FŐRENDŐRÖK ELLENI BÜNTETŐÜGY ...


rendor # 2010.12.17. 12:19

Tisztelt Tanácsadók!

Kicsit hosszú leszek, de a tényállás szempontjából fontos dolgokat igyekszem érthetően összesűríteni.

2009 januárjában kérelmeztem a megyei rendőrfőkapitányomtól (munkáltatómtól) a tőlem jogellenesen megvont járandóságok kifizetését. Kilenc (!) hónap múlva megszületett az ORFK határozat, mely felülbírálta a munkáltatóm első fokú döntését és RÉSZBEN helyt adott kérelmemnek: így megállapította, hogy munkáltatóm velem szemben 2003. 09.01-től kezdődően több mint 5 éven keresztül, folyamatosan jogellenes állapotot fenntartva , valótlan tartalmú állományparancsokat adott ki, így ezeket valamennyit megsemmisítette és elrendelte a ki nem fizetett járandóságok EGY RÉSZÉNEK kifizetését.

A HSZT egyértelműen rendelkezik ilyen esetben az eredeti állapot helyreállítására (ami azt jelenti jelen esetben, hogy ugyanezen időszakban végzett tevékenységet megbízási jogviszonyként kell értelmezni és fizetni utána a HSZT-ben is rögzített megbízási díjat.

DE! Az ORFK a HSZT 3 éves elévülési rendelkezéseire hivatkozva 2006 január 26 előtti időre megtagadta a megbízási díj kamatos kifizetését.

KÉRDÉSEIM:

  1. Az ORFK határozatra figyelemmel kezdeményezhető-e büntető eljárás munkáltatómmal szemben a BTK 359 § c) alpontban nevesített katonai bűncselekmény elkövetése miatt? (Vagy esetleg a BTK 351 §(1) és (2) is realizálható?)
  2. Az ORFK vezetője ha a vizsgálat során észlelte e nagyfokú jogtiprást, (ami a munkáltatóm szolgálati kötelmeinek vétkes megszegésére ill. katonai bűncselekmények elkövetésére vezethető vissza) és mégsem indított fegyelmi vagy büntetőeljárást a rendőri vezetővel szemben, akkor elkövethette-e a BTK 361 § (1) a) katonai bűncselekményt?
  3. Első kérelmemben én már nevesítettem a munkáltató által elkövetett bűncselekményeket, mégsem történt semmi. Most, az ORFK határozat lényegében kimondja, hogy munkáltatóm velem szemben 5 éven keresztül milyen galád módon járt el, a felelősség kérdése még csak fel sem merült az ORFK vezetőjében. Ha bebizonyosodik a bűncselekmények megtörténte, úgy az első beadványom időpontjától visszaszámolva lennék jogosult az elmaradt illetményem kifizetésére? (A HSZT a bűncselekménnyel okozott kár elévülési idejeként 5 évet határoz meg.)
  4. A 2003. 09.01-én létrehozott csoportban 3 fő dolgozott. Rajtam kívül volt egy csoportvezető és egy nálam alacsonyabb rendfokozatú tiszt. E 3 főből tudomásom szerint egyedül én láttam el (az utólag törvénysértőnek nyilvánított) vezénylés formájában, tehát ingyen e szolgálati pluszfeladatot, a másik két fő MEGBÍZÁSI DÍJAT KAPOTT AZ ELSŐ NAPTÓL KEZDVE! Ha ez igaz, elkövette-e munkáltatóm a BTK 359§ e) pont szerinti katonai bűncselekményt?

Röviden ennyi, tudnék még érdekes dolgokat írni, de egyelőre megelégszem a fenti kérdések megválaszolásával.

E törvénysértő, diszkriminatív, alkotmányellenes bánásmódnak – reám nézve – meglett a következménye: nemcsak hogy megkárosítottak több millió forinttal, de egészségi állapotom a sok pluszmunka és a rengeteg idegeskedés miatt oly mértékben megromlott, hogy hivatásos szolgálatra alkalmatlan lettem és így idő előtt nyugállományba helyeztek.

Nagy tisztelettel kérem a tanácsaikat: LÁTNAK-E FANTÁZIÁT A FÜGGŐBEN LÉVŐ 27 havi megbízási díjam kamatokkal történő utólagos kifizetésére, vagy inkább ne is idegesítsem magam a történteken?

HA VALAKI TEVŐLEGESEN TUDNA TÁMOGATNI EZEN AZ ÚTON, AZZAL A FÜGGŐBEN LÉVŐ ILLETMÉNYEM EGY RÉSZÉT NAGYON SZÍVESEN MEGOSZTANÁM (a ki nem fizetett díj kb 27 * 35000 Ft + kamatos kamat 2003 szeptember 1-től-2004-2005 decemberig bezárólag)!

Segítségüket nagy tisztelettel köszönöm!

ObudaFan # 2010.12.19. 11:02
  1. Megvalósulhatott szerintem, de annak 3 év az elévülési ideje így ha valóban megvalósult, akkor sietni kell a feljelentéssel. (Hogy megvalósult-e, ahhoz azért látni kellene az iratokat.
  2. Megvalósulhatott, szintén 3 év elévüléssel.
  3. Véleményem szerint igen. (Hszt. 12. § (1))
  4. Szerintem ,ha a § valamely pontja megvalósult, akkor egy más pont megvalósulásával az egységet alkot, más kérdés, hogy esetleg súlyosító körülmény lehet.