Sürgős kérdés(ek).


Tamás123 # 2008.01.19. 15:05

ObudaFan!

Köszi szépen.

Továbbá még azt szeretném megkérdezni, hogy:

Feljelentettem a feleségemet kiskorú (közös gyermekünk) veszélyeztetése miatt.

Melyik Rendőrkapitányság illetékes vizsgálni?

A feleség állandó vagy tartózkodási lakcíme szerinti
A gyermek állandó vagy tartózkódási lakcíme szerinti?

Össze-vissza vannak bejelentgetve, tehát a fenti négy verzió közül hol fognak nyomozni? Nekem sem mindegy 100 km-t utazgatni.

ObudaFan # 2008.01.19. 09:52

Tamás123!

Szerintem felfüggesztett.

Kis szerencsétlen2 # 2008.01.18. 18:58

A felfüggesztett szabadság vesztés pedig állítólag súlyosabb mint a közmnka (ha jól emlékszem)? :) Mondjuk szerintem az csak papíron igaz, ha igaz, mert amúgy a közmunka jóval súlyosabb büntetés, felfüggesztettnél meg csak megkell húznod magad ennyi.

http://img228.imagevenue.com/img.php?…

Tegnap, vagy tegnap előtt (nem tudom pontosan összefolynak a napok), kaptam megint egy levelet, amiben három oldal volt, az egyiknek a kitakart változata látható a linken.
Van megint benne pár érdekes rész pl:

"...történhet intézkedés arra, hogy az elítélt változtasson hozzállásán, folytassa büntetését, esetleg számára a bíróság új munkahelyet jelöljön ki."

Mi az az intézkedés amivel ráveszik az embert, hogy változtasson a magatartásán ? :)
Beígérik neki, a dutyit ? :) A beígérésen már túl vagyunk...

Mikor jelöl ki új munkahelyet ?

Azthiszem anno elfelejtettem megkérdezni: Mindenkinek, aki nem dolgozik, és jelenleg nem is tanul, azt írják be hogy munkanélküli? Anyagi helyzetétől függetlenül? Mondtam a PFnek, hogy nem dolgozom, a tanulmányaimat pedig felfüggesztettem, de a munkaügyi központtal sem vagyok kapcsolatban mivel nem keresek állást, nem kell a segélyük sem, nem kopik fel az állam, és hogy van havi bevételem pl bérleti díjból. Erre beírja, hogy munkanélküli... vagy nem lehet odaírni valami megjegyzést, hogy passzív munkanélküli aki nem is keres állást ? Régen volt olyan, hogy háztartásbeli, vagyszabad foglalkozású? Mert kissé iirtál ez a munkanélküli megnevezés, hogy őszinte legyek :)

A tájékoztatóban nincs benne, hogy munkaruhát magamnak kellene biztosítani, de a PF ezt mondta. Mgkérdeztem tőle, hogy mi a helyzet munkahelyi baleset esetére ha pl eltöröm a lábam vagy valami, akkor azt mondja hogy munkaviszonyom ugyan nincs a munkáltatóval, de kártérítést kapok :)

Tamás123 # 2008.01.18. 17:49

Köszi szépen ObudaFan!

Az nem számít, hogy egy éven belül két alkalommal követte el a testi sértést, garázdaságot és kiskorú veszélyeztetést?

Valójában meglepett, hogy "csak" felfüggesztettet mondtál.

Félre ne érts, nem a pasi lecsukatása a célom, hanem a gyermekemtől való eltávolítása.

ObudaFan # 2008.01.18. 17:40

Jó eséllyel egy felfüggesztett szabadságvesztést.

Tamás123 # 2008.01.18. 11:38

Sziasztok!

A kérdésem nem sürgős, nem találtam idevágó altémát.

Rövid leszek.

Most jövök tárgyalásról, a feleségem élettársát könnyű testi sértés egy év próbaidőre bocsátást kapott. Tehát ez a per csak a testi sértésről szólt, bűnösnek találták.

Ugyanebben az ügyben folyik a rendőrségen a nyomozás, még garázdaság és kiskorú veszélyeztetése ügyben is, ugyanis az élettárs az iskolához közel, több szülő és gyermek, köztük a fiam szeme láttára támadt rám egy rúddal.

Továbbá: Egy év múlva, az általános iskola épületében néhány szülő és gyermek, köztük a fiam szeme láttára ököllel leütött. Ezen eset kapcsán is feljelentést tettem testi sértés, garázdaság és kiskorú veszélyeztetése miatt, ezügyben is folyik a nyomozás a rendőrségen.

A fentiek igazak, megtörténtek, tanúk, látlelet, stb.

A kérdésem az lenne, ha a fenti dolgok bizonyítást nyernek a rendőrség, bíróság előtt, akkor a mai napon hozott egy év próbaidőrebocsátásból (mondom, ez csupán a testi sértés tárgyalás volt) mire számíthat az elkövető?

Természetesen körülbelüli választ szeretnék kérni, a fentiek igazak, megtörténtek és tételezzük fel, hogy a bizonyításuk is sikeres lesz.

ObudaFan # 2008.01.09. 17:18

A pártfogó felügyelő dolga ellenőrizni a nyilvántartást, és a pártfogó felügyelő felé a munkahelynek folyamatos jelzési kötelezettsége van.

monalisa1 # 2008.01.09. 08:22

Amennyiben egy munkahelyen a jelenléti ív van bevezetve akkor az nem veszhet el.

Ha ez neked kevés, te magad írj nap mint nap egy cetlit: x órától y óráig szorgoskodtál stb., és rendszeresen írasd alá a közvetlen főnököddel, melyre kerüljön rá egy cégpecsét is.

Kis szerencsétlen2 # 2008.01.09. 00:59

Helló!
Tegnap voltam a p.fogónál. ( Hát voltak érdekességek... )

A kérdésemre, hogy kapok e valamilyen igazolást a "munkahelyen" a következő választ kaptam:

Hogy egy könyvben feljegyzik, mindennap, a ledolgozott időt, vagy napot, és azt nekem is alá kell írnom, de kézhez még a teljes idő ledolgozása esetén sem kapok semmilyen bizonylatot.

Akkor ha valami folytán elkavarodik a papír, ha a közmunkára ítéltnek nem adnak bizonylatot, hogy bizonyítja be az igazát ? Egyenesen küldik a sittre?

Amúgy emlékeim szerint tavaly júliusban még úgy szólt a dolog, hogy kézhez kapok mindennap egy aláírt papírt ha lelett dolgozva személyesen általam...

Főlökött # 2008.01.03. 17:29

Tisztelettel

Üdv, BUÉK Mona.

Először is teljes mértékben egyetértek a : "Máskor, bármit is aláíratnak az emberrel, előtte alaposan olvassa el, és ha nem ért vele egyet: vagy nem írja alá, vagy ha mégis, a különvéleményét pár sorban írja oda." idézettel.

De, a helyszínen, ha a kuncsaft nem fogadja el, az eljáró közeg által kiszabott büntetést, így a közeg kénytelen szabsértési feljelentést tenni. Ebben az esetben, a helyszínen kiszabott büntetés az alatt, ez alá a szabsértési eljáró előadó nem mehet. Így bizonyítottság esetén, rossz pozícióba kerül, az "elkövető"
Nincs dupla büntetés, mivel az elkövető bizonyítani tudja a bírság befizetését, a csekkel. Egy elkövetett cselekményt, így elbírálták......

Ez a tömör véleményem....

----------------
  • Löki
személy 0001 # 2007.12.23. 19:42

Értem, és köszönöm a válaszokat

monalisa1 # 2007.12.23. 19:20

Ahogy ObudaFan alant írta: egyazon szabálysértés miatt nem lehet valakit kétszer is büntetni. Elképzelhető, hogy volt egy kisebb szabálysértés amit megúszott ama bizonyos 5e Ft helyszíni bírsággal, és előfordulhat, hogy a rendőr valami egyéb más okból külön még fel is jelentette, ugyanakkor ennek esetleges szabálysértési tarifáját összegszerűen soha nem a helyszínelő rendőr "szabja" meg. Szóval egy kicsit még ne örüljön a barátod (...), mert lehet, hogy a rendőrhatóságtól pár hét/hónap múltával érkezik egy szabálysértési határozat + újabb csekk mellékelve hozzá. (Azért ezen utóbbinak kicsi a valószínűsége.)

Máskor, bármit is aláíratnak az emberrel, előtte alaposan olvassa el, és ha nem ért vele egyet: vagy nem írja alá, vagy ha mégis, a különvéleményét pár sorban írja oda.

személy 0001 # 2007.12.23. 18:45

monalisa1

Azt láttam, hogy válaszoltak, csak kiegészítettem, hogy pontos legyen. Tehát ez elvileg ami történt az egy eljárásnak számít, és akkor elvileg csak azt az 5e Ft-ot kell befizetnie, ugye?
És köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2007.12.23. 18:19

személy001,

alant ObudaFan már megválaszolt a feltett kérdésedre.

monalisa1 # 2007.12.23. 18:17

Kis szerencsétlen2

Majd' minden második-harmadik embernek van ritkább-gyakoribb ritmuszavara - attól még megvan. Gyógyszerrel karbantartható.

személy 0001 # 2007.12.23. 15:02

Üdv

Először a rendőr a barátommal aláíratott egy 80e Ft-os papírt, majd azt eltette, de a barátom nem kapott róla semmiféle másolatot vagy ilyesmit. Majd megkérdezte a rendőr, hogy minek örülne jobban? helyszíni bírságnak vagy feljelentésnek, erre ő válaszolt, hogy ha helyszíni bírságot addna az jobb lenne, és a rendőr erre adott egy 5ft-os csekket meg még egy zöld papírt is mellé.

ObudaFan # 2007.12.23. 10:19

személy!

Ugyanazon szabálysértés miatt egyszerre nem lehet feljelentést is tenni és helyszínit is kiszabni. De ha már több, elkülönült szabálysértésről van szó, akkor lehetséges az egyikért ezt, másikért azt.

ObudaFan # 2007.12.23. 10:17

A pártfogó felügyelő kizárásáról a bv. bíró a következő esetekben határoz: nem lehet p.f.

  • aki az ügyben mint terhelt, védő, továbbá mint sértett, feljelentő vagy mint ezek képviselője vesz, vagy vett részt, valamint ezek hozzátartozója,
  • aki az ügyben mint bíró, ügyész vagy nyomozó hatóság tagja járt vagy jár el, ezek hozzátartozója, valamint az ügyben eljárt vagy eljáró bírósággal, ügyészséggel, nyomozó hatósággal alkalmazotti vagy szolgálati viszonyban lévő személy,
  • aki az ügyben tanúként vesz, vagy vett részt,
  • akit az ügyben szaktanácsadóként vettek igénybe,
  • akitől elfogulatlan vélemény egyéb okból nem várható.

Mivel a bv. bíró úgyis meghallgatásod után dönt, te is be tudod mutatni a pártfogó felügyelővel átvetetett iratot.

Az nyilván orvosszakértői kérdés, hogy milyen vizsgálat szükséges. Ha tényleg 24 órás megfigyelés kell, akkor az lesz.

ObudaFan # 2007.12.23. 10:00

vaiatehi!

Az eladó illetéket nem fizet, csak a vevő. Az szja mértéke attól függ, mikor vetted az ingatlant, és mennyiért.

vaiatehi # 2007.12.23. 09:46

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Az a két kérdésem lenne, hogy ha 2008-ban eladom a tulajdonomban levő ingatlant (ház és kertrészlet is), akkor egy 20 millió ft-os eladásnál mekkora illetéket és adót kell fizetnem?
Az ingatlanon jelenleg van egy 6,5 millió ft-os jelzálog, azt ki kell fizetnem egy banknak, a maradékból másik, használt lakást vennék teljes egészében!
A választ amennyiben megküldenék, a "besnyoi.gabor@freemail.hu"emailcímre is küldhetnék!

Köszönettel és Tisztelettel

Kis szerencsétlen2 # 2007.12.23. 00:46

"Ha a pártfogó nem teszi meg az indítványt a bv. bíró felé, azt te is megteheted. A szakértő díját egy IM r. szabályozza. A szabadságvesztésre változtatásról csak akkor lehet szó, ha megtadadod a munkavégzést. Ha alkalmas vagy valójában a munkavégzésre, akkor ez a "kötekedés" megtagadás is lehet. Ha nem, akkor nem. A pártfogó felügyelő a szükséges mértékig a büntetőügy irataiba betekinthet."

Másik pártfogó kérésére vann lehetőség ? Vagy csak akkor ha elfogultságot jelent be az ember és azt indokolni is tudja? (Amúgy itt mindössze három darab pártfogó van ) :)
A munkavégzés megtagadásáról neki írást kell tudnia bemutatni ugye? Mert ha nem akkor kitolásból azt is megcsinálhatja, hogy mondjuk nekem azt mondja, hogy a bv bírónak elküldi a kérvényt az orvosszakértői vizsgálat kérésére, de valójában meg azt jelzi neki, hogy a munkavégzés meglett tagadva, és semmilyen kérvényt nem küld. Mivan, akkor ha a pártfogónál megjelenő személy nem ír alá semmit ? Sem a megtagadást ,sem egyéb dokumentumot?

Ami igazán érdekes kérdés: Látható a lentebbi leleteken ugye hogy a holter monitoros EKG vizsgálat alatt akadt ritmusszavar. Na most ugye amin voltam ioszi vizsgálaton, annál még a háziorvosi vizsgálat is alaposabb, meghallgatta, a tüdömet, a szívemet, aztán ennyi volt. Azonban egy ritmusszavar a nap bármely pontjában jelentkezhet, tehát az ioszi orvosának, minimum 24 órás megfigyelést kellene végeznie ,mert azt ott egy helyi vizsgálattal nem tudja megállapítani. Ilyenkor beutal, vagy mit csinál?

személy 0001 # 2007.12.22. 19:12

Üdv
Lenne egy olyan kérdésem, hogy miután valakinek kiszabtak a helyszínen 80e Ft-os büntetést, tehát a rendőr feljelentette, (elvileg nem szabhatott ki ekkora helyszíni bírságot) akkor az lehetséges , hogy még mellé add egy 5e Ft-os helyszíni bírságot is? Mások azt mondták, hogy ha kap egy helyszíni bírságot, akkor az eltörli a feljelentést.
Előre is köszönöm a válaszokat.

jogiforumer # 2007.12.22. 15:32

Derűs napot.

Vásároltunk itthonra két játékprogramot, és az egyik játékprogram magyar nyelvű kézikönyvében a 23. oldalon a felhasználói feltételeknél, amit itt szoftverlicensz megállapodásnak neveznek ez áll:

"TILOS A PROGRAM:
-
-

  • A program részének, vagy egészének másolása, vagy a programhoz kiadott anyagok másolása"

Ezek szerint megvan tiltva, hogy a felhasználó a megvásárolt szoftverről egyetlen darab biztonsági másolatot is készítsen? Régebbről úgy emlékezek, hogy a magyar törvények megengedik, hogy bármelyik vásárolt szoftverről a vásárló, az eredeti adathordozók kímélése okán, egyetlen darab biztonsági másolatot készítsen.

Bár azt írja a kéziköny, hogy 90 napos korlátozott garanciát vállalnak, de a játék közben a lemezt bekell helyezni a meghajtóba, ami ugyebár én úgy gondolom, hogy az adathordozó kopásával, sérülésnek fokozott veszélyével járhat.

Mi a helyes cselekedet az ilyen esetben? Mi az irányadó, a szoftverlicenc mely valószínűleg csupán az angol változat a cég által magyarra fordítatott verziója, vagy pedig van más idevonatkozó, és kötelező érvényű magyar jogszabály?

ObudaFan # 2007.12.22. 10:26

Kis szerencsétlen!

Ha a pártfogó nem teszi meg az indítványt a bv. bíró felé, azt te is megteheted. A szakértő díját egy IM r. szabályozza. A szabadságvesztésre változtatásról csak akkor lehet szó, ha megtadadod a munkavégzést. Ha alkalmas vagy valójában a munkavégzésre, akkor ez a "kötekedés" megtagadás is lehet. Ha nem, akkor nem. A pártfogó felügyelő a szükséges mértékig a büntetőügy irataiba betekinthet.

ObudaFan # 2007.12.22. 10:22

A hagyaték értékének erejéig szó lehet öröklésről.