Mikor van vége a nyomozásnak?


Lhotse # 2007.01.15. 16:40

No igen, ez eddig ok. De! Az indoklás úgy szól, hogy a határidő lejártakor a nyomozás eredményétől függően!!! vagyis utána!!! kerül sor megszüntettésre (mégse szűnik meg automatikusan?!?) vagy vádemelésre. Tehát az ügyész még gondolkodhatik rajta? Egyébként az iratok megérkezésétől 30 napig, ami meghosszabbítható egyszer 60 nappal... Tehát értsük úgy, hogy 2 év 90 nap a vádemelés/megszüntetés határideje? Szerintem itt jogbizonytalanság van, nem is akármekkora, ezért várnék még további véleményeket, tapasztalatokat, esetleg hivatkozásokat is!

Dr. Attika: Amúgy szerintem a mi megközelítésünk az egészséges. De nem ez a gyakorlat. A jelek szerint. :(

Dr.Attika # 2007.01.15. 14:21

Már megint elment egy válasz. Érdekes a Be. törvény javaslat miniszteri indoklása a 176.§-hoz:
".... ha a nyomozás meghatározott személy ellen folyik, a meghosszabbítás legfeljebb a személy elleni büntetőeljárás megindításától számított két évig terjedhet. Ezzel a rendelkezéssel a törvény a nyomozások elhúzódását megakadályozó abszolút határidőt határoz meg. A határidő lejártakor a nyomozás eredményétől függően vagy vádemelésre, vagy a nyomozás megszüntetésére kerül sor."

Az indoklásból is kitűnik, hogy vagy vádemelés, vagy megszüntetés. Ebből is következik az, hogy a nyomozás a vádemelésig tart. Az abszolút határidő meg azt jelenti, hogy ott vége a nyomozásnak.

Lhotse # 2007.01.15. 13:42

Az ügy egy kissé összetettebb. Az elsőrendűnél van ez a helyzet, az én ügyfelem egy kissé később szerepel a vádiratban :), csak hosszabb lett volna kifejteni. Egyébként az elsőrendű "sorsa" kihat a védencemre is...

Attól tartok, innen már visszapattant az elsőrendű, az alább kifejtett okok miatt.

Dr.Attika # 2007.01.15. 13:36

Indítványoztad a Be. 267.§ (1) bek. j.) pontja szerinti megszüntetést?

Lhotse # 2007.01.15. 13:32

Na ja, az ügyészség (és tényleg, egy ügyész ismerősöm is ezen az álláspontom van, bár jogszabályhelyet nem tudnak...) azt mondja, hogy vége akkor van, ha az iratokat az ügyészség átvette. Vagyis éppen "időben"...

Ugyanakkor nekem is elfogadhatóbb lenne a vádemelés időpontja.

Na most kíváncsi leszek, mihez kezd a bíróság a dologgal...

További tippek, tapasztalatok? (Úgy hiszem, az ügy nem egyedülálló.)

Dr.Attika # 2007.01.15. 13:26

No eltünt a válaszom. Mégegyszer. A két év elteltével a nyomozás automatice megszünt, mert kétévig hosszabbítható- kivéve ha védői, terhelti bizonyítási indítványt terjesztenek elő iratismertetéskor. Ha megszünt a nyomozás a vádemelés előtt, akkor a vád nem törvényes, mert olyancselekmény miatt emeltek vádat, ami miatt nem nyomoznak. A 176.§ (2) bek. azt is jelenti, hogy ha a két éven túl is nyomoznak, akkor a 190.§(1) bek i.pont szerinti megszüntetésnek van helye, ami nem lehetőség, hanem kógens rendelkezés. Itt vita tárgya lehet a (3) bekezdés rendelkezése, de érved- érvem?- mellett szól, hogy a két év eltelte nem két hónap, hanem az elteltét követő nap.

Lhotse # 2007.01.15. 12:43

Akkor a probléma a következő: Védencem ellen 2004. június eleji kihallgatásával (gyanúsítotti!) kezdetét vette a nyomozás. Nyomoztak nyomozgattak, majd 2006. májusában iratismertetéssel vége. Iratok 2006. június elején (éppen a kétéves határidő előtt!) be az ügyészségnek. Az ügyés augusztusban vádat is emelt. Nos ezek után, törvényes-e a vád. Tudom, nem szerepel a határidő-túllépés a törvényes vád szempontjai között, a késedelem az ügyész fegyelmi felelősségét veti fel. (Az ügyészség szerint.) Szerintem azonban ez a két év egy szigorú, garanciális, alkotmányos és nemzetközi szerződésekkel is biztosított joggal függ össze, ahol illene a határidőt komolyan venni. Vagyis az eljárást meg kellett volna szüntetni... Nem? Az ügyészség és a bíróság szerint nem. Hülye vagyok?

Dr.Attika # 2007.01.15. 11:58

Szerintem pedig a vádirat benyújtásakor ér véget a nyomozási szak. pontosan ahogy írtad az ügyész az iratok hozzáérkezése után még egy sor nyomozati cselekményt végezhet. A vádemelés után ő is egyenrangú fél. Nincsennek plusz jogosítványai.

Lhotse # 2007.01.15. 10:46

Kollégák segítsetek! Az ügyészség szerint akkor, ha az iratokat megkapja az ügyészség. Szerintem a vádirat benyújtásával, vagy a vádemelés "elhatározásával", hiszen az ügyészség is nyomozhat az ügyben...