Osztrák büntetőjog


egypont2 # 2011.02.20. 23:21

Üdv, egyszer már írtam a fórumra Idézés büntetőügyben téma cím alatt.

Elmondanám, hogy mi történt és utána, hogy mit szeretnék megtudni, ha valaki és megválaszolná őket.

Kb. fél éve nagy értékű(kb 2000 eurós) ékszerlopást követtem el, ami fiatalkorom és életem egyik legnagyobb hibája volt. Az ottani rendőrség elfogott, majd kihallgatás és még aznap várták az ügyészt, hogy vádat emel-e. Mivel soha életemben nem volt dolgom a törvénnyel és megrettent mivoltomat is láthatták(az ékszer hiánytalanul előkerült) pár órával később elengedtek(ujjlenyomat és fénykép készítés után). Emlékszem, hogy mondta a nyomozó aki kihallgatott és utána kikísért, hogy az ügyész nem emelt vádat, de ha mégegyszer ilyen előfordul akkor börtönbe megyek. Hát mondhatom örültem neki.
Erre nagyjából egy hónapja idéztek itt megyei bírósághoz, mint kiderült csak egy idézést kézbesítettek nekem az ottani bíróságtól, amiből leírnék pár lényegi dolgot.

Lopás vétsége a Btk. 127.§-e szerint.
Úgy néz ki kb pont egy hónappal később tűzte ki mostra a tárgyalást.
Tárgyalás időpontjához írva, hogy a "kezdete 11:00(valószínűleg 11:30 órakor ér véget)"

Nos a kérdéseim a következők lennének kérném ha valaki válaszol akkor egyszerűen mondja el, nem azért mert csökkent értelmi képességű lennék, hanem mert fogalmam sincs hogy műkődik a jog világa.

Ha egyszer elkaptak, ott voltam, és elengedtek, és az ügyész se emelt vádat(nekem eléggé úgy tűnt hogy nem tett, hisz különben miért engedtek volna el) szóval jogos-e hogy meggondolják magukat és mégis bíróság elé viszik az ügyet?

Ha csak félórás a tárgyalás(annyi idő alatt sok mindent nem lehet csinálni) akkor ez jelenthet valamit? jót esetleg rosszat?

Mire számítsak így büntetlen előélettel úgy hogy végülis lényegében nem történt anyagi kár?

És ha netán valami olyan büntetést szabnak ki akkor tudok-e fellebbezni, és ami mégfontosabb, hogy ha elmarasztaló ítélet születik akkor ha fellebbezek akkor előzetesben kell-e azt töltenem?

Előre is köszönöm ha valaki tud ezekre választ adni.

egypont2 # 2011.02.21. 21:03

Ja igen, és ha valaki tudna ebben segíteni akkor megkérném szépen, hogy minél előbb. Sajnos sürgős volna...

Dr.Attika # 2011.02.21. 21:27

Nem valószínű, hogy e fórumon válaszadók közül valaki is ismeri az osztrák anyagi és eljárási büntetőjogot. De ismerve a magyar büntető anyagi és eljárási jogot és annak nemzetközi vonatkozását és "nemzetközi jellegét valószínűsíthető, hogy az ön távollétében el fogják ítélni lopás vétsége miatt. Anyagi kár történt mégpedig ez a 2000 EUR, csak legfeljebb megtérüt. A kettő nem ugyanaz.
Azt javaslom, hogy fordítassa le németről magyarra a büntetőeljárás okmányainak tartalmát és kérdezzen meg egy osztrák büntetőjogászt a következményekkel kapcsolatban.

egypont2 # 2011.02.21. 22:55

A távollétemben hogy ítélnének el, mikor még csak most lesz a tárgyalás? Anyagi kár nem történt, hiszen a kérdéses ékszer egy órával később már ismét az üzlet tulajdonában volt.
Azért remélem van valaki aki nagyjából fel tudná vázolni, hogy mire számíthatok.
Ha most elmegyek a tárgyalásra és ítélet születik elvileg megfellebbezhetem hiszen az volna jogos. És hol marad az a kérdés, hogy amikor történt az eset, elengedtek és "megdorgáltak" hogy jólvan most elmehetek, de legközelebb nem lesz ilyen. A legközelebb számomra akkor azt jelentette, hogy a kérdés nem merül fel mégegyszer.
És talán arra is tudna valaki gyakorlati tapasztalat, hallomás alapján nagyjából mondani valamit, hogy büntetlen előélettel, stb. mire számítsak? Felfüggesztett börtönbüntetés vagy letöltendő, vagy közmunka vagy nem tudom. Sajnos nem áll módomban osztrák büntetőjogászt megkeresni és felfogadni.

Dr.Attika # 2011.02.21. 23:16

Én csak feltételeztem, hogy nem fog elmenni a tárgyalásra és ezért a távollétében ítélkezik az osztrák bíróság. Anyagi kár történt a lopáskor, de az megtérült, Anyagi kár csak lopás kisérletekor nem keletkezik.

Biztosan van az osztrák büntetőjogban is jogorvoslati jog.
Mint írtam ítéletre előrejelzést nem igen tud adni senki felelősséggel. Pláne nem osztrák viszonyok között. Ausztriában nagyon sok boltban ki van írva magyarul: " Magyar ne lopj!" Na most ezek után, ha osztrák bíró egy magyar lopási ügyét tárgyalja, akkor valószínűleg ez is motiválja az ítélet meghozatalakor.

Ha a védője lennék azt tanácsolnám, hogy jelentse fel magát idehaza ezen ügy miatt. Jobban járna.

egypont2 # 2011.02.22. 08:02

Értem, hát a tárgyalásról távolmaradás meg se fordult a fejemben, mert akkor rögtön körözést adnak ki utánam, így viszont még talán van rá esély, hogy nem letöltendő börtönbüntetést mérnek ki.
Az idehaza való feljelentés szerintem már kicsit kései, mivel hamarosan tárgyalják az ügyemet kinnt. Így pedig, hogy már értesítettek is és ki van tűzve az időpontja, késő volna ilyet végrehajtani.
És ha netán most a tárgyaláson letöltendőre ítélnek, akkor ha fellebbezek előzetesben tartanak?
Tudom kérdeztem már, de hozzátenném, hogy nagyjából mi a jogban a gyakorlat? Nagyon nem különbözhet a magyar jogtól és gyakorlattól ez. Figyelembe véve, hogy anyagi kár nem történt a károsított részéről(vagyis megtérült), végig teljesen együttműködő voltam a rendőrség munkájával, és most a bíróságon is megjelenek.
Köszönöm a segítségét Dr.Attika; és mellé, ha másvalaki is hozzá tud szólni a dologhoz akkor kérem tegye.

guba # 2011.02.22. 08:36

Nem valószínű, hogy letöltendőt kapj, de egy osztrák védőre szükséged lesz. Jogod van védőhöz, és tolmácshoz, és amíg ezt nem teljesítik a neveden kívül semmit ne mondj!

Dr.Attika # 2011.02.22. 09:08

Az egyik jogegységi határozatban találtam egy osztrák ítéletet:

Az Osztrák Köztársaság Sankt Pölteni Tartományi Bírósága a 15.HV.5/05.w/171. számú, 2005. február 28-án jogerőre emelkedett ítéletével H.G. III. rendű terheltet nagy összegű, bűnszervezetben elkövetett, üzletszerű betöréses lopás bűntette miatt 20 hónapi szabadságvesztésre ítélte. A kiszabott büntetésből 11 hónapot az osztrák Btk. 43.§-a alapján feltételesen elengedték azzal, hogy a próbaidő tartama 5 év.

Ezekszerint egy sima lopás esetében biztos felfüggesztik vagy pénzbüntetés. Itt a bűnügyi költség lehet hűzós

egypont2 # 2011.02.22. 12:23

Hmm, és ha pénzbüntetés esetén nem tudnám kifizetni, akkor fogház gondolom. Vagy van az ilyesminek egy határideje? És ha ott ülök kukán a bíróságon és nincs tolmácsom se jogvédőm, akkor tárgyalás elnapolva? Köszönöm a segítség ismételten :)

Házdoktor # 2011.02.22. 15:16

Tolmácshoz és védőhöz elidegeníthetetlenül van jogod. Kérd írásban még a tárgyalás előtt.


K. János

attila33 # 2012.12.25. 11:29

Üdvözlöm!
Nekem olyan problémám lenne,hogy a testvérem és 3 ismeröse kimentek Ausztriába..belekeveredtek sajnos egy betöréses lopásba,ha jól fejezem ki magam de ezt is csak hallomásbol tudom:(...és 4 hete nem jelentkezett!Milyen büntetés várható számára, és hogyan tudnék vagy hol tudnék kapcsolatba lépni vele? Válaszát előre is köszönöm!
Attila.

taticska # 2013.01.05. 14:25

Egy ismerősünk is kint van jelenleg eisenstadban ugyan ilyen dologból kifolyólag!!Ő már 7 hónapja van kint!!!A magyar rendőröktől kérhetsz segítséget mert megtudják mondani hol vannak szerintem!!!


taticska

G.Károly # 2013.03.17. 21:06

Amennyiben pénzbírságot kapok Felső-Ausztriában azt kiküldik a Budapesti címere vagy elévül? Ittas állapotban bevittek a rendőrségre felírták az adataimat majd kaptam egy papírt 500€ büntetésről amit alá kellet volna írnom, nem írtam alá, vártak egy kicsit ezután nem mondtak vagy kaptam semmit csak egyszerűen elküldtek. Erősen ittas állapotban voltam és utcáról vittek be. Semmilyen Ausztriai címem vagy bármilyen közöm nincs az országhoz. Ilyenkor mi lesz a pénzbírsággal? Egy idő után elévül vagy halmozódik és egyszer csak megkapom?

Agent Cooper # 2013.03.18. 11:34

Kedves G.Károly!

Lehet eső, lehet szél, de nagy valószínűséggel végrehajtási jogsegély keretében a magyar hatóságok a büntetést behajtják.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

G.Károly # 2013.03.25. 17:45

Köszönöm a segítséget, már csak annyi lenne a kérdésem, miután az Osztrák biztosító felveszi a Magyar biztosítóval a kapcsolatot, és ők megkeresnek engem, a befizetendő összeget majd euroban vagy forintban számlázzák ki?

Laci Nagy # 2013.05.14. 10:27

Jó napot.
Március elején Ausztriában kárt okoztam kettő autóban, másnap gond nélkül felvették az adataimat a rendőrségen és azt mondták 1-2 hónap múlva egy magyar biztosítón keresztűl megkapom a számlát.
A kérdés az lenne, hogy már letelt a 2 hónap de még semmit sem kaptam, várjak nyugodtan tovább?? Aggódok nehogy valami komolyabb bírság legyen belőle a késedelem miatt, vagy esetleg elinduljon valamilyen büntető eljárás? Fizetnék én gond nélkül csak épp nem jön a csekk . Mi a teendő ilyenkor hol kéne utána kérdezni vagy várjak nyugalommal?

Agent Cooper # 2013.05.16. 08:18

A postán érdeklődjön, hogy próbáltak-e kézbesíteni Önnek az elmúlt két hónapban ajánlott vagy tértivevényes küldeményt. Amennyiben nem, várjon nyugodtan.
Emiatt büntetőeljárás biztos, hogy nem indul!

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

spacecake # 2013.06.20. 12:18

Tisztelt címzett!
Jogi tanácsot szeretnék kérni. A következő történt: én, és még kb. 20 ember a társaságomban egy ausztriai zenei fesztiválon tartózkodtunk. Belépőjegy nélkül látogattuk a fesztivált, de ezzel nem volt probléma. A 2. nap kezdődtek a problémák, amikor 3 ember a társaságból elkezdett értékeket eltulajdonítani idegen sátrakból telefonokat, táskákat. A fesztivál utolsó napján kijöttek a rendőrök a sátorhoz, és 4 embert bevittek. Én nem voltam köztük, és az a 3 ember sem akik loptak. Ujjlenyomatot vettek tőlük, és reggelig benntartották őket, de semmi konkrétat nem mondtak nekik, hogy mi lesz ebből. Engem, és a többieket azért nem vitték el mert az adott időpontban nem tartózkodtunk a sátor közelében. Amikor visszaértem a sátramhoz láttam h minden holmim szét van szórva, és hiányzik az egyik táskám amiben az irataim, és a telefonom volt. Nem mentem még be a rendőrségre nem tudom, hogy mitévő legyek, illetve az érdekel még, hogy mi lehet ennek a következménye rám nézve. Válaszát előre is köszönöm

Kitekat77 # 2013.06.23. 15:55

Üdvözlöm! A barátom bajba keveredett Ausztriában.Kiutazott,soförként, estére hazajött volna.(de nem jött) Másnap hívtak a fogdából (bár prison-t mondott a nő, de gyengén beszélt angolul)Állítólag elkapták őket vagy őt, valami ablakbetörés miatt(??)Azt mondta 48órán belül kiengedhetik,mert nem volt bizonyíték. A 48 óra szombaton járt le.Szombaton van ilyen jellegű ügyintézés? A nő írt még egy email-t nekem, pár infóról,hol van,hova lehet pénzt küldeni mikor lehet látogatni és hogy.Semmi többet nem tudok, és fogalmam sincs mi történhetett. Ha betörésről van szó, mire lehet számítani? Nem tudok vele kapcsolatba lépni, csak ha kiutazom? Ha szombaton telt le a 48 óra, akkor kiengedték volna szombaton, ha nincs bizonyíték? Ilyenkor kapnak enni, tudnak tisztálkodni? Valószínű, hogy előzetesben van? Válaszukat előre is köszönöm! Üdv Kitekat

NagyG158 # 2013.08.27. 20:11

Tisztelt Címzett!

Jogitanácsot szeretnék kérni Öntő/Önöktől!
KLörübelül két évvel ezelőtt volt egy autóm,amit egy fizetős parkoló helyen(Graz) hagytam..nem fizettem. És pár napja szólt a családom,akik Ausztriában élnek,hogy kerestek a rendőrök...körözést adtak ki ellenem,de csak az adott városban. Utána már országos körözést.
Es az érdekelne,hogy ilyen esetben tényleg lehet hogy országos körözést adnak ki ellenem??? ill mit tanácsolnak,hogy mit tegyek? Mindenképpen konzultáljak előtte egy ügyvéddel és csak úgy keressem meg őket vagy... mit is tehetnék?
Lehet arról szó,hogy most fizetném ki a büntetést? vagy ez már nem lehetséges???
Segítségüket előre is köszönöm!
Nagy G.

Agent Cooper # 2013.08.28. 15:46

Kedves NagyG158!

Akár telefonon Ön is megkeresheti a nyomozó hatóságot, addig úgysem fogják el, amíg európai elfogatóparancsot nem adnak ki Ön ellen (hacsak ki nem megy Ausztriába).
De ügyvéd útján is érdeklődhet.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

monalisa1 # 2013.08.28. 19:46

Pont a lényeget nem írtad: időközben valami horror összegre növekedett mulasztás végett keresnek vagy csak pár tíz eurót kellene befizetni?! (Ha esetleg ezen utóbbi áll fenn akkor a telefonálgatás ill. a németül beszélő ügyvéd munkadíja lehet hogy többen van, mint maga a büntetés.)

lajcsi1974 # 2014.02.10. 09:40

Tisztelt címzett !

Egyik ismerősöm ez év januárjában kamionos fuvarba ment ,eléggé ittas állapotban. Graz után 23 órakor megállították ,szonda 1.6 ot mutatott,azonnal levették a kamionról 1300 Euró büntetést szabtak ki 30 napos fizetési határidővel,másnap haza engedték. Kérdésem ,lehet-e részletfizetést kérni és hol ? Már csak 1 hét van és pénze sincs kifizetni.

BeeLee # 2014.03.23. 18:45

Tisztelt Címzett!

Barátom Ausztriában dolgozott. A kolleganője szobájában elrejtette telefonját és illegalis felvetelt keszitett rola. Mik ennek a jogi kovetkezmenyei?? Rendorsegi ugy lett belole. A lany feljelentest tett. meg nem volt nagykoru, 17 eves. A jogserto is vallomast tett a rendorsegen es ala is irta. Mi tortehet ez utan!? Mekkora birsagra szamithat? Ki fogjak e tiltani az orszagbol. Buntetlen eloelető, soha semmi hasonló helyzetbe sem került. Alapvetoen egy megbizhato ember.

Aki tud ebben jogi segitseget nyujtani, legyen szíves írjon!

Köszönöm

Agent Cooper # 2014.03.24. 12:20

Kedves BeeLee!

Az biztos, hogy emiatt nem bírságot fogni kapni, hanem más büntetést. De ennyi információból nem lehet következtetéseket levonni, mindenképpen indokolt ügyvédi segítség igénybevétele.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…