Ha a vádlott nem jelenik meg tárgyaláson


Agent Cooper # 2013.02.12. 16:06

Persze, eleve, ha értesítést kap, nem kötelező a jelenléte, de itt tárgyalásra történő idézésről van szó. És nem azért nem szeretne elmenni a vádlott, mert haldoklik.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 15:46

Másodfokon, nyilvános ülésen teljesen általános.

Agent Cooper # 2013.02.12. 15:41

Kedves ObudaFan!

Találkoztál már olyan esettel, hogy a bíróság idézi a vádlottat, majd miután az közli a bíróval, hogy nem szeretne elmenni a tárgyalásra, a bíró ezt engedélyezi? Ez már csak azért is meglepő számomra, mert például M. R. (l. Fekete sereg) esetében pont azért kerül megismétlésre az eljárás, mert a vádlottat a távollétében ítélték el.
Tehát ha a bíróság lemond a vádlott jelenlétéről, akkor ezzel adott esetben alapot szolgáltat a perújításhoz.
Megköszönném, ha említenél olyan példát, amikor a bíró engedélyezte a vádlott távolmaradását, mivel az nem szeretett volna elmenni a tárgyalásra.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Véleményem # 2013.02.12. 12:45

Amúgy "piti" ügyeknél is szoktak elővezetni...
Tessék elmenni hisz érdeke...

Időpontos elővezetést kap majd ha nem jelenik meg, ha ez sikertelen akkor körözik és előzetesbe helyezik a tárgyalás napjáig. Így tessék hozzá állni az ügyhöz!

ObudaFan # 2013.02.12. 06:43

Van olyan, hogy a vádlottnak nem kell megjelennie, ha nem akar, de csak ha a bíró ezt előzetesen engedi. Ebben az esetben a védelem kötelező.
Az idézés ügyében meg ha már úgyis írsz a bíróságnak kimentést kérve, akkor leírhatod, hogy az idézésről tudomást szereztél.

ndoora # 2013.02.11. 23:19

pardon , még egyszer : tehát, első kézbesítésnél nem vette át, akkor írt a postás egy üzenetet, hogy 5 munkanapon belül átveheti a postán, ha nem teszi, akkor kikézbesíti még egszer a 6. napon. A 6. napon se vette át, ekkor is ugyanaz az üzenet volt, hogy 5 munkanapig még a postán átveheti (ez összesen kb. 10-12 nap), és ekkor visszaküldték a feladónak. És ez utáni napokban érdeklődött a címzett a postán,hogy átvegye, de pont visszaküldték addigra a levelet. Akkor lehet, hogy már körözik ?

ndoora # 2013.02.11. 23:14

Az ismételten kiküldött idézés mit jelent ?

Volt egy darab idézés, amit nem vett át 5 napon belül, majd a 6. napon még egyszer kivitte a postás, akkor sem vette át és két nappal később értsült róla, akkor meghatalmzottat küldött a postára, hogy vegye át, de addigra pont visszaküldték a feladónak.
Ennek az egy darab levélnek az át nem vétele már ismételt kiküldésnek számít ? Vagy küldenek majd még egy levelet és ha azt se venné át kétszer 5 napon belül, az lenne az ismételt kiküldés ?

Agent Cooper # 2013.02.11. 23:09

Kedves ndoora!

Az akadályt azonnal jelezni kell, nincs utolsó pillanat. Ha az ismételten kiküldött idézést sem veszi át, akkor elrendelik a vádlott körözését.
Olyan nincs, hogy a vádlottnak nem kell megjelennie.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ndoora # 2013.02.11. 23:03

De amúgy "piti" ügyeknél is szoktak elővezetni ? Illetve hallottam régebben olyasmiről, hogy most már ha a vádlott nem akar, ne feltétlenül kell megjelennie, persze nem tudom, hogy ez milyen típusú ügyeknél van így .

Ha ténylegesen nem tud megjelenni, mi az utolsó pillanat, amikor ezt még jelezheti és hogyan (levélben vagy máshogy is lehet-e) ?

Ha a tárgyalásra idéző levelet nem tudta átvenni és a posta arról tájékoztatta, hogy visszament a feladó bíróágnak,akkor a bíróság mit szokott csinálni, kiküldi-e még egyszer ?

Véleményem # 2013.02.11. 22:43

Jelezni kell. Különben elővezettetik annak meg szép költségei vannak...

ndoora # 2013.02.11. 22:35

Azt szeretném kérdezni,ha a vádlott nem tud megjelenni -kisebb jelentőségű ügy, zaklatás - tárgyalásán, akkor mik a szankciók ?

Mennyi idővel előtte lehet még szólni, egyáltalán lehet szólni, ha az a probléma, hogy épp külföldön van ? Vagy ha már előtte nem tud , akkor mennyivel utána szólhat még, és ez járhat-e ez pl. pénzbüntetéssel ?

Későn értesült a tárgyalásra idéző levélről, amit a posta nem tudott neki kézbesíteni és már visszaküldte a feladó bíróságnak. Ilyenkor egyáltalán megkíséreli még egyszer kiértesíteni a bíróság a vádlottat ?

Írásban (levélben sürgősségivel) lehet-e jelezni a bírónak a problémát ?