozó hatóság tanúként kívánja kihallgatni, a terhelt és a védô elôtt nem ismert, személyének felfedése esetén a tanú vagy hozzátartozója élete, testi épsége vagy személyes szabadsága súlyos fenyegetésnek lenne kitéve.

Bande # 2006.07.04. 21:23

Mult év decemberében rablás történt egy szórakozó helyen,zárás elött ketten voltunk még a hejségben mikor belépett egy lőfegyveres személy arcát eltakarva és követelte a bevételt , elvitte . Tőbb héttel később elkövetet máshol is egy rablást, utána autót lopott és lebukott elkapták. Be idéztek minket is tanúnak a bíróságra, de nem szeretnénk a rablóval szembesülni, ilyenkor mint tanuknak milyen lehetőségünk van ezzel kapcsolatban.