Társasház javítása


ObudaFan # 2006.10.26. 17:55

Mivel a társasházi számlán lévő pénzt bármilyen közös cél érdekében fel lehet használni, ez így korrekt.

Lilyofvalley # 2006.10.26. 12:40

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszod!

A következő kérdésem:
A közgyűlést közben megtartottuk, a jelenlévő 4 lakás tulaja megszavazta a kapucsengőt úgy hogy annyi felé osztódjon a ktge, ahány lakás beleegyezik. Közben az önkormányzat jelezte, hogy ő is benne van, ha tul. hányad szerint osztjuk szét a ktgeket. Az lenne a kérdésem, hogy olyat lehet-e csinálni, hogy a 4 lakó fizeti a ktg 1/5 részét, az önkorm. fizeti a th szerinti ráeső részt és mivel ez kb. 7000 Fttal kevesebb összeg, ezt a különbséget fedezzük a társasházi számlán lévő összegből? Természetesen ezt felvezetnénk a közgyűlési jegyzőkönyvbe a következő közgyűlés alkalmával. Ez szabályos így?

Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2006.10.04. 18:42

Háttérjogszabályként a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó rendelkezései alkalmazásával azt lehet mondani, hogy mindenki tulajdoni hányada arányában felel - beleértve az önkorit is. Erről mindenki a saját hátrányára le is mondhat persze.
2. Az önkormányzat felé lehet ezt jelezni, akik egyrészt bérbeadóként kötelesek eljárni, hiszen a bérlő másokat zavar. Másrészt birtokháborítás esetén a jegyző hatóságként eljár. Hogy jár-e valamilyen szociális ellátás, az az illető szociális helyzetétől és a helyi rendeletektől függ.

Lilyofvalley # 2006.10.04. 12:52

Kedves Fórumozók!

Én egy 5 lakásos társasház intézőbizottsági tagja vagyok. Nem rég alakultunk, előtte 9 évig egy lakó volt a kk, de sajnos nem látta el a feladatait, pl. nem hajtotta be az évek óta felgyülemlett önkormányzati ill. kincstári tulajdonban lévő lakások közösktg. tartozását. Sajnos emiatt az 5 évvel ezelőtti tartozásokról már le is kellett mondanunk.

A házban jelenleg 4 lakás magántulajdonban van 1 pedig önkormányzati tulajdonú, „bérlővel” ellátva.

Most olyan problémánk lenne, hogy szeretnénk kicserélni a rozoga kaput, ill. kapucsengőt szereltetni. Az összehívott közgyűlésre az önkormányzati lakás képviselője nem jön el, a többi tulaj megszavazza ezt a felújítást. Mivel a háznak nincs ennyi pénze mindenki be fog fizetni.

Az 1. kérdésem, hogy mindenki tulajdoni hányada alapján kell, hogy fizessen vagy meg lehet azt is határozni, hogy mivel 5 lakás van 5 felé osztjuk a végösszeget? Mi van, ha az önkormányzat ezt nem támogatja? Hogy lehet tőle behajtani? Vagy akkor abba a lakásba nem szereltetjük be a csengőt? De a kaput ő is fogja használni!?

A 2. probléma, hogy az önkormányzati lakás bérlője fával tüzel, melyhez mindenféle lomot felhalmoz az udvaron későbbi összevágásra, amit egy ócska bódéba rak utána. Szeretnénk ezt a bódét megszüntetni és persze a lomot is. Lehet-e kötelezni az önkormányzatot a bódé lebontására ill. helyette egy kulturált felépítésére. És mivel a bérlő egészségi állapota nem teszi lehetővé a gyors favágást, ezért gázfűtés bevezetését lehet-e kérvényezni ill. hol és hogyan? Esetleg valami szociális osztályon?

A 3. kérdés pedig, hogy lehet-e ekkora háznak pályázni pénzre a ház ill. a külső lépcső felújítására? (a fal vizesedik, a lépcső lassan leomlik)

Köszönöm előre is a válaszokat

Üdv:
Lily

ObudaFan # 2006.09.18. 18:19

A tulajdonostársat külön tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés joga; a tulajdonostárs e jogait azonban nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs joga és törvényes érdeke sérelmével.
A szervezeti-mûködési szabályzat meghatározza a külön tulajdonban lévô lakás, illetôleg nem lakás céljára szolgáló helyiség használatának, hasznosításának szabályait a lakóépület céljának, mûködésének megfelelôen.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.18. 08:34

Akkor nem kell kikérnie a tulajdonostársak hozzájárulását a bérbeadáshoz. Ha esetleg az alapító okiratban elővásárlási, előbérleti jogot kötöttek ki (nem szoktak), akkor értesítenie kell őket, hogy gyakorolhassák ezt a jogukat.

gerbera # 2006.09.18. 07:51

Helló.
Köszi a választ. A garázs az illető tulajdonában van ugyanúgy mint a társasházban lévő lakása.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.17. 21:22

Az attól függ, hogy a garázs külön tulajdona-e vagy a társasház közös tulajdonú része, és ő csak kizárólagos használattal rendelkezik.

gerbera # 2006.09.17. 19:38

Sziasztok!

Megköszönném, ha segítenétek. Hatlakásos társasház alján az egyik garázst a garázs tulajdonosa - amely a házban levő lakásának tulajdonjogához kapcsolódik - ki szeretné adni bérletbe. A garázs azonban csak a közös udvaron keresztül közelíthető meg. A garázst kiadó tulajdonosnak kell-e a többi tulajdonos beleegyezését kérnie a garázs bérbe adásához?

Köszönöm előre is.

_Lala_ # 2006.09.07. 20:15

Amennyiben a gyűjtővezeték javítása miatt kell felbontani, akkor a helyreállítás költségeit - ugyanúgy, ahogy a gyűjtővezeték javításának költségeit is - a közösségnek kell állnia.
A helyreállítást nyilván a felbontás előtti állapotnak megfelelő szintig követelheti a lakás tulajdonosa.

Ha ezen felül olyan extra kiadások is felmerültek, amelyek nem a közös tulajdonú közműrészek felújítása vagy javítása miatt keletkeztek, azokat nyilván a lakás tulajdonosának kell fedeznie.

ObudaFan # 2006.09.07. 20:09

A közös tulajdonba tartozó szerkezeti elem javításával kapcsolatos költségek a közösséget terhelik. Így a bontás és a helyreállítása is.

gbereczki # 2006.09.07. 19:08

Sziasztok
Segítségeteket kérném egy kérdésben.
Az egyik lakásunk alatt megy el a szennyvíz gyűjtő csővezeték. Ennek a javítása azonban csak a fűrdőszobájának felbontásával cserélhető ki. Tehát a kérdésem a következő lenne:
javítás során a fűrdőszoba helyreállítása kinek a költsége. A lakóé vagy a közösségé.
ha a lakás saját belső közművei is javítani szükséges, azt át lehet e terhelni a lakóra.