Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

harmankardon # e-mail 2017.09.27. 20:09

Szeretném kiegészíteni annyival a korábbi hozzászólásom,hogy személy és vagyonvédelemben szeretnék elhelyezkedni,és azt olvastam ,hogy ezesetben nem csak sima erkölcsi bizonyítványt kérnek,hanem fedhetetlenségi igazolást ......
Az előbb leírtak szerint esetemben abszolút lehetetlen elhelyezkednem a szakmában?

harmankardon # e-mail 2017.09.27. 19:20

Üdv!

2011 májusában a bíróságon ítéletem született sikkasztás bűntettében és közokirat hamisítás bűntettében ,és 40.000 Ft pénzbüntetést kaptam plusz a hatósági eljárás költségeinek egyrészét kellett befizetnem.
Ez esetben ,ha azóta eltelt több mint 6 év,és a pénzbüntetést befizettem,nyoma lesz az erkölcsi bizonyítványban ha kikérem?
Olyan szakmában szeretnék elhelyezkedni ,ahová kérik,és nem szeretném emiatt bukni a lehetőséget,remélem elévült.....
Köszönöm a válaszokat!

málna80 # e-mail 2017.09.22. 18:46

Üdvözlöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy mikorra kaphatom meg az erkölcsi bizonyítványomat, ha 2017. 09. 05-én bírósági mentesítésben részesítettek. 2017. 09. 11-én igényeltem , a bírósági végzést követő napon. De megtagadták a kiadását. Azért lenne sürgős, mert a munkahelyen kérik tőlem. Előre is köszönöm a választ.

Öreg Tölgy # e-mail 2017.09.01. 10:31

Úgy van, ahogy írta. A "sima" erkölcsi bizonyítványa a próbaidő letelte után tiszta.

Selm # e-mail 2017.08.31. 15:38

Üdvözletem! Volt egy év hat hónap börtönbüntetésem négy évre felfüggesztve,és ha jól tudom a jogerőre emelkedés napjától számított nyégy év után(ahogy letellik),ismét tiszta az erkölcsi bizonyízványom,tehát ha kikérem itthon,vagy jelen esetben külföldön nem szerepel semmi benne,"tiszza". Valóban jól tudom vagy esetleg másként van? Válaszukat előre is köszönöm!(sürgős)

Öreg Tölgy # e-mail 2017.08.01. 07:00

T. Marcsika21,

elsősorban nem az a lényeg, hogy mi miatt kapott büntetést, hanem hogy mit kapott. Ha nem tiszta az erkölcsije, bizonyosan nem fogják felvenni.

Marcsika21 # e-mail 2017.07.31. 08:43

Üdv. Érdeklődöm : a párom most vonul be katonának szerződéses, és még nem jött meg az erkölcsi bizonyítványa, valószínűleg nem tiszta, adó csalás miat, felveszik? Az is bele számít az erkölcsibe? Köszönöm a választ.

botond190 # e-mail 2017.06.16. 14:17

Elnèzést, most látom, hogy nem jó topikba írtam..De mar ha ide írtam esetleg tudna választ adni így is rá,hogy a leírtak alapján,milyen buntetest kapok?

botond190 # e-mail 2017.06.16. 14:10

Tisztelt ügyvéd úr!
Így van ,ahogy mondja.
Csoportos garázdaság miatt.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2017.06.16. 14:00

Tisztelt botond190!

Első kérdésem az lenne mi miatt vitték be Önöket kihallgatásra? milyen cselekmény miatt?

Bennem első körön a garázdaság merült fel.

http://lorik.hu/garazdasag/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

botond190 # e-mail 2017.06.16. 11:18

Tisztelt ügyvéd úr!
Érdeklődni szeretnék,hogy mit kaphatok/mire számítsak ha meg gyanusítottak engem es barataimat csoportos garázdasággal.
Utcán összeverekedtünk mi 4-en masik 2 emberrel.. Konnyu testi serulesek nekünk is és a masik feleknek is. 8 napon belül gyógyul..
Panelházból kihivták a rendőrséget, de amikor igazoltatni akartak ijedtünkben elkezdtünk futni, par masodpercig futottunk utána meg alltunk mert észrevettük,hogy rendőrök és egyből megalltunk es igazoltattk falhoz allitottak..Egyedül en vagyok felnott 19 eves a mi barati körünkből akikkel voltam meg a masik fiúk szintén felnőtt korúak.. Igazoltatás utan elengedtek engem a fiatal koru barataimat vissza vitték a kollégiumba. Masnap jottek a rendőrök értünk a koliba es bevittek ahol vallomast tettünk.. a barataimmal tett vallomasunk megeggyezik mert az igazat mondtuk.. Veszekedes volt atmentunk az utca masik oldalara a fiukhoz, lökdösődtünk és végül verekedtünk.. Utana egy ket perc alatt vege lett a verekedésnek es bocsánatot kertünk mi is ők is kibékültünk és mint a baratok együtt setaltunk tovább mig a rendőrök le nem füleltek ugye.. na kb ez a sztori és érdeklődnék, hogy mit kaphatok mert ugye en vagyok csak felnottkoru es félek,hogy rám varrnak mindent vagy az,hogy én kezdeményeztem vagy nemtudom meg mit.. Buntetlen előéletűek vagyunk mindannyian.. Börtön ugye nem lehet? Nagyon remelem mert félek meg sohasem volt semmilyen rendőrségi ügyem.. kérem segítsen. Köszönöm a válaszát előre is. (Ja es meg annyi,hogy mindannyian tanulók vagyunk)

Öreg Tölgy # e-mail 2017.05.19. 06:18

Az erkölcsi bizonyítványból kikerül a próbaidő leteltének napján.

Goldie # e-mail 2017.05.19. 05:25

Kedves Öreg Tölgy!

-Én négy év felfüggesztett börtön büntetést kaptam.
Lopás és testi sértés.
A kérdésem az, hogy a felfüggesztett lejárta után az erkölcsi bizonyítványban mennyi időt fog még szerepelni?
Vagy elévül e törlődik e egyáltalán?

Előre is köszönöm a válaszát!

Öreg Tölgy # e-mail 2017.05.07. 16:15

Kedves martkri,

ha valóban lejárt a próbaidő (az ítélet jogerőre emelkedésétől számít), akkor egy sima erkölcsi bizonyítványban NEM LEHET benne.

martkri # e-mail 2017.05.07. 14:00

Kedves Öreg Tölgy! :)

1 évet kaptam 2 évre felfüggesztve, ez lejárt idén február 11-én. Azonban még ez szerepel az erkölcsi bizonyítványban, M.O.hu-n néztem meg, van ügyfélkapu regisztrációm.

Hova kell kérvényt írni vagy mit kell tennem ahhoz, hogy kitöröljék és újból normális munkám legyen?

válaszát előre is köszönöm

tisztelettel,

martkri

Öreg Tölgy # e-mail 2017.05.06. 15:57

Hát ha az elkövetéskor fiatalkorú volt, akkor nem kell semmit kérelmezni, akkor már most is automatikusan tiszta erkölcsit kap. Más kérdés, hogy ez a választott hivatáshoz feltehetően nem elég.

Balogh Évi # e-mail 2017.05.06. 14:00

Akkor vegulis van arra lehetoseg hogy ez nem fog szerepelni az erkolcsieben? A felfuggesztes iden oktoberben jar le! Bocsanat a tevesztesekert!

Balogh Évi # e-mail 2017.05.06. 13:57

Igen, igaza van! 2 evet kapott felfuggesztve! Fiatalkoru volt mikor tortent az eset! A biro mentesitest hogyan kell Kervenyezni? Es hogy hogy nem eleg a tiszta erkolcsi, mire lehet meg szukseg? Valaszat elore is koszonom!

Öreg Tölgy # e-mail 2017.05.06. 11:38

Kedves Balogh Évi,

2 év 8 hónapot nem kaphatott felfüggesztve, mert a 2 évet meghaladó büntetés végrehajtása nem függeszthető fel. Amennyiben az ítéletben nem kapott ún. előzetes mentesítést (és nem volt fiatalkorú), akkor a próbaidő alatt főszabályként nem kaphat erkölcsit. Ha a próbaidő fele már eltelt, akkor kérheti a bírói mentesítését.

Arra azért felhívom a figyelmét, hogy vannak szakmák, ahol nem elég a tiszta erkölcsi (és azt hiszem, a katona és tűzoltó is ilyen).

Balogh Évi # e-mail 2017.05.06. 10:54

Tisztelt Öreg Tölgy!
Az én kérdésem az lenne hogy a párom kaphat-e úgy tiszta erkölcsi bizonyítvànyt hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapott!? A vád nemi erőszak volt, 2 év 8 hónap börtönbüntetést kapott 3 évre felfüggesztve, amiből már 2 lejárt! Jövő év októberében jár le teljesen. Utána már tiszta lesz az erkölcsie vagy meg kell várni még elévül? És ha meg is kell várni az elévülést az mennyi idő? Tüzoltónak szeretne jelentkezni vagy katonának!

Válaszát előre is köszönöm!

Öreg Tölgy # e-mail 2017.03.10. 06:33

T. prtctr,

az a helyzet, hogy már most sem lehetne vagyonőr, két okból sem, úgyhogy nem javasolnám.

Az előzetes mentesítés nem jelenti azt, hogy olyan, mint ha el sem ítélték volna, vannak olyan pozíciók, amihez a törvény többet kíván meg. A 2005. évi CXXXIII. törvény 3. § b) pontja felsorol egy csomó bűncselekményt, ami miatti elítélés a mentesítés után is kizárja az érintettet a személy és vagyonőri tevékenységből. Ilyen a súlyos testi sértés is, felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítéstől számított 3 évig.

Mivel Önt előzetes mentesítésben részesítették, a mentesítés az ítélet jogerőre emelkedésével beállt, ha ez tavaly márciusban volt, akkor 2019. márciusig kizárt.

Az pedig, hogy két évi vagy azt meghaladó szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény gyanúja miatt folyik Ön ellen eljárás, önmagában kizáró ok. Ennek semmi köze az ártatlanság véLelméhez, a törvény 3. § c) pontja kifejezetten így rendelkezik.

prtctr # e-mail 2017.03.09. 19:33

Udvozlom!

Erdeklodnek,hogy tavaly marciusaban kaptam sulyos testi sertes miatt 5 honap bortont 2 ev probaidore felfuggesztve illetve elozetes mentesseget,valamint folyamatban van egy szinten sulyos testi sertes(cselekmeny tortentekor nem volt meg jogeros itelet az elso ugybol)amiben ismet probaidot inditvanyoztak,kerdesem arra vonatkozna,hogy vagyonori meghosszabitasat erdemes e megprobalni vagy ezen tenyezok mellett szinte biztos hogy eutasitjak?

Az elso ugy elozetes mentessegebol,illetve a masodik ugy artatlansag vedelmebol kiindulva tettem fel a kerdest:)

Valaszat elore is koszonom.

Öreg Tölgy # e-mail 2017.02.10. 07:20

Tisztelt wild-eber,

valóban van rá a törvény szerint lehetőség, de a gyakorlati esélye ennek ezrelékes. Ha rákeres a neten a (mindenkori) köztársasági elnök kegyelmezési gyakorlatára, akkor ez látható, és szerintem az helyes is, mert az elnöki kegyelem egy kivételes eszköz.

Bizonyos időbeli feltételek mellett lehetséges bírósági mentesítés is, de ahhoz első lépésben tudni kellene, hogy

  • ha felfüggesztett szabadságvesztés miatt kéri, mennyi volt a próbaidő és abból mennyi telt el,
  • ha végrehajtandó akkor pedig milyen büntetés volt, mikor szabadult, és volt-e mellette közügyektől eltiltás, ha igen, mennyi. Utóbbi esetben - a választól függően - további kérdések is szükségesek lehetnek még.
wild-eber # e-mail 2017.02.09. 16:15

Tisztelt Öreg Tölgy és szakértő fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, Ön szerint mennyi esély van arra, hogy a köztársasági elnökhöz benyújtott kérelem alapján mentesít a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól? A Büntetőjogban szerepel ez a módozat, azonban...
Vagy mást tudnék-e tenni?

Előre is köszönöm!

Tisztelettel:

wild-eber

Öreg Tölgy # e-mail 2017.01.08. 21:15

aggodo12,

az a gond, hogy - ahogy már írtam - az amerikaiak a saját szabályaik alapján járnak el, és azt vesznek figyelembe, amit akarnak; a magyar nyilvántartáshoz közvetlenül hozzá sem férhetnek, legfeljebb az érintettet kötelezhetik erkölcsi bizonyítvány csatolására, ami viszont ebben az esetben tiszta lenne. Ebben nem tudok tanácsot adni, forduljon egy bevándorlási ügyekben járatos személyhez.

Anonimus 30,

nem lesz benne.