feljelentés megtétele


Véleményem # 2014.05.30. 23:36

Csaba96

Miben különbözik egy rendőrségi feljelentésről szóló irat és egy egyéb szerződés aláírása között?

Tartalmi elemeiben és más jogszabály, törvény, rendelet rendelkezik az egyikről és a másikról.( módja, határideje, esetleges formai követelmény stb... )

picit ide kapcsolható:
/ fiatalkorú személyt megvertek. a verést követő 2. napon kórházba megy panaszai vannak. kiderül a történet, kórház értesíti a rendőrséget. a sérülés foka 8 napon belüli lett. rendőrség meghallgatja a kórházban a fiatalkorút, majd a fiatalkorú úgy dönt, hogy könnyű testi sértés miatt feljelentéssel kíván élni. valami magánindítványos papírt töltetnek vele a kórházban a bejelentéskori adatfelvétel intézkedések alatt, amin azt nyilatkozza, hogy feljelentéssel kíván élni.(30 napja van erre) a papírt nem fogadta el a rendőrség, csak úgy hogy a (édesanya) törvényes képviselő is aláírta. később amikor feljelentést kíván tenni személyesen a fiatalkorú azt a tájékoztatást kapta, hogy csak törvényes képviselő jelenlétében teheti meg. /

Mennyire helyén való a történet a topicban leírtak szerint?

ObudaFan # 2014.05.30. 20:51

Véleményem szerint a rendőrségnek érdemben foglalkoznia kell a feljelentéssel, akkor is , ha nem teljesen cselekvőképes a feljelentő.

Csaba96 # 2014.05.30. 20:41

Ezek szerint nem értetted a választ.” Úgy igazán volt teljesen tiszta a válasz!

Mi van ha nem magánindítványos a bűncselekmény (pl. rablás, zsarolás)? Miben különbözik egy rendőrségi feljelentésről szóló irat és egy egyéb szerződés aláírása között?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.30. 20:30

Ezek szerint nem értetted a választ.

Csaba96 # 2014.05.30. 20:18

Nyilván alá kell írni, mint minden nyilatkozatot. A zaklatás esetén magánindítványra is szükség van, itt az a szabály, hogy magánindítványt a korlátozottan cselekvőképes kiskorú sértett önállóan is előterjesztheti, és erre törvényes képviselője is jogosult.

Amennyiben egy bármilyen bűncselekmény fiatalkorú sértettje ön maga akar feljelentést tenni, tehet-e anélkül, hogy azt a törvényes képviselőnek aláírná? Miben különbözik egy rendőrségi feljelentésről szóló irat és egy szerződéskötés között?

ObudaFan # 2014.05.30. 19:19

Nyilván alá kell írni, mint minden nyilatkozatot. A zaklatás esetén magánindítványra is szükség van, itt az a szabály, hogy magánindítványt a korlátozottan cselekvőképes kiskorú sértett önállóan is előterjesztheti, és erre törvényes képviselője is jogosult.

Csaba96 # 2014.05.30. 17:14

Jól tudom-e fogy a feljelentés az aláírás köteles?
Amennyiben aláírás köteles: Alá kell-e írja a szülő vagy gondviselő vagy törvényes képviselő?
A büntetőügyben tett feljelentés miben más mint egy polgárjogban (házasságkötés_pl. tanú) vagy munkajogban (tanulószerződés, munkaszerződés, cégalapítás) szokásos aláírás?

pazs # 2014.05.30. 09:31

Persze.

Csaba96 # 2014.05.30. 09:16

Egy fiatalkorú egy (vélhető módon) bűncselekmény (pl. zaklatás, zsarolás), áldozatává válik. Tehet-e (szülői, törvényes képviselői, ügyvédi jelenlét nélkül) ön maga (egyedül) feljelentést?