reintegrációs őrizet


Medison001 # 2021.03.02. 07:36

Tisztelt Slainte!
Köszönöm válaszát.
Ez a törvényi paragrafus már nekem is megvolt, viszont konkrétan a reintegrációs őrizetről nem szólt.
Egyértelmű ha az ember a büntetését tölti elzárva akkor nem vezethet , mivel el van zárva a külvilágtól.
Világos, hogy a reintegráció alatt is a büntetését tölti az ember, viszont annak célja a társadalomban való vissza illeszkedés, kötött magatartási szabályokkal, melynek megtartásával jöhet ,mehet , munkát végezhet az adott egyén.
Akár mint sofőr is, ezért is tartom ezt egy kicsit logikátlannak, hiszen reintegráció alatt és annak egyénenként hozott szabályaival az ember mozoghat a közlekedésben részt vehet, járművet vezethet.
Ezért a józan ész azt diktálná , hogy bele számít a reintegrációs őrizet is a járművezetéstől való eltiltásba.

Bbenu # 2021.03.12. 11:01

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésekben.
Reintegrációs őrizet kezdete június 25-én lenne lehetséges az ítélet alapján. Viszont a BV részéről eléggé kétes információkat kaptunk. A reintegráció kezdő időpontja kötelező érvényű lenne, vagy van arra lehetősége a BV-nek, hogy eltolja azt, ha nincsen törvényi akadálya? Azt az információt kaptuk a BV-től, hogy akár 6-8 hónappal is eltolhatja az időpontot, mert nagyon le vannak terhelve (Tököl). Ha jól tudjuk, akkor a reintegráció kezdő időpontja előtt 2,5-3 hónappal kellene benyújtani a szükséges dokumentumokat. Ez valóban így van?MI történik abban az esetben, ha ennyivel később kapja meg a reintegrációt? Természetesen minden feltételnek megfelel az elítélt, hogy megkapja a reintegrációt.
Nagyon köszönöm szíves válaszukat.

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.03.16. 11:07

Tisztelt Bbenu,

Valóban 2,5-3 hónappal érdemes benyújtani a reintegrációs őrizetre irányuló kérelmet, körülbelül ennyi idő alatt mennek le a folyamatok (bíro, majd prtfogó felügyelő, majd megint bíró és meghallgatás kitűzése). A reintegrációs őrizet csupán egy lehetőség és nem kötelezettség, ami azt jelenti, hogy maxiumum 10 hónapra adható, de akár kevesebbre is, ezt az adott bv. bíró fogja eldönteni a rendelkezésre álló dokumentumok alapján. A bv. bírók egy része azt a gondolkodást vallja, hogy semmi esetre sem kerülhet hamarabb meghallgatásra a fogvatartott, mint ahogy a reintegrciós időpont elérkezik. Tehát előfordulhat például,hogy június 25. követően sor kerül e meghallgatásra és meg is kapja a reinetgrációs őrizetet, de csak szerptember 1. napjával.

https://drpinczes.hu/…cios-orizet/

MilesDavis # 2021.05.20. 16:45

Kedves Mindenki!

Érdeklődnék, hogy a jelenleg mik a hatályos feltételei a regintegrációs őrizetnek?

Van-e olyan minősítő körülmény ami azt kizárhatja? Egész konkrétan a bűnszervezetben történő elkövetés érdekelne.

A választ előre is köszönöm!

Neeeta # 2021.05.26. 19:25

Tisztelt Cím!

A reintegrációs őrizet kapcsán érdeklődnék, tényleg vannak olyan bv bírók akik egyszerűen csak nem adják meg senkinek aki kérelmezi? Egy ilyen "szubjektív" döntés ellen, ha az elítélt minden feltételnek megfelel, eredményesen lehet fellebbezni? A fellebbezés ez esetben marad a területi illetékes törvényszéken? Szintén kérdezném, hogy olvastam, hogy az ügyésznek is van fellebbezési joga. Az ügyész szintén területi illetékes, mint a bv bíró vagy az az ügyész aki a bűntetőeljárás során is volt?
(jelen esetben a más régió intézményébe lett elhelyezve az elítélt).

Előre is köszönöm a válaszokat!

Slainte # 2021.05.27. 11:31

Igen, lehet fellebbezni és ugyanannak a törvényszéknek egy másodfokú tanácsa bírálja el. Az ügyész a bv. intézet székhelye szerinti ügyészség.

Szilvy90 # 2021.06.22. 17:04

Szép napot kívánok mindenkinek.

Létrehoztunk egy csoportot facebookon. Ahol közvetlen hozzátartozók segítik egymást, csatlakozzatok ha szeretnétek.
A csoport neve Összetartozás.

Kitartást kívánok mindenkinek.

Braly # 2021.11.03. 14:06

Üdvözlet mindenkinek!
A reintegrációs őrizettel kapcsolatban arra szeretnék választ kapni, hogy az egyik feltétele kimondja, hogy minimum 6 letöltött hónap után kérvényezhető illetve kapható, hogy ebbe az idő az előzetes letartóztatásban töltött idő beleszámít-e?
A választ előre is köszönöm!

Slainte # 2021.11.04. 17:37

Nem, Ahol beszámít az előzetes (pl. evsz., fokozatváltás), ott a bv. törvény külön kimondja.

lohengrin # 2021.11.13. 14:19

Kedves Slainte! Braly kérdésére - mely szerint a reintegrációs őrizet hat hónap után kérvényezhető - egyértelműen úgy válaszolt, hogy ebbe az előzetes letartóztatás nem számít bele. Tudomásom szerint ebben azért megosztott a bírói gyakorlat. De mi van akkor, és most magamról beszélek, ha (nem erőszakos bűncselekmény miatt) 2 és fél évet voltam előzetesben, onnan 2012-ben negdtek ki, majd az eljárás 9 évig húzódott és csak most született itélet. A visszalévő időm nem éri ez a 10 hónapot. 2012 óta dolgozom, családomat eltartom, szocális környezetem rendezett, a munkáltatóm a munkámmal elégedett, még csak szabálysértésem, vagy gyorshajtásom sem volt, stb. . Azaz tkp. az elmúlt 9 évben teljesen visszailleszkedtem a társadalomba, jogkövető, redezett életmódot élek, családomat eltartom, folyamatosan dolgozom. És itt a kérdés: a reintergrács őrizetnek a célja, hogy segítse az elitéltet visszaillaszkedni a társadalomba, amibe én már 9 éve visszailleszkedtem, de a bírósági eljárás elhúzódása miatt (ami nem a terhelteknek volt felróható) most akkor kivonnak 6 hónapra abból a társadalomból, amibe 9 éve visszalleszkedtem, azért hogy meg tudják vizsgálni hogy alkalmas vagyok-e a visszailleszkedésre? Valóban ez lenne a jogszabály szeelmisége?

Braly # 2021.11.13. 23:14

Nekem ugyan ez csak 6 évig húzódott el, és nekem is kb 6 hónapra kell visszamennem, szánalmas hogy ennyi idő után vissza basszék az embert, undorító - ez biztos jót fog tenni a személyiségi fejlődésemnek megint állatkertbe kell kerüljek.

lohengrin # 2021.11.14. 19:14

Braly! Én ettől függetlenül be fogom adni a kérelmet a reintegrációs őrizetre. Mondja a szemembe a bíró, hogy 2,5 év előzetes és 12 év eljárás, a társadalomba történt visszailleszkedésem után 9 évvel ki kell vonni a társadalomból, azért, hogy megtudják hogy vissza tudok-e oda illeszkedni oda, ahova már 9 éve visszilleszkedtem........ mondja a szemembe a bíró, hogy az ma Magyarország igazságszolgáltatása

Slainte # 2021.11.15. 12:30

lohengrin,

igazad van, a bírói gyakorlat tényleg megosztott, ezért én is beadnám a helyedben. Azt azonban tudnod kell, hogy a bíró döntése nem arról fog szólni (legalábbis első körben), hogy szükségesnek tartja-e a 10 hónapi további benntartásodat a büntetés céljainak érvényesülése végett, hanem az, hogy milyen álláspontot foglal el abban a kérdésben, hogy az előzetes beszámítható-e a minimzm tartamba vagy sem.

lohengrin # 2021.11.15. 13:08

Slainte

kösz a választ, igen ezzel azét tisztában vagyok, hogy ez nem egy 2 perces művelet, nyilván előszőr arról dönt, higy beszámít-e, és utána dönthet majd egy külön eljárásban az elrendelésről

még1x köszi a választ

Braly # 2021.11.16. 12:03

Én is köszönöm a válaszotokat, hasznosak voltak, én is kérvényezni fogom amint bekerülök.

Engo # 2022.01.03. 23:42

Jó estét ! Azért irok de mert már hivtam pár ügyvédet ès kb senki nem akar vagy nem tud segíteni termèszetesen nem ingyen vàrnàn. A lènyeg jó pàr ève kàbitoszer birtoklàs èrt kaptam 1èvet 2èvre fel fügesztve , èn meg el csesztem nem jártam a pàrtfogòhoz , mostanra àt let vàltva le kell töltenem 2/3kedvezmènyem az mèg van az az adható. A kèrdèsem az lenne ,hogy a reör nekem lehetsèges e vagy alap ki vagyok zàrva ebből? Meg neten utàna olvasva az 1èvet nem meg haladónàl min 3hónapot le kel tőlteni az 1èvet felett min 6hónapot ,nekem az hogy pont 1èv akkor melyikbe esik bele ? Valaki ha tud segitsen màr ma 3ügyvèdet hìvtam egyik nagyon bunkón le ràzot a màsik mondta ehez nem èrt a harmadik meg folyamatosan foglalt volt .Nem telefonon vàrtam volna hogy segitsenek legalàbb szemèlyesen de semmi. Nem voltam mèg börtönben tudom itt ezen a ponton màr nem lehet el kerülni ,de legalàbb tudjam hogy van rà esèly hogy elöbb làssam a csalàdom mint 9hónap. Köszönöm előre is a vàlasz/okat.

Slainte # 2022.01.04. 06:03

Ha megkapod a kedvezményt, akkor 9 hónapnál előbb fogod látni, mivel 1 év kétharmad része 8 hónap. A reintegrációs őrizet szempontjából az egy évet meg nem haladó büntetésből kell három hónapot kitölteni, és mivel az egy év nem haladja meg az egy évet, ezért arra ez vonatkoziik. Úgyhogy - a leírtak alapján - elvielg három hónap után leheteséges a reör.

Engo # 2022.01.04. 10:10

Köszönöm Szépen

dualshock9409 # 2022.02.04. 09:04

Üdvözlet!

Szeretnék érdeklődni, hogy a regintegrációs őrizethez jogerőben muszáj bent lenni 6 hónapot, vagy előzet is beleszámít? 2év2hónapot kaptam, de 1 teljes évet töltöttem előzetesben. Kedvezménnyel együtt gyakorlatilag 5.5 hónap maradt már csak a büntetésből, ami bőven belefér a maximum 10 hónapos reintegrációba. Most ezt nekem bent kell kiülnöm teljesen? Aki meg 1 napot sem volt előzetesben, gyakorlatilag a 1/3-adát fogja bent tölteni mint amit én fogok? Kicsit igazságtalannak tűnik így a rendszer. Elképzelhető, hogy bevonulás után pár hét vagy 1-2 hónap alatt megkapom a fent maradó időre a reintegrációt? Válaszukat előre is köszönöm.

Minon86 # 2022.02.10. 09:08

2/3 haszonélvezeti jogot elfogadját a befogadó nyilatkozatnál?
A haszonélvezezi joggal maga az elitélt rendelkezik ilyenkor is kell befogadó nyilatkozat a tulajdonosoktól?

szakvizsga2015 # 2022.09.08. 15:18

Tisztelt Hozzáértők!

Kérdésem lenne, hogy a a jogerős elítélés előtt van-e olyan kényszerintézkedés, mely lehetőséget ad arra, hogy a terhelt egyfajta "lakhelyelhagyási tilalom" címén adott települsét ne hagyjon el és dolgozhasson? Ha igen, ezt melyik törvény és hol szabályozza?
Köszönöm szépen a válaszokat.

Majordomus # 2022.09.08. 19:53

Ha nincs letartóztatva,vagy előzetesben,akkor semmi akadálya!

Slainte # 2022.09.11. 07:44

Hogyne lenne, a bűnügyi felügyelet korlátozhatja a terhelt mozgását meghatározott területre is (Be. 281. § /2/ bekezdés a) pont). Ilyenkor annak sincs akadálya, hogy az érintett dolgozzon, csak nem hagyhatja el a kjelölt terület határát.

Slainte # 2022.09.11. 07:44

Hogyne lenne, a bűnügyi felügyelet korlátozhatja a terhelt mozgását meghatározott területre is (Be. 281. § /2/ bekezdés a) pont). Ilyenkor annak sincs akadálya, hogy az érintett dolgozzon, csak nem hagyhatja el a kjelölt terület határát.

Majordomus # 2022.09.11. 20:21

Persze de itt nincs szó lakhely elhagyásról csak helyben munkáról.