Csalás / sikkasztás


bica # 2012.02.02. 09:48

Köszi az előző választ. Sajnos a munkáltatóm nem akar elállni a feljelentéstől. A kérdés az bele fog-e menni a közvetítői eljárásba. Azzal talán ő is jobban járna nem de? Egyébként szeretném tudni azt is, hogy ott mi történik majd és az mennyi idő alatt zajlik le.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.02. 09:20

Talán kérned kellene közvetítői eljárást. Vagy még a feljelentés előtt megegyezni a munkáltatóval, hogy hogyan téríted meg a kárát.

bica # 2012.02.02. 06:55

Úgy tűnik megalapozott lesz a sikkasztás gyanúja, amit köszönhetek a saját baromságomnak. Pénztárhiányom volt és azt próbáltam kiküszöbölni, míg becsavarodtam teljesen az egészbe és soha nem lett vége. Kb.800 000 forintról van szó. A munkáltató biztos, hogy fel fog jelenteni. Milyen büntetésre számíthatok?

ObudaFan # 2012.01.31. 10:36

Nem fog menni. Polgári pert indíthatsz.

iceman # 2012.01.31. 10:20

Üdvözletem!
Az alábbi esetben szeretnék feljelentést tenni, de még nem tudom pontosan, hogy mi lenne a teendő:

Cégünk X Kft. építőipari munkákat vállalt és végzett szerződés szerint Y Kft-nek. A szerződés tárgyát képező munkák rendben elkészültek, Y Kft. a Teljesítés igazolást kiállította, a munkálatok ellenértékét rendezte átutalással.
Ezután jóhiszeműen újabb egyben az utolsó teljesítés munkálatait végeztük tavaly november 20-ra, a szerződés 3.ik pontja alapján a rögzített egységárakon, többlemunkaként.

Az elvégzett munkákról a Felmérési Naplót - a szokásos módon, elektronikus levélben - dec. 2-án elküldve a Megrendelő rendelkezésére bocsátottuk leigazolás céljából.

Megrendelő dec. 14-én találkozót kért cégünkkel a munkaterületen, ahol közölték, hogy szerintük rossz a közben utánnunk következő szakiparok által már eltakart (lefestett-lehidegburkolt vakolat) munka minősége, melyet állításuk szerint az Y. KFT fővállalkozója, a Z. Kft. jelzett feléjük, de semmilyen dokumentumot nem tudott ezzel kapcsolatban bemutatni, illetve arról semmilyen hibajavításra felszólító, vagy tájékoztató üzenetet nem küldött.

Véleményünk szerint a munkák minősége megfelelő, azon javítást nem kellett végeztetni, amit az is alátámaszt, hogy erről semmilyen dokumentumot, felszólítást nem küldtek.

Telefonon megkerestük a Z. (az Y Kft. fővállalkozója) építésvezetőjét, aki nem tudott arról, hogy a munkának bárminemű problémája lenne.
Megrendelő ekkor bekérte az általunk vezetett Építési Naplót - melybe a munkálatok folyamán nem tett bejegyzést -, melyet dec. 19-én tértivevényes levélben elküldtünk részére, az Építési Napló másodpéldányait nem küldte vissza.

Végül 2012. 01. 13-án az Y Kft. hivatalos e-mailcíméről az Y Kft. ügyvezetője, K. úr átküldött elektronikus levélben egy kalkulációt az ő számításaik szerint, mely alapján az elvégzett munkák ellenértékének töredékét fizetnék ki.

Egyúttal átküldött egy 2011. 08. 08. napra visszadátumozott, igen terjedelmes szerződéstervezetet a már elvégzett munkákról azzal, hogy az eredeti szerződést cseréljük ki ezzel a visszadátumozott szerződéssel a könyvelésünkben.

A probléma, hogy számlát Teljesítési igazolás nélkül hiába állítanánk ki, úgyis visszaküldené, a valóságot tükröző Teljesítési igazolást azonban Y Kft. nem hajlandó kiállítani részünkre, abban bízva, hogy anélkül nincs semmilyen jogi lehetőségünk követelést támasztani feléjük az elvégzett munkák után.
Visszadátumozott szerződést pedig nem vagyok hajlandó aláírni vele.

Érdeklődtünk 2 közjegyzőnél előzetes bizonyítási eljárásról, de a bírósági panasznapra küldtek, mondván nincs kapacitásuk.

Ha szimplán feljelenteném csalás miatt az Y kft ügyvezetőjét, akkor nekem mit kéne még bizonyítanom, amikor ott van az elvégzett munka, de nem hajlandó leigazolni és a számlát befogadni? Céges e-mail címéről küldött üzenete elfogadható bizonyítékként?
Ha letagadj a munkavégzést, akkor a bejelentett munkavállalóink mint tanúk tanúsíthatják, hogy mi végeztük el a munkát?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.31. 09:50

Minket az érdekel, hogy szerinted is megalapozott-e. Nem kell válaszolnod, elég ha magadnak átgondolod.

bica # 2012.01.31. 09:34

A munkáltató szerint megalapozott, de még nem jelentettek fel. De szeretném tudni mire lehet számítani. Köszi

ius latratus # 2012.01.31. 09:26

Bocsánat, a kérdésemet már nem kellett volna feltennem, most látom, guba" már feltette.

ius latratus # 2012.01.31. 09:24

Mivel 700,- vagy 800 ezerről ír bica, így erősen valószínűsíthető, hogy -egyelőre- még nem készült feljelentés, vagy még csak most van abban a szakban.

bica

Kicsit keveset írtál le, nem? Tehát: megalapozott lehet a munkáltató álláspontja?

guba" # 2012.01.31. 08:58

Nem mindegy ugye, hogy megalapozott-e a gyanú.

bica # 2012.01.31. 07:42

Kérlek segítsetek. Baromi nagy pácban vagyok. Azzal gyanúsít a munkahelyem hogy 700 vagy 800 ezer forintot elsikkasztottam. Mire számíthatok. Előre is köszi a válaszokat

Gabicsek # 2012.01.25. 22:30

Vagy telefonon felhívod az ügy előadóját, megmondod, hogy ki szeretnéd egészíteni a vallomásod és kérsz tőle egy időpontot a folytatólagos kihallgatásra.

végrehajtó1 # 2012.01.25. 15:13

Egyszerübb ha leírod és feladod postán tértisen.

rb84 # 2012.01.25. 14:53

Ha szeretném kiegészíteni a vallomásom, akkor levélben kérni kell időpontot vagy besétálok a kapitányságra, amikor épp ráérek?
Esetleg levélben írjam meg a közlendőmet?
Hogy megy ez?

Gabicsek # 2012.01.24. 20:44

Én azt javaslom, mond el a rendőrségen őszintén a történteket.

rb84 # 2012.01.24. 16:01

Kedves Karola44 és Kovács_Béla_Sándor!

A kérdésem nem a kiadatásra vonatkozott. Egyfelől én nem megyek sehova, mert (készakarva) nem követtem el semmilyen bűncselekményt.
Itt a fórumon azért tájékozódom, mert nem is szeretnék elkövetni semmit! Ha jogi tájékozatlanságom okán hibáztam volna, akkor azt korrigálni szeretném és fogom is. Ezért kértem az itt lévők tanácsát!
Tehát nem nekem kell címezni, hogy "kiadnak"!

A rendőrséget tájékoztatni fogom, ha egy gyakorlott jogásszal történő részletes konzultáció arra jutunk során ez a jogszerű. Valszeg így lesz, de még nem tudom.
A német barátommal pedig meg fogok egyezni egy olyan kártalanítási konstrukcióról, amivel ha elégedett talán nem is lesz teljesen, de el tud fogadni.
Szerencsére jó viszonyban vagyok vele és megérti a helyzetet...

Még egyszer köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.24. 15:45

Ja vagy úgy. Nemigen.

rb84 # 2012.01.24. 15:44

Onnan meg kiadnak.

Adják is ki azt a csalót, ha ott van!
A kérdésem az volt, hogy ha megítélik itthon nekem vagy német barátomnak a kártérítést, akkor azt az EU-n kívül is tudjuk-e érvényesíteni? Pl. USA-ban, Kanadában?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.24. 15:39

Onnan meg kiadnak.

rb84 # 2012.01.24. 15:37

EU-n kívül? USA, Kanada?

guba" # 2012.01.24. 15:35

Igen, eu-s országokban nem problematikus.

rb84 # 2012.01.24. 15:30

Köszönöm mindenkinek a konstruktív hozzászólásokat. Irány mutatásnak hasznos volt. a Jövőhéten konzultálok egy védőügyvéddel az ügyről és annak megfelelően lépek tovább. Valószínűleg a rendőrségnek is jelzem a "német vonalat"...

Még egyszer köszönöm!

Még egy utolsó kérdés: ha az eljárás végén megítélik a kártérítést, akkor reálisan van rá esély, hogy azt külföldöli bankszámla ellenében érvényesíteni lehessen?
Tehát ér-e bármit a magyar bírósági ítélet külföldön?

Az ingatlanos csalónak itthon amennyire tudom semmi nincs nevén és jelenleg külföldön bujkál...valszeg a pénz is ott van valahol...

guba" # 2012.01.24. 12:37

Ameddig a német barátod nem tesz ellened feljelentést, addig túl sok relevanciája nincsen, hogy a saját pénzedet, vagy a megbízódat illető összeget csalták ki tőled. A sértettek száma mondjuk befolyásolhatja a rendbeliséget, nem rontasz a helyzeteden, ha a valós tényeket adod elő. Ha a barátod feljelentést tesz, akkor viszont nehezen fogod kimagyarázni, hogy korábban az ő személyéről miért nem tettél említést.

rb84 # 2012.01.24. 10:46

A hamis tanúzást azzal kockázatod, ha nem tárod fel a nyomozóhatóság előtt a valós tényállást. (Bár gyanúsított nem tud hamisan tanúskodni.)

Ha német barátomat nem érheti kár, mert valahogy kifizetem, kártalanítom, akkor ez mennyire tartozik a tényálláshoz?
Ezekben az ügyekben egy hozzám hasonló jogot nem ismerő "átlagember" nehezen tud kiigazodni...
Ezzel gyakorlatilag egy kölcsönügyletté alakul a dolog: ő adott pénzt, amit vissza is kapott. Menet közben mi történt a pénzével, ahhoz már senkinek nincs köze. Ha banktól veszek fel szabad felhasználású kölcsönt akkor a bankot sem érdekli, hogy mit csináltam vele ha egyszer ő azt visszakapja... Nem de?

Gyanúsított én itt biztos nem leszek, mert a pénzt én tényleg arra adtam át az ingatlanosnak, amire a német barátom adta. Az ingatlanos és köztem kötött megállapodás ez egyértelműen igazolja vagyis a pénzt ő nyúlta le...
Szóval nem értem ezt a "Bár gyanúsított nem tud hamisan tanúskodni." megjegyzést...

Ez eddigiek alapján úgy látom az a legegyszerűbb, ha a német barátommal megegyezek a kártalanításról és remélem, hogy az ingatlanos ellen folyó eljárás végén ez valahogy megtérül...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.24. 10:32

De igen, bárki besétálhat. Senkinek nincsenek többletjogai. Megvezettek. Van ilyen.