Mi van, ha szmograidó esetén rendőri megállítás.


fekete mamba # 2017.01.26. 09:46

Azt ugye tudom, hogy 15 000 a bírság, illetve feljelentés esetén 30 000. (És NEM 150 000, mint az egyes rémhírekben megjelent nagyon sok felületen...), de ha valakit megállítanak, és megkapja a helyszíni bírságot, akkor amúgy mehet tovább azzal, hogy a lehető leghamarabb menjen haza, vagy a kocsi ott marad az út közepén? (Amúgy van egy olyan érzésem, hogy ha valaki elég bevállalós, ahhoz, hogy ne álljon meg az út szélén integető rendőrnek, simán el tud tűnni ezer féle variációban egy Budapest méretű városban, és hál'Istennek itt nincs objektív...)

Rexor # 2017.01.26. 11:18

Próbáld ki és megtudod.

alfateam # 2017.01.26. 11:34

Ugyan-már, Ő még csak egy gyerek, se jogosítványa, se tudása arról mi az a rendőri utasítás...

Szomorú örökös # 2017.01.26. 12:06

fekete mamba

ha valaki elég bevállalós, ahhoz, hogy ne álljon meg az út szélén integető rendőrnek, simán el tud tűnni ezer féle variációban egy Budapest méretű városban

Szeretnéd, hogy a másik rendőrautó szirénázva menjen utánad Pesten? Én inkább kihagynám a helyedben, mert ha elkapnak - ez mondjuk nem kérdéses - akkor tuti, hogy egy ideig bent fognak tartani. Lehet addigra a fogda-kosztot is megkóstolhatod.

Magyarázat: Ha nem állsz meg a jelzésre, akkor joggal feltételezhetik, hogy rejtegetni valód van, bűncselekmény elkövetése miatt miatt lógtál meg, stb. Ergo körözést fognak kiadni a rendszámodra, amit viszont ugyebár nem tudsz eldugni előlük.

Megéri? Szerintem nem!

fekete mamba # 2017.01.26. 12:27

26 éves vagyok, úgyhogy nem tudom mi volt ez a személyeskedés alfateam részéről. Bár jogosítványom tényleg nincs, kíváncsi vagyok mi az eljárás ilyenkor. Nem véletlenül nem egyes szám első személyben fogalmaztam. Az ezer felé el lehet menni megjegyzés csak a kevésbé lényeges volt a hozzászólásomban. Nyilván rendszám alapján megtalálják, és beidézik az illetőt, ahol azt mondja, hogy hozzátartozó vezetett, vagy ha mégsem, akkor kap valamekkora bírságot jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenségért, ezt értem. Csak szerintem ha áll kint egy rendőr kifejezetten azért, hogy a szmogriadó korlátozást ellenőrizze, akkor mire eldöntik, hogy utána menjeneke annak, aki nem áll meg, már nem biztos, hogy tudják, hogy melyik utcába ment be...

Szóval akadjunk le arról, hogy mi van, ha nem áll meg a rendőrnek, NEM EZ A FONTOSABB kérdés. hanem hogy mi van akkor, ha MEGÁLL a dedikvens, és megkapja a helyszíni bírságot, amiért kitiltott autóval ment? Ilyenkor a rendőr azt mondja, hogy menjen haza minél előbb, vagy minél előbb hagyja el Budapestet, vagy ott kell hagynia az autót, ahol megállították? Ez tényleg érdekel, hogy hogy van, erről szeretnék valami érdemi információt. Amúgy engem személy szerint ez tényleg nem érint, csak nagyon kíváncsi vagyok, hogy van ez, szóval ha van erről valakinek érdemi információja,például rendőr, vagy már büntették meg szmogriadó miatt, vagy bármilyen más okból tudja, hogy ez hogy van akkor az legyen szíves leírni, mert tényleg érdekel! Köszönöm!

alfateam # 2017.01.26. 12:50

Azt nem nehéz megítélni, ha valaki ilyen marhaságokat "javasol" a jogi fórumon annak biztosan nincs jogosítványa és valahol egy 16 éves gyerek szintjén gondolkodik.

http://helsinki.hu/…zes_2007.pdf

fekete mamba # 2017.01.26. 13:01

Mint mondtam, 26 vagyok, jogosítványom meg azért nincs, mert az elmúlt években kb. ez volt az utolsó, amire lehetőségem volt.:D :D De ennek semmi köze ahhoz, hogy sosem voltam egy tekintélytisztelő személyiség, és ha jogosítványom lenne, bizonyára akkor sem lennék. 16 éves koromban is a többi 16 éveshez képest is sokkal lázadóbb, és tekintélyt elutasítóbb személyiség voltam. :D :D Ez valószínűleg nem is fog változni.

fekete mamba # 2017.01.26. 13:16

Szóval valaki érdemi információ a felvetett kérdéssel kapcsolatban?

fekete mamba # 2017.01.26. 13:25

Vagy ezt:

http://24.hu/…tek-az-apat/

a jogot talán tisztelni kéne?

gerbera317 # 2017.01.26. 13:26

Azt ugye tudom, hogy 15 000 a bírság
Hol van ennek az előzménye? Vagy nem is volt?
Te Mamba, miért nem mindjárt azzal nyitsz témát, hogy "tehát..."? Ha pedig nincs jogsid, akkor miért érdekel a téma? Talán akcióregényt írsz, és így szerzel hozzá tapasztalatot?

fekete mamba # 2017.01.26. 13:28

Mondjuk az imént linkelt hírben megnyugtató legalább, hogy úgy tűnik, arról nincs szó, hogy ne engedték volna tovább, de azért akkor is érdekelne, hogy másnak milyen információja van, tovább lehet-e menni a csekk után?

gerbera317 # 2017.01.26. 13:28

Vagy ezt
Majd fellebbez. Ha megfelelően méltányolható módon adja elő, a közigazgatósági hatóság nem, de a bíróság megsemmisítheti a marasztaló határozatot.

gerbera317 # 2017.01.26. 13:30

tovább lehet-e menni a csekk után?
Nem. Az autót ott kell hagyni az út közepén.

fekete mamba # 2017.01.26. 13:35

"Ha pedig nincs jogsid, akkor miért érdekel a téma?Talán akcióregényt írsz, és így szerzel hozzá tapasztalatot?"

Nem, csak utálom az idióta szabályokat. Mint például ez a kitiltunk bizonyos autókat dolog. Nyugi, a gimiben is minden évben volt igazgatóim,és hármas volt a magatartásom, sosem tartottam magamra nézve kötelezőnek a házirend azon pontjait, amit baromságnak tartottam.:D
:D

"Írta már valaki, hogy nagyon jókat kérdezel? Tetszik, hogy mindig aktuális dolgokat vesézel ki és teszel fel hozzá kérdéseket"

Már bocs, de ez mióta nem aktuális téma? Olyan témával kapcsolatban tettem fel kérdést, ami PONT MOST aktuális, és százezreket érint Budapesten...

fekete mamba # 2017.01.26. 13:37

"Nem. Az autót ott kell hagyni az út közepén."

Ezt biztosan tudod? Mert a belinkelt cikkben ugye nincs szó ilyesmiről, de el tudom képzelni... Vagy ez az éppen intézkedő rendőr önkényén múlik?

fekete mamba # 2017.01.26. 13:38

Mellesleg az akcióregény írása nem is rossz ötlet.:D

Vadsuhanc # 2017.01.26. 15:41

Rendőr elől el lehet tűnni, ha nincs rendszám a kocsidon.... De, ha van rajta megtalálnak, vagy a tulajdonost, ha lesz olyan hülye, hogy bevállalja helyetted a büntetést....

Tipikus magyar mentalitás....

Szomorú örökös # 2017.01.26. 17:12

fekete mamba

kap valamekkora bírságot jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenségért

Ne reménykedj, nem úszod meg olyan olcsón!

Aki személyazonosságának igazolásával kapcsolatos kötelességét megszegi (személyi adatai bemondását, okmány átadását megtagadja vagy az említett adatokra vonatkozólag valótlant állít) szabálysértést követ és 100.000,- forintig terjedõ pénzbírsággal sújtható.
A rendõri intézkedéssel szembeni ellenszegülés esetén a Rtv-ben meghatározott kényszerítõ eszközök (testi kényszer, bilincs, elektromos sokkoló, rendõrbot…) alkalmazhatók.

Egyébként a beteg kislány szállításával kapcsolatos cikk pedig nem kicsit sántít. Az apuka 20 éves Opel Astrája nem betegszállító jármű, tehát nem mentes a szmogriadó-rendelet alól.

gerbera317 # 2017.01.26. 17:14

Nem. Az autót ott kell hagyni az út közepén. - Ezt biztosan tudod?

Ha üldözéssel állítanak meg, akkor biztos. Mérget verhetsz rá. :-)

Szomorú örökös # 2017.01.26. 17:40

gerbera317

Főleg hogy rosszabb esetben a kerék is kaphat néhány golyót. :-)

alfateam # 2017.01.26. 17:50
fekete mamba # 2017.01.26. 18:41

"Ne reménykedj, nem úszod meg olyan olcsón!

„Aki személyazonosságának igazolásával kapcsolatos kötelességét megszegi (személyi adatai bemondását, okmány átadását megtagadja vagy az említett adatokra vonatkozólag valótlant állít) szabálysértést követ és 100.000,- forintig terjedõ pénzbírsággal sújtható.
A rendõri intézkedéssel szembeni ellenszegülés esetén a Rtv-ben meghatározott kényszerítõ eszközök (testi kényszer, bilincs, elektromos sokkoló, rendõrbot…) alkalmazhatók.” "

Most arról volt szó, hogy ha el tud menekülni, és utólag rendszám alapján beidézik, majd elismeri, hogy ő nem állt meg. Ez nyilván szabálysértés, amire valamennyi bírság jár, elzárásos szabálysértést ez nem valósít meg.

"Egyébként a beteg kislány szállításával kapcsolatos cikk pedig nem kicsit sántít. Az apuka 20 éves Opel Astrája nem betegszállító jármű, tehát nem mentes a szmogriadó-rendelet alól."

Ha jól értem a cikkből, amíg a kislány benne volt, addig nem is kellett betgszállító járműnek lennie, mert bármilyen jármű mentesül, ami beteget visz, akkor is, ha nem kifejezetten betegszállító. Csak visszafele nem volt benne a kislány, és ezért a jog betűje szerint jogos volt. Ez a jogrendszer, és ez az eset mutatja, hogy miért jogos lázadni a jog ellen, miért jogos jogszerűtlennek lenni...

"

„Nem. Az autót ott kell hagyni az út közepén. - Ezt biztosan tudod?”

Ha üldözéssel állítanak meg, akkor biztos. Mérget verhetsz rá. :-)
"

Megint keverjük a dolgokat, ez a kérdés viszont arra vonatkozott, ha önként megáll. Próbáljátok már értelmezni, hogy mit mire válaszoltam. Pisa felmérés...:D :D

Szomorú örökös # 2017.01.26. 18:59

fekete mamba

arról volt szó, hogy ha el tud menekülni

Itt máris megbukott a dolog!
Komolyan gondolod, hogy egy ilyen esetben meg tudnál lógni és még ők ezt hagynák is? Ugyan már, nagyon naív vagy öcsi! Nem beidézik a rendszám alapján a sofőrt, hanem ők fognak megkeresni és szimplán elő fognak állítani, akár bilincsben is, mivel nem álltál meg a rendőri jelzésre, ezzel nem kis gyanút keltettél bennük, hogy bűncselekmény elkövetője lehetsz, ebbe próbálj meg belenyugodni. Lehet azt a járőrt még megúszod, aki igazoltatni akart, de hogy rövid időn belül minimum két-három másik fog követni szirénázva, az egészen biztos. Tudod azoknak is van ám rádiója - és használni is fogják - akik épp igazoltatnak. :-)

Pisa nem a tesztben van, hanem neked valahol egészen máshol :-D

Lyonee # 2017.01.26. 22:06

Az Opel akkor sem volt betegszállító jármű, amikor a kislány is benne ült.

Szomorú örökös # 2017.01.27. 05:34

Lyonee

Azért ez nem teljesen így van!

...a kórházi és járóbeteg-ellátásra, kezelésre beutalt, előjegyzett beteget szállító gépjárművek...
(Forrás: Vezess.hu)

Itt az hibádzott, hogy nem ült mellette a szállított beteg kislány, tehát nem beteget szállító járműnek minősült az adott pillanatban. Érdekes, odafelé semmi gondja nem akadt ugyebár ezzel. A rendőrök a szabály szerint jártak el, de valljuk be, az emberségtől messze távol állva. Be lehetett volna vállalni, hogy elengedik, de az sem kétségtelen, hogy nem kötelességük átvizsgálni egy rakás orvosi papírt, hogy azokból megállapítsák, miért is autózott akkor és ott az apa. Nem hibáztatom érte a rendőröket, mert igazából lehetett volna hivatalos betegszállító autót is kérni a kezelésre, hivatkozván a szmogriadó miatti tilalomra. Még akár úgy is, hogy elviszik a városhatárig és csak onnan kell szállítani a városba a kislányt. Ők sajna ezt nem tették meg.