letöltés - szerzői jog - büntetőügy


demmyboy # 2008.10.17. 12:44

Ma felhívtam a MAHASZT.Mondtam,hogy én csak 1 alkalommal szeretnék bulit csinálni legálisan,a laptopomon lévő hanganyagokból.Felvilágosított,hogy akkor is ki kellene fizetni egész évre(80e Ft+ÁFA).Mit képzelnek ezek???Ilyen hogy létezhet? Azt mondta az illető,hogy akkor vegyem meg az eredetit,és akkor nem kell semmit fizetni.Hát persze...És ha az mp3-akat az előadó hivatalos honlapjáról szedem le? akkor mivan? akkor is illegális? mert azután nem néznek utána,csak azt nézik,hogy fizettem-e vagy nem....Tiszta szar az egész.Na meg 25000 db mp3-at nem tudok beszerezni eredeti audio lemezeken....Főleg a régi zenéket nem.Ez így sehogy nem jó.1 alkalomért meg tuti nem fizetek 80 ezer FT-ot+ÁFA-t.Ha meg pont ellenőrzés lesz,akkor megmondom,h nem az enyém a laptop...És akkor sztem nem is foglalhatják le.Vagy pedig van egy ismerősöm,aki egy clubban játszik.Ő fizet jogdíjat,és majd azt mondom,hogy az övé a laptop.Ez jó megoldás?

demmyboy # 2008.10.18. 12:00

na erre már nem ír senki semmit :D Minden törvény szar.Egy ember hozta létre a törvényeket,saját magának,és azzal kell élni mindenkinek.Ez az egész egy nagy szarság!!!!!

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.10.19. 11:27

Átolvastam az egész topicot és nagy zavar van a fejemben.
Torrentezni csak otthoni használatra is eleve bűncselekmény?

Másik téma:
IP-cm lenyomozhatósága. Tényleg jó kérdés, hogy a szolgáltató nyilvántarthatja-e, na és a másik, hogy mégis hogy bizonyítok én bármit, ha heckerek valóban képesek az én IP-mel ökörködni a neten? Merthogy ez lehetséges, semmi kétség, van egy nagyon jó informatikus ismerősöm, aki olyanokat csinál, hogy ha nem látnám, nem, hinném el. (csak egy apróság: simán küldött a szemem előtt az én emailcímemmel levelet saját magának, és valóban ott volt az elküldöttek között amikor megnéztem, pedig nem én küldtem, az IP-címet egy emailből pedig kb 10 sec alatt kiszedi vagy manipulálja).

Röviden: megoldható valóban az, hogy nyom nélkül valaki az én IP címemmel akár bűncselekményt is elkövet, én pedig még csak nem is értesülök róla? Csak majd ha jönnek értem? :)

Főlökött # 2008.10.20. 15:59

Tisztelettel

Benccce a válasz igen is és nem is.

Technikai részleteket nem ecsetelném itt, sem senkinek. Létezik egy szolgáltatói szerver és létezik egy szervernapló. Létezik egy saját IP cím ( szolgáltatója válogatja ) és létezik egy szolgáltatói IP cím is.
Olyan is létezik, hogy fiktív IP címen dorbézolok, fiktív helyról, lenyomozhatatlan, de ezt még annyira sem kívánom részletezni.

Összefoglalva, lehetséges más IP címén való dorbézolás, de az az IP cím gazdájának enyhe kellemetlenséget okoz, míg a szolgáltató általi megkeresés - válasz alapján tisztázza magát. Rendszerekbe történő behatolás lehetséges ( már láthattuk nem egyszer ), de az bűncselekmény és nyomot hagy, hiába használ más személy IP címét. Még valami regisztrálásra kerül a naplóban és máshol is, melyről aztán tényleg nem nyilatkozom, ami alapján egyértelműen beazonosítható a számítógép, így a személy is.

Torrentezéssel kapcsolatban : ha illegálisan másolt, illegális programot letöltök, majd azt visszatöltöm, hogy más is le tudja tölteni, azzal nem csak rendelkezem a gépemen ( adatokkal-programmal ), hanem forgalomba hozom, mégha anyagi ellenszolgáltatás nélkül is. ( hozzáteszem, hogy az ellenszolgáltatás az, hogy a visszatöltés nélkül nem jutnák hozzá a letöltött programhoz )

------------------
  • Lökött
mihist4 # 2008.10.24. 06:11

Üdvözlet!

  • Egy "szerzői joggal védett", ábrás termékeim voltak eladásra, melyeknek az összértéke 12.800Ft. A beszerzés előtt én úgy tudtam jogtiszta a dolog, de később kiderült nem az. Az eset nemrég történt, még nem kaptam semmit, csak utána olvastam, és ha minden igaz ebben nincs szabálysértési határ, tehát 1Ft esetén is büntetőügy. Ez utóbbi a kérdésem is, azaz 1Ft esetén is pénzbüntetés (közmunka, max 2 év), ujjlenyomat, fénykép, priuszra számíthatok? Kicsit erős ez, nem?
  • Hogyan lehet elérni, hogy szabálysértés legyen?
  • Mi a büntetési gyakorlat, ha a vám nyomozóhivatala folytatja le az eljárást?
  • Ha nem "rajzfilmes" termék lenne, hanem pl. adidas, akkor csak "árú hamis megjelölése" lenne a vád? Ami 100eFt alatti értékhatár alatt szabálysértés.

A válaszokat előre is köszönöm.