Számítógép lefoglalása - szerzői jog megsértése


zoli1995 # 2015.03.07. 10:59

Sziasztok.Nekem lefoglalták a számitógépem kb 2 hete olyan indokkal hogy tavaj egy vps játékszervert futását akadályoztam.Azt mondták 2-3 hét mire kibizsgálják.2 napja felhívtam őket és annyit mondtak hogy majd a bíró dönt.
Mikor fohom visszakapni?

Dr. Jégember # 2014.10.14. 14:06

Tiszta, hogy ez azután volt lefoglalás megszüntetés, hogy az anyag járt a szakértőnél, hiszen csak azután is lehetett.

Azt mondjuk nem ártana tudni, mi a gyanúsítás tárgya, mert ha a tiltott pornográf felvételek (melyekről megállapítást nyert hogy nincsenek) akkor nincs mitől félni, mert az ügyet előbb-utóbb tényállási elem hiánya miatt meg kell szüntetni.

Ha ugyanebben az ügyben van más tárgyú gyanúsítás is (ettől függetlenül) akkor elkülönítik az ügyeket, ezt megszüntetik, míg a másikat tovább folytatják. Mivel nem tudom annak a tárgyát, így arra nem tudok mit reagálni.

Ha a papíralapú képeken sem szerepel olyan tartalom ami kimeríti az adott bcs. törvényi tényállását, akkor azok lefoglalását is meg kell szüntetni.

Csak érdekességképpen, ha netán valamelyik kép felbukkanna valamely internetes oldalon az idő alatt, míg azok a hatóság birtokában voltak, akkor lehetne egy jó kis "pört" kezdeményezni, meg a bűnjelkezelés szabályosságát firtatni......

Üdv:

Dr. Jégember

boxjean # 2014.10.14. 09:12

Tisztelt DR Jégember
az ügyet még nem zárták le irat ismertetés nem volt pl a nyomtatott fotókat még nem is kaptam vissza csak amik elektronikus adat hordozókon vannak és az ügy ugye erre összpontosított ezek voltak informatikai illetőleg orvos szakértőnél. gyanúsított vagyok csak már ugye nem ilyen tiltott felvételek miatt lesz a vád ha lesz, de érzésem szerint valami biztos lesz most nagy a csend de pontosan azt se tudom mivel vádolnak mert papírt nem kapok telon hívnak ha kellek de ugye ez a tiltott képek már biztosan kiesik hisz bizonyított hogy ilyen nem történt mindenki elmúlt 18.
a lefoglalást megszüntető határozaton annyi van hogy az adatok biztonsági mentése megtörtént lefoglalása továbbiakban nem indokolt. tételes felsorolás és ha 30 napon belül nem veszem át akkor értékesítik.ennyi van a jegyzőkönyvbe.semmi több!!
de mindez már azután történt hogy a hatósági orvos szakértő megvizsgálta a releváns képeket és megállapította mindenki elmúlt 18.
üdv

Dr. Jégember # 2014.10.14. 01:37

Tisztelt Boxjean!

Hivatalosan a nyomozás megszüntetésével egyidejűleg intézkedni kellett volna a bűnjelként kezelt összes tárgy megsemmisítésére is. Lehet, hogy ez papíron meg is történt, erre írtam azonban, hogy azt 100 öregasszony se tudja, hogy hány "kóbor másolat" kering kézen-közön........

Amennyiben ilyen intézkedés nem történt IGAZOLHATÓAN (papíron) akkor szabálytalan a bűnjelek további kezelése.

Ha a nyomozás megszüntetésre került, akkor -ha gyanúsított volt- a nyomozás TELJES iratát megismerheti, ha csak tanú, akkor az Önt érintő iratokat ismerheti meg, és azokról másolatot is kérhet.

Az iratokból ki kell derülnie a válasznak, de ha a számítógépét visszakapta, akkor arról is kellett (volna) kapnia egy határozatot a lefoglalás megszüntetéséről. (még panasszal is élhetett volna ellene) Abban a határozatban fel kell lennie sorolva minden egyes bűnjelnek, hogy minek a lefoglalását szüntetik meg és hogyan rendelkeznek azokról a továbbiakban.

Azt érdemes lenne átnézni, és ha nincs bennük utalás a felvételekre (kiadás/megsemmisítés) akkor rákérdezni, hogy azoknak mi lett a sorsa.

Üdv:

Dr. Jégember

boxjean # 2014.10.10. 17:10

üdv Mindenkinek
köszönőm a válaszokat sherlock igen sajnos ez a tapasztalat. tisztelt dr.jégember hát kb így történtek a dolgok ahogy írja.még a sétáló rendőr is látta az egész gyűjteményt.és talán az otthoni gépeken is van...sőt biztos mert tudom de ugye ezt bizonyítani is kellene..köszönöm válaszait-
Tisztelt agent cooper-
a kérdésem az lett volna hogy a rendőrségi winchesterre lementett képeim videoim mikor kerülnek megsemmisítésre hiszen már mindenféle hivatalos álláspont van arról hogy bűncselekményt nem tartalmaznak az anyagok. ugye a gyanú az volt hogy fiatalkorú van rajta ezt megcáfolta az orvos szakértő akit a rendőrség jelölt ki.ahogy ez a jelentés megérkezett vissza is kaptam a gépeimet adathordozóimat.viszont ugye minden le lett mentve egy rendőrsége adathordozóra hisz jogszabály szerint is csak arról vizsgálódhatnak.na már most ha nincs bűncselekmény mi lesz az átmásolt képeimmel videóimmal amit nem válogattak nagyon mert benne van családi anyag privát anyag vagy éppen filmek... sok gigabyte-nyi.
üdv

Dr. Jégember # 2014.10.10. 13:49

Üdv!

Jogszabály szerint amennyiben a nyomozást megszüntetik a bűnjelekről is intézkedni kell. A gépet már visszakapta, elméletileg ezzel egyidejűleg kellett volna intézkedniük a tartalom visszaadására/rendőrségi nyilvántartásból való törléséra/megsemmisítésére.

Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy az egész kapitányság végignézte kb. 100000000000000000000 alkalommal. Csak valószínűsíthetem, hogy pár "kóbor másolat" maradt valamelyik hivatal gép winchesterén is :(
Ez azonban sajnos az "ellenőrízhetetlen" kategóriába sorolható.

Amennyiben a képeken nincs jogszabályba ütköző tartalom, akkor a nyomozást -bűncselekmény hiányában- meg kell szüntetni, vagyis ügyészségre/bíróságra nem fog kerülni az anyag.

Tisztelettel:

Dr. Jégember

Sherlock # 2014.10.10. 13:49

Én értem. A válasz, ugyanazt csinálják mint a többi felesleges bizonyítékkal: ugye a lefoglalt fegyverekkel vadászni járnak, a lefoglalt verdákkal fánkért, stb.

Agent Cooper # 2014.10.10. 13:46

Kedves boxjean!

Sajnos a leírásából még az eljárásjogi státusza sem derül ki, és személy szerint én azt sem értem, hogy pontosan mi is a kérdése.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

boxjean # 2014.10.08. 17:10

Tisztelt szakértők!
jó pár hónapja lefoglaltak tőlem számítógépet adathordozókat amatőr fotósként tevénykedem és egy jó akaróm keresztbe tett ezzel nekem .természetesen tiltott képeket kerestek fiatal korúakról amit persze nem találtak de közben végig járták a képeim az informatikai szakértő és a megbízott orvos szakértői vonalat is .nem találtak fiatalkorút,de az összes általam készített képet kimentették azaz átmásolták a rendőrségi szerverre benne a saját privát képeimet videóimat feleségemmel ex barátnőkkel stb .meg hát az összes képet amit eddig készítettem hölgyekről most arról nem akarok írni hogy az egész kapitányság ezeket nézte !!inkább arra volnék kíváncsi hogy ez ügyben ugye nem indítanak eljárást hiszen nincsen miért ellenben egy másik ettől független ügyben igen mert hát valamit csak kell alapon..na már most mi lesz a sorsa a már tisztázott anyagoknak ?nézhetik tovább a rendőr urak már ugye lezárva sincsen bárki hozzáfér lemásolja haza viszi hisz ott nyugisabb a környezet mint a bűnjel raktárban,esetleg még tovább megy az ügyészségre is majd bíróságra? miért? hisz semmi bűncselekményre utaló dolog nincsen rajta és ez általuk is bizonyítást nyert vagy mi lesz a sorsa a továbbiakban? .megjegyzem a számítástechnikai eszközeimet vissza kaptam.köszönőm a válaszokat .üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.21. 11:11

Az ügyvédem váltig állítja hogy kellene kapnunk papírokat mindenről
Mindenről talán mégse. Azt majd az iratismertetéskor.

Agent Cooper # 2014.04.11. 09:39

Kevdes timcsi19!

Attól, hogy nem volt szabályos a bűnjel kezelés, még egyáltalán nem biztos, hogy kizárja a bíróság a bizonyítékok köréből (pl. a körmendi gyermekgyilkosságnál sem történt meg).

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

timcsi19 # 2014.04.10. 09:15

Tisztelt Agent Cooper
hát igen ez a kérdés:) csak hogy akkor is ott a szálka hogy ha ezeket nem tisztességes hiteles módon zárták le akkor ezen azóta bármi lehet :( ha nem olvastam volna róla hogy mik lefoglalás szabályai lezárás hitelesítés akkor ide se írtam volna az én esetem mert akkor belenyugodtam volna hogy ez így tőrvényes volt hogy csak fogják és viszik.csak hogy szerencsére olvastam az ön válaszait néhány ügyben hogy szigorú szabályok vonatkoznak a számítástechnikai cuccok lefoglalásakor a hatóságra is .csomagolás plomba ,hitelesités.ez adott reményt az igazamnak,persze ez már egy új küzdelem lesz amihez ugye kell egy szakértő segítsége aki rendelkezik megfelelő ismeretekkel ez ügyben.

Agent Cooper # 2014.04.10. 07:24

Kedves timcsi19!

Így van, nem az a kérdés, hogy szabályos volt-e az eljárás vagy sem, hanem az, hogy ennek milyen következményei lehetnek, lesznek.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

timcsi19 # 2014.04.10. 06:54

Tisztelt Agent Cooper!
igen ebben igaza van csak hát ha nem ismertetik hogy mi van akkor ha panasszal élek és mi van ha nem akkor én nem tudhatom ez mivel jár:( amúgy meg azt mondták ha panasszal élek is elviszik a dolgokat és azon voltam minél hamarabb lezáruljon az ügy.meg hát ugye nagy részben nem az én cuccaimat vitték el..csak már nagyon sok idő eltelt és miután utána olvastam derültek ki olyan dolgok ami véleményem szerint meg látom szakértők ( profi ügyvéd .informatikus) szerint is nem volt szabályos.

Agent Cooper # 2014.04.09. 16:32

Kedves timcsi19!

Azért kézenfekvő kérdés, hogy miért nem élt a panasz jogával, va valamivel nem értett egyet, nem?

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

timcsi19 # 2014.04.09. 07:54

Kedves Agent Cooper
hát én 18múltam amikor az albiba megjelent 3nagydarab rendőr nyomozó plusz egy kis darab csak bénultam álltam meg mondták mit kell aláírnom és azt tettem .ha jól emlékszem igen volt ilyen hogy be kellett karikázni panasszal élek e de ez mit változtatott volna akkor is azt mondták viszik és kész.azt igérték hamar vissza kapom a dolgokat mindet miest átvizsgálják,mondtam hogy ami az enyém miért viszik el erre az volt a válasz mert itt van a lakásban és adathordozó.másfél hónap meg nemkeresés után mentünk be a kapitányságra és akkor mondták hogy elvan küldve az informatikai szakértőhöz.

Agent Cooper # 2014.04.08. 21:23

Kedves timcsi19!

Sokan esnek abba a hibába, hogy olyan tudást próbálnak megszerezni rövid idő alatt, amit másoknak évtizedekbe került. Egyébként a lefoglalásnál miért nem élt panasszal? Jelezhette volna, hogy tiltakozik a kütyünek a lefoglalásával szemben.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

timcsi19 # 2014.04.07. 15:54

kedves kea!
az a baj hogy nem ismerem az ide illő jogszabályt ebben kérnék segítséget hol lehet megnézni hogyan induljunk el.bár ahogy látom , érzem ez ügyvéd nélkül halott ügy :(
az a furcsa ha tudták hogy adathordozókért jönnek ki lefoglalni akkor miért nem hoztak magukkal olyan szakértőt aki akár helyszínen lementi ami neki kell és nincsen bonyodalom ...de még hatósági tanú se volt bár ahogy olvasom lehet nem is kell minden esetben de legalább az aláírásával ő is hitelesítette volna a lefoglalás szabályosságát ..én voltam otthon csak egy jegyzőkönyvet irattak velem alá ,de mindent elvittek az én telefonomat tabletemet is nem csak barátomét.
az meg lehet hogy a szervnek utólag nehéz bizonyítani, de én se tudom így azt bizonyítani hogy ez meg az "esetleg "nem volt rajta.

kea4 # 2014.04.07. 13:53

Szerintem bármely adathordozóra igaz, hogy tartalma megváltoztatható (usb pl.), vagy maga a hordozó maga kicserélhető (CD pl.), ha nincs megfelelően lezárt csomagolásban. Esetleg lezárt csomagolásban is módosítható lehet (pl. laptop, nagyobb zacskóban). Fenntartom, hogy ha a lezárás nem volt kellően szakszerű, és dokumentált, akkor utólag nagyon nehéz lehet bizonyítani a szervnek a tartalom manipulálatlan mivoltát.

ui.: jogszabály és plomba.

Üdv: KEA.

timcsi19 # 2014.04.07. 09:44

Tisztelt Agent Cooper!
sajnos nem a felelőtlenségen múlik ügyvéd fogadása nem kevés pénz:(
ezeket a kijelentéseket ők tették nem magamtól találtam ki persze bizonyítani nem tudom így csak le írtam ide. itt azt olvastam hogy ha lefoglalnak egy számítógépet vagy hasonló adathordozó eszközt azt a lefoglalást szenvedőnek aláírásával hitelesíteni kell igy nem vonhatják kétségbe a tartalmát.....itt ez nem történt és hatósági tanú se volt...erre semmi szabály nincs?.hisz ez nem egy cd lemez ami le van zárva egyszer írható...

Agent Cooper # 2014.04.07. 06:48

Kedves timcsi19!

...nem alkalmaztak hatósági tanút...” - ez akár még jogszerű is lehet.
...a rajta lévő privát dolgainkat nézegetik nézegették esténként fánk mellett a rendőr urak...” - az ilyen kijelentésekből lesz a végén hamis vád.
...azt mondták valamit úgyis találunk vagy illegális képet videot vagy szoftvert ha nem majd teszünk róla....ekkor jegyezték meg hogy tetszettek a privát filmek...” - elhiszem, hogy ez így történt, de ha ezt nem fogja tudni bizonyítani, akkor ebből is hamis vád lehet.
A lefoglalással és szakértői vizsgálattal kapcsolatban feltett kérdéseire nem lehet pár mondatban reagálni, úgy gondolom, hogy nagymértékű felelőtlenség egy ilyen ügyben védő nélkül eljárni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

timcsi19 # 2014.04.05. 05:51

sziasztok!
nálunk is hasonló a gond barátomtól a rendőrség egy feljelentés miatt lefoglalt laptopot külső vinyokat telefont szóval mindent ami adathordozó is egyben nem alkalmaztak hatósági tanút sem volt egy jegyzőkönyv amibe leírták mit vittek el azon kívül semmi.olvastam itt a fórumon hogy ezt úgy foglalhatták volna le az eszközöket hogy lezárják pl egy zacskóba a rendőrség le blombázza és akitől elveszik az aláírja így nem lehet megváltoztatni rajta az adatokat. aki ért hozzá légyszi írja már meg hogy hivatalos.
tudomásunkra jutott hogy a rajta lévő privát dolgainkat nézegetik nézegették esténként fánk mellett a rendőr urak mikor rákérdeztünk hogy végül is mit keresnek azt mondták valamit úgyis találunk vagy illegális képet videot vagy szoftvert ha nem majd teszünk róla....ekkor jegyezték meg hogy tetszettek a privát filmek.
most elküldték ilyen informatikusnak aki megint átkutatja jól mi van rajta .tehát kérdésem az volna amikor lefoglalták ezeket hogyan kell eljárniuk kell e hitelesíteni a tulajdonos aláírásával a lefoglalt eszközöket vagy csak tényleg fogják felírják a sorozatszámot és vihetik a rendőrök nézhetik mi van rajta akár csapatostól és így akár lemásolhatják a tartalmát maguknak illetőleg megváltoztathatják e a tartalmát.van e erre szabályozásuk?köszönőm Timi

andrasboy # 2014.04.03. 07:18

A jogszabáj pontosan leirja a számitógépet adathordozókat amik tartalma esetlegesen megváltoztatható egyenként csomagolni kell lezárni hatóságilag és rajta kell legyen a lefoglalást szenvedő vagy képviselöje aláirásának.Ahogy a hivatalos informatikai szakértőhöz kerül ő távolitja el a lezárást amit jegyzőkönyvben rögzit.ha ez nem történt meg jeleznie kell és nincs is miröl beszélni tovább ki kell zárni.ha történt változtatás ha nem.de én is csak panaszos vagyok lehet csak nekem ilyen kézenfekvő ez.

andrasboy # 2014.04.03. 06:39

Kea!
Igen mind igaz amit irsz..viszont a hatóságra is vonatkoznak szabályok amit be kell tartaniuk és ha valamit elcsesznek nem szabályosan végeznek azt azt ki kell zárni vissza kellene adni nem várni a birósági szakaszig.ez nekik is presztizs veszteség ha a biró zárja ki de gondolom ezt az ügyésznek kell mérlegelnie.

andrasboy # 2014.04.03. 06:33

AgentCooper!
Igen természetesen ezzel tisztában vagyok és csak ezen forumon fejtem ki az aggodalmam sejtéseim.hivatalosan csak egy panasszal éltem hogy nem voltak megfelelően lezárva az eszközök és várunk a hivatalos nézegető jegyzőkönyvére hisz gondolom ezzel kell kezdenie hogy kibontotta a hatóság és a lefoglalást elszenvedő aláirásaival hitelesitett csomagot.de mivel ilyet ugyse irhat hisz nem történt ilyen lezárás igy van keresnivalónk ezek kizárásában.és vissza kaphatom az eszközeim nem kell éveket várni rá amig a birósági résznek vége.