Társasház


Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.02. 07:26

Az "elismerés" nem elegendő; igazából tartozásátvállalásra van szükség, de az csak akkor érvényes, ha a kötelezett - itt a lakás tulajdonosa - és a jogosult - itt a társasház - is elfogadja. Én nem fogadnám el.

bacillus # 2006.11.02. 06:36

Akkor, ha a lakó elismeri, hogy a fizetési kötelezettség az övé, és a jövöben egy általa aláírt fizetési ütemezés szerint kiegyenlíti a az elmaradt közösköltséget, ez lehetőséget ad a rajta történő behajtásra?
Mert kötöttem ilyen megállapodásokat, amit alá írtak.
Előre is köszi. Gábor

_Lala_ # 2006.11.01. 18:47

Érdekelne az albérlőtől, lakótól (nem azonos a tulajdonossal) milyen esetben lehet, lehet e a közösköltséget behajtani.

A bérlő a tulajdonossal (haszonélvezővel) van szerződéses viszonyban, a társasház pedig a tulajdonostól (haszonélvezőtől) követelheti a közös költséget.
A bérlő és a tulajdonos közti szerződésben rendelkezhetnek úgy, hogy a bérlő köteles a közös költséget fizetni, ez alapján azonban csak a tulajdonos követelheti a bérlőtől a közös költséget, a társasház nem. A társasház alapesetben csak a tulajdonostól követelheti, aki nem háríthatja el a fizetési kötelezettségét azzal, hogy a bérlőtől követelje a társasház.
Ha azonban a bérlő a társasház felé is elismeri a fizetési kötelezettségét, akkor ez annyiban változik, hogy a társasház akár a bérlőtől, akár a tulajdonostól követelheti (egyetemlegesen, azaz akin be bírja hajtani, azon) a közös költséget.

ObudaFan # 2006.11.01. 15:18

Lehet. Nem árt, ha az SZMSZ előírja e célból, hogy a tulajdonosok az esetleges bérlőik adatait jelentsék be a közös képviselőnek, és hogy a bérlő által ki nem egyenlített tartozásért a tulajdonos felel.

bacillus # 2006.11.01. 14:37

Érdekelne az albérlőtől, lakótól (nem azonos a tulajdonossal) milyen esetben lehet, lehet e a közösköltséget behajtani.
Köszönettel bacillus