Diákigazolvány - okirathamisítás


Szomorú örökös # 2020.12.07. 05:02

Egydiak191

Ha bemegyek a mavhoz, vigyem az ervenyeset, vagy ismerjem el h ami akkor nalam volt, nem valodi?

Te ezt is állítod: „Lefotoztak azigazolvanyt, a papiron szerepel h rongalt matrica es h nem fizettem felszolitasra.” Ezek után hiába állítasz be egy másik érvényes diákigazolvánnyal, akkor is az okirathamisításért szerintem a hatóság előtt felelni fogsz. Persze csak ha a MÁV feljelent, mert akkor nyilván rendőrségi ügy lesz belőle, viszont ha minél hamarabb bemégy hozzájuk és töredelmesen bevallod nekik a valóságot, bemutatva az érvényes diákigazolványt, akkor talán van esélyed megúszni kisebb pótdíjfizetéssel. De csak mint írtam, talán lehetséges.

Egydiak191 # 2020.12.06. 16:42

Udvozletem!

Vasarolt matricaval utaztam a Mavon, eszrevettek,kaptam egy papirt amivel ha bemutatom az egyetem igazolasat,hogy a hallgatojuk vqgyok, es akkornincs baj. Lefotoztak azigazolvanyt, a papiron szerepel h rongalt matrica es h nem fizettem felszolitasra.
A helyzet erdekessege, hogy mas egyetemrol van ervenyes diakom,de az nem volt nalam.

Ha bemegyek a mavhoz, vigyem az ervenyeset, vagy ismerjem el h ami akkor nalam volt, nem valodi?
Mivel a kedvezmenyre jogosult voltam, de a kozokirat hamisitas megtortent mire szamithatok? Enyhito korulmeny?

nonolet # 2017.09.26. 17:58

Felsőoktatásban résztvenni ... csak ennyi ésszel?!

  • *-

Szerencsédre: a MÁV ugyebár NEM hatóság!

Így NEM is köteles HIVATALBÓL feljelenti téged.
(okirat hamisításért és csalásért)

Mivel a MÁV-ot kár nem érte
(mert volt érvényes jogviszonyod)
és
a kiszabott díjakat pedig nyilván megfizeted majd neki.

Ezért 99,999%, hogy ad acta teszi az ügyet
és
nem fog feljelenteni, mert mi haszna lenne belőle?

(csaktán nem fogsz ki egy erkölcs bajnok ügyintézőt...)

csengidora # 2017.09.26. 14:05

Tisztelt fórumozók!

Én is "megbotlottam" sajnos, szkennelt ideiglenes diákkal utaztam, meg is büntetett a kalauz és az ideiglenes diákot lefoglalta. Még aznap elmentem a TO-ra eredeti diákért, (mert tényleg van jogviszonyom) ma be is mutattam, le is fénymásolták azt is. Kitölthettem egy papírt amiben a pénzbüntetésem mérséklését kérem (kb.8000 Ft-os bírságról 1.300 Ft-ra),azt mondták ennek 30 napon belül lesz eredménye és addig nem kell fizetnem semmit. Ezen kívül mire számíthatok még? Rendőrségi ügy lesz? Értesítik az egyetemet és kirúghatnak? Mert semmit nem mondott a kalauz,rendőrt sem hívott akkor, csak leadta az ügyfélszolgálatra a lefoglalt diákot.
Tudom,hogy elcsesztem és be is vagyok sz*rva,de jó lenne tudni mire számíthatok...

batka75 # 2017.03.07. 19:25

Tisztelt georgina. A diákok ügyeskedése a Büntető Törvénykönyvben gyakran pönalizált. Jól érzékeli hogy bűncselekményt közokirathamisitást követett el. Ha a bkk/bkv feljelenti nyilván lesz rendőrségi eljárás inkább ugy fogalmaznék büntetőeljárás. Nyilván vmelyik cég megkeresi az okmány kiállitóját. Az higy kihatással lesz e a hallgatói jogviszonyára az az adott oktatási intézmény szabályai és döntései szerint alakul.

georgina8104 # 2017.03.07. 08:36

Tanácsot szeretnék kérni, egy roppant kínos ügyben, ami jó kis tanulópénz számomra... Levelező tagozatra járok, de egy ismerőstől kaptam esti tagozatos ideiglenes diákot, így diákbérlettel utaztam...Lejárt az "érvényessége", az ellenőrtől kapott csekket pedig az új dátumos, szintén érvénytelen diákkal vittem a pótdíjazási irodába. Azt ott nem fogadták el, így a büntetést befizetem, és vettem egy dolgozó bérletet, felhagyván bűnöző életmódommal.
Viszont a nő elég sokat foglalkozott az esettel, lefénymásolta a papírt, rákeresett a számára. Kérdezősködésemre sem árulta el mi ennek az oka, csak visszaadott mindent, hogy hozzak érvényes igazolást, vagy fizessem be a büntetést. Ezt meg is teszem, de mi várható még? Feljelentés, értesítik az oktatási hivatalt? A főiskolát? Rendőrség, kihallgatás? Utolsó fél éves vagyok, pár hónap és diplomázok, nagyon szeretném ezt a botlást kijavítani és tiszta lappal közlekedni ezután. Köszönöm a válaszokat!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.06. 17:18

Ez tuti vicc! Jogi fórumon keres matricát?? Okirathamisítást keményen büntetik Zsófika, nem éri meg!

Dr.Attika # 2016.10.06. 16:43

Kedves Zsófi!
Már figyeli a nyomozó hatóság az interneten hamis matricákat kínálókat. Beindult az "iparág". Tanácsom, ha nem telik BKV jegyre bérletre, akkor gyalogoljon vagy kerékpározzon. A háború előtt piaci alapon lehetett a BKV jogelődje (BESZKART) vonalain utazni. Aki ezt nem tudta megfizetni az bizony gyalogolt. Amikor bliccel vagy hamis bérlettel, hamis matricás diákigazolvánnyal vett bérlettel utazik, nem különb, mint ha egy boltban akármilyen terméket ellopna.
A múlt rendszerben egy nyugállományú tábornok felszállt a villamosra. Mielőtt odaért volna a kalaúzhoz vette észre, hogy otthon felejtette a pénztárcáját. Szégyent- nem tudja kifizetni a viteldíjat- elkerülendő leugrott a mozgásban lévő villamosról. Combnyak törést szenvedett és egy pár hónap múlva ebben bele is halt.

Burn Out # 2016.10.06. 16:29

remélem csak viccelsz, hogy ezt ide írtad....

zsofika1719 # 2016.10.06. 16:10

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tudom, hogy nem ez a leghelyebess mód, de sajnos nagyon rossz anyagi körülmények között vagyok, nem tudom kifizetni a bkv bérletet, muszáj lennék diákmatricát venni, hogy olcsóbban utazhassak. Ha van valaki közületek, aki segítene tanáccsal, hogy hol vehetnék ilyet, az tudna írni? Akár privátban is! Nagyon köszönöm! Zsófi

folyami géb # 2016.06.14. 16:55

Azért az lehet, hogy gyanús lesz a feljelentés elbírálóinak, hogy a jegyzőkönyvben szerepelt a poszt szerint nem létező matrica száma. De lehet, hogy ez csak jobb Hekusokat ejtene gondolkodóba. :)

Hekus # 2016.06.14. 12:01

Igen, ha csak az szerepel a jegyzőkönyvben, hogy nincs matrica, akkor nem jelenthet fel hamisítás miatt, meg a pótdíjat már meg is fizetted!

C.László # 2016.06.14. 09:09

Írtak jegyzőkönyvet meg adtak egy csekket. Szerepelt rajta a régi diák száma meg a matrica száma. Voltam bent de a nő csak annyit kérdezett, hogy van-e matricám, mert hogy azt jelölte meg hibaként az ellenőr. Mondtam, hogy nincs utána az ellenőr megjegyzéséhez, a matrica száma fölé odaírta hogy nincsen matrica csinált egy nyugtát amin "érvénytelen igazolvány" van és kifizettette a pótdíjat. Most akkor ezek szerint ennyivel lerendezték?

Hekus # 2016.06.14. 07:30

Jegyzőkönyv készült? Vagy csak szóban figyelmeztettek?

C.László # 2016.06.13. 20:55

Tisztelt Fórum!

A jelenlegi LEVELEZŐ tagozatos egyetemi diákigazolványom matricáját egy korábbi már nem aktív nappali tagozatos szakközépiskolás diákigazolványomra átraktam és így vettem jogtalanul igénybe a tanulói bérletet.

Ezt vette észre egy ellenőr akinek hazudtam és állítottam, hogy az a korábbi iskola adta. Nem hívtak rendőrt, de kértek hogy attól a korábbi iskolától (ahol már nincsen jogviszonyom) mutassak be nekik egy igazolást miszerint ők adták ki a nevemre, mert akkor az iskolánál van gond és ki kell vizsgálniuk. Ez ugye képtelenség és nem is szándékozom tovább rontani a helyzeten.

A tervem, hogy a jelenlegitől kérek egy lepecsételt aláírt igazolást, hogy a matrica tényleg az enyém nekem adták ki, azaz nem loptam/vettem hanem csaltam és befáradok hozzájuk, elmondom az igazat, hogy a saját levelezős matricámat ragasztottam át így károsítva meg őket ezzel a havi bérlettel.

Természetesen minden pótdíjat és büntetést amit ők mondanak valahogy megoldom és hajlandó vagyok megfizetni, de szeretném elkerülni a feljelentést. Látnak erre esélyt?

Ha nem és feljelentést tesznek, úgy hogy én együttműködök a továbbiakban, értesíteni fogják erről az intézményt vagy így, hogy nem kell nyomozniuk az ügyben ezt megúszhatom pénzbírsággal vagy felfüggesztettel az egyetem tudta nélkül?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kowa # 2016.03.26. 15:41

(A TB-t végig fizettem én magam.)

Kowa # 2016.03.26. 15:05

Tisztelt Cím!
Lejárt a jogviszonyom, vásárolt matricás diákigazolvánnyal vállaltam diákmunkát három hónapig, aztán megszűnt az iskolaszövetkezettel a szerződésem, a továbbiakban nem használtam fel a hamis diákot. Mindenképp szemet fog szúrni a NAVnak (vagy a szövetkezetnek) ez az időszak ésvagy a csalás? Mire számíthatok?
Köszönöm a választ.

folyami géb # 2015.11.15. 18:47

Kivéve, ha olyan munkakörben dolgozik, ahol jogi kötelezettsége van az esetlegesen ellene indult büntetőeljárás bejelentésére.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2015.11.15. 17:44

Tisztelt barackvirag!

A nyomozóhatóság most fogja közölni Önnel a gyanúsítást. Nem fogják értesíteni a munkáltatót. Hogy az ügy végén milyen jogkövetkezményre számíthat, az sok egyéb körülménytől is függ. Pl. volt-e büntetve.

A jogairól kicsit bővebben:
http://lorik.hu/…ljarasban-2/

barackvirag # 2015.11.13. 15:27

Tisztelt Cím!
Kaptam egy levelet, melyben értesítenek, hogy jelenjek meg hamis magánokirat felhasználásának vétségének megalapozott gyanúja miatt a rendőrségen. Egy olyan bérletet használtam, ahol meg lehet adni az időpontot mikor utazom. Ezt többször is felhasználtam. A büntetést aznap kifizettem, a bérletet elvette tőlem az ellenőr és megfenyegetett, hogy ezért még fel is jelenthet. Meg is tette. Milyen következményekkel jár egy ilyen ügy? Értesítik a munkahelyemet is?
Köszönöm a válaszukat.

kataa # 2015.08.31. 09:44

Tisztelt Cím!
Miután megszűnt a jogviszonyom a főiskolán (leállamvizsgáztam, de nem kaptam diplomát, mert szükségem van hozzá még egy nyelvvizsgára) és ott azt mondtam, amikor bekérték a diákigazolványomat, hogy nem találom (erről alá is írtam egy papírt, mert azt mondták, hogy jelenteniük kell a rendőrségen) sikerült szereznem egy középiskolai diák matricát és azt ragasztottam rá a diákomra. Ma a vonaton a kalauznak feltűnt hogy nem kerek a dolog, elvette a diákomat és kaptam egy csekket, amit be is fizetek 3 napon belül és akkor a máv nem tesz feljelentést. Viszont azt mondta a kalauz, hogy a diákomat a sulinak fogják elküldeni.
Annak, hogy a suliban aláírtam azt a papírt, amit elküldtek a rendőrségre, hogy ellopták/elhagytam a diákomat és most kiderül, hogy nem igaz, milyen következményei lehetnek? Az iskola fog ezzel foglalkozni? Pénzbírságra számíthatok vagy súlyosabb következményekre? Az lehetséges, hogy emiatt nem fogok diplomát kapni?

Köszönöm a választ

Agent Cooper # 2015.08.11. 08:11

Kedves Copy!

Szinte biztos, hogy a MÁV megtette a feljelentést, ami alapján néhány hónap alatt egészen biztosan eljutnak Önhöz, és arra is kevés esélye van, hogy az ellenőr ne ismerje fel Önt. Célszerűbb minél előbb kidolgozni a védekezési stratégiát, mert nincs is rosszabb annál, mint amikor a gyanúsított az első kihallgatásán rögtönöz, az ott elkövetett hibákat sok esetben már mi védők sem tudjuk teljes mértékben korrigálni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Copy # 2015.08.10. 19:29

Tisztelt Fórum!

Én az esti okj elvégzés után nem adtam le a diákot (illetve nem kérték) és szeptemberben vettem rá matricát, amit minden probléma nélkül használtam, míg nem a múlt héten, valami szigorú kinézetű Mávos kalauz megnézte, elővett egy ilyen több oldalas papírt, amin matrica számok voltak, megtalálta az enyémet, mondta hogy ez a matrica nem érvényes. Én adtam az értetlent, kérte az irataimat, amit természetesen nem adtam oda és pont megálló jött, így leszálltam. Viszont a diákigazolvány nála maradt, kérésemre sem adta vissza.
Kérdésem az lenne, hogy számíthatok-e arra, hogy nemsokára becsöngetnek a rendőrök, kapok valami idézést kihallgatásra, lesz-e belőle ügy? Vagy esetleg mivel nem adtam oda neki az irataimat, ezért nem tud mit csinálni. Azért aggódok, mert a diákon rajta van a lakcím, anyám neve, meg talán születési idő, ami alapján már meg tudnak találni, ha nagyon akarnak.
És még egy kérdés, hogyha ügy lesz belőle és kihallgatnak, akkor melyikkel járok jobban? Ha tovább adom a tudatlant, vagy ha mindent bevallok?

Válaszukat előre is köszönöm!

Véleményem # 2015.04.02. 14:52

nem valószínű, hogy ezért kirúgnak.

zingarina # 2015.04.02. 13:34

Pár nap múlva lesz a tárgyalás (gyorsított eljárás).
Várható, hogy értesítik az intézményt?
Kirúghatnak ezért?