Osztrák büntetőjog


newmorke # 2015.02.11. 14:49

jó napot

Az én problémám az hogy taxisként dolgoztam és 2009ben egy olyan ügyfelet vittem bécsbe aki büncselekményt követett el és le is tartóztattak vele együtt,de a tárgyaláson kiderült hogy nekem nem volt tudomásom ezekről a dolgokról és a bíró azonnal szabad lábra helyezett és mehettem is haza kitiltás és minden egyéb büntetés nélkül. később pár hónappal ismét bécsben a west bahnhoffnál várakoztam éppen egy ügyfélre amikor 2 járőr leigazoltatott és bevittek egy közeli kapitányságra azzal a címszóval hogy valószinűleg ismét bűncselekményt elkövetése miatt vagyok itt a városban!! egész nap egy fogdán voltam az idegen rendészeten aztán délután jött egy tolmács és 2 férfi akik tájékoztattak hogy attól a naptól 10 évre ki vagyok tiltva az országból és most 3 óra hosszám van hogy elhagyjam ausztriát aztán életbe lép a kitiltásom!! a kérdésem az lenne hogy ez így szabályos vagy ez csak esetleg blöff volt a részükről!??

SzLH # 2014.03.31. 07:58
@Bee Lee: amennyiben beszélsz németül, itt a teljes leírás: https://www.wko.at/…t/Verwaltung
  • und-Verfassungsrecht/Datenschutz/Die_Strafbestimmungen_im_Datenschutzrecht.html
SzLH # 2014.03.31. 07:42

@Bee Lee: Adatvédelmi törvényt sértett; Bírsága: 10 000 €-ig. Ismétlődés esetén 25 000€-ig büntethető. Ezen felül polgári peres eljárásban 20 000€-ig kártérítést követelhetnek rajta.

Agent Cooper # 2014.03.31. 06:16

Kedves timoco!

Ha kitiltják, akkor a kitiltás idejéig nem járhat ki.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

timoco # 2014.03.30. 18:16

Jó napot!
Az a kérdésem lenne ha egy ismerösöm ausztriában kap itéletet és a családja is ausztriában él kitilhatják-e utana ausztriabol? És kijárhat a családjához büntetése alatt?

Agent Cooper # 2014.03.24. 12:20

Kedves BeeLee!

Az biztos, hogy emiatt nem bírságot fogni kapni, hanem más büntetést. De ennyi információból nem lehet következtetéseket levonni, mindenképpen indokolt ügyvédi segítség igénybevétele.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

BeeLee # 2014.03.23. 18:45

Tisztelt Címzett!

Barátom Ausztriában dolgozott. A kolleganője szobájában elrejtette telefonját és illegalis felvetelt keszitett rola. Mik ennek a jogi kovetkezmenyei?? Rendorsegi ugy lett belole. A lany feljelentest tett. meg nem volt nagykoru, 17 eves. A jogserto is vallomast tett a rendorsegen es ala is irta. Mi tortehet ez utan!? Mekkora birsagra szamithat? Ki fogjak e tiltani az orszagbol. Buntetlen eloelető, soha semmi hasonló helyzetbe sem került. Alapvetoen egy megbizhato ember.

Aki tud ebben jogi segitseget nyujtani, legyen szíves írjon!

Köszönöm

lajcsi1974 # 2014.02.10. 09:40

Tisztelt címzett !

Egyik ismerősöm ez év januárjában kamionos fuvarba ment ,eléggé ittas állapotban. Graz után 23 órakor megállították ,szonda 1.6 ot mutatott,azonnal levették a kamionról 1300 Euró büntetést szabtak ki 30 napos fizetési határidővel,másnap haza engedték. Kérdésem ,lehet-e részletfizetést kérni és hol ? Már csak 1 hét van és pénze sincs kifizetni.

monalisa1 # 2013.08.28. 19:46

Pont a lényeget nem írtad: időközben valami horror összegre növekedett mulasztás végett keresnek vagy csak pár tíz eurót kellene befizetni?! (Ha esetleg ezen utóbbi áll fenn akkor a telefonálgatás ill. a németül beszélő ügyvéd munkadíja lehet hogy többen van, mint maga a büntetés.)

Agent Cooper # 2013.08.28. 15:46

Kedves NagyG158!

Akár telefonon Ön is megkeresheti a nyomozó hatóságot, addig úgysem fogják el, amíg európai elfogatóparancsot nem adnak ki Ön ellen (hacsak ki nem megy Ausztriába).
De ügyvéd útján is érdeklődhet.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

NagyG158 # 2013.08.27. 20:11

Tisztelt Címzett!

Jogitanácsot szeretnék kérni Öntő/Önöktől!
KLörübelül két évvel ezelőtt volt egy autóm,amit egy fizetős parkoló helyen(Graz) hagytam..nem fizettem. És pár napja szólt a családom,akik Ausztriában élnek,hogy kerestek a rendőrök...körözést adtak ki ellenem,de csak az adott városban. Utána már országos körözést.
Es az érdekelne,hogy ilyen esetben tényleg lehet hogy országos körözést adnak ki ellenem??? ill mit tanácsolnak,hogy mit tegyek? Mindenképpen konzultáljak előtte egy ügyvéddel és csak úgy keressem meg őket vagy... mit is tehetnék?
Lehet arról szó,hogy most fizetném ki a büntetést? vagy ez már nem lehetséges???
Segítségüket előre is köszönöm!
Nagy G.

Kitekat77 # 2013.06.23. 15:55

Üdvözlöm! A barátom bajba keveredett Ausztriában.Kiutazott,soförként, estére hazajött volna.(de nem jött) Másnap hívtak a fogdából (bár prison-t mondott a nő, de gyengén beszélt angolul)Állítólag elkapták őket vagy őt, valami ablakbetörés miatt(??)Azt mondta 48órán belül kiengedhetik,mert nem volt bizonyíték. A 48 óra szombaton járt le.Szombaton van ilyen jellegű ügyintézés? A nő írt még egy email-t nekem, pár infóról,hol van,hova lehet pénzt küldeni mikor lehet látogatni és hogy.Semmi többet nem tudok, és fogalmam sincs mi történhetett. Ha betörésről van szó, mire lehet számítani? Nem tudok vele kapcsolatba lépni, csak ha kiutazom? Ha szombaton telt le a 48 óra, akkor kiengedték volna szombaton, ha nincs bizonyíték? Ilyenkor kapnak enni, tudnak tisztálkodni? Valószínű, hogy előzetesben van? Válaszukat előre is köszönöm! Üdv Kitekat

spacecake # 2013.06.20. 12:18

Tisztelt címzett!
Jogi tanácsot szeretnék kérni. A következő történt: én, és még kb. 20 ember a társaságomban egy ausztriai zenei fesztiválon tartózkodtunk. Belépőjegy nélkül látogattuk a fesztivált, de ezzel nem volt probléma. A 2. nap kezdődtek a problémák, amikor 3 ember a társaságból elkezdett értékeket eltulajdonítani idegen sátrakból telefonokat, táskákat. A fesztivál utolsó napján kijöttek a rendőrök a sátorhoz, és 4 embert bevittek. Én nem voltam köztük, és az a 3 ember sem akik loptak. Ujjlenyomatot vettek tőlük, és reggelig benntartották őket, de semmi konkrétat nem mondtak nekik, hogy mi lesz ebből. Engem, és a többieket azért nem vitték el mert az adott időpontban nem tartózkodtunk a sátor közelében. Amikor visszaértem a sátramhoz láttam h minden holmim szét van szórva, és hiányzik az egyik táskám amiben az irataim, és a telefonom volt. Nem mentem még be a rendőrségre nem tudom, hogy mitévő legyek, illetve az érdekel még, hogy mi lehet ennek a következménye rám nézve. Válaszát előre is köszönöm

Agent Cooper # 2013.05.16. 08:18

A postán érdeklődjön, hogy próbáltak-e kézbesíteni Önnek az elmúlt két hónapban ajánlott vagy tértivevényes küldeményt. Amennyiben nem, várjon nyugodtan.
Emiatt büntetőeljárás biztos, hogy nem indul!

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Laci Nagy # 2013.05.14. 10:27

Jó napot.
Március elején Ausztriában kárt okoztam kettő autóban, másnap gond nélkül felvették az adataimat a rendőrségen és azt mondták 1-2 hónap múlva egy magyar biztosítón keresztűl megkapom a számlát.
A kérdés az lenne, hogy már letelt a 2 hónap de még semmit sem kaptam, várjak nyugodtan tovább?? Aggódok nehogy valami komolyabb bírság legyen belőle a késedelem miatt, vagy esetleg elinduljon valamilyen büntető eljárás? Fizetnék én gond nélkül csak épp nem jön a csekk . Mi a teendő ilyenkor hol kéne utána kérdezni vagy várjak nyugalommal?

G.Károly # 2013.03.25. 17:45

Köszönöm a segítséget, már csak annyi lenne a kérdésem, miután az Osztrák biztosító felveszi a Magyar biztosítóval a kapcsolatot, és ők megkeresnek engem, a befizetendő összeget majd euroban vagy forintban számlázzák ki?

Agent Cooper # 2013.03.18. 11:34

Kedves G.Károly!

Lehet eső, lehet szél, de nagy valószínűséggel végrehajtási jogsegély keretében a magyar hatóságok a büntetést behajtják.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

G.Károly # 2013.03.17. 21:06

Amennyiben pénzbírságot kapok Felső-Ausztriában azt kiküldik a Budapesti címere vagy elévül? Ittas állapotban bevittek a rendőrségre felírták az adataimat majd kaptam egy papírt 500€ büntetésről amit alá kellet volna írnom, nem írtam alá, vártak egy kicsit ezután nem mondtak vagy kaptam semmit csak egyszerűen elküldtek. Erősen ittas állapotban voltam és utcáról vittek be. Semmilyen Ausztriai címem vagy bármilyen közöm nincs az országhoz. Ilyenkor mi lesz a pénzbírsággal? Egy idő után elévül vagy halmozódik és egyszer csak megkapom?

taticska # 2013.01.05. 14:25

Egy ismerősünk is kint van jelenleg eisenstadban ugyan ilyen dologból kifolyólag!!Ő már 7 hónapja van kint!!!A magyar rendőröktől kérhetsz segítséget mert megtudják mondani hol vannak szerintem!!!


taticska

attila33 # 2012.12.25. 11:29

Üdvözlöm!
Nekem olyan problémám lenne,hogy a testvérem és 3 ismeröse kimentek Ausztriába..belekeveredtek sajnos egy betöréses lopásba,ha jól fejezem ki magam de ezt is csak hallomásbol tudom:(...és 4 hete nem jelentkezett!Milyen büntetés várható számára, és hogyan tudnék vagy hol tudnék kapcsolatba lépni vele? Válaszát előre is köszönöm!
Attila.

Házdoktor # 2011.02.22. 15:16

Tolmácshoz és védőhöz elidegeníthetetlenül van jogod. Kérd írásban még a tárgyalás előtt.


K. János

egypont2 # 2011.02.22. 12:23

Hmm, és ha pénzbüntetés esetén nem tudnám kifizetni, akkor fogház gondolom. Vagy van az ilyesminek egy határideje? És ha ott ülök kukán a bíróságon és nincs tolmácsom se jogvédőm, akkor tárgyalás elnapolva? Köszönöm a segítség ismételten :)

Dr.Attika # 2011.02.22. 09:08

Az egyik jogegységi határozatban találtam egy osztrák ítéletet:

Az Osztrák Köztársaság Sankt Pölteni Tartományi Bírósága a 15.HV.5/05.w/171. számú, 2005. február 28-án jogerőre emelkedett ítéletével H.G. III. rendű terheltet nagy összegű, bűnszervezetben elkövetett, üzletszerű betöréses lopás bűntette miatt 20 hónapi szabadságvesztésre ítélte. A kiszabott büntetésből 11 hónapot az osztrák Btk. 43.§-a alapján feltételesen elengedték azzal, hogy a próbaidő tartama 5 év.

Ezekszerint egy sima lopás esetében biztos felfüggesztik vagy pénzbüntetés. Itt a bűnügyi költség lehet hűzós

guba # 2011.02.22. 08:36

Nem valószínű, hogy letöltendőt kapj, de egy osztrák védőre szükséged lesz. Jogod van védőhöz, és tolmácshoz, és amíg ezt nem teljesítik a neveden kívül semmit ne mondj!

egypont2 # 2011.02.22. 08:02

Értem, hát a tárgyalásról távolmaradás meg se fordult a fejemben, mert akkor rögtön körözést adnak ki utánam, így viszont még talán van rá esély, hogy nem letöltendő börtönbüntetést mérnek ki.
Az idehaza való feljelentés szerintem már kicsit kései, mivel hamarosan tárgyalják az ügyemet kinnt. Így pedig, hogy már értesítettek is és ki van tűzve az időpontja, késő volna ilyet végrehajtani.
És ha netán most a tárgyaláson letöltendőre ítélnek, akkor ha fellebbezek előzetesben tartanak?
Tudom kérdeztem már, de hozzátenném, hogy nagyjából mi a jogban a gyakorlat? Nagyon nem különbözhet a magyar jogtól és gyakorlattól ez. Figyelembe véve, hogy anyagi kár nem történt a károsított részéről(vagyis megtérült), végig teljesen együttműködő voltam a rendőrség munkájával, és most a bíróságon is megjelenek.
Köszönöm a segítségét Dr.Attika; és mellé, ha másvalaki is hozzá tud szólni a dologhoz akkor kérem tegye.