halál a bűnözőknek!


Legislator # 2009.02.25. 16:24

Wasp írta: "Volt büntetőjog tanárom története..."

Wasp,

A meseszövés engem egy (eltés/KGRE-s) büntető eljárásjogászra emlékeztet, nem az volt véletlenül az illető Tanár Úr:-)?


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.02.25. 16:38

Az mindenesetre bizonyos, hogy a joghallgatók ma 100% abolícionista, és 0% retencionalista érveléssel találkoznak tanulmányaik során. (Legfeljebb elítélő jelleggel említik azokat). Én nem vagyok halálbüntetéspárti, de ez nem jelenti azt, hogy ne támogatnám a félelemmentesen, eredményesen, szakmai alapon dolgozó, a tettest gyorsan felderítő nyomozóhatóságot, a felkészült, részrehajlásmentes ügyészséget, a helyzet magaslatán álló, szakmailag elfogadható ítéletet hozó független bíróságot, a valamint a tisztességes ügyvédi kart. És inkább támogatom az áldozatvédelmet, semmint ezt a "jajcsomagoljukmárvattábaaztaszegénybűnözőtnehogyegymilligrammnyijogaismegsérüljön" emberi jogi maszlagot.

Ami Bimbát illeti, az a gyanúm, ha valakinek a közeli hozzátartozóját megölik, a fájdalomtól ahhoz sincs ereje, hogy a kezét felemelje. Vagy csak én mozgom rossz kultúrkörben? A vérbosszú amúgyis élből BH. alapján aljas indok az emberölésnél.


Sunshine after the rain.

bimba # 2009.02.25. 18:26

Természetesen a halálbüntetést is kemény szabályozás alá kellene vonni.Egész más kategória aki elütt a zebrán valakit és egész más kategória az,aki meg sem tudja mondani miért ölt.(csak mert jóm hecc volt)Megint más a féltékenységből elkövetett emberölés és más a géppisztolyos családírtás.Megfelelő szabályozás mellett visszaállítható lenne és szinte biztos vagyok benne hogy az Eu -nak nem nagyon lesz más választása hamarosa.Mert olyan nagy mértékben szaporodtak el a bűncselekmények,hogy a többségi társadalom lassan a börtönben lesz és nem azon kívül.Az emberjogisok meg majd hamarosan önként fognak feloszlani és voksolni a halálbüntetés mellett.A társadalom olyan mint egy kert,ha nem gyomlálják ki a gazt,akkor elburjánzik.Ez fog történni az Eu val is és Magyarországgal is.Kár mellébeszélni erről,és továbbra is fennál a kérdésem:-Kinek jó az hogy a többszörös pszcihopata gyilkosokat eltartsa az ország????????????Ki fog emiatt a mennybe jutni hogy keblén dédelgeti a fenevadat???????????,

Grád András # 2009.02.25. 22:25

Kedves Bimba!

"Szinte biztos vagyok benne hogy az Eu -nak nem nagyon lesz más választása hamarosa.Mert olyan nagy mértékben szaporodtak el a bűncselekmény­ek,hogy a többségi társadalom lassan a börtönben lesz és nem azon kívül.Az emberjogisok meg majd hamarosan önként fognak feloszlani és voksolni a halálbüntetés mellett."

Nem szívesen ábrándítom ki, de belátható időn belül (néhány évtized) erre semmi esélye, és szeretném hinni, hogy az emberiség a jövőben sem visszafelé fog haladni a fejlődésben. Nem azért haladtuk meg a szemet szemért ősi jogelvet (un. talio), hogy évszázadok múltán visszatérjünk hozzá. A jogról alkotott elmélete nagyjából annyira korszerű és időszerű, mintha a számítógépek kőbaltára történő lecserélése mellett kampányolna. További rossz hírem, hogy a halálbüntetés visszaállításáról alkotmányossági okokból eleve nem lesz népszavazás, úgyhogy a szép ábrándot el kell felejteni! Aki annyira vágyik a halálbüntetésre, annak szabad az út Belaruszba, Iránba, Szaud-Arábiába és más fejlett demokráciával rendelkező jogállamokba! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.02.26. 10:37

Az mindenesetre bizonyos, hogy a joghallgatók ma 100% abolícionista, és 0% retencionalista érveléssel találkoznak tanulmányaik során.

Ebből adódóan a joghallgatók legalább találkoznak abolícionista érveléssel, míg a társadalom többsége csak a retencionalista érveléssel találkozik, de az csak úgy dől rá.

_Wasp_ # 2009.02.26. 10:39

Ebből adódóan a joghallgatók legalább találkoznak abolícionista érveléssel, míg a társadalom többsége csak a retencionalista érveléssel találkozik, de az csak úgy dől rá.
telitalálat!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.02.26. 10:44

Meg­felelő szabályozás mellett visszaállítható lenne és szinte biztos vagyok benne hogy az Eu -nak nem nagyon lesz más választása hamarosa.Mert olyan nagy mértékben szaporodtak el a bűncselekmény­ek,hogy a többségi társadalom lassan a börtönben lesz és nem azon kívül

Legalábbis te ezt állítod. Finoman fogalmazva is: igen kevés információval bírsz ennek megítéléséhez.

Legislator # 2009.02.26. 10:46

Az nem érvelés, csak propaganda. Egyébként büntetést kiszabni bíróként az egykorvolt joghallgatók szoktak, nem pedig "a társadalom".


Sunshine after the rain.

ObudaFan # 2009.02.26. 12:34

Az nem érvelés, csak propaganda.

Akkor halljuk az érveket.

Egyébként büntetést kiszabni bíróként az egykorvolt joghallgatók szoktak, nem pedig „a társadalom“.

A Btk-t módosítani meg politikusok szoktak társadalmi nyomásra.

Legislator # 2009.02.26. 12:55

Mint mondottam, én halálbüntetésellenes vagyok, mindössze csak merészeltem bírálni a hazai oktatás egyoldalú gyakorlatát (demokráciában állítólag lehet), így az érvek elősorolása nem az én feladatom.

A törvények (Btk., vagy egyéb) módosításáról valóban a politikusok szavaznak, de igen kevés közöttük az olyan, aki ismeri és felfogja is azt, amiről szavaz, így többségükben érdemi szövegtervezetek készítésére is alkalmatlanok, a normaszöveg-tervezeteket többnyire az illetékes minisztériumok kodifikációs főosztályainak szabályozási szakjogászai készítik el (mivel a legtöbb törvényt a kormány nyújtja be). Ezeken általában utóbb már csak rontani szoktak.

Ebben az országban nem társadalmi nyomásra, hanem egyéni- vagy pártérdekből születnek jogszabályok.


Sunshine after the rain.

ObudaFan # 2009.02.26. 13:01

A törvények (Btk., vagy egyéb) módosításáról valóban a politikusok szavaznak, de igen kevés közöttük az olyan, aki ismeri és felfogja is azt, amiről szavaz, így többségükben érdemi szövegtervezetek készítésére is alkalmatlanok, a normaszöveg-tervezeteket többnyire az illetékes minisztériumok kodifikációs főosztályainak szabályozási szakjogászai készítik el (mivel a legtöbb törvényt a kormány nyújtja be)

A szöveg valóban az apparátus terméke, de az irány a politika terméke. Erre pont a most jövedő Btk-szigorítás lesz kitűnő példa, amit nem indokol semmi, és ami semmit nem fog megoldani, de nem kerül sokba, és nagy népszerűségre lehet szert tenni általa.

_Wasp_ # 2009.02.26. 13:14

Akkor halljuk az érveket.
nagyon szívesen beszállnék a vitába a többséggel szembefordulva, de annyira meggyőződésesen halálbüntetés ellenes vagyok, hogy nagyon-nagyon meg kell magam erőszakolni, csakhogy valamit össze bírjak kaparni.

Konra érvek, és azok potenciális cáfolata:

1. Helyrehozhatatlanság.
A halálbüntetés mindenhol, ahol alkalmazásra került csak nagyon súlyos bűncselekmények esetén jár. Ilyen cselekmények esetén adandó hosszú (akár életfogytig tartó) börtönbüntetés talán helyrehozható? Ha ártatlanul csuknak le valakit, akkor a börtönártalom hatásai után valóban hasznos tagja marad a társadalomnak?

2. Emberi jogokat sért.
A börtönbüntetés is azt sért. Önmagában az élethez való jog nem kiemelt jelentőségű, és az Európai jogrendszerekben is ismert több, ezt felülbíráló jogintézmény. (abortusz, euthanázia, stb)

3. Kegyetlensége folytán összeegyeztethetetlen a civilizált jogrendszerekkel.
A nagyon hosszú börtönbüntetésnek kitett elítéltek gyakran nyilatkoznak úgy, hogy bár inkább akasztották volna fel őket. Nem úgy tűnik ezért, hogy a kivégzés kevésbé lenne emberséges megoldás.

4. Élet elvétele semmivel nem indokolható.
Az életfogytig tartó börtönbüntetés talán nem egy halálos ítélet, ahol a végrehajtás időpontja ugyan bizonytalan, és az ölés eszköze az időmúlás?

Pro érvek:

1. Gazdaságosság
Egy kivégzés sokkal olcsóbb, mint 20-50 év szabadságvesztés végrehajtása.

2. társadalmi egyetértés
A jogot kétféleképpen lehet alkotni:
a. társadalom megváltoztatására
b. a társadalom működésének, akaratának legalizálására.
Ez utóbbival teljesen egybevág a halálbüntetés újrabevezetése.

3. a bosszú és igazságtétel demonstrálása
A büntetések ki nem mondott célja nem csak a prevenció, de a társadalmi igazságtétel is. Az államnak kötelessége az állampolgárokat megvédeni, akár saját maguktól is. Nem lehet megengedni, hogy kevesek jogsértéséért sokan fizessenek, biztonságuk, igazságba és jogba vetett hitük feláldozásával.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Legislator # 2009.02.26. 13:16

Igen, ilyen értelemben ezt a játszmát sokszor eljátszották már. Viszont megint csak arra tudnék utalni, hogy aki nem ért a büntetőjoghoz (és semmi máshoz sem), annak a büntetőpolitika megfogalmazásához sincs valami sok jussa. Azonban a politikusokat sem lehet lecserélni, és ahogy mondani szokás, minden nemzetnek olyan politikusai vannak, mint amilyeneket megérdemel. (A nép nemcsak megszavazza, hanem egyben önmagából is termeli ki a politikusokat). Az, hogy felelőtlenül kapkodva erőszakolnak idegen mintákat a magyar társadalomra, az több kárt okoz, mint amennyi haszna van.


Sunshine after the rain.

bimba # 2009.03.06. 07:58

Kinek és kiknek a hibája az,hogy Brüsszelben fényes nappal 3x támadják meg az elkóborolt túristákat?A társadalomé akik nem szavazhatnak a büntetésekről és annak szigorításáról?Szerintem nem.A hiba a sok pipogya langyos gondolkodású halvérű jogászban keresendő,akik nem képesek megreformálni a jogot közkívánatra.

És az usában is van halálbüntetés és nem sorolnám az elmaradott országok közé véletlen sem.

Ott hogy veszi be a begye a demokratáknak és a jognak a halálbüntetést?

Ami még súlyosabb ennél a témánál is az az,hogy még magamat sem védhetem meg a szellemi fogyatékos toprongytól,mert a sok idióta(sorry) védőügyvéd és szügyész meg nem tudom ki,biztos hogy rámveretne vagy 10 évet.Tehát a jog szerint a helyes magatartás a következő támadás esetén.

Vágjál jó pofát és mosolyogj és bízva bízzál.De semmiképp se védd magad mert ha véletlen a gyilkos a saját késébe dől vagy rosszul esik és meghal akkor rácsesztél.

LEGYEN MINDENKI GANDI!
A jogészek szerint.

_Wasp_ # 2009.03.06. 12:00

Bimba,
már megbocsáss, de ez akkora marhaságokat (minimális ismeretek alapján is felismerhető ténybeli tévedéseket) tartalmaz, hogy válaszolni sem érdemes rá...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Z.Tibor # 2009.03.07. 00:13

Kedves Bimba!

Szvsz. teljes mértékben igazad van, de nem csak hogy nem védheted meg magad, még leIrnod sem érdemes. Jótanács: Ne vitatkozz olyan személyekkel, akik tanulták az érvelést! Ha valaki nem az óra csörgésére ébred, és munka után nem a Tv elé ül le mackónadrágban egy sörrel a kezében, az már sokak szerint veszélyes a társadalom egyes magasan kvalifikált rétegeire.

A válaszra még csak kIváncsi sem vagyok, mert nem tudom helyesnek elfogadni.

Legislator # 2009.03.07. 10:34

"A hiba a sok pipogya langyos gondolkodású halvérű jogászban keresendő,akik nem képesek megreformálni a jogot közkívánatra."

Ilyesmit utoljára a Rákosi-rendszer egyik legfőbb ügyésze írt le a könyvében. (De lehet, hogy korai Kádár-rendszer volt). Hidd el, nem a jogászok nem tudnának reformálni reform szükségessége esetén, hanem a politikusok a kerékkötők mindenben. Ma már egy takarítónak is kell valamiféle képesítés, ahhoz, hogy politikus légy, nem kell hat osztály sem, sem pedig vizsga. Felvételi eljárás sincs:-).


Sunshine after the rain.