Diákigazolvány - okirathamisítás


Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.02. 13:14

Magánokirat. A szolgáltató nem hatóság.

zingarina # 2015.04.02. 13:09

Szociális szakon tanulok. Büntetlen előéletű vagyok. Magánokirat hamisítás a vád (nem közokirat, ezen én is csodálkozom).

Véleményem # 2015.04.02. 12:13

zingarina

Attól függ milyen egyetemre jársz, számít e a bűncselekményed, a büntetett elő élet.
Ez közokirat.
Letöltendő nem jár érte, felfüggesztett vagy pénzbírság valami enyhébb változat lesz.

zingarina # 2015.04.02. 10:47

Kedves Fórumozók!

Az ideiglenes (papíralapú) diákigazolványommal okirat hamisítást követtem el (beszkenneltem, megváltoztattam adatokat: dátumot, levelező tagozatról nappalisra írtam át és kinyomtattam) BKV kedvezmény igénybevételének céljából (anyagi nehézségek miatt). A BKK munkatársa észrevette, kihívta a rendőröket és előállítottak. Gyorsított eljárást kértem, együttműködő voltam és mindent bevallottam, megbánást tanúsítottam. Büntetlen előéletű vagyok. Milyen büntetésre számíthatok? Ez magán- vagy közokirat hamisításnak minősül? A legjobban az aggaszt, hogy végzős vagyok és nagyon szeretném befejezni a tanulmányaimat. A nyomozó azt mondta, hogy valószínűsíti, hogy nem kap az iskola értesítőt a vétségemről, illetve a rendőrség nem küld levelet, mert nem szükséges nyomozni, tekintve, hogy bevallottam a hamisítást. Az eljárás, tárgyalás során erre van esély? Ezért kirúghatnak az egyetemről?

Orender # 2015.02.21. 11:12

Üdv!

Pénzügyi gondok miatt abba kellett hagynom az egyetemet. Következő félévig evidens hogy nincs diákom. Ideiglenes diák hamisítására gondoltam. Feltételezzünk hogy lebukok egy ellenőrzésen kaller által. Milyen következményei lesznek? (nem lebeszélést és pár szavas választ kérek, köszönöm)

Agent Cooper # 2015.01.29. 11:35

Tisztelt d7777!

Börtönre semmiképp nem számíthat, és annak is kicsi az esélye, hogy büntetőeljárás indul.

Tisztelettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

d7777 # 2015.01.29. 02:33

Nappali tagozatos hallgató vagyok a főiskolán. Újra kell jelentkeznem februárban, mert törölnek a hallgatói névsorból.Valószínűleg felvesznek szeptembertől ismét aktív, nappali tagozatos hallgató leszel, ha nem a főiskolán, akkor okj képzésen. Diákmatricát most kapok, tudnám folytatni a diákmunkát, amit féléve csinálok. Tb-t fizetem, adóbevallást csinálok. Ez kiderülhet a NAV-nál, hogy 5 hónapig diák munkán dolgoztam, mikor nem illetett meg. Illetve ha
kiderül, milyen büntetésre számíthatok?Börtön vagy pénzbírság?

Válaszát előre is köszönöm

Agent Cooper # 2014.11.20. 21:16

Kedves Veronika99999!

Tipikusan olyan helyzetbe került, amikor a kis bajt sikerült egy naggyal tetéznie. Most már két rossz közül kell választania, és Ön helyett a döntést senki nem hozhatja meg. Legjobb, ha a döntése előtt megkérdez egy hozzáértőt.
Mindenre van megoldás.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Veronika99999 # 2014.11.19. 12:57

Tisztelt Címzett!

2014 márciusában használtam a már nem érvényes diákigazolványomat. Már volt az időszakra szóló érvényes diákom és matricám, csak még nem volt időm elmenni érte a suliba átvenni. Az ellenőr észrevette a visszaélést, szóváltásba keveredtünk, és elvette a diákomat. Én azt hittem csak ennyi történt, de egy hónapja kaptam egy levelet a bkk-tól 32.500 Ft bírságról. Mivel először nem akartam befizetni, azt mondtam, hogy nem én használtam a lejárt diákomat, hanem elveszítettem és valaki visszaélt vele. Az ellenőr írt egy feljegyzést vagy jegyzőkönyvet, hogy az elkövetőt a diákon szereplő kép alapján azonosította. A BKKn-ál azt mondták csak akkor ejtik a büntetésemet, ha feljelentést teszek a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen. Így is történt, be is hívtak tanúskodni, de mivel megíjedtem egy esetleges hamis tanúzástól, így visszavontam a feljelentést és befizettem a büntetést. Arra azonban nem számítottam, hogy nem lehet visszavonni, mert ez közokirat hamisításnak számít és hivatalból üldözendő. És berendeltek tanúskodni ismét. Mit a legjobb, amit tehetek? Utána néztem és a metró aluljáróban elhelyezett kamerák felvételeit 16 napig lehet megőrizni, hacsak vlk nem jelezte,hogy szüksége van rá. Ha az ellenőr kikérte volna a felvételt és eljárást indított volna ellenem arról tudnék, ugye? Így akkor jó eséllyel már nincs meg a felvétel? Mi tegyek? Ha hamisan indítottam feljelentést, azt gondolom büntetik, a hamis tanúzást szintén. Várom válaszát! Előre is köszönöm.

Véleményem # 2014.10.31. 16:32

Silverback15

Btk-t lapozza fel, nem titok mivel járhat az ilyen bűncselekmény. A wikipédia is kifejte, meg még a google széles találati listája is ott van segítségül.
Lebukás esetén könnyen lehet, hogy előállítják a rendőr hatóság elé és kihallgatják, aztán amit majd mond az alapján lesznek a következmények.

okj képzésre lehet járni kortól függetlenül, de iskolát azért vált közben, könnyen utána nézhetnek, hogy valóban fent áll e tanulói viszonya az adott iskolával akinek a neve és címe szerepel a diákon.( ha valaki jövedelemmel rendelkezik és munka mellett csinálja a sulit annak lehet diákigazolványt sem adnék...) az hogy régi típusú az meg egy talpra esett ellenőrön múlik, hogy kezdeményez e eljárást.

(Egyszerűbb lenne a törvényes utat betartani és jogkövető állampolgárként viselkedni, nem pedig a jogszabályokat kikerülni.)

Dr. Jégember # 2014.10.31. 16:16

Jó kis büntetésre :D

Dr. Jégember

Silverback15 # 2014.10.31. 10:13

Üdv!
Már 2012 áprilisában befejeztem egy felsőfokú okj-képzést, ettől az iskolától kaptam utoljára diákigazolványt. Azóta szereztem már rá kétszer matricát (középsulis) és gond nélkül elfogadták. A problémám az, hogy maga a diák régi fajta,narancssárga, és ha megint szereznék rá matricát, akkor az már az 5.lenne rajta. Lényegében érvényes lehetne mivel okj képzésekre járhatok 60évesen is, csak kérdés hogy mennyire akadékoskodnának a régi diák miatt, hogy miért nem kaptam újat. Meddig érvényesek a régi fajta diákok? Ha elkapnak mire számíthatok?
Köszönöm!

panka654 # 2014.09.26. 19:16

Még lenne lehetőségem a tárgyalás mellőzését kérni, és ha igen akkor hogyan milyen módon?

lauriika # 2014.09.26. 17:40

Tisztelt Fórum!

Korábban már olvashatták esetemet, (átírt dátum az ideiglenes diákigazolványon, rendőrség..stb) most kaptam a bíróságtól levelet miszerint 20.000Ft-ot pénzbírsággal büntetnek meg. Ez mit jelent? Ezek szerint nem lesz tárgyalásom és nem is kerül be ez az eset az erkölcsi bizonyítványomba?

Dr.Attika # 2014.09.26. 13:59

Ifjú kolléga. A pénzbüntetés nem változtatható át közérdekű munkára csak szabadságvesztésre.

JoghallgatóMiskolc # 2014.09.26. 12:38

Tenni tehetsz, de előtte fogadj ügyvédet. A kerék továbbra is szögletes a tudtodon kívül keletkezett másolat miatt.

pappcs: Átváltható, jellemzően a bíró rendelkezik róla az ítéletben. A büntetés x ezer Ft pénzbüntetés, mely x nap közérdekű munkavégzés. Kisebb bűncselekmények esetében elterjedt (pl. garázdaság).

panka654 # 2014.09.26. 12:27

mikor megtörtént a kihallgatás nem tudtam, hogy a diákomról készült másolat, ezért nem ismertem el a bűncselekményt. Azt hittem csak az utas leadási van amin szerepel, hogy rossz matrica volt a diákomon. De utólag is tehetek beismerő vallomást, számítana valamit?

pappcs # 2014.09.26. 12:01

Nem csak szabálysértésnél lehet átváltani közmunkára? Úgy tudom, hogy bcs nél vagy fizet vagy leüli fogházban.

JoghallgatóMiskolc # 2014.09.25. 22:56

pappcs: Nagyjából igazad van. Bár a felfüggesztett hosszabb távú hátrányai lényegesen nagyobbak.

A pénzbüntetés átváltható közmunkára is. Megfelelő hozzáállás és okok fennforgása esetén. Szóval ki lehetne ebből aránylag jól is jönni. De itt minimum négyszögletű a kerék...

pappcs # 2014.09.25. 20:43

Mondjuk ha én lettem volna ennek a vizsgálója, akkor minimum hogy lefoglalom a diákot... valami sántít nem is kicsit... amúgy vicces, de aki nem "bűnöző életet él" annak adott esetben a felfüggesztett még jobb mint a pénzbüntetés, pedig az a komolyabb, súlyosabb büntetési forma. A felfüggesztettel meg lehet úszni a dutyit, eltelik, meghúzza magát addig és kész. a pénzbüntetésnél meg ha nem tud fiozetni, akkor ülni kell... mondjuk pénzbüntetéssel már az ítélet napján tiszta az erkölcsi bizonyítvány, felfüggeszetttel, meg amikor letelik a próbaidő...

JoghallgatóMiskolc # 2014.09.25. 20:24

A legegyszerűbben és leggyorsabban így jössz ki: átragasztás beismer, teljeskörű beismerő vallomás megtesz, mindenben közreműködik, tárgyalásról lemond. Ez esetben nagy valószínűséggel pénzbüntetésed lesz. Ha erőlteted az "el nem ismerést", lényegesen rosszabbul járhatsz, felfüggesztett is lehet belőle. Igen kevéssé hihető és életszerű, hogy más ragasztotta a diákodra a matricát.

Amúgy olyannyira nem kerek a történet és olyannyira elhibázott a kezdeti hozzállásod, hogy mindenképpen fogadj ügyvédet. Megtérül hidd el.

panka654 # 2014.09.25. 13:40

De hol készülhetett a fotó mikor nem is volt róla tudomásom ,hogy lefotózzák? Ez mennyire számítható bizonyító erőnek?
A tárgyalás során a tanúk valamint az egyéb eljárási költségeket velem fizettetik ki, a büntetésen kívül?
ha utólag beismerő vallomást teszek kaphatok enyhébb büntetést?
válaszát köszönöm!

pappcs # 2014.09.24. 19:03

Az utasleadásin kifizetett pótdíjat már nem is követeli senki. A rendőr pappirja meg nem fénymásolat, hanem feltehetőleg fotó.

panka654 # 2014.09.24. 07:25

Tisztelt Címzett!

Felsőoktatási diákigazolványomra középiskolai matricát tettem, az ellenőr elkapott a vonaton. Az igazolványomat visszaadta majd megbüntetett, a büntetést 3 napon belül megtérítettem. Majd feljelentettek, kihallgatás során nem ismertem el a hamisítást, azonban a nyomozónak volt egy fénymásolata az igazolványomról, amin jól kivehető a matrica. ( nem tudom mikor és hol készült a másolat)
Nemsokára megyek bíróságra, és a kérdésem az lenne , hogy ez a fénymásolat mennyire bizonyító erő?
Illetve ha a bíróságon utólag elismerem, a hamisítást akkor számíthatok enyhébb büntetésre?
Mekkora büntetést szabhatnak ki?
Nem voltam még soha bünetve és a MÁVnak is megtérítettem a kárt.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Anna

pappcs # 2014.09.23. 06:31

Ha a hivatal hamis adatok alapján állít ki okiratzot az nem intelektuális közokirat hamisítás?