Számítógép lefoglalása - szerzői jog megsértése


Stage # 2008.02.20. 00:35

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Kezdő vállalkozásomhoz vásároltam két szervert, és elhelyeztem egy szolgáltatónál budapesten széles sávú belföldi kapcsolatra.

Az egyik számítógépen egy fájlcserélő közösség oldala futott, a másik ettől teljesen fügetlen gépen pedig a magam dolgai, alapítványok weboldalai, magánszemélyek, vállalatok oldalai.

Tudomásom szerint ma Magyarországon, a fájl indexelés nem ütközik törvénybe és védhető, hiszen digitális tartalom nincs a gépeken, csak linkek az esetlegesen szerzői jogot sértő anyagokhoz, ez még önmagában nem bűncselekmény, főleg mert nem is én helyezem el a linkeket, legfeljebb tudtam róla hogy ott van és bűnsegéd vagyok. 2007 -ben elvitte a rendőrség mindkét szerverem szerzői jogok megsértésének alapos gyanúja miatt.

Röviden elmondanám hogy volt mert nagyon furcsa dolgok történtek. Tehát a rendőrség kiment a szolgáltató székhelyére, és ott egy már meglévő lefoglalási határozat alapján megkezdték a házkutatást, és felszólították a cég dolgozóit hogy a gépeket adják át.

A lefoglalásnál informatikai "szakértő" volt jelen, aki lement a szerver terembe, leszedte a gép oldalát, látva hogy jól meg vannak tömve a gépek merevlemezekkel, azt mondta a hatóságoknak, hogy a gépeken szerzői joggal védett filmek vannak, és a gépek RAID technológiával egymásba vannak kapcsolva, és a nevemen lévő összes gépet el kell vinni.

A gépeket a szakértő nem kapcsolta monitorra, csak levette menet közben az oldalát, ergo nem állapíthatta meg teljes bizonyosságal hogy a gépek egymással összefüggésben működnek, ezt több független informatikai szakértő megerősítette nekem szóban. Amit mondott a lefoglalásban résztvevő "szakértő" teljesen nonszensz, hiszen még életemben nem láttam raid-be kötött gépet, és nem is ismerem a technológiát, annyit tudok róla, hogy FTP szervereken RAID-be kötik a merevlemezeket, hogy a szakértő ne tudja olvasni a HDD tartalmát, és ne lehessen az illetőre bizonyítani semmit. (Olvasható csak tudni kell a helyes sorrendet)

A lefoglalást megelőző hét nappal, minden a gépen található adatot letöröltem, mert új hardware-k kerültek a gépbe, új operációs rendszer kellett rá.

Az adatmentés egy itthoni merevlemezről lett visszamásolva a szerverekre, köztudott hogy egy egyszerű ADSL feltöltéssel nem lehet, vagy feltűnően hosszú idő a gépekre feltölteni nagyobb állományokat egy avi fájl 700MB körül van 1-2 óra mire ez felmegy, tehát észrevettem volna, ha bármely "ügyfél" mappájában olyan dolgok vannak, amiknek nem kéne ott lenni, ergo fel sem töltöttem volna.

A gépeimet kihallgatás és vádemelés nélkül, fél éve nem adják vissza. A lefoglalási jegyzőkönyv 1 darab adathordozó lefoglalását rendelte el, nem két majd fél milliós gépet kompletten. A lefoglalásban résztvevő szolgáltató nem élt panasszal a gépeim lefoglalása ellen, ügyvédre meg csak a 8 napos határidő elteltével volt pénzem.

Érdemes talán tudni hogy a merevlemezeket nem őrzik eredetben, nem másolták le a helyszínen, és írható adathordozókról van szó, tehát bármi rámásolható, akár olyan is amiért megbüntetnek, vagy reflexből börtönbe csuknak.

Írtunk az ügyvédemmel több helyre panasz leveleket, melyben kérjük a gépek kiadását, és csak az adathordozók megőrzését.

A rendőrség a panaszt egy kis tájékoztató levélben elutasította, azzal hogy majd a Be. 155.§ (1)-(8) szerint fognak eljárni a gépek kiadását illetően, vagyis majd visszadják ha jónak látják.

Írtunk a ORFK-nak is egy levelet, kivizsgálták a dolgot, szerintük is teljesen rendben van az, hogy évekig keresnek olyas valamit ami sosem volt a gépen, legfeljebb a linkje. Beállnak a szakértő mögé aki egyértelműen szándékosan félrevezette a hatóságot.

Megkerestük a kerületi ügyészséget is, hogy legyenek kedvesek lassan visszadni a tulajdonom, hiszen ha nincs vádemelés, akkor felesleges ott tartani a gépeimet. Az ügyészség a kérelmet ill. panaszt elutasította szintén azzal, hogy egy megbízható szakértő volt jelen, kinek szava szent, a gépek RAID-ben működtek, egymással összeköttetésben és nem fordítva, ahogy a valóságban. Tehát a panaszt elutasították.

A kérdésem a következő lenne:

Van valakinek ötelete esetleg, hogy hogyan lehetne kiszabadítani a gépeket a rendőrség raktárából? :)

e-Vita # 2008.02.20. 06:04

Stage, sajnos nem tudok semmi biztatót mondani: ha esetleg elolvasnád a szorimat ( http://e-vita.blog.hu/…omor_gyonyor ) , melyben szintén IT eszközök lefoglalása az egyik fő vonulat, te magad is láthatod: a jogszolgáltatás azt csinál, amit akar. Én 1 év után - kemény harcok árán kezdtem visszakapni a cuccaimat, és még csak most, másfél év elteltével kapom vissza az utolsó adagot (cd, dvd-k), úgy, hogy a gépemet idegennek (a volt lakótársnak) adták ki, ill. idegentől kobozták el előbb, és csak mert nem nyugodtam ebbe bele, hát végül mégiscsak visszakapok mindent. Csak lassan. És kellett érte harcolnom foggal-körömmel. Közben vennem kellett egy másik gépet, mikor láttam, hogy évekig se adják vissza. És más esetekben is hasonlókat hallottam.

Tehát sztem írásban mondjuk havonta adj be kérelmet újra és újra, mindent dokumentálj, jegyezz fel (szóban ne higgy senkinek) minden eshetőségre, és majd valamikor valószínűleg visszakapod a dolgaidat. Amikor majd vagy megunják, vagy ilyesmi. Mert maguktól nem lépnek az ügyben, hiszen nekik nem sürgős.

Hm. És lám: még jó, hogy én nem dobtam ki pénzt ügyvédre, hiszen az se tud többet tenni, mint amit magunk megtehetünk, viszont ő sokkal több pénzért hányja a borsót a jogszolgáltatás áthatolhatatlan falára.

e-Vita # 2008.02.20. 06:11

Ja és még: a cd, dvd-ken semmi jogsértő anyag nem volt, mégis elkobozták, és még csak nem is tőlem, az egy szem vinyón találták meg az egy szem fekete WinXp-t, mégis az egész gépet, és a másik vinyót is lakat alatt tartották. Miért? Csak. Mert nekik úgy volt az egyszerűbb.

Tehát még ha a szakértő netán meg is állapít valamit, attól még az ügyész szabadon összekutyválhat mindent.

És hát ugye, a lefoglaláskor nincs tartalomjegyzék (DIR) az adathorozók tartalmáról, igaz? Nem tudod bizonyítani, hogy mi volt rajta. Igaz ők se, de hát ők birtokon belül vannak.

így aztán persze, én is féltem, hogy bosszúból a sok maceráért majd olyat tesznek rá, amivel jól bevarrhatnak, végleg hazvághatnak, de ennek ellenére el voltam szánva mindenre. És hát ezt mégse tették meg.

e-Vita # 2008.02.20. 06:22

Ja és még:legoflalási jegyzőkönyvet kaptál legalább? (Mert én még azt se) Jelen voltál a lefoglaláskor? (Mert én nem.)
Követelj mindenképp egy lefoglalalási jegyzőkönyvet, az neked jár. Én is megkapom majd most, másfél év múlva végre!
És: kiderül bármiből is, hogy az a te géped?
Nyomozati szakban van még az ügy? Ügyészség rendelte el a lefoglalást? Ha igen, mindenképp meg kéne tenned: panasznapon/fogadóidőban vagy a rendőrségre, vagy az ügyészségre (netán mindkettőre) oda kéne menned, és jegyzőkönyvbe mondanod, mindazt, amit fontosnak vélsz, leginkább kijelentened, hogy az a gép a tiéd, esetleg a vásárlást bizonyító számlák másolatát is leadni.
És nem tágítani, ha el akarnak hajtani: panasznapon, ha ragaszkodsz hozzá, kötelesek jegyzőkönyvet, de minimum feljegyzést készíteni az elhangzottakról.
Mert nálad is meg lehet az esély arra, hogy a végén nem is a te gépedként fogják kezelni, és nem is neked adják majd ki.
Tehát van mit tenned, bár hosszú harcra rendezkedj be.

Stage # 2008.02.20. 17:21

A te ested egészen más, ott valóban feltételezhető volt a büncselekmény megléte, és jogerős ítélet is született az ügyben. Az én esetbemben nem áll meg a büncselekmény. Vád emelés sem volt, és szerintem nem is lesz soha.

e-Vita # 2008.02.21. 12:30

Stage: szerintem meg sok pontban hasonló.
Vagy pedig nem értem, amit mondasz: miért foglalták le a gépedet?
Házkutatást, lefoglalást szerintem akkor szoktak végezni, ha "valóban feltételezhető a bűncselekmény megléte" - mégha az intézkedést elszenvedő másként is gondolja.

És én hasonlóan látom a két dolgot: a távollétemben, a lakásomban házkutattak, lefoglaltak, többségében az én szám techn. cuccaimat, csak azért, mert együtt laktam valakivel, akiről kiderült, hogy már régebb óta figyeli a rendőrség, mint szorgos pedofilt, aki a hálóról is töltöget anyagokat. Nekem csak annyi közöm volt az egészhez, hogy mit se tudva erről, befogadtam a lakásomba, a 2 gép a net miatt össze volt kötve, slussz.
És továbbra se volt közöm hozzá, csak annyi, hogy sehol nem volt megjelölve, hogy melyek az én cuccaim, és láss csodát, az eljárás végére az én cuccaimat is neki tulajdonították, neki adták ki, tőle kobozták el - azokat is, amiken semmiféle jogsértő anyag nem volt, viszont az én szenzitív (adózási, bankolási, családi, stb.) adataim annál inkább.

Ha úgy vesszük, a te gépeid is "együtt laktak" másokkal, és ezért egy kalapba ömlesztve begyűjtötték a tieidet is. Mert így egyszerűbb a jogszolgáltatásnak, mint külön bíbelődnie azzal, hogy melyik dolognak ki a tulajdonosa, használója.
És etekintetben tökmindegy, hogy szerzői jog sértése, vagy pedofil cselekmény gyanúja forog-e fenn, sőt, hogy mennyire megalapozottan. A lényeg: más sara miatt a te (tiszta) cuccaidnak búcsút mondhatsz hosszabb rövidebb időre, netán végleg.

De nem kell, hogy megfogadd a tanácsaimat - én viszont szivesebben tanultam volna más kárán, mint a sajátomén. De nekem nem volt, aki előtte elmesélje a jogszolgáltatás feneketlen mélységeit. Úgyhogy bocs, hogy szóltam.

e-Vita # 2008.02.21. 12:46

Ja és még: esetemben se volt vádemelés se. (Bár a slendrán bűnjelkezelés, büntetőeljárás következtében minden további nélkül akár még azt is rámsüthették volna, hogy én vagyok a pedofil, és nem is az én drágám. Lehet, ha férfi lennék, tán nem is úsztam volna ezt meg - az ártatlanság mellékes szempont, ha valakit a jogszolgáltatás darálója elkap.)

Viszont azért, mert a pedofil drágámmal szemben csak kb egy (EGY!) év múlva emeltek vádat, ill. hoztak ítéletet, hát emiatt, erre való utalással, és mert a cuccaim az ő tulajdonaként futottak a papírokon, hát nem juthattam hozzá én se addig a cuccaimhoz. Sőt azután is csak külön, többmenetes csatározás árán.

Tehát én csak annyit mondok: tökmindegy, hogy ártatlan vagy-e, vagy nem, ha másvalaki magával ránt ártatlanul, gyanútlanul a jogszolgáltatás ingoványába, onnan kikerülni nem kis feladat.
De nem kell elhinned, ha nem akarod.

Stage # 2008.02.22. 05:03

Félre értesz. Elmagyarázom mire gondoltam.

Tehát, valaki ellen eljárást indítani úgy hogy tudjuk hogy nem csinált semmi rosszat, elég kritikán aluli dolog. A rendőrségnek az a dolga hogy feljelentés alapján eljárást indítson, ezért kapják a fizetést, csak most olyan bűncselekmény után folyik a nyomozás ami nincs is. Főként mert még bíró soha nem mondta Magyarországon hogy a INGYENES fájlcsere bűn.

Én azt próbáltam érzékeltetni, hogy a lakótársad sunyizott, biztosan megkapta érte a megfelelő büntetését. Figyelték, tudták hogy rosszat csinál. A te géped azért vitték mert feltételezhető volt, hogy a te gépedhez is oda ült a pedofilunk gusztustalankodni, és ráküldték a szakértőt aki meglehetősen kényelmesen végezte az adófizetők pénzén a munkáját, ez néhány kirívó esettől eltekintve mindig ilyen lassú.

Szóval a két eset ilyen szempontból ég és föld.

Abban azonban egyetérhetünk hogy a szakszerűség, és a törvények maradéktalan betartása csak az állampolgárok kötelessége, egy hatósági embernél ezek a dolgok nem számítanak egy folyamatban lévő büntetőeljárásban. Olyanok hogy a bizonyíték eredetben megőrzése, a kíméletesség nem fontos eddigi olvasgatásom és tapasztalatom alapján.

kea4 # 2008.02.23. 20:34

JAJJJ! JAJJJ!

És még mondják, hogy Magyarország JOGállam. Csak néhány észrevételt hadd fűzzek hozzá az olvasottakhoz.

  1. RAID. Ez egy technológia, és az égvilágon semmi, de semmi köze nincs sem a tárolt tartalmakhoz, sem a nyújtott szolgáltatásokhoz, sem semmihez. Ha leveszik egy gép oldalát, és látnak benne több (sok) merevlemezt, és esetleg magát a RAID-vezérlőt, akkor sem lehet tudni még ebből, hogy hogyan is működött. A két fő lehetőség: redundánsan, hogy az egyik merevlemez tönkremenetele ne okozzon adatvesztést, vagy párhuzamosan, a nagyobb gyorsaság érdekében. De tök mindegy, ennek annyi köze van a jogszerűséghez, mint annak, hogy milyen gyártóé a lemez.
  2. Nem vagyok jogász, és nem tudom, hogy hivatalosan és elméletileg a fájlcserélés minek számít. Józan (paraszti) ész alapján képviselném azt az álláspontot, hogy az ártatlanság vélelme alapján feltételezendő az ellenkező bizonyításáig, hogy az általad biztosított nyilvántartás (linkek) NEM jogsértő tartalmakat osztanak meg. Ha pedig mégsem, akkor is a megosztó követi el a jogsértést, csakúgy, mintha kiírná neked cd-re. Aminthogy ha egy fórumra (pl. ide) beírok egy anticigányantiszemitagyűlölködőgyilkoldmeguszítást, akkor sem a fórum üzemeltetőjét vonják felelősségre.
  3. Ha a lefoglaláskor nem történt nagyon gondos lezárás (a Te személyes aláírásoddal stb.), akkor a későbbiekben igen nehéz lesz azt (informatikai szempontból legalábbis) bizonyítani, hogy a lefoglaláskor mi volt a gépen. Felteszem, hogy közönséges PC-kről van szó, itt pedig sajna olyan a felépítés, hogy ha valaki a gép fizikai birtokába kerül, a háttértárak tartalmát tetszőlegesen megváltoztathatja, éspedig ezen tevékenység utólagos nyomai nélkül.
  4. Nem vagyok jogász, de nem hagynám annyiban, és kártérítési pert is indítanék a Fakabát Rt. ellen, az okozott kárért és az elmaradt haszonért. Érdeklődj esetleg a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvédeinél, a 2006-os jogsértő "rend"őri eljárásokkal kapcsolatban nyerik a kártérítési pereket.
  5. A jövőre nézve: vedd tudomásul, hogy van egy nagy különbség Magyarország és Japán között (J. a mosoly országa, Mo. meg kész röhej:), és a szervere(i)det üzemeltesd külföldön. Nagymértékben megnő a biztonságod a hatósági túlkapásokkal szemben.

Üdvrivalgással:
KEA.

Főlökött # 2008.02.24. 16:54

Tisztelettel

Nem értem a kérdéseket. A hatóság indít egy eljárást feljelentés vagy saját észlelés ( hatósági eljárás soráni észlelés ) alapján.

Kezdjük az elején :

Észleli, lefoglalja. Nyomozati cselekmény történhet határozattal, vagy halaszthatatlan nyomozati cselekményként, feljelentés - észlelés függvénye.

Lefoglaláskor a lefoglalást szenvedő saját aláírásával hitelesített, öntapadó matricával lezárják a táp csatlakozókat és a szg.-oldalfalát két oldalon. Így nem lehetséges további adatfelvitel-módosítás, a hatóság - vagy más részéről.

Az informatikai szakértő távolítja el a lezárásokat és nézi meg a tartalmat. Így kezdi a szakvéleményét, az szg.-lezárt, lef. szenvedő által aláírt matricákat eltávolítva......

Szakértés tárgya, jogvédett programok másolatainak felkutatása. Van egy csomó forgalmazó, úgy 20-30 körül, s ebbe op. rendszerek, felhasználói és játékprogram forgalmazókat értek. Ha meg van az eredeti programunk, s egy másolatot még felfedez a szakértő, nincs gond. Ha több másolat van, vagy nincs eredeti programunk, akkor bukta. Akkor nincs mit magyarázni.

Stage - javaslom a hatóságnál érdeklődni, a vélemény elkészültéről, s a véleményből ingyen egy másolatot kérni( olvasatomban gyanúsított kihallgatás megtörtént, tanúként 100.-Ft / oldal ). Összeszedni, a szakértő által megállapított jogvédett programokat, majd megjelenni a hatóságnál és ott bemutatni jegyzőkönyvön rögzíteni azok meglétét, majd indítványosni a gépek mielőbbi visszaadását, tekintettel a felmerülő vagyoni hátrányra....stb., amit a hatóságra hárítunk, ha nem kerülnek vissza a gépek, jogos tulajdonosukhoz záros határidőn belül.
Még lenne 1-2 tippem, a visszaadásra, de az nem tartozik a nagy plénumra, legyen elég annyi, hogy eredetben, eredeti helyére kell visszaállítani-visszaadni.....

Összegzés : rendelkezzünk eredeti programokkal, amiket használunk, melyekről 1 másolatot készíthetünk. Teljesen mindegy, hogy honnan szereztük, de beszereztünk illegális programokat, max próbáljuk ki-teszteljük milyen, utána töröljük. Ha tetszik vegyük meg jogtisztán, ha nem tetszett, nem vesztünk a törtéssel. Számunkra nem lesz belőlle probléma.
Én is 7 op. rendszerrel és számos felhasználói pr.-al rendelkezem, jogtisztával. Igo-is kipróbáltam, bevált, megvettem jogtisztán, úgy mint a Destinatort.
Szóval ebben a világban élünk, ezt kell szeretni. Nekem sem kedvenceim a jogvédők, de nincs mit tenni, ez van, beletörődés......

Szóval nagy vonalakban ennyi.

----------------
  • Löki
laci81 # 2010.07.05. 19:30

Hello mindenki!
A Rendőrség nem rég lefoglalta a gépem és jó pár dvd-t cd-t.
A kérdésem az lenne, hogyan kaphatom vissza a magát a gépet persze merevlemezek nélkül. Mi ennek a módja?
Nem akarom, hogy rajta üljenek hónapokig.

Köszi a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.05. 19:58

Pedig nem szokásuk gépet szétszedni. Egészben a bűnelkövetés eszköze, jó eséllyel nem hogy hamarosan, hanem egyáltalán nem fogod visszakapni.

Veloquence # 2010.07.09. 16:21

Kedves laci81!

A gépet az eljárás végén visszakaphatod, amennyiben a rendőrség a nyomozás során bűnjelként rendelte kezelni. Ha így van, akkor a bíróságnak az ítélethozatalkor kötelező rendelkezni a bűnjelekről, ez esetben a gépet elkobozhatják, vagy a tulajdonosnak kiadni rendelhetik. Butaság, hogy soha nem kaphatod vissza. Én a büntetőeljárásban dolgozom és az esetek 90%-ában mindig kiadjuk az ilyen tárgyakat.


Legalább ahhoz a jogunkhoz ragaszkodjunk, hogy egymás közt elpanaszoljuk a bajainkat.

laci81 # 2010.07.09. 17:44

Tehát arra nincs mód, hogy a gépet merevlemez nélkül vissza kapjam az eljárás vége előtt?
És meddig tart egy ilyen szakértői vizsgálat? Hetek, hónapok?

Köszi a válaszod.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.09. 18:11

Azt a butasáogot a Btk. írja elő.
77. § (1) El kell kobozni azt a dolgot,

  1. amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak

Mit dolgozol a "Büntetőeljárásban"? Vezetd a rendőrautót vagy osztod a reggelit a fogdában?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.09. 18:14

A "bűnjel" kifejezést pedig egyetlen egyszer sem használja sem a Btk. sem Be.

Veloquence # 2010.07.09. 18:17

Jaja, pont ezeket dolgozom, naponta felváltva!

Egyébként a bíróságon dolgozom és amennyiben érdekel az ítéletben rendelkezni kell a bűnjelekről és a bűnjelkezelőnek meg kell küldeni bűnjelrendezés miatt. De végül is tényleg, nincs szó Btk.-ban bűnjelről.


Legalább ahhoz a jogunkhoz ragaszkodjunk, hogy egymás közt elpanaszoljuk a bajainkat.

efi99 # 2010.07.09. 18:59

laci81
Ezt már kbs-sel egyszer kitárgyaltuk, szerinte, ha a szekrényben tárolom az illegális cd-imet, akkor a szekrényt is el kell vinni.
Természetesen bőven elég lett volna a merevlemezt elvinni és rácsatlakoztatni egy másik gépre, mivel pl a videokártyával, meg a számítógépházzal pont ugyanúgy nem lehet elkövetni fájlcserét, mint ahogy a szekrénnyel sem lehet megszerezni az anyagokat az illegális cd-kre.

elegant # 2012.02.04. 13:49

Kedves fórumozók!

Érdeklődnék,hogy a tőlem lefoglalt számítógépet amelyen a nyomozás során semmi bűncselekményhez köthető adatot nem találtak és a tárgyalás lezárását követően mint lehetséges bűnjelet kiadásra rendelték el számomra,milyen módon vehetem birtokomba?

Mivel az eljárás során nem találtak rajta semmi terhelő adatot így véleményem szerint nem nekem kellene anyagi költségek árán elhozatnom,vagy ez miként működik jogilag?

Köszönöm

ObudaFan # 2012.02.04. 16:32

Elméletileg kaptál erről tájékoztatást a lefoglalást megszüntető határozatban. A határozat jogereje után 30 napon belül átveheted. Ha nem, megpróbálják értékesíteni, és a határidő letelte utáni őrzési díjjal csökkentett vételárat kapod meg. Ha nem sikerül értékesíteni, a te költségedre semmisítik meg.

Gabicsek # 2012.02.04. 21:24

Érte kell menni, nem fogják házhoz vinni.

.Athos. # 2012.04.04. 18:50

Elvitték a gépemet :(

1 napon hazaértem, és azzal fogadnak, hogy itt voltak a rendőrök, és vittek minden számítógépet.

Szüleimmel lakom öcsémmel együtt. Öcsém gépe televolt illegális dolgokkal, filmekkel, meg nem tudom mikkel.
Öcsém, és én külön, külön szobában vagyunk. És mégis vitték tőlem is.
Holott nálam semmi illegális dolog nincs.
( Már vagy 5 -hónapja elvitték a gépeket, és azóta semmi hírt nem kaptam róla. Pl. mehetek érte, vagy mutassam be a eredeti op -rendszer lemezt, stb...
Mi a teendő ???

Gabicsek # 2012.04.04. 20:50

Érdeklődj telefonon. Lehet, hogy még szakértő vizsgálja őket. Ezek nem szoktak gyorsan menni.

Lance66 (törölt felhasználó) # 2012.07.17. 08:01

Tisztelt fórumozók!

A helyzet, az hogy megjelent a rendőrség az ajtóban mondván, hogy Németországban lefoglaltak egy szervert, amin egy gyerekpornót hosztoló oldal volt, visszanézték a szerver logokat és az IP-khez a szolgáltató segítségével címeket párosítottak. Elvileg a mi címünkről tavaly 6. hó magasságában letöltöttek onnan 1 azaz egy darab videót.

Én már pár éve nem lakok itthon csak haza szoktam látogatni havonta 1-2 alkalommal, de épp én tartózkodtam itt, mikor jöttek a rendőrök és nem csak itthon foglaltak le minden informatikai aszközt, hanem a pesti albérletemből is elvitték az asztali gépem, aminek semmi köze az ügyhöz. Emellett elvitték a 10 éves 6db játék CD-ket, meg pár üres microSD kártyát amiket még telefonokhoz kaptunk..

Ez már egy 30 napja volt és semmi hír a gépekről, amint megérdeklődtem 30 nap áll a szakértő rendelkezésére, hogy bevizsgálja, de megkeresésünkre azt mondták, hogy igazából annyiszor hosszabbítják meg ahányszor csak akarják...

Na most ezalatt az egy év alatt az itthoni laptop többször is újra lett telepítve, de még ha találnának is valamit, akkor sem bizonyítana semmit, mert különböző vírus, vagy egyéb kártevő a felhasználó tudta nélkül is letölthette átjátszhatta a gépen a tartalmat.

A kérdésem az, hogy mi értelme ennek az ügynek egyáltalán?
Nem fognak semmit találni kiírt CD-ken, vagy a gépen, pláne nem a pesti gépemen, aminek semmi köze az egészhez.
Kényük kedvük szerint végtelen ideig benntarthatják a gépeket? Meddig húzódhat el egy ilyen ügy? Van rá lehetőségem, hogy legalább a pesti gépem visszakapjam? Akár adattárolók nélkül is...

A válaszokat előre is köszönöm.

AlexKirályfi # 2012.07.17. 08:48

Édes istenem .... a mai IP-manipulálhatósági világban ez alapján nyomozni, sztem több mint fogyatékosság, de hát mit tudnál tenni? Az a legjobb ebben, hogy aki valóban bűnözni akar, az tökéletesen tudja, hogyan lehet elkerülni a beazonosíthatóságot.

És nincs is semmi papírod a lefoglalásról? Ez így nagyon szar ügy, meg az SD kártyák, CD-k ... Ha meg nem találnak semmit, majd maguk igazolására nehogy mégis rákerüljön valami. Hihetetlen na.

Aztán meg itt a lényeg:
"Na most ezalatt az egy év alatt az itthoni laptop többször is újra lett telepítve, de még ha találnának is valamit, akkor sem bizonyítana semmit, mert különböző vírus, vagy egyéb kártevő a felhasználó tudta nélkül is letölthette átjátszhatta a gépen a tartalmat.”"

Hát igen ... és ha nincs egy nagyon király víruskeresőd, féregírtód stb, igazából a tudtod nélkül követnek el a te IP-dről akármit is. De ha értenek hozzá, még azzal együtt is. Kis vacak, megtalálhatatlan 4 kb-os logoló és egyéb adatátvivő vírusok a tudtod nélkül is megtesznek bármit.

Nekem csak annyi a kérdésem, hogy ismét a mai technikai fejlettség mellett, hogy a frászba lehet egyáltalán ilyen bűncselekményekben nyomozást indítani? Ki hol látja az értelmét? Vagy ez az a kategória, hogy mindegy kit, csak valakit fogjanak?

Lance66, a kérdésed tök jogos, de tudod is rá a választ sztem.
"A kérdésem az, hogy mi értelme ennek az ügynek egyáltalán?”"
Hogy jogilag mi, azt nem tudom, hátha jogász mond rá valamit.
De hogy mind elvileg mind gyakorlatilag egy képtelenség, azt Te magad is tudod. Arra mindenesetre nagyon jó, hogy a semmiért is könnyen bekapsz 1-2 priuszt.