Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

folyami géb # e-mail 2016.04.27. 05:19

Kedves Era19,

én egyszerű felhasználó vagyok, aki a saját szórakoztatására ír (vagy nem ír) a fórumra, és tudomásom szerint a válaszolók többsége is ilyen. úgyhogy a köszönettel mindent letudtál.

A kérdésedre:

Nem kell kérni,mert - ahogy írtam - a párodnak már 2014 óta teljesen tiszta az erkölcsije. Más kérdés, hogy van, ahol nem elég a tiszta erkölcsi. Ilyen a fegyverviselés is, sajnos ilyen tartamú büntetés után a mentesítéstől számított 8 évet ki kell várni.

Era19 # e-mail 2016.04.26. 09:30

Kedves folyami géb!
Köszönöm szépen a válaszod!
Még annyi lenne a kérdésem, hogy kérelmezni kell e valahol, vagy automatikus az erkölcsi teljes tisztasága. Egyébként előtte is kérhetem az eltörlést (2022. előtt)?Ha kérelmezni kell (lehet), akkor önállóan megtehetem, vagy jogi segítséget kell kérnünk. Amennyiben igen, úgy van e javaslatod pécsi ügyvédre?

Szeretnék hálás lenni, hogy Te/Ti léteztek és segítetek embereken! Sok olyan létezik, hogy adományokat kérnek, de nem tudom kin segítenek valójában! Ha van lehetőség támogatásra akkor végre olyan helyre adhatnék pénzt (ha csak jelképeset is), ahol rajtam is segítettek!!!
Félre ne értsd: A SEGÍTSÉG MEGFIZETHETETLEN, ez csupán támogatása lenne annak, amit jónak látok!

folyami géb # e-mail 2016.04.25. 19:31

Kedves Era19!

Ha 2004-ben 2 év kedvezménnyel szabadult a párod, akkor 2006-ban töltötte ki a büntetését és 2014 óta már kaphat tiszta erkölcsit. A gézfegyver kapcsán mondjuk nem mindegy, hogy pontosan milyen bűncselekmény miatt ítélték el, de mivel erőszakos jellegű miatt, ezért feltehetően még 2022-ig várni kell.

Era19 # e-mail 2016.04.25. 13:36

Kedves folyami géb!
Szeretnénk a segítségedet kérni abban, hogy párom 8 év letöltendő fegyházbüntetést kapott erőszakos cselekedetért, amiből 2 év kedvezménnyel szabadult 2004-ben. A kérdésünk az lenne, hogy mikortól lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványa és ez automatikusan történik-e vagy kezdeményezni kell valahol?
Szeretne gázpisztoly viselésére engedélyt kérni, ez lehetséges e az ő múltjával?

A válaszodat előre is köszönjük!

Egyébként létezik a szabadultak számára, jogi- illetve a társadalomba való visszahelyezkedést segítő szervezet?

További szép napot!

maxmilian # e-mail 2016.04.25. 08:10

Köszönöm a választ, folyami géb!

Akkor ha bevallja az ember, lehet jobban jár! Van benne vmi! :) Szal jogszabályilag elvileg minden sima út, a többi pedig elbírálás kérdése.

folyami géb # e-mail 2016.04.25. 07:45

Az erkölcsi bizonyítvány kérésénél nem. A nemzetbiztonsági ellenőrzés során én bevallanám, mert a - ahogy mondtam - ott nincsenek ilyen írott szabályok hogy mi jelnt kockázatot. Viszont azt szokták mondani, hogy az elhallgatást jobban felróják, mint magát az elítélést. Közel 11 évvel a mentesülés után maga az elítélés szerintem jóval kevésbé jelent kockázatot, mint az elhallgatás, amikor maga a jogszabály még a hivatásos viszonyhoz is csak 3 évet követel meg.

maxmilian # e-mail 2016.04.25. 07:26

Látom már írtál is! Köszönöm a válaszaid! Ez igen, szépen összeszedted! Akkor nincsen más hátra, hogy neki vágjak ennek az egésznek. Ha van egy rublika, ahol rákérdeznek, hogy büntetve volt-e, akkor azt be kell jelölnöm/vallanom ezután? :D

maxmilian # e-mail 2016.04.25. 07:22

Köszönöm a választ, folyami géb!

Nincs kétségem a tudásod felől, csak leírtam, hogy milyen szóbeszédekkel találkoztam eddig. Ilyen, amikor nem jogász olvas a sorok közt! Várom a folytatást...

folyami géb # e-mail 2016.04.25. 07:18

Nos annyiban valóban pontosítanom kell magamat, hogy hivatásos vagy szerződéses viszonyt a Honvédségnél nem 2015, hanem már 2008. óta létesíthettél volna:

2012. évi CCV. törvény 31. § (2) bekezdés b) pont: Nem létesíthető szolgálati viszony azzal, aki büntetlen előéletű, de bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen 1 évet meghaladó tartamú, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesülésétől számított 3 évig.

A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásából pedig - ahogy írtam - 2015-ben kerültél ki.

2009. évi XLVII. törvény 18. § (1) bekezdés a) pont: A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása esetén,

  1. ha a büntetés határozott tartamú,

aa) öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig ...
kell nyilvántartani.

folyami géb # e-mail 2016.04.25. 06:42

Maxmilian,

gondolod, hogy a hasamra csapkodtam, és úgy írtam azokat az évszámokat, amik az előző posztomban szerepelnek? Azt meg nem írtam sehol, hogy mivel 2005-ben mentesültél, ezért attól kezdve tehetsz bármit. Tudom, hogy a kérdés ennél bonyolultabb, ez a szakmám. Viszont azért annyira nagyon nem bonyolult, csak meg kell nézni a jogszabályt.

A fegyvertartás kapcsán ráadásul te is megtaláltad, amit idéztél, az a 2004. évi XIV. törvény 3/A. § (2) bekezdéds b) pont ba) alpontjában szerepel: valóban nem kaphat fegyvertartási engedélyt, akinek a büntetőjogi felelősségét a bíróság megállapította rablás miatt.

Viszont hacsak a bc) alpont végéig továbbolvasod, akkor ott szerepel, hogy szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet el nem érő tartamú, végrehajtandó szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított 5 évig. 2005 + 5 = 2010, szerény véleményem szerint.

Mindjárt írom tovább.

maxmilian # e-mail 2016.04.24. 22:49

Én ezt találtam erről:

Ki nem kaphat fegyvertartási engedélyt?

Engedély nem adható, illetve hosszabbítható meg, ha a személy

a) büntetett előéletű;
b) büntetlen előéletű, de büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerősen megállapította rablás, 322. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kifosztás, zsarolás, stb. elkövetése miatt.

maxmilian # e-mail 2016.04.24. 22:37

Köszönöm a választ, folyami géb!

Jó lenne, ha úgy lenne ahogyan írod!
A kitöltés 2000. szept 8. 2005-ben már tiszta volt az erkölcsim, de az csak egy dolog. Ennél ez a dolog súlyosabb és bonyolultabb, ezért mertem megkérdezni. Valahol olvastam olyat is, hogy akinek ilyen súlyos büntetése volt, az sosem kaphat fegyverviselési engedélyt, valamint többet katona sem lehet. Szal van aggodalomra okom bőven...:(

folyami géb # e-mail 2016.04.24. 22:26

Ja még egy: fegyvertartási engedélyt meg már 2010. után kaphattál volna.

folyami géb # e-mail 2016.04.24. 22:23

A teljes kitöltés lett volna érdekes, de mindegy, mert az így is tuti, hogy lejárt még 2000-ben.

5 év múlva mentesültél, azóta büntetlen vagy. A védelmi tartalékosság feltétele csak ennyi, és a nemzetbiztonsági kockázatmentesség - aminél viszont nincs leírva, hogy mit kell kockázatnak tekinteni.

Mindenesetre 2015-től már akár hivatásos tiszt is lehetnél, és kikerültél a hátrányos jogkövetkezmények alatt állók nyilvántartásából is, ezért mizárt dolognak tartom, hogy ez akadályt jelentsen.

maxmilian # e-mail 2016.04.24. 21:42

folyami géb!

2000. márc 8-án azonnal szabadultam, a másodfokú ítéletet követően az ügyészi (enyhítést kérő) fellebezés hatására.

folyami géb # e-mail 2016.04.24. 21:35

Pontosan mikor töltötted ki a büntetésed?

maxmilian # e-mail 2016.04.24. 20:08

Sziasztok!

Olyan hozzáértők válaszára lennék kíváncsi, akik tényleg jártasak jogi kérdésekben! Köszönöm, ha elolvassátok!

A problémám a következő:

Szeretnék jelentkezni a Honvédséghez védelmi tartalékos katonának, ellenben egy elég kemény balhéban (egy tömegverekedésből kialakult csoportos rablásban) voltam elítélve több mint 15 évvel ezelőtt. Mielőtt vki pálcát törne a fejem felett: Kérném, hogy ne firtassuk a dolgot, tudom, hogy nehéz ezt elhinni, de vétlenül ültem belőle 2 évet, oly igazságtalanul elítélve, hogy már az ügyész kért enyhítést az ügy másodfokú tárgyalásán. Nem vicc! Azóta is kifogástalan életet élek, még szabálysértésem sem volt sem előtte sem utána.
A kérdésem az lenne, hogy van-e esélyem arra, hogy kaphassak fegyverviselési engedélyt, mert oda az kell, ahhoz a munkakörhöz a szolgálatban. Valamint a nemzetbiztonsági vizsgálaton át lehet-e menni ilyen múlttal? Vagy egyáltalán bármilyen átvilágításon ez a múlt problémát okoz-e? Köszönöm a segítő jellegű válaszokat!

TTzoli2 # e-mail 2016.04.16. 07:57

köszönöm,ezt értem ez oké.de az új bv.törvényből ez
nyilvánvalóan kimaradt.de az elévülés megszakitásának
egyéb körülményeit viszont világosan megfogalmaza.
köszönöm.

folyami géb # e-mail 2016.04.15. 14:49

Igen.

track44 # e-mail 2016.04.15. 13:53

Tisztelt Hozzáértök,

Tavaly nyáron ittas vezetésért elvették a jogosítványomat és 11 hónapra eltiltottak a B kategóriától, ami szeptember hónapban emelkedett jogerőre. Mivel bűncselekmény kategóriába esett az ittas vezetés ezért bekerült az erkölcsi bizonyítványomba. Arról szeretnék érdeklődni, hogy mikor kaphatok tiszta erkölcsi bizonyítványt?

Utána jártam interneten, amit laikusként megtehettem és azt találtam, hogy a
"Btk. 100. § (1) E törvény erejénél fogva áll be a mentesítésa) elzárás, pénzbüntetés és közérdekű munka esetén az ítélet jogerőre emelkedésének napján,

  1. foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás, kitiltás és sportrendezvények látogatásától való eltiltás esetén az ítélet jogerőre

emelkedése napján"

Akkor ha jól értem értem: szeptemberben, amikor megkaptam az ítéletet, hogy pénzbírság és B kategóriától való eltiltás, akkor utána már tiszta volt az erkölcsi bizonyítványom?

Válaszukat előre is köszönöm.

folyami géb # e-mail 2016.04.15. 13:13

Legyen erős, vonatkozik. Kétségkívül a régi Bv. tvr. pontosabb volt, amikor a 23. § azt mondta:

23. § A szabadságvesztés végrehajtásának elévülését félbeszakítja, ha az elítélten más szabadságvesztést hajtanak végre vagy más ügyben előzetesen fogva tartják; ezeknek a körülményeknek a megszűnéséig az elévülés nyugszik.

A törvényhozónak nyilván nem az volt a célja, hogy 5 évnél hosszabb büntetés mellett más, 5 évnél rövidebb büntetést ne lehessen végrehajtani.

TTzoli2 # e-mail 2016.04.14. 19:47

Tisztelt!
BV.TV 29§.5.bekezdése a 14§ szerinti végrehajtási sorrendre
tekintettel történő megszakitás tartalmára vonatkozik.
A szóba forgó itéletet nem kezdték el végrehajtani és nem
szakitották meg az erősebb itéletek miatt.Ezért véleményem
szerint ez a bekezdés nem vonatkozik rám.
köszönöm

csiga01 # e-mail 2016.04.09. 16:33

Köszönöm a választ!

TTzoli2 # e-mail 2016.04.08. 20:00

Köszönöm válaszát!

folyami géb # e-mail 2016.04.08. 06:44

Csiga01: nem.

TTZoli2: nem évül el, mert a Bv.tv. 26. § (5) bekezdése értelmében a végrehajtási sorrend érdekében várakozó szabadságvesztés elévülése nyugszik.