Csalás ügyében kérdések


drbjozsef # 2019.08.16. 07:04

orakium vagyok es elore lattam hogy par uzsoras faszfej

Akkor nézz a jövőbe, látni fogod, mikor fogsz tudni hazajönni (egyébként orákulum).

janos23 # 2019.08.17. 21:34

Kedves Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, használt személygépjármű alkatrészeket (egy autó motorját és egy karosszéria elemet) szerettem volna megvásárolni egy magánszemélytől 40.000 ft értékben, előre elkérte a pénzt és mivel ismertem és többször is vásároltam már tőle, oda is adtam neki. Sajnos nem kaptam meg az említett dolgokat, 3 hónapja hiteget és leráz.
Az lenne a kérdésem hogy gondolkodom a rendőrségi feljelentésen, ennél az összegnél érdemes-e ezt meglépni és mire lehet számítani, ezen az úton van rá esély hogy visszakapom a pénzemet? Bizonyítani csak akkor tudom a történteket ha a telefon szolgáltatótól le lehet kérni a vele folytatott beszélgetéseket, ennek még nem jártam utána.
Köszönöm a segítséget!

aprilismajus # 2019.08.18. 05:32

Tisztelt Janos23, az ügy a járásbíróság hatáskörébe tartozik, ott kell feljelentést tenni. A szabálysértési értékhatár ötvenezer forint, az Ön leírta kérdés majdnem meghaladja ezt, majdnem bűncselekmény, indokolt a feljelentés megtétele, s a szabálysértési eljárás indítványozása.

Brianna # 2019.09.18. 19:51

Sziasztok,

egy ismerősöm ügyében kérnék egy kis segítséget.

A történet annyi, hogy anno az ismerősöm édesapja elhalálozott 2013-ban, akkor volt egy hagyatéki eljárás utána ami közjegyzői szakba került és le is zárult. Igen ám csak, hogy az ismerősöm testvére volt a másik jogosult és szépen kijátszotta az ismerősömet ügyvédi segítséggel. Hamis megállapodást és meghatalmazást nyújtottak be, az ügyintézőnél meg a tesó a saját címét adta meg levelezési címnek. Így az ismerősöm nem is értesült semmiről. Szóval ez lezárult. Idén halt meg az édesanyjuk akinek a hagyatékiján szembesült azzal, hogy pontosan mi is történt, hogy eladásra került már egy olyan ingatlan ahol mindketten örökösök voltak. Tett feljelentést a rendőrségen és ott csalásra hozták ki a bűncselekményt, azonban most kapott egy levelet miszerint elévült. A kérdésem az lenne, hogy pontosan mitől függ, hogy a csalás elévül. Idővonalban annyi, hogy 2013-ban meghalt az apuka - szeptember 24. napján kelt az a két bizonyos hamis irat, az ügyintézőnél október 8án volt a testvér leltár felvételen - ebben az esetben nekem eleve fura, ha tesó tudta hogy van meghatalmazás és megállapodás már eleve október 8-án miért nem jelentette be a leltárhoz - és október 31-én volt a tárgyalás. Azt követően minden más már ennek a folyománya. Persze én értem, hogy-hogy nem érdeklődött eddig az apai örökség után.. de mire lehet hivatkozni, hogy mégsem évült el... tévedésben tartásról itt lehet szó?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.19. 11:36

A büntetőjogi elévülés alighanem tényleg bekövetkezett. De a tulajdoni igény nem évül el. Igaz, onnan kezdve, hogy eladták az ingatlant, már kötelmi jogi az igény.)

janos23 # 2019.11.02. 09:46

Kedves Fórumozók!
2019.08.17.-i hozzászólásommal kapcsolatban szeretnék ismét kérdezni, még nem tettem feljelentést mert szerettem volna elkerülni a procedúrát, sajnos azóta sem oldódott meg a dolog.
Az lenne a kérdésem hogy feljelentés megtétele esetén nagyvonalakban mire számítsak, az ügy ilyenkor bíróságra kerül és oda kell majd járnom, mennyi idő alatt rendeződik le kb. és számomra lesz ennek a dolognak költsége? Mit érdemes tudnom ezzel kapcsolatban?
Nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.02. 13:23

Nem a pénzed szeretnéd visszakapni?

janos23 # 2019.11.02. 17:15

Nekem az is megfelelt volna ha megkapom amit megvettem, de abból már nem lesz semmi, így igen a pénzt szeretném visszakapni.
1-1,5 hónapja azt mondta telefonon keresztül hogy visszaadja a pénzt mert nem tud foglalkozni a dologgal, ezt a beszélgetést rögzítettem is, de ezóta is többször lerázott. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.02. 20:07

Nos, annak nem a szabálysértési eljárás az adekvát módja. Ennyi idő alatt már jogerős fizetési meghagyásod lehetne.

janos23 # 2019.11.02. 23:15

Erről a dologról nem tudtam, utánaolvasva találtam számomra nem kedvező dolgot benne, pl. nincsenek meg a kötelezett adatai (csak név, telefonszám), ill. ha vitatja a követelést és bíróságra kerül az ügy illetéket kell fizetnem ami nem tudom mennyi lenne. Sajnos nem vagyok ezekkel a dolgokkal tisztában.
Köszönöm!

Nahajm # 2019.11.03. 06:35

Üdv!

A sztori röviden: egy csaló miatt tárgyalásra idéztek,mert a kihallgatáskor azt mondtam se a terméket,se a penzt nem küldte vissza.

Kiderült,hogy visszautalta az ârát, én viszont ezt elfelejtettem. Ez oké. Viszont azt állitja,higy en azt mondtam a terméket is megkaptam,ami viszont nem igaz. Nem tudja bizonyitani,csak annyit mondott,hogy ö pedig ugy emlékszik,hogy én azt mondtam. Ezzel ö engem nem vádolt meg buncselekménnyel? 3-an voltunk még igy tanúk. Valóban visszakaptuk a pënzt, ezt a kihallgatáskor nem emlitettük, szerintem mindenki elfelejtette,léven,hogy egy 4-5 ëves dologrol van szo. De terméket nem külfött. Ezért nem lehet feljelenteni, nem hamis vád ez vagy a hatóság félrevezetése? Egy tanú volt, aki emmit nem kapott a csaló mègis azt mondta, ugy emlékszik, hogy anno azt mondta a sértett,higy kapott cuccot. De nem vitatja ,hogy igazat mondd (mármint a sértett) Ezt amugy semmilyen esetben nem vitatta.

Nahajm # 2019.11.03. 06:45

Bocsánat,hogy itt is feltettem a kérdést, de szerintem megvádolt minket. Nem Szeretném ha annyiban maradna.

89Gent # 2019.12.08. 15:19

Üdvözlök mindenkit!
13.690 Ft-ért vásároltam egy terméket, egy magánszemélytől. Utóbb kiderült, hogy ugyanezt a terméket már eladta egy másik embernek, beszámítással. Úgy egyeztek meg, hogy a másik fél elküldi a beszámítandó terméket, illetve a vételár maradék felét, és cserébe küldi a megvett árut.
Itt kerültem be a képbe. Írtam az illetőnek, hogy ha meghiúsulna az üzlet, akkor szóljon, és megveszem tőle. Válaszban azt írta, hogy két ugyanilyen terméke van. A hirdetésében ez áll: "Normál állapotban, dobozában, csavarokkal, kábelekkel."
Mikor rákérdeztem nála, a "normál állapotra", ilyen választ kaptam: "A normál állapot: Megvettem,beleköltöztem és azóta a polcon van"
A megbeszélt időre nem küldte a csomagot. Közben írt a másik vevő, akitől megtudtam, hogy nem kapta meg az árut, amit küldött beszámítandó árut pedig nem vette át az illető. Miután kilátásba helyeztem a feljelentést, nagy sértődve elhordott mindennek az eladó, majd "ismét" feladta a csomagot.
Az áru megérkezett, viszont hiányosan, sérülten, büdösen, piszkosan. Miután rákérdeztem erre, arrogánsan megpróbált lepattintani, hogy hülye vagyok. Miután ismét kilátásba helyeztem a feljelentést, felajánlotta, hogy küldjem vissza a terméket, és ő 10.000 Ft-ot fog fizetni.
Természetesen erre nem vagyok hajlandó.
Érdemes lehet a bankomnál pénz visszahívást kérnem, illetve feljelentést tennem? Tudom, hogy nagyon pici az értéke az elvesztett összegnek. Viszont nem szeretném, hogy csak emiatt megússza, és esetleg másokat is megkárosítson.
Köszönettel:
Molnár Gábor

drbjozsef # 2019.12.08. 17:35

89Gent,

Érdemes lehet a bankomnál pénz visszahívást kérnem, illetve feljelentést tennem?

Előbbit sajnos nem tudod. A chargeback eljárás csak és kizárólag az ún CNP bankkártyás vásárlásokra vonatkozik, vagyis "card not present", ahol a kártya nincs fizikailag jelent a fizetésnél. Ez jellemzően az internetes vásárlás, ahol csak az adatokat írod be.

Banki átutalásra nem kérhető ilyen.

Feljelentést tehetsz, de a csalást neked kellene bizonyítani, amely tényállásnak része az, hogy az eladónak nem is volt ELEVE szándékában teljesíteni. Viszont esetedben ez már meg is történt.
Szóval bűncselekmény az nincs. Szerintem felesleges rendőrségre menni, el fognak hajtani.

Legfeljebb polgári jogi vita a hibás teljesítésről. Amit tehetsz az az, hogy a terméket visszaküldöd, és bizonyíthatóan (pl. tértis levél) felszólítod, hogy 5 napon belül utalja vissza a pénzedet. Ha nem teszi, közjegyzőnél fizetési meghagyást indíthatsz ellene, vagy bíróságon pert.

89Gent # 2019.12.08. 20:45

Kedves József!

Nagyon köszönöm a segítséget! Ezek szerint többe kerülne a hús, mint a leves. Minden jót Önnek, és még egyszer köszönöm!

Üdvözlettel:
Molnár Gábor

drbjozsef # 2019.12.09. 08:07

89Gent,

Sajnos igen. Az FMH is minimum 5000 forint, azt is kockáztatod, ha nem sikerülni bizonyítani az igazadat - de ha biztos vagy benne, hogy a kötelezett ellentmondása esetén is nyernél bíróságon, akkor természetesen azt is neki kell majd utólag megfizetnie.

Sajnos a bizonyítási teher rajtad van, ha nem vetted fel videóval a csomag kibontását, vagy esetleg nincsenek tanúid arról, akkor az eladó mondhatja, hogy ő nem ezt a terméket küldte, hanem egy hibátlant, és csak le akarod húzni. Ez esetben nehezen bizonyíthatnád ennek ellenkezőjét videó vagy tanúk nélkül.

zsofar # 2020.03.03. 17:04

Sziasztok. Van egy tartozásom 2018.12 honában 110.000.- amit adtam vissza es ezert megérdemelném a pofont de most kaptam idézést a rendőrségtől. Meg nem vettem át de tudom hogy O jelentet fel. Ha en mosr visszaadom neki a penzt mielőtt átveszem a feljelentést es kihallgatásra megyek kedvező lesz. ? Zs.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.03. 17:56

Az FMH is minimum 5000 forint,
Nyóc.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.03. 17:58

Mindenképpen enyhítő körülmény, Zsofár. De egyúttal beismerés is.
Ha már ide jutott a dolog, nem biztos, hogy ez a legjobb taktika. Nem kellene védőt megbízni?

zsofar # 2020.03.03. 17:59

Nem ertem :( ?

Pethical # 2020.03.03. 18:14

Keress gyorsan egy ügyvédet és tedd amit tanácsol :)

zsofar # 2020.03.03. 18:44

Rendben.

drbjozsef # 2020.03.04. 05:46

Érdemes lenne átvenni, és tudni, mi a fene van benne, mert így csak tippelhetünk, de ha csalásért jelentett fel, és nem vitatja a tartozást, akkor szerintem érdemes lenne megadni a tartozást. Akár úgy, mintha mi sem történt volna, nem is tudna a feljelentésről.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 10:28

Említettem már, hogy ha már megindult a büntetőeljárás, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb taktika?

zsofar # 2020.03.18. 17:48

Sziasztok!

Van egy 102000.- tartozások ami a feljelentés 2018 márciusban tortent. A terhelt 2018. Novemberben kapott egy felfüggesztett börtönt. Kérte a gyanúsítotti kihallgatás során a közvetítő eljárást amit a sértett is támogat. Még el ez az ügy közvetítő eljárásban úgy hogy a felét már oda adta a sértettnek.
Zsofar