Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

folyami géb # e-mail 2015.03.27. 20:35

Egyik sem.

Gabez # e-mail 2015.03.27. 11:54

Tisztelt Szakértők!

Munkavállalás előtt állok, és a lelendő munkáltatóm megköveteli az erkölcsi bizonyítványt. Azt szeretném megkérdezni hogy a szabálysértések, illetve megrovások bekerülnek-e az erkölcsi bizonyítványba?

Üdvözlettel: Gabez

Agent Cooper # e-mail 2015.03.20. 16:16

Kedves Papi2!

Nem akadály!

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Papi2 # e-mail 2015.03.19. 20:14

Üdv mindenkinek! 2011.01.20.án a Tescó-ban eltulajdonitottam kb 4500Ft értékben. Mondanom se kell lebuktam a termékeket kifizettem utólag nos mindez hiába feljelentettek elöször meghalgatásra kellett mennem a rendőrségre ahol felvették a jegyző könyvet és monták hogy lesz tárgyalás Tulajdon Elleni szabájsértés miatt és majd értesítenek na ez megis volt 2011.03.11.én. Hálistennek megusztam 20e Ft büntettésses és azóta jó úton járok hozzáteszem életem első rendörségi ügye volt és utolsó is remélem! Most viszont azt kérdezem hogy mind ez négy éve történt és szeretnék egy fegyver viselési engendégyt önvédelmi célra (gáz pisztolyhoz)a közeljövőben és hogy ennek van e akadálya az erkölcsiben benne van e ez az eset? Válaszokat köszönöm!

folyami géb # e-mail 2015.03.18. 14:50

Nem mindig 5 év a mentesítési idő, de bármennyi is, a büntetés kitöltésétől számít. Azaz, ha feltételessel szabadultál, akkor két variáció van:

  • ha a büntetésből még egy év vagy azt azt meghaladó idő volt hátra, a kitöltés ideje egybeesik a feltétes eredményes elteltével,
  • ha egy évnél rövidebb idő volt hátra (ás emiatt feltételes egy év volt), akkor pedig amikor kitöltve szabadultál volna.
dmoan # e-mail 2015.03.17. 23:17

Tiszteletem!
Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy a törvényi mentesités (az 5 év eltelte),mikortól számit? A feltételes szabadlábra helyezéstől? vagy a büntetés végétől?.2009.09.02-án helyeztek szabadlábra feltételesen, .nem volt ügyem , (sem elötte, sem azota).

Agent Cooper # e-mail 2015.03.17. 10:28

scalp, tiszta erkölcsit kaphat.

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # e-mail 2015.03.17. 10:27

honaaljkutya, ha előzetes mentesítésére nem került sor, abban az esetben nem kaphat tiszta erkölcsit.

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

scalp # e-mail 2015.03.13. 16:46

Tisztelt fórum.2011-ben pénzbüntetésre ítéltek,amit azonnal be is fizettem.Szeretnék állást találni nagyobb cégnél.Kérik a bejegyzésmentes erkölcsit is.Úgy olvastam a mentesítésem már bekövetkezett hogy befizettem az összeget.Mi lesz benne bejegyezve?Tiszta lesz,bejegyzésmentes?Köszönöm válaszukat.

honaaljkutya # e-mail 2015.03.07. 15:40

Szép napot! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz hogy 2013 agusztusában kaptam súlyos testisértési kisérlet , önbíráskodás, kábítószerr birtoklásért 2 év felföggesztett börtönbüntetést és 100.000ft pénzbírságot , arra emlékszem , hogy a bírónő aztmondta az erkölcsimbe nem kerül bele, de nem biztos csak úgy emlészem ... akkor van rá esély hogy tiszta erkölcsit kapjak , vagy fel lessz tüntetve benne? Válaszukat előre is köszönöm !Kovács Tibor

viki82 # e-mail 2015.03.07. 02:13

Üdvözlöm!

Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben:
Leendő munkáltatóm elhelyezkedésem feltételeként erkölcsi bizonyítványt kér tőlem.
Jelenleg 2013 októbere óta eljárás folyik ellenem 500.000 ft-ot meghaladó csalás és okirat hamisítás miatt. Ügyészségi szakaszban van a nyomozás,bírósági tárgyalás még nem volt.
Leendő munkáltatóm tudomást szerezhet erről az erkölcsi bizonyítványomból?

Válaszát előre is köszönöm!

Tomesz01 # e-mail 2015.03.03. 17:51

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:Hogy tudom megkérni a tiszta erkölcsi bizonyítványt illetve,hogy mikor kaphatok.

Az esetem a következő:
2013.09.06-án volt ausztriában egy kerékpár lopásos ügyem.Addigra betöltöttem a 21. életévem.

1 évre ítéltek el, de abból 9 hónapot felfüggesztettek.
Szóval csak 3 hónapot kellett ott lennem.
Az országból nem tiltottak ki.
Úgy emlékszek,hogy 2 év próbaidőt kaptam.

Munkát szeretnék vállalni,és követelmény a tiszta erkölcsi bizonyítvány. Ha munkába tudnék állni,akkor normális életet élhetnék,illetve biztos anyagi forrásom lenne. (Abban dolgoznék amit szeretek)

Válaszukat előre is köszönöm!

Sammy17 # e-mail 2015.02.25. 10:22

Csak hogy újabb infót közöljek,természetesen nem mi fogalmaztuk meg és adtuk be a mentesítési kérelmet,hanem megbíztunk vele egy ügyvédet.Aki ugyan nem elsősorban büntetőperekre szakosodott(bár jelenleg is van hasonló ügye),de mégis csak ügyvéd.Ő sem volt teljesen képben ezzel kapcsolatban,de az a "vicces",hogy aki végigvitte az ügyünket,az sem tudott biztosan ezekre a kérdéseinkre válaszolni.
Mindenesetre köszönöm az eddigi infókat.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.25. 09:07

A mentesítést illetően pedig kaptunk egy új infót, nevezetesen, hogy az érintett fiatalkorú volt. Ez annyit változtat a korábbiakon, hogy a törvényi mentesítés a főbüntetés letelte - azaz 2015. augusztus után - nem öt, hanem három évvel áll be, viszont a bírói mentesítés a kitöltés után azonnal kérhető (tehát már augusztustól).

Az sajnos továbbra sem derült ki, hogy a kérelmező bírói vagy kegyelmi mentesítést kért-e (az, hogy az IM-ből keresték, utóbbira utal). Ott viszont nincs idő előttiség, bármikor kérhető, más kérdés, hogy a köztársasági elnök diszkrecionális joga eldönteni, megadja-e. Általában nem szokta.

Mindenesetre augusztusig kiderül. Ha nem kapja meg, érdemes lenne augusztus után bírósági mentesítést kérni, és ha ennyire nem értünk hozzá, nem ártana jogi képviselő meghatalmazása sem.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.25. 08:54

Kedves A.C.,

én viszont akárhogy is számolom, 2015. augusztus jön ki. Az 1998. évi XII. törvény 16. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerint nem utazhat külföldre, akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, ...., a szabadságvesztés végrehajtásának utolsó napjáig.

Gondolom, abban egyetértünk, hogy a szabadságvesztés végrehajtása - ha feltételes szabadságra bocsátásra kerül sor - a feltételes szabadság eredményes eltelte esetén annak utolsó napján fejeződik be (kivéve a Btk 48. § /2/ bekezdést, de az itt most nem játszik, mert a hátralévő rész nem rövidebb, hanem hosszabb mint egy év - pontosan 1 év 4 hónap).

Az 1978. évi IV. törvény 48. § (1) bekezdése szerint a feltételes szabadság tartama azonos a szabadságvesztés hátralevő részével, de legalább egy év.(...). Ez jelen esetben 1 év 4 hónap.

Érdemben egyébként ugyanígy szól az új Btk 39. § (1) - (2) bekezdése is.

Remélem, abban is egyetértünk, hogy ha születik egy jogerős ítélet, amiben a vádlott a feltételes szabadságig letöltendő részt már az előzetes beszámításával kitöltötte, és a jogerőre emelkedéskor a terhelt szabadlábon van (Sammy 17 02.21., 17:11-es hozzászólásából ez is kiderül) akkor elméletileg két dolog lehetséges:

  • vagy foganatba veszik a hátra lévő részt,
  • vagy – ha annak feltételei fennállnak – feltételes szabadságra bocsátják.

Ezt azonban nem a perbíró dönti el az ítéletben, hanem utóbb a bv. biró – akkor még a Bv. tvr. 8.§-a szerinti - eljárásban. Sammy utolsó hozzászólásából kiderült, hogy erre 2014. áprilisában került sor, a feltételes ekkor kezdődött, így akárhogy számolom, az 2015. augusztusában telik le, a büntetés ekkor lesz végrehajtott és innentől utazhat külföldre.

Tapír-Sün # e-mail 2015.02.24. 18:16

Tisztelt Fórumozók!
2011. novemberében sikkasztásért (117.000 ft! én idióta!!) jogerősen 4 évre szóló, pénztárosi foglalkozástól eltiltás büntetést kaptam. Büntetésem lejárata 2015.november hó.
Tud-e nekem valaki abban információt adni, hogy ezen lejárati dátum után kaphatok-e erkölcsit? ..vagy csak az ügy 2020.évi november hónapban esedékes selejtezés után?
Köszönettel Tapír-Sün.

Agent Cooper # e-mail 2015.02.24. 17:12

Kedves Sammy17!

Akárhogy is számolom, márciusban már kaphat útlevelet a gyerek, tiszta erkölcsije viszont biztosan csak három év múlva lesz, de már másfél év múlva lehet kérelmezni a bírósági mentesítést.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sammy17 # e-mail 2015.02.24. 09:30

Tisztelt Öreg Tölgy!
Sajnos igaza lehet.
Az első-és másodfokú(az ítéletet helybenhagyó)tárgyalásnál az volt a határozatban,hogy a büntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsájtható,de azt nem látom az ítéletbe belefoglalva,hogy csak megszüntették az előzetest,vagy már alkalmazták is-e ezt.Ellenben valóban volt még egy tárgyalás 2014 áprilisában,amit BV bíró tartott,ott rendelték el a pártfogó kirendelését,de akkor jó eséllyel akkor hagyták helyben a feltételest is és onnan kell számolni az 1 év 4 hónapot?!
Ezek szerint augusztusig nem kaphat útlevelet,vagy kaphat,csak nem hagyhatja el az országot?Hajóra szeretett volna menni nyáron dolgozni,hogy a jövőre esedékes egyetemi képzését finanszírozni tudja.
A másik dolog(a mentesítés)akkor ezek alapján idő előtt lett kérvényezve,de akkor miért nem szólt nekünk erről az úriember,aki az IM-ből hívott?Azt elfelejtettem írni,hogy a fiamra a fiatalkorúakra vonatkozó törvényeket kell figyelembe venni,ugyanis a cselekmény elkövetésekor még a 15 évet sem töltötte be.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.23. 19:42

A tiszta erkölcsi viszont egész más kérdés:

1. A törvény alapján automatikusan csak a kitöltést követő öt év után jár (2 év 8 hónapos büntetésnél), fele rész után a bírósági mentesítés kérhető, de ott meg a mentesítés egységessége szokott keresztbe tenni (addig nem lehet, amíg a mellékbüntetés végrehajtása tart). Úgyhogy szeritnem ahhoz is kell még egy pár év.

Valószínüleg kegyelmi mentesítés kérhettetek a Köztársasági Elnöktől, akkor bíróság - IM - köztársasági elnök az akta útja oda és visszafelé is. Na itt számíthat a támogatáás, máshol nem. Kár a bíróságon érdeklődni, ott nem fognak semmit sem tudni mondani.

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.23. 19:35

Nnnnno, itt valami nagyon nagy kavarc van! Rakjuk csak rendbe:

1. Az útlevelet nem a bíróság adja, sőt túl sok köze nincs hozzá. Nem utazhat külföldre, akit végrehajtandó szabadságvedsztésre ítéltek, a büntetés végrehajtásának befejezéséig. Ha a gyermek 2 év 8 hónapot kapott fele részes feltételessel, akkor 1 év 4 hó a feltételes tartama, annak a végéig tart a korlátozás. Az azonban nem feltétlenül a szabadlábra helyezéstől, hanem a feltételes szabadság engedélyezésétől számítandó, ami koránsem biztos, hpgy 2013. áprilisában volt. Tudni kellene, hogy a feltételest megkapva szabadult a kérdező fia, vagy az előzetes szünteték meg és utóbb szabadlábról hívták-e be feltételes tárgyalásra. Mert akkor több hónap késedelem is lehetett, bár akárhogy számolgatom, szerintem is letelt már. Folyt. köv.

Sammy17 # e-mail 2015.02.23. 19:00

Nagyon szépen köszönöm,így legyen! :)
Olyan kérdésem volna még,hogy beadtunk október végén egy mentesítési kérelmet,hogy kaphasson a fiam tiszta erkölcsit,de a mai napig nem kaptunk róla értesítést,hogy hogyan döntöttek.Decemberben ugyan hívtak telefonon a minisztériumból és akkor azt mondta,aki hívott,hogy ő támogatja,viszont nem csak rajta múlik,de azóta semmi infó.
Esetleg erről adnának információt személyesen az elsőfokú bíróságon?

Agent Cooper # e-mail 2015.02.23. 18:33

Kedves Sammy17!

Igen, kérhetnek, és meg fogja kapni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sammy17 # e-mail 2015.02.21. 17:11

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy vajon most márciusban kérhetünk-e már útlevelet a fiamnak?
2013.04.hóban 2 év 8 hónapot kapott,fele rész letelte után feltételesen szabadlábra helyezéssel(ez addigra pont letelt előzetesben,mármint az 1 év 4 hónap,így haza is engedték akkor).2013 novemberében emelkedett jogerőre.
Előre is köszönöm a választ!

Öreg Tölgy # e-mail 2015.02.20. 13:19

Nem az a kérdés, mikor követte el a cselekményt, hanem az hogy, mikor ítélték el jogerősen. És hogy mit kapott ténylegesen.

Ha két évre felfüggesztett szabadság vesztést kapott, akkor a jogerőtől számított két év után lesz tiszta az erkölcsije.

Ha 2 évre próbára bocsátották (amit erősen gyanítok), akkor viszont végig tiszta.

Norcica # e-mail 2015.02.20. 10:14

Üdvözlöm,

Erkölcsi bizonyítvány kapcsán érdeklődnék.
2002-ben 17 évesen csekély mennyiségű drogot adtam el 17 éves társamnak.El kaptak miatta és kaptam érte két év felfüggesztettet .Érdeklődnék,hogy ettől az erkölcsi bizonyítványom lehet tiszta?

Várom válaszát.

Köszönöm