Elévülés


Sherlock # 2014.09.26. 09:49

A Fórumon 3-4 aktív ember van aki foglalkozik büntetőjoggal, közülük az egyik válaszolt. Szerintem utóbbi.

Dr. Jégember # 2014.09.26. 03:08

Kedves szakkartársak!

Ennyire feladtam a leckét, vagy senkinek nincs erről véleménye????

Dr. Jégember # 2014.09.16. 22:47

senki más nem reagál???????

Dr. Jégember # 2014.09.16. 18:23

Kedves Agent Cooper!

Pár dolog elkerülte a figyelmedet:

1./ Ebben az ügyben nem került sor nyomozás elrendelésére, ugyanis a T. Ügyészség elmulasztotta azt elrendelni.

2./ Tisztában vagyok vele, hogy nem csak a felj. kieg. során lehet alkalmazni a megkeresést, viszont ott CSAK AZT LEHET ALKALMAZNI, ill. a Be. 178.§. szerinti egyéb adatszerző tevékenységet. (mert ezek nem nyomozási cselekmények, ugyanis a Be. alapján azt a felj. kieg. során nem lehet végezni)

Éppen ezért kérdeztem, hogy mivel itt nem folyt nyomozás elrendelés hiányában, ezért az alibi megkeresés véleményem szerint (főleg mert nem az elkövető ellen irányult, hanem a cselekmény tárgyi oldalára gyűjtött adatot) nem volt alkalmas az elévülés félbeszakítására.

üdv.
Dr. Jégember

Agent Cooper # 2014.09.16. 10:35

Kedves Dr. Jégember!

A megkeresést nem csak feljelentés kiegészítés során lehet alkalmazni. Egyébként pedig ha a cselekmény miatt folyamatban van a nyomozás, az már önmagában az elkövető ellen irányuló érdemi intézkedésnek tekinthető, ha abban bármilyen érdemi nyomozati cselekmény történik.
Az eljárásnak ebben a szakaszában kevés relevanciája van, hogy a cselekmény valójában minek minősíthető, amennyiben bűncselekmény történt.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Dr. Jégember # 2014.09.15. 15:39

senkinek nincs véleménye??????

Dr. Jégember # 2014.09.12. 17:30

Üdv!

A véleményeteket szeretném kérni az alábbiakban:

Hivatali visszaélés miatti ügyben az ügyészség nem rendelt el nyomozást (????) hanem egy másik ügyhöz egyesítette a feljelentést. (:O)

A feljelentés megtételekor már 2 éves volt a sztori, de ezt követően 13 hónapig nem tettek ebben az ügyben semmit, kizárólag abban az ügyben dolgoztak amihez egyesítettek. (egyébként csalás)

A 13 hónap alatt mindösszesen 1 napon készült 3 db. megkeresés. Ezek közül 2 db. olyan iratok beszerzésére vonatkozott, amiről a bíróság úgy döntött, hogy nem szükséges a vizsgálatuk, 1 db. pedig olyanra ami egyébként jogszabályból kiolvasható lett volna.(vagyis nem szakkérdés. hogy az ügyész nem tudja mit jelent az egy dolog....)

Vagyis álláspontom szerint bekövetkezett az elévülés, mert nem történt nyomozás elrendelés és nem volt ÉRDEMI, az ELKÖVETŐ ELLEN irányuló nyomozás cselekmény ami félbeszakította volna az elévülést.

A bíróság igazat adott abban, hogy a nyomozás elrendelésének hiányát nem pótolta az egyesítés, de az "ALIBI" megkeresések félbeszakították az elévülést.

Álláspontom szerint a megkeresés nem érdemi nyomozási cselekmény, mert azt a Be. alapján feljelentés kiegészítés során is lehet alkalmazni. Jelen esetben sem az elkövetőre, hanem a cselekményre (tárgyi oldalra) gyűjtöttek adatot, vagyis NEM AZ ELKÖVETŐ ELLEN IRÁNYULÓ ÉRDEMI INTÉZKEDÉST TETTEK, így nem volt alkalmas az elévülés megszakítására.

Szerintetek?