Gépkocsikár és a biztosító


Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.09. 17:16

Nyugi. Ha van kárfelelősségetek, akkor azért a biztosítónak kell jótállnia. Ha a károsult tájékozatlanságában mégis titeket perelne be, akkor hívjátok perbe a biztosítót.
Szvsz nem fog perelni.

lola22 # 2006.11.09. 13:23

Üdvözlök mindenkit!

A problémám a következő: 2005-ben volt egy koccanásos balesetünk az autónkkal. Mi szerettünk volna sávot váltani, így mindenki joggal feltételezi, hogy csak mi lehettünk a hibásak. A helyszínen megállva a férjem és a másik autó vezetője (céges autó) megnézték mindkét autót, s úgy döntöttek, hogy a gépkocsikban keletkezett kár nem jelentős. (A mi autónk jobb első ajtaján volt - és van is, mert nem javíttattuk meg - egy enyhe horpadás, a másik autónak pedig a bal hátsó ajtaján egy hasonló.) Kárbejelentő a helyszínen nem került kitöltésre, mivel a másik fél nem tartotta indokoltnak. Majd címet, telefonszámot cserélve eljöttünk a helyszínről. Kb. 10 perc múlva felhívott minket telefonon, hogy másnap mégis találkozzunk, mert a kárbejelentőt mégis ki kellene tölteni. Másnap mégsem került sor a találkozóra, mivel ismét meggondolta magát. Majd néhány nap múlva ismét telefonált, most már azt akarta, hogy egy félig kitöltött és aláírt kárbejelentőt juttassunk el neki. Végül is személyesen találkoztunk. ( Ja, közben egyre több sérülést fedezett fel az autóján, amit szerinte mi okoztunk.) Kb. 6 hónap múlva felhívott minket, hogy beperel bennünket, mert a biztosító nem hajlandó megfizetni a teljes kárt, mivel nem ismertük el a vétkességet teljes egészében. (Egyszerűen csak leírtuk a biztosítónak a történteket, és azt is, hogy nem látta a férjem a visszapillantó tükörben a másik autót a sávváltás megkezdésekor. Nem írtuk le, de feltételezzük, hogy jóval gyorsabban haladt mint mi.) Néhány napja kaptunk egy levelet a biztosítótól, hogy végleges kártérítésként kifizettek a cég számára „X” összeget. Ez kb. fele annak amit nekünk a telefonba a másig gk. vezetője mondott.
Kérdésem: számíthatunk-e még bírósági perre, vagy a „végleges kárrendezésként” kifizetett összeggel lezárult az ügy?

ObudaFan # 2006.11.06. 20:52

Igazából a látleletet kellene látni ahhoz, hogy meg lehessen válaszolni, hogy könnyű, vagy súlyos testi sérülés. Ha tényleg csak horzsolások voltak, az nem lehet súlyos sérülés, de akkor mire fel a 8 napot meghaladó táppénz, ami viszont a súlyos sérülésre utal? Ha csak azért, mert pihentetni kell a lábat, az jó eséllyel nem fogja súlyos testi sérüléssé minősíteni a dolgot.

_Lala_ # 2006.11.06. 20:05

Illetve ha a sérült kártérítési igénnyel fordul hozzánk, azt a casco állja-e?

Nem a casco, hanem a kötelező biztosítás alapján állja a biztosító.
A casco alapján áll(hat)ja az összetört autó miatti kár egy részét.

AnWar # 2006.11.06. 19:44

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben.

Húgomnak 40km/h-nál durrdefektet kapott a bal első meghajtott kereke, ezáltal elvesztette az uralmát a kocsi felett és belement az út melletti kerítésbe, bal irányba - a durrdefekt és az ütközés között 12-14 méter van, magát a balesetet egy mögötti levő autós is látta és igazolja.
Kocsi totálkár, húgom sérülése kb. 8 napon túl gyógyuló, mert varrni kellett az állát + zúzódások. A probléma viszont, hogy a kerítésen belül is megsérült egy személy, miután a kicsapódó kapu és törmelék megsebezte. A fején van egy kisebb horzsolás, illetve a lábán egy seb, amit az orvos leragasztott - saját lábán ment orvoshoz és a baleset után 1,5 órával vissza is jött. Viszont most azt mondja, hogy az orvos azt mondja pihentesse a lábát és kiírta 8 napnál több táppénzre.
A kérdésem, hogy ez most milyen sérülésnek minősülhet (könnyű vagy súlyos)? Illetve ha a sérült kártérítési igénnyel fordul hozzánk, azt a casco állja-e?

Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2006.11.06. 18:08

A biztosító, illetve a Kártalanítási Számla kezelôje egy biztosítási esemény vonatkozásában dologi károk esetén káreseményenként 500 millió Ft összeghatárig, személyi sérülés miatti károk esetén káreseményenként legfeljebb 1250 millió Ft összeghatárig köteles a szerzôdés alapján helytállni, függetlenül a károsultak számától. A fenti összegek magukban foglalják a káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthetô követeléseket, az igényérvényesítés költségeit, valamint a kamatokat is.

A biztosító, a Kártalanítási Számla kezelôje, illetve a Nemzeti Iroda nem téríti meg azt a kárt, amely

  • a károkozó gépjármûben elhelyezett tárgyakban keletkezett, ha ezek nem a gépjármûvel utazók személyi használatára szóló tárgyak;
  • a károkozó gépjármûben keletkezett;
  • a károkozó gépjármû biztosítottainak egymással szembeni igényébôl származó dologi kárként, illetve elmaradt haszonként keletkezett;
  • sugárzó, toxikus anyagok és termékek hatására, vagy az egészségügyi hatóságok részérôl a sugárzás káros hatásainak megszüntetését célzó intézkedések folytán keletkezett;
  • a gépjármû balesete nélkül az út burkolatában keletkezett;
  • a gépjármû - forgalomban való részvétele nélkül - munkagépként való használata során keletkezett;
  • álló gépjármûre fel-, illetve arról való lerakodás során keletkezett;
  • üzemi balesetnek minôsül, és a gépjármû javítási vagy karbantartási munkái során keletkezett;
  • gépjármûverseny vagy az ahhoz szükséges edzés során következett be;
  • környezetszennyezéssel a gépjármû balesete nélkül keletkezett;
  • a gépjármû üzemeltetésével egyéb vagyontárgyban okozott folyamatos állagrongálásból, illetôleg állagromlásból adódott;
  • háború, háborús cselekmény, terrorcselekmény következményeként keletkezett.
Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.06. 13:30

A kötelező gépjármű-felelősség biztosítás keretében a biztosító köteles az ügyfele által a gépjármű üzemeltetése körében keletkezett károk megtérítésére. A teljes kár megtérítésére, beleértve a tényleges kárt és az elmaradt hasznot. A kár nagyságát természetesen a károsultnak kell bizonyítania.

ah.lorinc # 2006.11.06. 13:07

gépjármű által a bicikliben, ill. a személyi sérüléssel járó kárt, különös tekintettel a lucrum cessans-ra - az elütött biciklista művész és több koncertjét le kell modnania - hogyan lehet követelni?
Lehet-e a gépjárműfelelősség biztosítóhoz, vagy csak kártérítési eljárás indítható a sofőr ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.05. 17:13

Nem, nem lehet. A biztosító éppen azt vállalta a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás keretében, hogy megtéríti azokat a károkat, amelyeket egyébként neked kellene. Cserébe a biztosítási díjra tarthat igényt, másra nem.

Kanti # 2006.11.05. 14:10

köszi szépen a gyors választ!
Akkor olyan nem lehet, hogy a biztosító kifizeti nekik a 2,1millió forintot és utánna beperel minket, hogy mi fizessük ki??? Mert mi inkább ettől félünk!

_Lala_ # 2006.11.05. 11:59

2. § (2) A biztosító, illetve a Kártalanítási Számla kezelője egy biztosítási esemény vonatkozásában dologi károk esetén káreseményenként 500 millió Ft összeghatárig, személyi sérülés miatti károk esetén káreseményenként legfeljebb 1250 millió Ft összeghatárig köteles a szerződés alapján helytállni, függetlenül a károsultak számától. A fenti összegek magukban foglalják a káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igényérvényesítés költségeit, valamint a kamatokat is.

Meg a szerződés feltételeit szabályozó mellékletben ilyenek vannak még:

9. (3) A biztosító, a Kártalanítási Számla kezelője, valamint a Nemzeti Iroda az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti:

  1. attól a vezetőtől, aki a gépjárművet az üzemben tartó vagy az egyébként jogosan használó engedélye nélkül vezette;
  2. a biztosítottól, több biztosított esetén bármelyiküktől vagy egyetemlegesen, ha a kárt jogellenesen, szándékosan okozták;
  3. a biztosítottól, több biztosított esetén bármelyiküktől vagy egyetemlegesen, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezették, illetve annak vezetését ilyen személynek adták át, kivéve, ha bizonyítják, hogy a vezető alkoholos vagy hasonlóan ható szertől befolyásolt állapotát nem ismerhették fel (alkoholos befolyásoltságnak tekinthető a 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint, illetve a 0,5 mg/l értéket meghaladó légalkohol szint);
  4. a biztosítottól, több biztosított esetén bármelyiküktől vagy egyetemlegesen, ha a gépjármű vezetője gépjárművezetésre jogosító engedéllyel (igazolvány) nem rendelkezett, illetve a gépjármű vezetését ilyen személynek adták át, kivéve, ha bizonyítják, hogy a gépjárművet engedéllyel vezető esetében a gépjárművezetői engedély meglétét alapos okból feltételezték;
  5. az üzemben tartótól, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta;
  6. a vezetőtől, ha a kárt segítségnyújtás elmulasztásával, illetve foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel okozták;
  7. a biztosítottól, ha a szerződés megkötésekor, a biztosítási esemény bekövetkezésekor, vagy egyébként terhelő közlési, változásbejelentési, kárbejelentési kötelezettségét nem teljesítette, s ez a biztosító fizetési kötelezettségét lényegesen befolyásolta;
  8. az üzemben tartótól, ha a káresemény az e rendelet 8. § (3) bekezdésében foglalt 30 napos időszak alatt következik be.

(4) Ha a biztosított az (1) bekezdés c) és f) pontjaiban felsorolt esetekben köteles a megtérítésre, a teljesített szolgáltatások keretei között egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító legfeljebb 1 millió Ft-ig jogosult megtérítési követelésének érvényesítésére.
(5) Ha a biztosított az (1) bekezdés d) és e) pontjaiban felsorolt esetekben köteles a megtérítésre, a teljesített szolgáltatások keretei között egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító legfeljebb 500 ezer Ft-ig jogosult megtérítési követelésének érvényesítésére.
(6) Ha a biztosított bizonyítja, hogy az (1) bekezdés g) pontjában meghatározott kötelezettségét nem szándékosan szegte meg, a biztosító követelését az általa teljesített szolgáltatás keretei között legfeljebb 500 ezer Ft-ig jogosult érvényesíteni.

Kanti # 2006.11.05. 11:09

de ha jól tudom van valalmi olyan törvény, hogy aki fokozott veszéllyel járó balesetet okoz annak kötelező a kárt megtéríteni! vagy ez nem számít??
persze hogy van biztosításom!

_Lala_ # 2006.11.04. 17:49

Segítséget kérnék, mert csütörtökön lesz a tárgyalás, és szeretnék valami érvekkel megvédeni az igazamat, mert nekem nincs ügyvédem, vagyis egyedül leszek és mindneki ellenem lesz!

Ha a biztosítót is beperelte, akkor majd ők küldenek ügyvédet, ő majd megmondja, hogy mit lehet mondani, és mit nem szabad. Mellesleg teljesen mindegy, hogy mi lesz a polgári per eredménye, mert a biztosító helyetted fizetni köteles a kötelező biztosítás alapján (remélhetőleg volt érvényes biztosításod).

Kanti # 2006.11.04. 12:19

Üdv mindenkinek! Még most vagyok itt először és nagyon nagy segítségre lenne szükségem!
Még 2005. októberében történt egy baleset, 30-40km/h val mentem az egyik isemrősöm után, amikor megkezdtem előzni, ő gyorsitani kezdett és 400méteren kersztül sikerült megelőznöm, miután megfordultam láttam, hogy neki ment egy villanyoszlopnak, totálkárosra törte a kocsit! először azt mondta, hogy leszorítottam, majd azt hogy bevágtam elé, utánna meg hogy befékeztem előtte! 21méteres fékútja volt egyenesen az oszlopnak! a szakértői vélemény szerint részben vagyok hibás, mert ha nem akarom megelőzni akkor nincs semmi! ezek után jöttek hozzánk, hogy töltsük ki a biztosítási papírt, mert fizteni fog a biztosító, mivel ő volt nagyobb részben a hibás! én hülye fejjel kitöltöttem, és most beperelt engem és a biztosítót, mivel az nem fizet, arra hivatkozva, hogy nekem kell megtériteni a kárt! Segítséget kérnék, mert csütörtökön lesz a tárgyalás, és szeretnék valami érvekkel megvédeni az igazamat, mert nekem nincs ügyvédem, vagyis egyedül leszek és mindneki ellenem lesz! minden segítséget szivesen vszek, törvényeket, paragrafusokat, mindnent!! Előre is nagyon szépen köszönöm!!!

ObudaFan # 2006.09.21. 19:32

Erre külön formanyomtatvány van. A legegyszerűbb, ha panasznapon bemész a bíróságra, mert akkor segítenek kitölteni. Vidd el (másolatban, három példányban) az ügyre vonatkozó összes iratodat is.

wanger # 2006.09.21. 18:59

Hogyan kell ezt kérni a bíróságtól?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.21. 16:34

Nem kell perrel kezdeni. Először kérjétek a bíróságot, bocsásson ki fizetési meghagyást a teljes kár - tehát a baleseti lsés késlekedéssel okozott kár - megfizetésére. Ha arra is úgy reagálnak, mint a ti megkereséseitekre - sehogy vagy 15 napon túl -, akkor nyertetek. Ha ellentmondanak, akkor jön a per.

wanger # 2006.09.21. 13:13

2006. Június végén rokonoknál voltunk és az ottani függőfolyosó teraszáról leesett egy üvegdarab. Ennek következtében betört a kocsink szélvédője. Egy hónapig telefonáltunk a biztosító ügyfélszolgálatára, hogy valaki jöjjön ki, mérje fel. Életveszélyesnek véltem vele közlekedni, akkor 2 hónapos kisbabámmal, és főleg, mert férjem napi 200 km-t utazik a személykocsival, így a munkájához elengedhetetlen.
Egy hónap múlva nagy nehezen elértük az ügyfélszolgálatot, és mondták, hogy nagyon türelmesek voltunk, mert ha valami baj következik be ez idő alatt, akkor a biztosító „nagyon megüti a bokáját”. Továbbra sem történt semmi. Férjem kivett szabadnapot, bement személyesen, egy keddi napon. Ott megnézték a kocsin lévő károkat, és ígérték, hogy csütörtökre a kocsit megjavító autószalonban lesz a fedezeti igazolás. (ti., hogy a biztosító átvállalja a javítási költséget.). Nem volt. Ígérték, hogy péntekre ott lesz.
Meggyőztem férjemet, hogy fizesse ki az üveget saját pénzből, nehogy útközben betörjön az üveg (Mindenhol pókhálószerű repedés volt, ami folyamatosan nőtt)
Később sok telefonálás után sikerült elküldeniük a lapot. Ám azt írták benne, hogy nem fizetik ki, mert a helyszínt is meg kell nézni.
Eltelt pár hét, és megnézték. Ott derült ki, hogy elírták a lapot, és nem a pontos károkat vették fel, illetve a szalonban is találtak még kárt a kocsin.
Ez volt egy hónapja. Azóta postáztuk a számlát, (felszólítottuk, hogy a Ptk szerint minket megillető kamattal együtt fizessék ki), kértünk pótkárfelvételt, de semmi választ nem kaptunk. Telefonon azt mondják, hogy átszervezés van.
Kérdésem az lenne, hogy jelen esetben beperelhető-e a biztosító pl. mert félreinformáltak (azért fizettük ki az üveget, mert biztosra mondták, hogy meglesz a fedezeti igazolás), ill. magas költségekbe „vertek” minket? (Telefonköltség, vonatozási költség, idegeskedés, stb.) Illetve, mit lehet tenni, hogy egyáltalán a beinvesztált összeget visszafizessék?