Összbüntetés


moho # 2017.03.20. 09:42

Koszinom a segitseget!

Öreg Tölgy # 2017.03.20. 06:00

Az idézet feltehetően egy 2013. július 1. és 2015. január 1. között született határozatból származik. Azóta a Btk. 95. § (3) bekezdésének módosítása tisztázta a helyzetet, mert egyértelműen kimondja, hogy ha a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nem kizárt, annak legkorábbi időpontját a legszigorúbb rendelkezés alapján kell meghatározni.

moho # 2017.03.19. 22:06

Akkor ez nem valós??

Az alkotmányossági kérdéseken túl további zavart okozhat a Btká. 3. §-ának értelmezése a tekintetben is, hogy pontosan mit értünk az új Btk. alkalmazásán az összbüntetési eljárásban: annak kizárólag az összbüntetés anyagi jogi feltételeinek vizsgálatára és a tartam meghatározására kell kiterjednie, vagy a szabadságvesztés járulékos kérdéseire is. Ez azért jelentős, mert számos szigorítása ellenére az új törvény a feltételes szabadságra bocsátást általában kedvezőbben szabályozza: míg korábban arra büntetési fokozattól függően a büntetés 2/3, 3/4 vagy 4/5 része kitöltését követően volt lehetőség [korábbi Btk. 47. § (2) bek.], addig most ugyanerre végrehajtási fokozattól függetlenül a büntetés 2/3-ának, visszaesők esetén 3/4-ének kitöltése után kerülhet sor [új Btk. 38. § (2) bek.].
Abban eddig egységes volt az álláspont, hogy az összbüntetés nem számít újabb elítélésnek, és az alapítéletek jogerejét nem érinti, így pl. ha az egyik alapítéletből kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, akkor ez kiterjed az összbüntetésre is, mint egységes büntetésre.[19] Ha a korábbi Btk. szerinti egyik ítélet alapján (bár ezt annak rendelkező része nem mondta ki) az elítélt pl. büntetése 4/5 része, míg a másik – szintén a régi törvényen alapuló – büntetése 3/4 része kitöltése után szabadulhatna, azonban az egyik ítélet jogerőre emelkedésének időpontja miatt az új összbüntetési szabályokat kell alkalmazni, akkor a feltételes szabadságra bocsátás kérdésben is az új Btk.-t alkalmazva az összbüntetési ítélet áttöri – az elítélt javára – az alapítéletek anyagi jogi jogerejét azzal, hogy az elítélt legkorábban a büntetés 2/3 rész kitöltése után már szabadulhat. Ha viszont a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a bíróság az alapítéletek szerint, a korábbi Btk. alapján állapítaná meg, akkor az összbüntetési eljárásban egyszerre alkalmazná mindkét törvényt, ami szintén nem járható út.[20] Utóbbi megoldás ráadásul nem is lehetne alkalmazható, ha egy régi és egy új törvényen alapuló ítéletet kellene összbüntetésbe foglalni.

ObudaFan # 2017.03.19. 21:57

Helyesen járt el a bíróság, a szigorúbbat kell alkalmazni.

moho # 2017.03.19. 21:04

Tisztelt Hozzáértők!
Kérdésem az lenne hogy ha adott ket itelet (mindketto elkovetese 2013 elotti) az egyikben 2015 ben szuletett itelet a regi btk alpjan,masikban pedig 2016 ban az uj btk alapjan tehat az egyik kedvezmeny 3/4 a masik pedig 2/3 es a birosag megallapitotta az osszbuntetest es 3/4-es kedvezmenyt!jol van ez igy?ilyen esetben nem a vadlottra kedvezobb,azaz a 2/3 os kedvezmenyt kellene alkalmazniuk?
Elore is koszonom

Öreg Tölgy # 2017.03.03. 09:44

Kedves Nickole21, én megértem, hogy minden fűszálba kapaszkodnak, azonban nem kellene magát olyan illúziókba ringatnia, amik biztosan nem valósulhatnak meg. Mindenfajta kedvezmény kapcsán kétfajta feltételek vannak:

Egyfelől a törvény meghatároz bizonyos körülményeket, amik, ha fennállnak, kizárják az adott kedvezményt. Ebben az esetben a kedvezmény megadása nem is mérlegelhető, és NEM LÉTEZIK olyan körülmény, amire tekintettel a bv. bíró másképp dönthet.

A feltételek másik csoportja viszont mérlegelhető a bv. bíró által, azért érdemes tenni, hogy a bíró úgy lássa, hogy indokolt a kedvezmény megadása.

Tehát mi is csak azt tudjuk megmondani, hogy a leírtak alapján mi az, ami biztosan nem lehetséges, azt nem, hogy ami lehetséges, azt végül a Bv. bíró megadja-e.

Akkor most még egyszer összefoglalom, mi a helyzet az alapján, amit leírt, mert úgy látom, nem nagyon érti.

  1. Az 1 éves büntetésből - amit most tölt a párja - a reintegrációs őrizet és a feltételes szabadság is kizárt. Ez megváltoztathatatlan, az utolsó napig le kell ülni. Az 5 hónap előzetes természetesen lejön, de a maradék 7 hónapot biztosan benn kell töltenie. Ez, ha 3 hete van benn, úgy szeptember elején jár le.
  2. A 10 hónapos büntetésből 3 hónapot mindenképp le kell töltenie, tehát a reintegrációs őrizettel is leghamarabb december elején kerülhet haza a párja, ennél korábban ne számoljon. Úgyhogy valóban korai most még a RÖ iránti kérelem, mert még csak nem is azt a büntetést tölti, amiből kaphat, majd úgy október vége felé lesz érdemes (feltéve, hogy minden adatot jól írt).
  3. Az biztos, hogy ebből a 10 hónapból sem kapott még egyetlen perc kedvezményt sem a párja, csak értesítették, hogy a feltételes szabadságra bocsátása mikor lesz lehetséges. Azonban arról dönteni csak akkor fognak, mielőtt esedékes lesz.
  4. Azt nem tudom, a 2 hónap kedvezményt hogyan számították, ha a párja börtön fokozatban van akkor az biztos nem így van, hanem a régi Btk. alapján kiszabott büntetés esetén 2,5 hónap, új Btk. alapján kiszabott büntetésnél pedig kb. 3 hó 10 nap. Ennek megfelelően feltételes szabadságra jövő február vége vagy március közepe felé kerülhet.
  5. Összbüntetés e két büntetés között biztosan nincs.
Nickole21 # 2017.03.03. 09:07

Kedves Öreg Tölgy!Akkor viszont azért még van esélyünk a reintegrációra ez nyugtató,csak még nem akarjuk beadni a kérvényt rá,mert még korai lenne lehet,3 hete van bennt...a 3 hónap az mégsem 3 hónap kedvezmény csak kettő,ma reggel jött a páromnak a levél,de legalább a felfüggjéből kapott két hónapot ami nagyon sokat számít,jövő május nem július...Minden fűszálba poróbálunk bele kapaszkodni,de ha esetleg nem sikerül akkor is ott van még az átminősítés,mert jelenleg általános börtön fokozatban van,és ha enyhébe teszik akkor már másabb lesz kicsit,75 perc telefon 40 helyett és 2x 70 perces beszélő egy hónapban...nem erőszakos büncselekmény miatt van bennt hálistennek,"csak" lopás miatt és a felüggjét is anno lopás miatt kapta,esetlegesen az nem számít semmit,hogy 2013 óta teljesen tiszta,mármint tisztességesen dolgozik semmi törvénybe ütközőt nem tett azóta,meg változott stb? ennek már azért 4 éve,és van egy közös kislányunk is :( tudom persze mostmár kár sírni,de csak a gyermeke miatt nem ment be,mert akkoriban még kicsi volt nagyon és családfenntartó apa.

Öreg Tölgy # 2017.03.02. 19:34

Kedves Nickole21,

sajnos félreérti az egészet. Azt tudtuk, hogy csak az 1 évből fogják kizárni a kedvezményből, mert - ahogy a másik topicban írták- csak a sorban első büntetést nem kezdte meg önhibájából, a másikat meg fogja kezdeni időben.

Azonban sajnos nem kapta meg a feltételest a másikban sem, csak nem vették el a lehetőségét. Ez azért más.

Az összbüntetésen nem érdemes elmélkedni, mert az kizárt. A második ügyben reintegrációs őrizet jöhet szóba, ha más okból nem kizárt.

moho # 2017.03.02. 14:18

Nincs!ahogy a másik topicban leirtam reszletesebben,a kettonek semmi koze egymashoz

Nickole21 # 2017.03.02. 08:33

Kedves fórumozók,párom 2013-ban elkövetett egy lopást és az év márciusában elözetben ült 5 hónapig,majd kijött kezdödtek a tárgyalások kapott 1 év letöltendő börtönbüntetést és volt egy 10 hónapos felfüggje is amit vissza kapott,de nem ment be magától és nemrég elvitték...ez elvileg 2 ítéletnek számít,tegnap volt bv biró elött az egy évből nem kapott kedvezményt,de a 10 hónapból 3 hónap kedvezményt kapott,és ugye lejön ebből még az 5 hónap előzet is,a kérdésem az lenne,hogy esetleg összbüntetéssel jól járnánk és lehet,hogy még a jelenlegi 13,5 hónapjából is lejöhet valami? vagy van esélyünk arra,hogy a munkával kapcsolatos dícséretekből,jó magaviselettel mégis kapjon még késöbbiek folyamán kedvezményt? Köszönöm.

Dr.Attika # 2017.03.01. 18:05

Lényeges? Amíg nem hoz összbünti határozatot vagy elutasító végzést addig van vagy nincs összbüntetés. Határidők mindig csak a feleket kötik, a bíróságot nem nagyon. Lehet persze a jog szerint a késedelem miatt panasszal élni, de nem nagyon érdemes.

moho # 2017.03.01. 17:08

Összbüntetésbe foglalási kérelemre mennyi idő alatt kell válaszolnia a bíroságnak?

Dr.Attika # 2017.02.06. 18:54

Üdvözlöm. Nem lehet összbüntetésbe foglalni.

Mutyur01 # 2017.02.06. 18:30

Üdvozlom!
Erdeklodni szeretnek osszbuntetessel kapcsolatban,hogy jar vagy nem jar annak aki 2013.11.19-en volt elsofoku itelete es utana 2015.01.29-en lett egy jogeros masodfoku itelet,de viszont amig nem lett meg a masodfoku itelet,elkovetett meg egy masik buncselekmenyt aminek az elsofoku itelete 2015.09.07 es a masodfoku jogeros itelete 2016.06.14.
Mert azt hallottam hogy jott egy olyan torveny 2013.07.01.-en,hogy nem jar.
Kerem segitsenek,hogy jar vagy sem.

Öreg Tölgy # 2017.02.06. 04:52

T. LRKR,

először is szerezzen egy új Btk.-t, mert az a törvény, amiben a 92. § (3) bekezdése még az összbüntetésről szól, lassan négy éve nem hatályos.

Az a mostani törvény alapján is úgy van, hogy ha a felfüggesztett végrehajtását elrendelik, az a továbbiakban végrehajtandó szabadságvesztésnek számít. Viszont továbbra is alapvető szabály, hogy csak akkor lehet két szabadságvesztést összbüntetésbe foglalni, ha valamennyi cselekményt az ügyben hozott első jogerős ítélet előtt követte el.

Viszont ahhoz, hogy a felfüggesztett végrehajtását elrendeljék, az újabb bűncselekményt a próbaidő alatt kell elkövetni. A próbaidő pedig az ítélet után lehet.

Tehát: a felfüggesztett szabadságvesztés, és az annak végrehajtását elrendelő ítéletben kiszabott szabadságvesztés SOHA nem foglalható összbüntetésbe.

Ha a felfüggesztett végrehajtását elrendelték, és van esetleg egy harmadik büntetés, amit még nem hajtottak végre, de korábban követte el az abban elbírált cselekményt, az összbüntethető!

LRKR # 2017.02.05. 23:25

Tisztelt!Az új öszbűntetèssel kapcsolatban az lenne a kèrdèsem hogy a fő ìtèletet őszbűntethetik felfügesztett szabadságvesztèssel?A 92bek.3 pontja szerint?A fő itèlet 3èv,a felfügesztès 1èv 6 hónap.Ha lenne megoldás akkor mennyi lenne kb az őszbűntetès?Elöre is tisztelettel köszönöm a segitsègèt!

Öreg Tölgy # 2017.01.27. 17:11

Nagyon szívesen, de biztos vagyok benne, hogy egyébként is így lett volna.

értetlenke10 # 2017.01.27. 10:54

Tisztelt Öreg Tölgy!értetlenke 10 vagyok és megszeretném köszönni, a valós és hasznos jogi tanácsát!A pótmagánvádas ügybe elrendelte a Bíróság az Ön útmutatásának megfelelően beadványomnak helyt adott, és védő ügyvédet rendelt ki számomra!Köszönettel, és Tisztelettel, értetlenke10. Még annyit hogy segítsége nélkül nem boldogultam volna Köszönettel Rideg Béla!

Öreg Tölgy # 2017.01.25. 11:49

Annak valóban nincs, az azonban feltétel, hogy a két ítéletben elbírált valamennyi bűncselekmény elkövetési idejének meg kell előznie az időben első elsőfokú ítélet meghozatalát.

ObudaFan # 2017.01.24. 17:14

Ha az osszbuntetesi ítélet meghozatala idején még nem töltötte ki, vagy folyamatosan tölti, akkor nincs jelentosege.

NagyZ94 # 2017.01.24. 16:44

Tisztelt fórumozók!

Olyan kérdésem lenne az összbüntetéssel kapcsolatban, hogy édesapámnak van 2 ítélete 12 hónap és 28 hónap letöltendő. A 12 hónapból már 10-et leült, és az lenne a kérdésem, hogy összbüntetésnél figyelembe veszik e azt, hogy az egyik ítéletet 2 hónap híján kitöltötte és emiatt ne összbüntessenek?

TTzoli # 2015.04.10. 07:48

tisztelt! összbüntetéssel kapcsolatban hallottam,hogy változik valami.?állitólag a 12,13 pontba a bv-be mondták a páromnak. igaz vagy csak össze-vissza beszélneK?köszönöm.

Dr.Attika # 2015.01.29. 09:39

Tisztelt Ria72!
kár az írásos indoklást így "elhanyagolni". Másod fokon akár "csodák" is történhetnek. Egyébként az írásos fellebbezési indoklás a nyilvános ülésen, tárgyaláson is előterjeszthető.

Dr.Attika # 2015.01.29. 09:35

A büntetőügyben az első fokú határozat kihirdetésekor a terhelt által nyomban bejelentett fellebbezés joghatályos. További írásbeli intézkedést nem igényel a terhelt részéről.A másod fokon eljáró bíróság az elbírálásra szóló idézésben tájékoztatni fogja, hogy 15 napon belül a fellebbezést írásban indokolhatja, ami célszerű is.

Ria72 # 2015.01.29. 08:25

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ!

Még szeretném megkérdezni, ha fellebbeztem I. fokon, és ezt ott, helyben, szóban bejelentettem, akkor az elég?
Vagy írásban is kell, van valamilyen határídő?
Mint írtam, kirendelt védőm volt, aki nem jól végezte dolgát, és még nincs új védőm, ezért nem tudom érvényes-e így a fellebbezés?
Van még idő megírni? a15. nap holnap lesz.( kézhezvételtől számítva)

Köszönettel:
R.I.Andi