jogom van - e?


Zewa # 2009.12.23. 17:10

Előrebocsátom: nem tudom pontosan mikori ez és valós-e. A világhálón találtam.....

"A feljelentést első fokon a II. és III. kerületi Ügyészség elutasította, arra hivatkozott, hogy a Heineken sörön látható vörös csillag törvénysértése csak látszólagos, mivel "nem állapítható meg, hogy jelen esetben a vörös csillag megjelenítése a mögöttes kommunista eszmékkel való azonosulást, illetőleg azoknak, mint saját politikai és erkölcsi felfogás megtestesítésének használatát jelentenék" - írja a közlemény."

Szóval mindent ki lehet magyarázni....de végül is igaz is, hiszen gondoljunk csak bele, a Btk.-ban nevesített bűncselekménynek mi is az értelme, mi a célja. Gondolom, nem egy sörmárka kivonása a forgalomból.....Meg aztán nem tudom, hogy a Heineken mióta viseli ezt a logót?

Maradok tisztelettel: zewa

Dr.Attika # 2009.12.23. 15:46

Ha nem a Cassisra, akkor mire?

laeyer # 2009.12.23. 14:18

Ki kell próbálni! Nem össze visszaság! Több síkon is meg lehet indokolni! Egyébként ide nem a Cassis a jó példa! Nem arra gondoltam!

Egyébként az összetétel, forma, címke...= kultúra, művészeti alkotás, védjegy! A kalocsai fúszerpaprikával, egyben a kúltúrát is terjesztik. Polgári per alapja volt, amikor hamisították!

Nagy felelősség kimondani, hogy zagyvaság. Van pár érdekes polgári per, amit felhozhatnék.. Ott akkor sok zagyvaság alapján lehet pert nyerni!

Ezek kultúrűlis dolgok, ha a csillag fent volt előtte, akkor most is lehet! Igazából védjegy, amely a cég jelképe, egyben a céget jellemzi! Vállalati kultúra, vállalati filozófia! Ezek közgazdaságban nem ismeretlen kifejezések! Ezért nem elég, ha egy klasszikus ügyvéd áll neki ilyen pereknek! Ide kell közgazdasági ismeret, amelyen nem a gazdasgot értem! Ezért ritka a jó szakember a gazdasági, szerzői, iparjogvédelmi és vagyoni bűncselekményekben! itt a "bcs.", Btk. keretszabály!!

Dr.Attika # 2009.12.23. 13:50

Zsombor!
Egyszer "Cassis.." , másszor ez a sör és kultúra zagyvaság? Nem jó az érvelésed.

laeyer # 2009.12.23. 13:41

A jelképek használata lehetséges kultúrális szempontból, erre mindent rá lehet fogni! A sörnek van kultúrája, jellemzi adott nép történetét..

A mai világban ez elég ahhoz, hogy legális legyen!!

dr Zákányi Csaba # 2009.12.23. 11:27

Én egyébként láttam "Hitler-bort" is, amin nagy horogkeresztek voltak, meg a fűrer álló alakos fényképe. Úgy hiszem azért ez félig legális cucc lehetett, bár azok az idősebb német urak, akiknél láttam azt állították, Dél-Tirolból származik és nem tiltott.
Szóval,Dr. Attika, jelenleg a Heinekkenes üvegeken levő vörös csillag sajnos illegális, bármennyire is jól mutat?

Dr.Attika # 2009.12.23. 07:54

Itt szerintem nem érvényesül a Cassis de Dijon-ítélet"kölcsönös elismerés" elve. Nem a termékkel van gond, hanem a cimkén lévő veres csillaggal. Annak nem látom akadályát, hogy a forgalmazást a csillag eltávolításához kötnék. Vagy lehetne a Btk-t úgy módosítani, hogy a védjegy is kivétel.

dr Zákányi Csaba # 2009.12.22. 22:29

De nálunk meg van "ilyen bcs., hogy önkényuralmi..". És ebből a szempontból nyilván nem az számít, hogy milyen "nemzetiségű" márkanévről van szó, hanem az, hogy hol árulják az önkényuralmi jelképpel díszített csomagolásban. Én sem értem, bár nekem maga a Heinekken sör dizájnja nagyon tetszik, mert esztétikus, és mivel nem vagyok nagy sörivó, ha mégis iszom azt szoktam kérni. Szóval pont úgy, ahogy a Marlborót nem lehet reklámozni, szerintem a Heinekkenen levő vörös csillagot is be kéne tiltani a magyar jogszabályok alapján.

laeyer # 2009.12.18. 18:58

Azért lehet a Heini-n a csillag, mert az Belga! Amimt az egyik tagállamban lehet forgalmazni, azt a másikban is! Kivéve, egészségügyi okokra hivatkozás, vagy társadalmi okok...

Mi gondolom nem akarunk Brüsszellel vitatkozni. Valamint az EU nem avatkozik még bele olyan keményen a büntetőjogb, mint a gazdaságba. Az belügynek mondja. Oldjuk meg mi. A Belgáknál lehet nincs is ilyen bcs., hogy önkényuralmi..

Dr.Attika # 2009.12.18. 09:57

Szép jónapot!
Igen. A terjesztés, nagy nyilvánosság előtti használat, közszemlére tétel az elkövetési magatartás. A birtoklás viszont nem. Egyébként nem értem, hogy a Heineken miért terjesztheti a vörös csillagot a sörein?

tomdog88 # 2009.12.18. 09:46

Szép jó napot kivánok!Nekem az lenne a kérdésem,hogy tarthatok-e jogosan a lakásomban önkényuralmi jelképet?

laeyer # 2009.12.18. 08:38

Szia!

Azt nem tudod bebizonyítani, mji történt az autóban, ki mit mondott!

De mindenképp legyen egy ügyvéded, akkor nem mernek majd fenyegetőzni oylannyira. Az egyenruhásokkal ne törődj, csak a nyomozók szava számít!

Bezo # 2009.12.17. 21:20

Üdvözlök mindenkit! 16 éves vagyok, és belekevertek egy ügybe.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen jogaim vannak akkor, ha a rendőrökkel autóba ülök és se védő, se szülő nem kísér el az úton (pontosabban nem engedik hogy elkísérjen) és közben folyamatosan tesznek fel nekem kérdéseket...pontosabban ugy hangzott mintha rám akarnák beszélni hogy valljak be olyat amit nem követtem el (Arról nem beszélve, hogy azzal fenyegettek, hogy cellába raknak, ahol megfognak verni minden nap). Ez a kérdezgetés rendőrségen is folytatódott és amikor kijelentettem hogy nem mondok az Uraknak semmit addig amíg édesanyám nincs jelen, akkor felvoltak háborodva, és azt mondták, szó szerint idézem: "Hogy lehetsz te ekkora flegma???" Ilyenkor mi a teendő?
Megköszönném egy hozzáértő személy válaszát!