Rongálás


ObudaFan # 2016.02.13. 09:32

Attól is függ, hogy milyen értékűek voltak ezek a tárgyak, de ha nem voltál még büntetve, a leírtakból a pénzbüntetés valószínűsíthető.

Lenarterika89 # 2016.02.16. 09:36

Köszönöm a választ Obudafan!

Nekem azt mondták a rendőrök, hogy amit csináltam, 500 ezer forint alatt van, tehát kisebb értékű lopásról van szó. De még értékbecslő nem volt nálam. Enyhítő körülmény pedig az, hogy még nem voltam büntetve. Ezt a rendőrök is említették. Köszönöm.

folyami géb # 2016.02.17. 10:07

Sértettenként kell számolni a kárt, így nyilván többrendbeli cselekmény lesz, viszont feltételezem, hogy többnyire 50 ezer forint alatt lesz az egy sértettre jutó összeg, ezért vétség. Ezzel együtt zerintem is pénzbüntetés, esetleg közérdekű munka.

KosurnyikovAdam # 2016.04.10. 10:48

Az alábbi ügyben szeretném segítségüket kérni: tegnap hajnalban megrongálták a II. kerületben, utcán hagyott autómat. Az elkövető egy dél-koreai fiatal srác volt, akit a helyszín közelében el is fogtak. Letörte a visszapillantókat, kitépte az ablaktörlőlapátokat, ütötte-rúgta (több karcolás, horpadás keletkezett, kb. 300 e Ft értékű a kár, casco nincs). Kamerafelvétel is készült az eseményről, illetve egy, a közelben parkoló autót is szintén ugyanilyen módon megrongált.
Volt helyszínelés, illetve megtettem a feljelentést is. A nyomozó tájékoztatott arról, hogy az elkövető tanulmányi szerződéssel tartózkodik itt. Felvilágosítottak, hogy büntetőügy lesz ebből, illetve arról is, hogy ha a gyanúsított magától nem rendezi a kárt, akkor polgári peres eljárás keretében érvényesíthetem az igényemet. Mi várható ebben az ügyben? Elhagyhatja az országot a gyanúsított? Ha rendezi a kárt, az milyen szintű enyhítő körülmény lehet? Ill. ha odáig fajulna, egy polgári peres eljárás milyen költségekkel járna részemről?
A félelmem az, hogy valamilyen úton-módon kihúzza magát a felelősségrevonás alól, mondjuk úgy, hogy hazautazik.

Köszönöm,
K. Ádám

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 11:02

a a gyanúsított magától nem rendezi a kárt, akkor polgári peres eljárás keretében érvényesíthetem az igényemet.
Ez nem igaz, a büntetőeljárásban is érvényesítheted a polgári jogi igényt. Legfeljebb a bíróság más útra utal.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 11:03

mondjuk úgy, hogy hazautazik.
Persze. Pár százezer forint miatt veszni hagyja a milliókat, amit a tanulmányaira költött.

KosurnyikovAdam # 2016.04.10. 12:27

És mit gondol, mire számíthatok ezügyben? Hónapokig tartó bírósági eljárás, majd talán kártérítés? Enyhítő körülmény lehet a gyanúsított számára, ha minél előbb törekszik a kárrendezésre?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 14:58

Nem csak enyhítő, akár büntethetőséget megszüntető körülmény is lehet, ha közvetítői eljárásban megegyeznek a kár megtérítésében - és ki is fizeti.

KosurnyikovAdam # 2016.04.10. 15:57

Köszönöm gyors válaszát! Amennyiben megvan az illető elérhetősége, úgy van értelme felvennem vele a kapcsolatot? Vagy mindenképpen célszerű megvárni ezt a formális eljárást?

ObudaFan # 2016.04.11. 07:29

A kapcsolatfelvételnek van értelme. A kár megtérítésével viszont ki kellene várni a közvetítői eljárást.

KosurnyikovAdam # 2016.04.11. 17:00

Felvettem vele a kapcsolatot, azóta válaszolt is. Elismerte a károkozást, és szeretne kártalanítani. Innentől mi a teendő? Keressek ügyvédet a közvetítői eljáráshoz? Vagy meg lehet még oldani valahogy enélkül is (kifizet, visszavonom a feljelentést, stb)?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.11. 17:41

Neki kell kérnie a közvetítői eljárást.

ReSimon # 2016.04.23. 16:03

Üdv.

Az alábbi problémámmal kapcsolatban szeretném szíves segítségüket kérni.A nagymamám aki egy 74 éves idős asszony egyedül él egy kis településen,magánházában.A szomszédja aki egy középkorú,jó fizikai állapottal megáldott férfi a faltól 50 cm-re kiépített egy öntözőrendszert ami időszakosan a fal felé fordul és így a szinte állandóan üzemelő locsolóberendezés teljesen eláztatja a falat.A férfi szóbeli kérésre sem volt hajlandó a berendezést átállítani sőt szóbeli kijelentést tett miszerint:"átmegyek és jól beverem az orrod",kijelentése tanúk jelenlétében zajlott.Kérdésem a felé irányulna,hogy ezzel kapcsolatban milyen jogi intézkedéseket érdemes tenni mind a rongálásra és a fenyegetéssel kapcsolatban.
U.i:Az önkormányzat felé történt bejelentésre,elég konfliktus kerülő választ kaptam,miszerint majd egyszer kimennek vele beszélni
Válaszaikat előre is köszönöm.
Tisztelttel:R.Simon

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 08:03

Írásban kérje nagyanyád a birtokvédelmet, akkor nem tudják elhárítani csak úgy.

ReSimon # 2016.04.24. 09:07

Köszönöm szépen!

TCsabi # 2016.05.05. 13:29

Tisztelt Szakértők!

tanácsukat kérném, milyen lépést lehet a rendőrségi nyomozás érdekében tenni, ha folyamatos szinte napi szintű rongálást, magánlaksértés, fenyegetést szenvedek el a szomszédomtól, melyekre vonatkozóan folyamatosan teszem a feljelentéseket, de éppen erre hivatkozva a rendőrség – mivel folyamatosan újabb és újabb feljelentéseket teszek - a rendőrség „nem tudja lezárni a nyomozást”.
Több mint fél éve semmilyen határozat, végzés nem született a rendőrség részéről, holott napi szinten történik újabb szabálysértés, bűncselekmény (telekre bezárás, épületbe erőszakkal behatolási kísérletek, ajtó lehegesztése, poroltó tűzoltó készülékkel történő lövöldözés, testi fenyegetés) tanúkkal és videófelvételekkel igazoltan folyamatosan bejelentve.
A rendőrség ahelyett, hogy „szakaszokra bontaná” az ügyet és elítélné az elkövetőt ezzel elébemenve az elkövető további szabálysértési és bűncselekmények elkövetésének, ehelyett nem hivatalosan arra „kérnek” ne tegyek újabb feljelentéseket mert nem tudják lezárni a nyomozást…

Több törvényben olvastam, hogy az egyes hatóságoknak úgy kell lefolytatniuk az eljárásokat / nyomozásokat / végrehajtásokat, hogy az költséghatékony és hatásos legyen. A rendőrségi eljárásokra nem tudom, hogy vonatkozik-e ilye jogszabály, mert pont az ellenkezőjét csinálják.

Elnézést, hogy hosszú voltam, az volna tehát a kérdésem, hogy rá lehet-e kényszeríteni valahogy a rendőrhatóságot, hogy tegyen pontot a fél évvel ezelőtti esetekre, zárja le, hozzon határozatot róla és ne húzza a dolgot a végtelenségbe azért, hogy mert mindig újabb feljelentéseket vagyok kénytelen tenni.

Előre is köszönöm,
Csaba

Vadsuhanc # 2017.02.19. 17:44

Ata777

Kicsit konkrétabban nem lehetne leírni ?

Pld. Kér összege, milyen módon stb ? ( összerugdostad a kv automatát :-))) bár ez szándékos...

Vagy a könyököddel lesodortál egy üveg unicumot.....

Nem mindegy.....

Jegyzőkönyvet vettek fel ?

Öreg Tölgy # 2017.02.19. 18:07

Amennyiben valóban nem szándékos volt, akkor nem is tudnának belőle rendőrségi ügyet csinálni. Csak hát persze az nem megy, hogy - Vadsuuhanc példájánál maradva - mondjuk összerugdosom az automatát, aztán azt mondom, hogy nem akartam.

Ezért valóban kellene egy rövid tényleírás.

Vadsuhanc # 2017.02.19. 19:00

Ata777

Szerintem a leírtak alapján kár aggódnod, hogy ebből büntetőeljárás lesz. Szerintem nem lesz.

A kártérítés más dolog, de szerintem akkor majd írj újra.

Nyugi.

Öreg Tölgy # 2017.02.19. 19:05

Na de hogyan döntötte fel, kedves Ata777?

Egyáltalán nem mindegy, hogy pl. az áruk között keresgélve véletlenül nekihátrált, vagy valamin feldühödött és két kézzel nekiugrott (most direkt két szélsőséges esetet írtam).

Öreg Tölgy # 2017.02.20. 05:10

Ebben az esetben fel sem merülhet sem szabálysértés, sem bűncselekmény, maximum polgári úton követelhetnek kártérítést (de a kár összegét is nekik kell bizonyítani)..

Öreg Tölgy # 2017.02.20. 19:40

Nem gyakoroltak nagy kegyet, ha akarták volna, akkor sem lehetett volna ez rendőrségi ügy.

Öreg Tölgy # 2017.02.22. 18:15

Hát igen, ez lehetséges, de akkor meg azt hiszem, a biztosító perelhetné. Én ebben inkább nem nyilvánítanék véleményt, mert polgári jogi ismereteim jó része még egyetemista koromból származik, és mára az új Ptk. hatályba lépése miatt az is nagyrészt jogtörténelemmé vált.

Stage # 2017.05.30. 13:45

Kedves fórumozók.

Van egy szellemileg visszamaradott szomszédom, aki megrongálta három autómat. A rongálások rövid szüntetekkel folyamatosak. Egy jogerős ítélet ellenére sem fizeti ki a nekem megítélt kártérítést. Van egy bérbe adott garázsa, és arra gondoltam, hogy visszavágok, és a garázs elé állok a megrongált autóval. A garázs magán területen van. Ha feljelent, mit kaphatok ezért? Sajnos csak trükközve fogom tudni elérni, hogy fizessen, vagy legalább Ő is bosszankodjon kicsit. Ugyan akkor elkerülném az önbíráskodás, zsarolás, vagy kényszerítés büntettét. Illetve persze a szabálysértés elkövetését is. A birtok védelemhez szerintem túl buta.

Stage # 2017.05.30. 13:46

Mielőtt még valaki azt gondolná, nem kértem végrehajtást az ítéletben szereplő csekélyke összegre, jelezem hogy megtörtént, de nincsen semmi a nevén. Minden a szülei nevére van írva. Esély nincs a behajtásra.