Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Sammy17 # e-mail 2015.02.25. 10:22

Csak hogy újabb infót közöljek,természetesen nem mi fogalmaztuk meg és adtuk be a mentesítési kérelmet,hanem megbíztunk vele egy ügyvédet.Aki ugyan nem elsősorban büntetőperekre szakosodott(bár jelenleg is van hasonló ügye),de mégis csak ügyvéd.Ő sem volt teljesen képben ezzel kapcsolatban,de az a "vicces",hogy aki végigvitte az ügyünket,az sem tudott biztosan ezekre a kérdéseinkre válaszolni.
Mindenesetre köszönöm az eddigi infókat.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.25. 09:07

A mentesítést illetően pedig kaptunk egy új infót, nevezetesen, hogy az érintett fiatalkorú volt. Ez annyit változtat a korábbiakon, hogy a törvényi mentesítés a főbüntetés letelte - azaz 2015. augusztus után - nem öt, hanem három évvel áll be, viszont a bírói mentesítés a kitöltés után azonnal kérhető (tehát már augusztustól).

Az sajnos továbbra sem derült ki, hogy a kérelmező bírói vagy kegyelmi mentesítést kért-e (az, hogy az IM-ből keresték, utóbbira utal). Ott viszont nincs idő előttiség, bármikor kérhető, más kérdés, hogy a köztársasági elnök diszkrecionális joga eldönteni, megadja-e. Általában nem szokta.

Mindenesetre augusztusig kiderül. Ha nem kapja meg, érdemes lenne augusztus után bírósági mentesítést kérni, és ha ennyire nem értünk hozzá, nem ártana jogi képviselő meghatalmazása sem.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.25. 08:54

Kedves A.C.,

én viszont akárhogy is számolom, 2015. augusztus jön ki. Az 1998. évi XII. törvény 16. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerint nem utazhat külföldre, akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, ...., a szabadságvesztés végrehajtásának utolsó napjáig.

Gondolom, abban egyetértünk, hogy a szabadságvesztés végrehajtása - ha feltételes szabadságra bocsátásra kerül sor - a feltételes szabadság eredményes eltelte esetén annak utolsó napján fejeződik be (kivéve a Btk 48. § /2/ bekezdést, de az itt most nem játszik, mert a hátralévő rész nem rövidebb, hanem hosszabb mint egy év - pontosan 1 év 4 hónap).

Az 1978. évi IV. törvény 48. § (1) bekezdése szerint a feltételes szabadság tartama azonos a szabadságvesztés hátralevő részével, de legalább egy év.(...). Ez jelen esetben 1 év 4 hónap.

Érdemben egyébként ugyanígy szól az új Btk 39. § (1) - (2) bekezdése is.

Remélem, abban is egyetértünk, hogy ha születik egy jogerős ítélet, amiben a vádlott a feltételes szabadságig letöltendő részt már az előzetes beszámításával kitöltötte, és a jogerőre emelkedéskor a terhelt szabadlábon van (Sammy 17 02.21., 17:11-es hozzászólásából ez is kiderül) akkor elméletileg két dolog lehetséges:

  • vagy foganatba veszik a hátra lévő részt,
  • vagy – ha annak feltételei fennállnak – feltételes szabadságra bocsátják.

Ezt azonban nem a perbíró dönti el az ítéletben, hanem utóbb a bv. biró – akkor még a Bv. tvr. 8.§-a szerinti - eljárásban. Sammy utolsó hozzászólásából kiderült, hogy erre 2014. áprilisában került sor, a feltételes ekkor kezdődött, így akárhogy számolom, az 2015. augusztusában telik le, a büntetés ekkor lesz végrehajtott és innentől utazhat külföldre.

Tapír-Sün # e-mail 2015.02.24. 18:16

Tisztelt Fórumozók!
2011. novemberében sikkasztásért (117.000 ft! én idióta!!) jogerősen 4 évre szóló, pénztárosi foglalkozástól eltiltás büntetést kaptam. Büntetésem lejárata 2015.november hó.
Tud-e nekem valaki abban információt adni, hogy ezen lejárati dátum után kaphatok-e erkölcsit? ..vagy csak az ügy 2020.évi november hónapban esedékes selejtezés után?
Köszönettel Tapír-Sün.

Agent Cooper # e-mail 2015.02.24. 17:12

Kedves Sammy17!

Akárhogy is számolom, márciusban már kaphat útlevelet a gyerek, tiszta erkölcsije viszont biztosan csak három év múlva lesz, de már másfél év múlva lehet kérelmezni a bírósági mentesítést.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sammy17 # e-mail 2015.02.24. 09:30

Tisztelt Öreg Tölgy!
Sajnos igaza lehet.
Az első-és másodfokú(az ítéletet helybenhagyó)tárgyalásnál az volt a határozatban,hogy a büntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsájtható,de azt nem látom az ítéletbe belefoglalva,hogy csak megszüntették az előzetest,vagy már alkalmazták is-e ezt.Ellenben valóban volt még egy tárgyalás 2014 áprilisában,amit BV bíró tartott,ott rendelték el a pártfogó kirendelését,de akkor jó eséllyel akkor hagyták helyben a feltételest is és onnan kell számolni az 1 év 4 hónapot?!
Ezek szerint augusztusig nem kaphat útlevelet,vagy kaphat,csak nem hagyhatja el az országot?Hajóra szeretett volna menni nyáron dolgozni,hogy a jövőre esedékes egyetemi képzését finanszírozni tudja.
A másik dolog(a mentesítés)akkor ezek alapján idő előtt lett kérvényezve,de akkor miért nem szólt nekünk erről az úriember,aki az IM-ből hívott?Azt elfelejtettem írni,hogy a fiamra a fiatalkorúakra vonatkozó törvényeket kell figyelembe venni,ugyanis a cselekmény elkövetésekor még a 15 évet sem töltötte be.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.23. 19:42

A tiszta erkölcsi viszont egész más kérdés:

1. A törvény alapján automatikusan csak a kitöltést követő öt év után jár (2 év 8 hónapos büntetésnél), fele rész után a bírósági mentesítés kérhető, de ott meg a mentesítés egységessége szokott keresztbe tenni (addig nem lehet, amíg a mellékbüntetés végrehajtása tart). Úgyhogy szeritnem ahhoz is kell még egy pár év.

Valószínüleg kegyelmi mentesítés kérhettetek a Köztársasági Elnöktől, akkor bíróság - IM - köztársasági elnök az akta útja oda és visszafelé is. Na itt számíthat a támogatáás, máshol nem. Kár a bíróságon érdeklődni, ott nem fognak semmit sem tudni mondani.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.23. 19:35

Nnnnno, itt valami nagyon nagy kavarc van! Rakjuk csak rendbe:

1. Az útlevelet nem a bíróság adja, sőt túl sok köze nincs hozzá. Nem utazhat külföldre, akit végrehajtandó szabadságvedsztésre ítéltek, a büntetés végrehajtásának befejezéséig. Ha a gyermek 2 év 8 hónapot kapott fele részes feltételessel, akkor 1 év 4 hó a feltételes tartama, annak a végéig tart a korlátozás. Az azonban nem feltétlenül a szabadlábra helyezéstől, hanem a feltételes szabadság engedélyezésétől számítandó, ami koránsem biztos, hpgy 2013. áprilisában volt. Tudni kellene, hogy a feltételest megkapva szabadult a kérdező fia, vagy az előzetes szünteték meg és utóbb szabadlábról hívták-e be feltételes tárgyalásra. Mert akkor több hónap késedelem is lehetett, bár akárhogy számolgatom, szerintem is letelt már. Folyt. köv.

Sammy17 # e-mail 2015.02.23. 19:00

Nagyon szépen köszönöm,így legyen! :)
Olyan kérdésem volna még,hogy beadtunk október végén egy mentesítési kérelmet,hogy kaphasson a fiam tiszta erkölcsit,de a mai napig nem kaptunk róla értesítést,hogy hogyan döntöttek.Decemberben ugyan hívtak telefonon a minisztériumból és akkor azt mondta,aki hívott,hogy ő támogatja,viszont nem csak rajta múlik,de azóta semmi infó.
Esetleg erről adnának információt személyesen az elsőfokú bíróságon?

Agent Cooper # e-mail 2015.02.23. 18:33

Kedves Sammy17!

Igen, kérhetnek, és meg fogja kapni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sammy17 # e-mail 2015.02.21. 17:11

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy vajon most márciusban kérhetünk-e már útlevelet a fiamnak?
2013.04.hóban 2 év 8 hónapot kapott,fele rész letelte után feltételesen szabadlábra helyezéssel(ez addigra pont letelt előzetesben,mármint az 1 év 4 hónap,így haza is engedték akkor).2013 novemberében emelkedett jogerőre.
Előre is köszönöm a választ!

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.20. 13:19

Nem az a kérdés, mikor követte el a cselekményt, hanem az hogy, mikor ítélték el jogerősen. És hogy mit kapott ténylegesen.

Ha két évre felfüggesztett szabadság vesztést kapott, akkor a jogerőtől számított két év után lesz tiszta az erkölcsije.

Ha 2 évre próbára bocsátották (amit erősen gyanítok), akkor viszont végig tiszta.

Norcica # e-mail 2015.02.20. 10:14

Üdvözlöm,

Erkölcsi bizonyítvány kapcsán érdeklődnék.
2002-ben 17 évesen csekély mennyiségű drogot adtam el 17 éves társamnak.El kaptak miatta és kaptam érte két év felfüggesztettet .Érdeklődnék,hogy ettől az erkölcsi bizonyítványom lehet tiszta?

Várom válaszát.

Köszönöm

Tom Cobber # e-mail 2015.02.17. 20:00

Tisztelt Agent Cooper!

Köszönöm a válaszát! :)

Csonka Dávid # e-mail 2015.02.17. 19:15

Tiszteletem Csonka Dávid vagyok és érdeklődnék hogy 2009ben volt egy rablás kísérletem amiért kaptam 2 év börtönt és 2011 04 15 én jogerős lett és kedvezménnyel szabadultam 2012 05 09 én és kaphatok e tiszta elkörcsi bizonyítványt ?

Agent Cooper # e-mail 2015.02.16. 13:26

Tom Cobber, nem fog.

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Tom Cobber # e-mail 2015.02.13. 20:31

Tisztelt Jogi Fórum!

2006-ban részt vettem egy lopásban, közel 1,5 millió forint értékben. Én nem voltam akkor jelen, csupán egyik felet hoztam össze a másik féllel. Egyszóval bemutattam őket, innentől kezdve én nem voltam résztvevő, csupán egy kisebb összeget igértek, hogyha meg valósul a lopás. Nos ez nem történt meg, mivel még a lopott árut lekapcsolták, még mielőtt elhagyhatta volna a telephelyet.
Engem felbújtóként itéltek el 6 hónap börtönbüntetésre, két évre felfüggesztve. Az itélet 2007-ben lett kihírdetve.
Aminap jelentkeztem egy munkahelyen, és ott kikötötték, hogy tiszta, tehát makulátlan erkölcsi szükséges az állás betöltéséhez.
Kérdésem a következő: tudom, hogy öt év az elévülési idő, de az erkölcsi bizonyítványban szerepelni fog-e bármiféle erre utaló szöveg, hogy voltam felfüggeszve?

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!

Tom

telepiszilva # e-mail 2015.02.12. 18:03

Tisztelet Öreg Tölgy .
Következő kérdésem lenne:
2010 ben rám gyanúsították egy pár száz forintos karlánc ellopását , végül 2 év felfüggesztettet kaptam .
Kérdésem az lenne hogy most 2015 ben lehetek e Polgárőr , elévült e ? vagy emiatt nem lehetséges .
Előre is köszönöm

melcsi00 # e-mail 2015.02.12. 17:34

Üdvözlöm ! Kérdésem az lenne hogy februàr 3. Postàztuk el az erkölcsi bizonyitvànyt,mennyi idö utàn kapjuk meg?Vàlaszàt elõre is köszönöm!

Wiener86 # e-mail 2015.02.11. 17:32

Tisztelt Öreg Tölgy!

Köszönöm a válaszát.
Milyen esetben ismerheti el a magyar állam az érvényét?
Ha például Magyarországon kerül bíróság elé?
És ha nem ismeri el az érvényét a magyar állam,akkor kaphat tiszta erkölcsit Magyarországon!

Köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel,

Wiener86

melcsi00 # e-mail 2015.02.11. 14:09

Köszönöm szépen válaszát!Szép napot önnek!

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.11. 14:00

Wiener 86-nak: önmagában nem, csak ha a magyar bíróság elismeri annak az érvényét.

Melcsi00-nak: a férje ettől függetlenül bármikor kaphat tiszta erkölcsit.

melcsi00 # e-mail 2015.02.10. 20:36

Üdvözlöm!
A férjem, szerzői jogok megsértése miatt kapott 300.000ft. pénzbüntetést, amit elkezdtünk részletben fizetni, de sajnos egy pár csekkel elmaradtunk, ezután egy igazoltatás során kiderült hogy körözés alatt van , ezért egy BV Intézetbe vitték, mert közben a birónö átváltoztatta letöltendő börtönbüntetésre , ez egy pénteki nap történt,de hétfőn már ki is fizettük egyben a pénzbüntetést, ezért ki is engedték ez 2014. január 27. történt. Kérdésem az lenne hogy kaphat e tiszta erkölcsi bizonyítványt ? nagyon fontos lenne tudnunk mivel munkához kérik. Válaszát előre is köszönöm!

Wiener86 # e-mail 2015.02.10. 18:57

Tisztelt Fórum!

A bécsi bíróság ítéletében valakit 4 hét letöltendő szabadságvesztésre ítél,amit 3 év próbára bocsájtásra felfüggeszt 2013-ban.
A kérdésem az lenne,hogy az illetőnek Magyarországon kerül e bármi rögzítésre az erkölcsi bizonyítványába?
Ez az ítélet befolyásol e bármit a magyar erkölcsi bizonyítványban?

Üdvözlettel:

Wiener 86

scalp # e-mail 2015.02.09. 18:05

Köszönöm a válaszát!